Dodaj do ulubionych

Niedługo echo serca i mój strach

17.01.14, 21:07
U mojego dziecka po urodzeniu wykryto szmer przy lewej krawędzi mostka. Zrobiono echo i mnie uspokojono,z e wszystko ok, ze się zarośnie. Dziecko rozwijało się pięknie, jadło chętnie i bez wysiłku. Po 3 mcach kontrola już na lepszym sprzęcie w klinice - nadal widoczne mikroszczeliny (3) w przykoniuszkoewej części mięśniowej przegrody.
Pani dr uspokoiła, ze to maleńkie szczelinki nie mają znaczenia hemodyn..
Kolejna kontrola w wieku 9 mcy - dziureczki nadal są, nie pogorszyło się. Dziecko nie choruje, ładnie się rozwija.
Dziś mały ma 19 mcy - szmer jest nadal słyszalny ale nie dla każdego pediatry. Niebawem wybieramy się na echo...i ogarną mnie strach...
Jaka jest szansa, że już nie ma tych dziurek? Czy z takimi mikroszczelinami można żyć normalnie, bez operacji? Dziecko nadal nie choruje (czasem katar i kaszel głównie przy wyrzynaniu ząbków) nie brało nigdy antybiotyku, jest energiczne, bardzo sprawne ruchowo...czy powinnam się martwić?
Obserwuj wątek
    • bsis Re: Niedługo echo serca i mój strach 18.01.14, 10:52
      Nie martw się, wszystko będzie ok. Mojej córce jeszcze w trzecim roku nie zarosła ta "dziurka" dopiero chyba na kontroli jak miała 4 lata było ok ale szmer był nadal słyszalny.
      Pani dr powiedziała mi, że u dzieci w wieku przedszkolnym jest bardzo często słychać szmer, powoduję je jakaś struna w sercu - więc szmer jest ale nie powoduję jego żadna wada.

Jeżeli w waszym przypadku z dzieckiem jest wszystko ok czyli nie męczy się, nie słabnie, przybiera na wadze to trzeba cierpliwie czekać aż się zarośnie i się nie denerwować :)

• dulcysia00 Re: Niedługo echo serca i mój strach 18.01.14, 14:31
        U mojego starszaka, szmery również były słyszalne od urodzenia, rozpoznany był niewielki przerost lewej komory i nie zamknięty do końca otwór owalny.Kontrolowaliśmy najpierw co 3m, później co pół roku, później raz na rok.Ostatecznie zamknęło się tuż przed 4 urodzinami, szmery te zostały, spowodowane przez strume serca ( jakaś "nitka" która gdy przepływa przez nią krew powoduje szmer) szmer nasila się w czasie gorączki.I to wszystko, dziecko kardiologicznie uznane za zdrowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka