Dodaj do ulubionych

krzywa główka

04.12.11, 11:06
Witam. Mam 8 miesięcznego maluszka i mam nadzieję, że mały problem. Potrzebuję porady: synuś od urodzenia woli spanie na lewym boku. Ortopeda stwierdził przykurcz po prawej stronie (podaję dobre strony spania i przykurczu:) i rehabilitacja i ćwiczenia domowe zrobiły swoje. Dziś małego dalej ulubioną stroną jest lewa, leżąc na plecach czy na brzuszku dalej układa się na lewą stronę. Ma przez to mocno nierówną głowę. Próbowaliśmy obkładać go wałkami z pieluch, żeby się nie przekręcał ale na niewiele to się zdaje. Rogal do spania nocnego też nie zdał egzaminu.Ta jego krzywizna jest coraz bardziej widoczna:( czy ktoś z Was ma pomysł co jeszcze mogę zrobić, żeby mu wyrównać główkę i do kiedy mamy czas na działanie? Proszę o poradę. Dodam, że nasz pediatra nie widzi problemu a do ortopedy musimy trochę poczekać na wizytę.
Obserwuj wątek
    • anielka05 Re: krzywa główka 04.12.11, 21:43
      Przeczytaj sobie ten wątek o zdeformowanych główkach.
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,74204740,,plaska_glowka.html?v=2
    • faridacardiff Re: krzywa główka 04.12.11, 22:03
      mielismy podobny problem (albo tak nam sie wydawalo)
      nasz synek tez zdecydowanie preferowal jedna str i to od urodzenia moze dlatego glowka sie lekkoskrzywila i bylo to widoczne od poczatku. w koncu poszlismy do kliniki heads4babies i tam lekarz nas uspokoil. zmierzyl i krzywizna wynosi tylko 4mm
      maly mial wtedy 5,5 miesiaca. Dr powiedzial ze w tym wieku to juz nie ma znaczenia na jakim boku dziecko lezy bo czaszka est juz twarda i grawitacja jej nie odksztalci.
      dzieciom z krzywizna powyzej 1cm zakladda sie specjalne kaski. drogie bo ok 2300euro dolicz wizyty kontrolne. z tym kaskiem trzeba sie spieszyc bo glowka dziecka w 1 roku zycia rosnie o ok 12 cm potem znacznie zwalnia. wiec w 1 roku zycia te glowki sie szybko koryguja. liczy sie kazdy dzien.ale moze lepiej idz najpierw na konsultacje moze nie jest tak zle jak mowisz...
      w teakiej klinice najpierw poprosza cie o przyslanie zdiec glowki z kazdej str i obejrzy je lekarz i powie czy macie przyjechac. odezwij sie jesli mam pisac ci wiecej albo pomoc skontaktowac ztaka klinika. nie martw sie za bardzo kiedys nie bylo kaskow i wwszyscy jakos zyjemy. w pl wiedza na temat tej metody jest bardzo uboga. kazdy pediatra powie ci ze nic nie trzeba robic. bo to generalnie nie ma wplywu na ropzwoj dziecka too tylko kosmetyka.
      • faridacardiff Re: krzywa główka 04.12.11, 22:09
        wyslanie zdiec do kliniki nic nie kosztuje. a moze Cie troche uspokoi. glowka dziecka rosnie i z czasem ta krzywizna bedzie coraz mniej widoczna wezmy np wgniecenie na pileczce pingpongowej i na pilce do koszykowki... nie martw sie ... Ty sie mu cioagle przygladasz i sie nakrecasz , ja mialam to samo az teraz juz nie zwracam uwagi bo lekarz powiedzial ze jest ok
        jesli potrzebujesz pomocy to moge ci podac maila czy napisac do tej konsultantki w londynie zeby obejrzeli fotki przeslesz mailem. Nie zamartwiaj sie. caluje.
        • faridacardiff Re: krzywa główka 04.12.11, 22:11
          no i fachowo zwie sie to PLAGIOCEFALIA .
    • aniaurszula Re: krzywa główka 04.12.11, 22:18
      ja mam podobny problem z 13 mczna corka - rehabilitacja z powodu duzego napiecia, asymetrii i niedowladu lewej strony- rehablitacja daje efekty ale glowka mimo ze mala spi w rosnych [pozycjach mocno krzywa, ostatnio podczas wizyty u neurologa na moje pytanie o glowke lakarka stwierdzila ze to problem kosmetyczny a u dziewczynki wloski zakryja. mama wczoraj ogladala jakis program w ktorym dziecko mialo zalozony kask ze styropianu i glowka sie wyprostowala niestety nie bylo to w polsce
      • faridacardiff Re: krzywa główka 05.12.11, 16:07
        taka prawda wloski przykryja . Inaczej w przypadku chlopcow ktorzy zazwyczaj potem lysieja i jest to u nich bardzo widoczne...chyba ze ta krzywizna powoduje asymetrie na twarzy to mozna ja poprawiac... najblizsza klinika w berlini. kask wykonuja w przeciagu doby. obsluga lux no i cena tez ale w ta cene sa wliczone wszystkie wizyty kontrolne doliczyc trzeba tylko koszty dojazdow.
        • aniaurszula Re: krzywa główka 06.12.11, 22:07
          mozesz mi podac przyblizony koszt takiej terapii i nazwe kliniki. mam kuzynke w berlinie i sie zastanawiam czy moje dziecko tez sie jeszcze kwalifikuje na taki kask, a do berlina mam ok 150 km wiec dojazdy i nocleg nie az taki straszny.
          • faridacardiff Re: krzywa główka 08.12.11, 20:06
            tu jeest blog mamy ktora faajnie opisala przygode z krzywa glowka karlitka.blogspot.com/
            a to klinika www.cranioform.de/standorte/deutschland.html
    • justynaa.b Re: krzywa główka 05.12.11, 19:26
      Czy oglądał dziecko neurochirurg? pod kątem kraniosynestozy? przepraszam, nie chcę straszyć. Ale u mojego synka też był problem z krzywą główką musiało zakończyć się operacją. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • patce123 Re: krzywa główka 18.03.12, 06:31
        Witam!
        Ja u mojego synka zauważyłam zniekształconą główkę (spłaszczoną z jednej strony) jak miał 1.5 miesiąca, nasz neurolog kazał na siłę dziecku tą główkę obracać bo ma przykurcz szyi. Po miesiącu od wizyty wylądowaliśmy na rehabilitacji, która dała ogromną poprawę - dziecko zaczęło obracać główkę w obie strony i mieliśmy nadzieję że główka się wyrówna chociaż częściowo jak będziemy go w nocy układać prawidłowo. Więc podkładaliśmy wałeczki i różne takie ale efekt był mizerny, synek wracał do poprzedniej pozycji i tak kilka razy w nocy. W końcu tu na forum wyczytałam o kasku i byliśmy skłonni tą metodę zastosować ale lekarze do których trafialiśmy mówili że częściowo główka się prostuje i że nie ma powodu żeby zastosować kask, gdyż dziecko obraca się turla i na pewno się poprawi. I tak daliśmy sobie spokój z kaskiem. Teraz synek ma 3 latka i wiecie co, ja nie widzę poprawy, chociaż moi bliscy mówią że jest, mała ale jest. Ja uważam, że synusiowi zgęstniały włosy i dlatego krzywizna wydaje im się mniejsza. Dlatego jeśli mogę dać Wam mamą radę to uważam że jedynym ratunkiem jest kask.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka