Dodaj do ulubionych

refluks u 15 m dziecka

05.07.13, 09:10
Witam.
Mój synek prawie 15m jest na Neocate Advance do roku karminy piersią. Je kasze jaglaną,gryczaną białą,qiuno,amarantus,kasze kukurydzianą,żółtko,sinlac,królika,brokuły,brukselke,fasolke szparagową,ziemniaki, buraczki,kalafior,groszek zielony czasem marchewke. Do tego dostaje wode do picia i wit.D w kapsułkach. Od przejścia na Neocte śluzu i krwi praktycznie nie ma w kupce, od lutego czyli od tego momentu co jest na tej mieszance pojawił się tylko 2 razy ale to winna owoców które próbowałam włączyć. Otóż moje pytanie synek od skończonego 2 miesiąca życia pije niechętnie mleko,teraz tylko w nocy pije ok 1-2 razy zależności od samopoczucia...wypije max 120 do 40-50ml widzę,że zamiast spokojnie wypić do końca butelkę odrywa się i nie chce dalej pić. Na piersi było podobnie pił do pewnego momentu i się odrywał nie było to spokojne ssanie. I tak sobie myśle,że może Necoate mu szkodzi skoro nie wypija do końca butelki tylko przerywa po 40ml,podczas picia mleka zauważyłam ,że często się zakrztusi lub w trakcie zakaszle i da dodalej nie chce pić...efekcie idzie spać głodny:(dodam,że chętnie pije wode.U niego alergia objawia się luźnymi kupkami,bólem brzucha,wymiotami, a najsłabszym objawem jest wysypka.Wymiotuje najczęściej podczas karmienia(wymioty zdarzają się od stycznie wymiotuje jak się zakrztusi lub zaczyna kaszleć i wtedy wszystko ląduje w misce:(mam miske koło krzesełka do karmienia od stycznia) więc niewiem na ile to winna alergii czy refluksu.Jest od 2 miesięcy troche lepiej po odstawieniu od piersi ale i tak nie jest tak jak powinno być. Potrafi zwymiotować nawet jak się zdenerwuje czy uderzy:( Wczoraj byłam u pediatry i ta się zlitowała nademną bo do 3t.ż jest niedobrze i przepisałam nam debridat,i helicid +probiotyk. Ja jestem daleko od podawania dziecku leków ale jak ma mu pomóc to podam. Twierdzi,że ma stan zapalny przełyku stąd ta skłonność do wymiotów i po tych lekach powinno być lepiej. Wymioty maja ustąpić i kupki mają się poprawić. Może sie ktoś odnieść do mojego przypadku ?Zasadne jest podawane tych leków i czy rzeczywiście dzieci na Helicidzie częściej chorują bo zaburza flore jelitową? ylko,że synek i tak pewnie ma zaburzoną bo nie ma ładnych stolców. Częściej ma luźniejsze kupki niż uformowane ładne.
Obserwuj wątek
    • won-ia Re: refluks u 15 m dziecka 05.07.13, 09:29
      Jeżeli te wymioty podczas karmienia przyczyną refluksu to po ilu dniach po lekach powinna być poprawa? Kiedy powinny ustąpić wymioty bo na wypicie mleka z butelki świadomie nie liczę. jak długo leczy się stan zapalny? Mi pediatra coś mówiła o 6tyg.? Czy to nie za krótko? I tak sobie myśle,że jak poprawy nie będzie po 10-14dniach podawania leków to można odstawić bo po co dalej faszerować lekami mojego alergika.
      • ewa.misko-wasowska Re: refluks u 15 m dziecka 05.07.13, 11:52
        Witam,
        faktycznie poprawa powinna już nastąpić po 10-14 dniach, Helicid może zwiększać ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego (zmniejsza kwaśność soków żołądkowych - ale o to chodzi w leczeniu, żeby kwaśna treść nie podrażniała przełyku), nie jest to często obserwowane,
        pozdrawiam serdecznie
        • won-ia Re: refluks u 15 m dziecka 05.07.13, 12:32
          Dziękuje za odpowiedź.
          Czy te wymioty przemawiają za refluksem czy alergią? Niechciałabym nie potrzebnie podawać leków bo leki te dostać na postawie objawów i wywiadu a nie badania potwierdzającego refluks.
          Dzisiaj mi zwymiotował na placu zabaw jak czyściłam mu nosek fridą:( Od stycznia nie miał pełnego tygodnia bez zwracania,max przerwa to 5dni gdzie nie wymiotował. Wymioty pojawiły się 2tyg. przed pierwszym ząbkiem ale nie sądze,żeby to miało aż takie znaczenie bo to,że wymiotuje codziennie 1-2razy lub prawie codziennie co 2-3dni jak ma dobry okres to nie jest normalne. Wcześniej zdarzało mu się wymiotować ale to ewidentnie od alergii jak dokarmiałam Nutramigenem lub BP potrafił 2h po mleku zwrócić wszystko.
    • e-kasia27 Re: refluks u 15 m dziecka 05.07.13, 22:19
      won-ia napisał(a):

> Witam.
      > Mój synek prawie 15m jest na Neocate Advance do roku karminy piersią. Je kasze
      > jaglaną,gryczaną białą,qiuno,amarantus,kasze kukurydzianą,żółtko,sinlac,królika
      > ,brokuły,brukselke,fasolke szparagową,ziemniaki, buraczki,kalafior,groszek ziel
      > ony czasem marchewke.

Dziecko tak bardzo uczulone na mleko krowie, że aż musi jeść neocate, nie powinno dostawać do jedzenia królika, bo w króliku są takie same uczulające białka, jak w krowim mleku.
      Ziemniaki, marchew i przede wszystkim żółtko, to też bardzo duże ryzyko dla alergika.

Odstaw to wszystko, a w to miejsce spróbuj dawać mięso indyka, kaczki, gęsi, wieprzowinę oraz dynię, cukinię, arbuza, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest, czarne jagody, banany, szpinak, siemię lniane.
      Bardzo dobrym zamiennikiem marchewki jest batat pomarańczowy, a biały może zastąpić ziemniaki.

>Do tego dostaje wode do picia i wit.D w kapsułkach.

Witaminy bardzo często powodują problemy z brzuchem z powodu oleju, jaki zawierają.
      Teraz jest lato, dużo słońca, dziecko dostaje mleko, w którym witaminy przecież są, może byś spróbowała witaminę odstawić - czy są jakieś specjalne wskazania do jej podawania?

Od pr
      > zejścia na Neocte śluzu i krwi praktycznie nie ma w kupce, od lutego czyli od t
      > ego momentu co jest na tej mieszance pojawił się tylko 2 razy ale to winna owoc
      > ów które próbowałam włączyć.

Jakie to były owoce?

Otóż moje pytanie synek od skończonego 2 miesiąca
      > życia pije niechętnie mleko,teraz tylko w nocy pije ok 1-2 razy zależności od s
      > amopoczucia...wypije max 120 do 40-50ml widzę,że zamiast spokojnie wypić do koń
      > ca butelkę odrywa się i nie chce dalej pić. Na piersi było podobnie pił do pewn
      > ego momentu i się odrywał nie było to spokojne ssanie. I tak sobie myśle,że moż
      > e Necoate mu szkodzi skoro nie wypija do końca butelki tylko przerywa po 40ml,p
      > odczas picia mleka zauważyłam ,że często się zakrztusi lub w trakcie zakaszle i
      > da dodalej nie chce pić...efekcie idzie spać głodny:(dodam,że chętnie pije wod
      > e.U niego alergia objawia się luźnymi kupkami,bólem brzucha,wymiotami, a najsła
      > bszym objawem jest wysypka.Wymiotuje najczęściej podczas karmienia(wymioty zdar
      > zają się od stycznie wymiotuje jak się zakrztusi lub zaczyna kaszleć i wtedy ws
      > zystko ląduje w misce:(mam miske koło krzesełka do karmienia od stycznia) więc
      > niewiem na ile to winna alergii czy refluksu.Jest od 2 miesięcy troche lepiej p
      > o odstawieniu od piersi ale i tak nie jest tak jak powinno być. Potrafi zwymiot
      > ować nawet jak się zdenerwuje czy uderzy:( Wczoraj byłam u pediatry i ta się zl
      > itowała nademną bo do 3t.ż jest niedobrze i przepisałam nam debridat,i helicid
      > +probiotyk.

Jaki probiotyk?
      Ja bym Ci poleciła Latopic i Dicoflor podawać na zmianę.

Ja jestem daleko od podawania dziecku leków ale jak ma mu pomóc to
      > podam. Twierdzi,że ma stan zapalny przełyku stąd ta skłonność do wymiotów i po
      > tych lekach powinno być lepiej. Wymioty maja ustąpić i kupki mają się poprawić.
      > Może sie ktoś odnieść do mojego przypadku ?Zasadne jest podawane tych leków i
      > czy rzeczywiście dzieci na Helicidzie częściej chorują bo zaburza flore jelito
      > wą? ylko,że synek i tak pewnie ma zaburzoną bo nie ma ładnych stolców. Częściej
      > ma luźniejsze kupki niż uformowane ładne.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem podawania tak szkodliwych leków maluchom.
      Zresztą starszemu dziecku też bym tego nie dała, ale to ja, a Ty zrobisz, jak uważasz.

Ale najpierw może spróbuj odstawić z jedzenia, to co napisałam wyżej i dawaj dziecku kilka razy dziennie do picia siemię lniane - zalej w szklance dwie łyżeczki siemienia wrzątkiem i mieszaj od czasu do czasu, aż wystygnie, potem przecedź i dawaj dziecku do picia tę wodę - siemię bardzo dobrze leczy stany zapalne. Możesz też ugotować gęsty glut z siemienia i dodawać do jedzenia, albo dodawać ziarna siemienia do gotującej się zupy, czy kaszy(nie więcej jak pół płaskiej łyżeczki na porcję jedzenia).

Czy Twoje dziecko miało robione USG brzucha?
      Przy alergii dzieci wymiotują, ale zanim zwali się winę na alergię(refluks), trzeba by było najpierw sprawdzić, czy w brzuchu jest wszystko w porządku.
      • won-ia Re: refluks u 15 m dziecka 06.07.13, 07:57
        Ziemniaka już nie jadł ponad miesiąc-odstawie,marchew też odstawie. Próbowałam indyka i po nim na malutką wysypke na dekolcie i plecach ale kupki ładniejsze. Żółtko chyba ok,tylko,że mały nie pije mleka wogole w dzień więc boje się to żóltko odstawić. A w nocy raz wypije a raz nie częsciej wypije ok 40ml i koniec.

Siemie lniane robie mu codziennie i pije chętnie.Zapomniałam napisać.

Owoce które próbowałam śliwka,jabko,borówke amerykańską i banan który teraz chyba jest ok ale muszę ugotować.

Z probiotyków daje dicoflor i Mutilac.

Jako niemowlak miał robione usg brzuszka i wszystko jest ok.

Wczoraj byłam u logopedy i stwierdziła u niego obniżone napięcie mieśniowe i nadaje do odwrażliwiania jamy ustnej. Dotknęła koniuszka języka i już miał odruch wymiotny.

Zawsze podczas infekcji i ząbkowania wymioty się nasilają i teraz niewiem co jest przyczyną bo on zazwyczaj wymiotuje podczas jedzenia (zakrztusi się i wszystko ląduje w misce)bardzo rzadko po jedzeniu. Tylko jak się mocno zdenerwuje lub się mocno uderzy.
        • e-kasia27 Re: refluks u 15 m dziecka 06.07.13, 16:53
          Dzieci z alergią mogą mieć obniżone, albo podwyższone napięcie mięśniowe, mogą mieć nadwrażliwość jamy ustnej, mogą się częściej krztusić, mogą mieć problemy z połykaniem stałych pokarmów.
          Mogą to wszystko mieć, bo alergeny wpływają także na układ nerwowy.
          W skrajnych przypadkach stan dziecka może przypominać nawet porażenie mózgowe.

Spróbuj może faktycznie wprowadzić mieszankę sojową(według mnie najlepsza jest Humana SL), może wtedy się poprawi.
          Jeśli indyk wydaje Ci się podejrzany to dawaj go na zmianę z kaczką, czy gęsią i wieprzowiną - zmieniaj rodzaj mięsa co cztery dni, wtedy łatwiej zauważysz, które szkodzi - niestety mięso każde może uczulać.
          • won-ia Re: refluks u 15 m dziecka 06.07.13, 20:19
            Dziękuje:)
            To wszystko mi się zgadza...Mały czasem wydaje mi sie "neurologiczny" tzn,że ma jakieś zaburzenia.Wczoraj podałam pierwszą dawke Helicidu i debridatu. Narazie nic się nie dzieje. Bardzo boje się debridatu bo tam jest żółć pomarańczowa...Podałam z bezsilności bo sama niewiem co robić chce jak najszybciej pomóc synkowi.Już jak podałam to zamierzam podawać przez tydzień reakcje. Dzisiaj nie zwymiotował chociaż nie raz się zakrztusił. Napewno skorzystam jeszcze z Twoich rad i odstawie wszystko ale boje się anemii przy braku żółtka...mleko już przebolałam,że nie chce pić. Spróbuje napewno mleka sojowego ale to za tydzień jak nie będzie poprawy na lekach lub nawet pogorszenie tzn.że pewnie alergia się nasiliła przez debridat.
            Dziękuje jeszcze raz.
            • won-ia Re: refluks u 15 m dziecka 12.07.13, 08:23
              Jak najbezpieczniej sprawdzić mleko sojowe czy mu służy? Boje się bardzo cokolwiek zmieniać,że zacznie się na nowo kupki z śłuzem z krwią,kaszel w nocy do wymiotów,zupełny brak apetytu,wyniszczone jelita przez alergeny tak reagował na nutramigen i Bp. Zaczynać od jednej łyżeczki i zwiększać ilość czy podać np. 50ml i zobaczyć reakcje?
              • olusiek81 Re: refluks u 15 m dziecka 12.07.13, 22:48
                u nas sytuacja jest bardzo podobna, tez zadnej wysypki tylko wymioty , smiac mi sie zachciało jak przeczytałam o tej misce bo u nas tez mam miski porozstawiane po chacie , lekarze nie widza w tym problemu bo dzieco ładnie przybiera i zadnych leków nie podaje , ja obwiniam alergie choc refluks swoja droga tez moze miec , dzisiaj np zjadł pierwszy raz jagody i po kilku godzinach zrobił brzydka kupe a po nastepnej zwymiotował , mleka synek nie pije bo karmie go piersia ale jak tylko zjem cos mlecznego to mały tego dnia wymiotuje
                • won-ia Re: refluks u 15 m dziecka 13.07.13, 21:39
                  U was ewidentnie alergia bo jesz czasem nabiał?
                  Ja jak byłam na bardzo restrykcyjnej diecie to też wymiotował teraz też mimo,że pije mieszankę elementarną a właściwie nie pije bo nie chce:) U mnie wymioty były najczęściej w trakcie jedzenia a po zdarzały się tylko podczas infekcji lub jak dokarmiałam Nutra lub Bp potrafił po 2h wszystko zwrócić. Mi do śmiechu nie jest a tymi miskami w mieszkaniu;) Teraz mam wrażenie,że jest troche lepiej po lekach zaczął wkońcu jeść/żuć inne jedzenie niż papki. Nie muszę blenderować na gładko:) wcześniej się krztusił i wymiotował w trakcie jedzenia. Jak często ci wymiotuje bo mój synek jak ma coąg to potrafi codzaiennie przez 2tyg a potem względny spokój i zwraca 1-2razy w tygodniu i tak w kólko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka