Dodaj do ulubionych

Mały obwód główki

15.05.14, 12:20
Witam,
Mój Synek skończył 14 m-cy waży 9200, mierzy 76 cm, a obwód główki wynosi tylko 45 cm. Synek jest bardzo ruchliwy i energicznym dzieckiem. Dopóki nie zaczął raczkować przybierał ładnie na wadze.
Pielęgniarka, która Go mierzyła nie zwróciła uwagi na mały rozmiar główki, dopiero w domu sprawdziłam siatkę i zobaczyłam, że jest poniżej 3 centrala. Czy powinnam się martwić? Czy zgłosić się do lekarza? Proszę o podpowiedź fachowca.
Obserwuj wątek
    • sylvone13 Re: Mały obwód główki 15.05.14, 12:21
      3 centyla oczywiście. Słownik w telefonie...
    • rulsanka Re: Mały obwód główki 15.05.14, 13:57
      Mam syna z głową poniżej 3 centyla. W wieku 12-15 miesięcy miał głowę dokładnie 45cm. Teraz ma 6 lat i około 49. Już dawno przestałam mierzyć. Chłopak jest piękny i inteligentny.

Powiem tak. Dziecku głowa rośnie, ponieważ rośnie mózg. Jeżeli mózg by z jakiegoś powodu przestał rosnąć to nic z tym nie zrobisz. Ale jest to bardzo mało prawdopodobne.

Może być tak, że zarosły szwy czaszkowe. Ale zazwyczaj nie zarastają wszystkie, tylko 1-2. I wtedy pojawiają się jakieś deformacje czaszki, co widać. Pojawiłyby się bóle głowy itp.

Co możesz zrobić, to albo rtg czaszki w celu sprawdzenia czy szwy zarosły, albo poczekać kilka miesięcy i mierzyć główkę. Ja rtg nie zrobiłam, bo młody nie dał się unieruchomić i tak by nic nie wyszło. Z pomiarów wynikało, że głowa rośnie skokowo. Kilka miesięcy nic, a potem przyrost o kilka mm.

Mój syn wagowo też był poniżej 3 centyla i ogólnie wysmukły. Więc głowa proporcjonalna do reszty.

Młodszemu głowy nie mierzę, też ma małą.

Na twoim miejscu, jeżeli głowa kształtna i proporcjonalna do reszty ciała, wyluzowałabym przynajmniej na kilka miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka