Dodaj do ulubionych

Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta :(

15.01.14, 16:38
Witajcie,

tydzień po przyjeździe ze szpitala mój obecnie sześciotygodniowy synek zaczął charczeć na nosku, słychać było zaleganie jakby wydzieliny (?).
Od tego czasu są trudności jedzeniem i z zaśnięciem. Najgorzej jest gdy się wybudza, słychać takie odgłosy jakby chciał wydmuchać albo wciągnąć to coś co zalega albo nie zalega w nosie.

Byliśmy u laryngologa - Pani doktor stwierdziła obrzęk nosa - nie wiadomo czym spowodowany. Stosujemy do nosa maść BACTROBAN i psikamy EUPHORBIUM - mija miesiąc i żadnej poprawy. Dbamy o nosek nawilżamy, odciągamy Katarkiem i Fridą (mało co idzie - pojedyncze kózki). Chcę zaznaczyć że problemy z nosem pojawiły się równocześnie z ropiejącym oczkiem (nie wiem czy to ma coś wspólnego).

Nawilżamy powietrze w pokoju, utrzymujemy 20-21 stopni, mały śpi z główką wyżej niż tułów.

Karmiony jest piersią, dobrze przybiera na wadze (w dniu wypisu ze szpitala 2730g obecnie ma 6 tygodni i waga 4300g), nie ulewał ani nie wymiotował.

Od trzech dni zauważyłam, że po jedzeniu (nie po każdym) jakby jedzenie wracało mu się do gardła i połykał to - takie odgłosy, jednak nie jestem pewna. Czasami zakrztusi sie podczas jedzenia.

Byłam już u kilku lekarzy stwierdzaja że taka jego uroda, jestem bezsilna bo wiem, że nie z taką uroda się urodził, bo nie od początku miał problemy z nosem, tylko gdy zaczął 2 tygodnie... od wczoraj zauważyłam jakby synek coś przełykał...robi to kilka razy dnia, czy możliwe że spływa mu coś z noska do gardła? Proszę o pomoc czy ktoś miał podobny problem? Jak sytuacja się rozwiązała?

Kolejnym problemem są wzdęcia...Alanek pręży się kopie nóżkami, pomagamy mu robiąc rowerek wtedy idzie dużo gazów, bardzo dużo - podajemy też Debridat - jednak syn nie chce go pić, muszę mieszać z mlekiem i podawać z butelki. Jak długo należy stosować aby przyniósł efekt? (stosujemy 2 tygodnie).

Kolejnym niepokojem jest to, że synek ma od tygodnia bardzo dużo śliny, ślini sie szczególnie podczas snu, czasem spi z otwartą buzią.

Jestem młoda mamą, to pierwsze dziecko, proszę rozwiać moje wątpliwości, jeżeli ktos miał podobne kłopoty albo wie jak je rozwiązać.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi,
pozdrawiam Kinga Mrugnięcie
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 16.01.14, 14:34
      kingula, to ropiejące oczko przemywaj ciepłą czarną herbatą, esencja przestudzona, ale ciepła, na wacik i z góry na dół, do drugiego oczka drugi wacik i tak kilka razy dziennie.
      Co do innych rzeczy, to młodemu może się rozwijać tzw. alergia na mleko, stąd ten katarek, ale tu najlepiej poradziłby ci lekarz, który widziałby dziecko.
      • kingula210 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 16.01.14, 14:41
        na oczko dostałam krople - zobaczymy bo czarna herbata, rumianek ani pokarm nie przynosiły efektu.
        Jeździmy juz od lekarza do lekarza, też myślałam ze alergia na mleko ale lekarz stwierdził, że alergia nie objawia sie tak wczesnie,..a od paru dni nie jem już w ogole nabiału :/
        • emes.k Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 16.01.14, 14:50
          alergia ewidentnie jest na coś ale na co to już nie takie proste, nie pocieszę Cię pewnie ale mój synek już roczny ma tak od początku, "zapchany " nosek , a katar to ma od września nieprzerwalnie , na okragło odchodzi odciaganie , wycieranie, jest na bebilon pepti tej chwili ale i to niewiele zmieniło , wię cmusi być inna przyczyna, jedyne co na tym pepti przestał go bolec brzuszek i przesypia noce , na moim mleku i na zwykłym modyfikowanym każdej nocy brzuszek go bolał , jesli chcesz poznać alergen to odstawienie od piersi - i próbuj co mu szkodzi a co nie, teraz te alergie to jakaś plaga :/ , często matki karmiące popełniają błąd , bo myślą , że jedząc gotowana marchew i kurczaka poświęcają się z korzyścią, a to własnie te produkty są mega uczulające, i naprawdę mogą szkodzić bardziej niż zjedzenie pół kg kapusty kiszonej!!! ;) wytrwałości :)
          • rulsanka Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 16.01.14, 22:42
            Roczne dzieci miewają zatkany nosek od ząbkowania... Moi obaj tak mieli.
            Poza tym po infekcji nos leczy się do 3 tygodni u malucha więc może się nakładać infekcja na infekcję + zęby. W pierwszym półroczu katar z kolei powodowany jest przez refluks.
            A problemy brzuszkowe maleją z wiekiem. Pierwsza poprawa w okolicach 3m, druga 6m. Układ pokarmowy dojrzewa.
            Ogólnie bzdury straszne piszesz, karmienie piersią najlepiej chroni przed alergiami, a ty radzisz odstawiać od piersi.
            Masz rację co do marchwi, może uczulać. I co do kurczaka - chemia. Kapusta kiszona to produkt zdrowy, można jeść karmiąc.
    • rulsanka Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 16.01.14, 22:33
      to prawdopodobnie objawy refluksu - przytkany nosek, dziecko coś połyka. Mój starszy syn miał refluks i NIGDY mu się nie ulało. Refluks z reguły pojawia się nie od razu po urodzeniu. Na początku dziecko je malutko i nie ma co mu się wracać.
      gazy mogą być efektem połykanego powietrza. Połykanie powietrza + refluks to fizjologia w tym wieku. O ile dziecko dobrze przybiera na wadze to się tego nie leczy. Mija z reguły w okolicach 6m ale po ukończeniu 3m jest dużo lepiej.
      Kluczowe jest porządne odbijanie (czy synek beka? Powinien porządnie beknąć, jak po wypiciu piwa!). Mój starszak, ten który nie ulewał, był też bardzo trudny do odbicia. Pomagało karmienie go pod górkę. Kładłam go brzuchem na moim brzuchu, a sama leżałam wsparta wysoko na poduszkach.
      Nie męczyłabym dziecka odciąganiem. Przecież i tak nic nie wychodzi. Tylko podrażniasz nosek. Euphorbium też daje za mocny strumień jak na takie maleństwo. Wkraplaj do nosa po kropelce soli fizjologicznej a najlepiej własne mleko.
      Debridat na gazy to armata na wróbla. To nie jest środek pozbawiony działań ubocznych, często bywa po nim jeszcze gorzej. Można dawać espumisan jeśli już. A najlepiej nic. Podając debridat w butelce zaburzasz technikę karmienia i dziecko może w rezultacie połykać jeszcze więcej powietrza.
      U obu moich synów refluks nasilał się po sztucznych witaminach. D3 oraz K. Po odstawieniu K było dużo lepiej. D3 zamieniłam na kropelki, nie kapsułkę.
      Przede wszystkim spokój. Nie spotyka cię nic niezwykłego. Noś, karm, przytulaj. Wszystko minie. Na płacz i bąki najlepsza jest pierś, na katar mleko do noska. Nie doszukuj się alergii, prędzej wyeliminuj chemię, którą dziecko dostaje. Bo to chemia alergizuje przede wszystkim. Teraz doczytałam, że dajesz baktroban od miesiąca, toż to zgroza. Być może też nasila problemy z brzuszkiem. Toż to antybiotyk, bierze się na zielone gile, przez maksymalnie 10dni.
      Temperatura do spania jest trochę za wysoka, szczególnie zimą. Powinno być 18-19.
      Kładź dziecko jak najczęściej na brzuszku, to odgazowuje.
      • kingula210 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 09:06
        rulsanka a co do witamin, teraz jak zaczęłam raz dziennie dawać butelkę to odstawiłam K. Myślisz że witaminy mogą to nasilać? W dalszym ciągu podaje D3 w kapsułkach tzw rybkach, kropelki sa lepsze? nie słyszałam w ogóle o kropelkach... w ogóle malo wiem, ale szybko się uczę nie mam wyjścia ;-)
    • kingula210 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 09:03
      dziękuje za wypowiedzi!
      Jeżeli chodzi o bekanie - fakt czasem trzeba go nosić 40min żeby odbił, w nocy zauważyłam że nie odbija - budzi się tylko raz, zjada około 23 poźniej o 3 w nocy i dopiero rano między 6 a 7.

Na początku prawie w ogóle nie bekał, zaczął około drugiego tygodnia. I nie rzadko jest tak że odbija po jednym jedzeniu nawet 4 razy. I teraz coraz częsciej beka jak po piwsku :)

Maści do nosa nie ładuje (stosowałam 7 dni, nie miesiac) bo nie przynosiła efektu.

Co do nosa i refluksu może jest coś w tym fakt, bo nieraz słysze jak podchodzi do gardła i synek zaraz połyka, czasami jak odciągam z noska to są kózki jakby hm z mlekiem więc pewnie nosem mu to idzie.

Powiedz mi proszę czy przy refluksie może być obrzęk w nosie? Bo to stwierdziła laryngolog tylko nie wie od czego...w sumie o refluksie nie mówiła nic, tlyko alergia alergia...

wszystko jest z chemią - zdaje sobie tego sprawe. To co jeść żeby tej chemii ograniczyć?

Piersią karmię ale od dwóch tygodni zastęuje jedną pierś butelką mm żeby małego oswajać.
      Na razie odpukać chce i butle i pierś może dlatego, że w szpitalu przeżyliśmy katorgę bo nie dali mi małego zaraz po cc tylko po około 10 godzinach i nie chciał ssać piersi...męczylismy się 4 dni żeby chciał ciągnąć! DRAMAT! Więc może dlatego akceptuje butelkę.

Leżenie na brzuszku polecił nam pediatra i teraz słyszę że mały purka przez sen a dotychczas budził się z ogromnym krzykiem bo miał tyle zalegających gazów. Ból brzuszka/wzdęcia nadal są ale przynajmniej może sobie spokojnie purkać a nie kumuluje mu się to w jelitkach
      • rulsanka Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 10:06
        Powiedz mi proszę czy przy refluksie może być obrzęk w nosie?

Oczywiście, cofająca się treść pokarmowa ma odczyn kwaśny i to podrażnia. Dlatego warto zakraplać do nosa sól fizjologiczną lub własne mleko.
        Alergia w tym wieku objawia się brzydkimi kupami, później problemami skórnymi. Drogi oddechowe to kolejny etap alergii, raczej nie u niemowląt.

Bekanie. Mojego starszaka w ogóle nie dało się odbić nosząc. Jedynie karmienie pod górkę skutkowało. W nocy nie warto odbijać, bo to rozbudza i ciebie i dziecko. A i tak dziecko nie odbije w nocy, bo przewód pokarmowy jest rozluźniony i "śpi". Nad ranem można położyć dziecko na brzuszek jak go męczą bączki. Można dać espumisan na noc.

Piersią karmię ale od dwóch tygodni zastęuje jedną pierś butelką mm żeby małego oswajać.

Tylko, że to pogarsza technikę ssania i może powodować, że dziecko połyka więcej powietrza. Skoro tak walczyłaś o kp na początku, może nie warto sobie strzelać w stopę? Dziecko butelkowe często ssie pierś tylko dopóki jest szybki wypływ, czyli wysokolaktozowe, a niskotłuszczowe. Ta faza mleka też mocniej zagazowuje dziecko. Najbezpieczniej w ogóle nie używać butelki, a do dokarmiania używać albo systemu z rurką (sns) . Bo z czasem laktacja się stabilizuje, mleko nie leci tak szybko (co nie znaczy, że jest go mało!), dziecko ssie coraz mniej skutecznie i mniej chętnie. I wtedy przechodzi się na butelkę, przedwcześnie. Chyba, że masz zamiar odstawić w pierwszym półroczu, wtedy ok.
        W jakim celu w ogóle używasz mm? Chodzi mi o to, że boisz się własnego mleka, sama rezygnujesz z nabiału bojąc się alergii, a dziecku dajesz ciężkostrawny, wysokoprzetworzony, sztuczny produkt. I do tego debridat. Dajesz zwykłe mm czy hydrolizat?

wszystko jest z chemią - zdaje sobie tego sprawe. To co jeść żeby tej chemii o graniczyć?

Czytać składy, nie jeść rzeczy z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, barwnikami, konserwantami. Unikać mięsa kurczaka. Resztę można jeść.

Co do witamin, ja odstawiłam na tydzień, bo młody ulewał. Ulewanie zniknęło. Wróciłam do witamin, ulewanie powróciło. Później robiłam jeszcze 1 próbę. Ponieważ młody nie był w grupie ryzyka krwotoków, zrezygnowałam w ogóle z witaminy K. A d3 dostawał w kroplach vigantol.
        • kingula210 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 11:40
          Więc mam nadzieje, że ten obrzęk spowodowany jest tym cofaniem...bo nawet wstrzymałam się ze szczepieniem.
          Brzydkie kupy? Co to znaczy? Rozwodnione? Brzydki zapach?

karmienie pod górke pomaga jak jest baaaardzo głodny - wtedy nie krztusi się jedzeniem, chociaz nie lubi za bardzo tej pozycji - ale fakt tylko wypluje piers i juz jest bekniecie.

Mleko polecił mi pediatra enfamil H.A daje dlatego, ze studiuje i mam taki charakter pracy jaki mam i nie jestem przy dziecku 24h a swojego dam rade po 20ml z kazdej piersi. a po dwoch dniach takiego odciagania bola piersi. a jak byl caly dzien na mm to mial problemy z kupa, dlatego daje butelke dziennie okolo 80-100ml

moze sprobuje z tymi witamiami. bo daje tylko d3
          • rulsanka Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 12:20
            brzydkie kupy tzn. ciemnozielone (z wyjątkiem suplementacji żelaza), z białym śluzem oddzielnym niż kupa (przezroczysty śluz w kolorze kupy ciągnący się razem z kupą jest ok), pasmami krwi
            enfamil ha jest mlekiem stosowanym gdy jest ryzyko alergii, przy stwierdzonej alergii daje się hydrolizat lub mieszankę elementarną. Nie ma sensu twoja dieta beznabiałowa gdy dajesz ten rodzaj mm
            • kingula210 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 12:36
              tzn też mi sie wydaje że alergii mieć nie będzie...nie ma u nas obciążenia.

Ale ok pediatra tak poleciła więc jakiś czas będę stosować. Chociaż uważam, że to nie to...
              ja biorę żelazo (leczę anemie która pojawiła się po cc), kupki są ok raczej żółte lub brązowawe z białymi grudkami (to chyba niestrwiony pokarm?).

A co myślisz (nie pamiętam czy pisałam) wczoraj zwymiotował mlekiem i bezbarwnym śluzem (było go dość dużo) czy to zeszło gardłem z nosa czy mogło to być spowodowane czymś innym?

Dziękuje za odpowiedzi ;)
              • rulsanka Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 17.01.14, 13:37
                Ten śluz to pewnie połknięta ślina, pisałaś, że synek się ślini mocno. Typowo produkcja śliny rusza koło 3m, ale może u was nastąpiło to wcześniej.
    • zonkilek18 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 18.01.14, 20:01
      Musisz Koniecznie !!!!!!!!!!!!!!!!!!! zrobic wymaz z oczka i noska, bo Twoje dziecko moze miec gronkowce, paciorkowce ropne. Moje dziecko miało to samo.
      • kingula210 Re: Problemy z noskiem - proszę o pomoc eksperta 19.01.14, 17:51
        a skad to sie bierze? jakie sa objawy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka