Dodaj do ulubionych

wodonercze u płodu

21.06.18, 20:08
Witam, na USG w 33 tyg u mojego synka lekarz zauważył zastój moczu w nerce + poszerzone ujście moczowodu (8mm). Druga nerka prawidłowa (wielkość i struktura). Ta nerka z zastojem także ma prawidłową wielkość i strukturę (na tyle na ile udało się to stwierdzić na usg w ciąży). Pęcherz na każdym usg wypełniony, prawidłowej wielkości.
Jestem załamana - lekarz mnie uspakajał mówiąc, że to może zniknąć jeszcze w trakcie ciąży i być wynikiem jakiegoś ucisku. Ewentualnie zniknie po porodzie jak ucisk zniknie.
Proszę o więcej informacji - jakie mam szanse urodzić zdrowe dziecko? Jak bardzo poważna jest to wada? Jakie są statystyki? Nie wiem czego się spodziewać po porodzie. W najczarniejszych snach widzę niewydolność nerek i dializy.
Obserwuj wątek
    • aga.aga22 Re: wodonercze u płodu 22.06.18, 00:33
      Hej, nie denerwuj sie na poczatek. Sama przez to przeszlam. Od okolo polowy ciazy wiedzialam o poszerzeniu ukm lewostronnego, nie doszlo do 20 mm (podobno takie graniczne dla wodonercza), ale bylo kilkanascie. Po pierwsze, dobrze rodzic w szpitalu o wysokim stopniu referencyjnosci I za kazdym razem I wizyta neonatologa po porodzie przypominac, na pewno zrobia mu usg - tylko wskazne jest takze kika, kilkanascie dni po urodzeniu, bo na poczatku dziecko produkuje malo moczu I moze nie wyjsc poszerzenie. Moze byc tez tak, ze po urodzeniu poszerzemie zniknie na dobre. Pozniej musicie zglosic sie do urologa dzieciecego I robic usg regularnie, a takze przy okazji zlego samopoczucia, niewyjasnionej goraczki, badac mocz, wykluczac ZUM. Duzo zalezy od tego, dlaczego jest poszerzenie-moze byc zastawka w moczowodzie, refluks, albo zwezenie podmiedniczkowe np. W zaleznosci od tego, dziecko jest mniej lub bardziej narazone na ZUM. Nas skierowano najpierw do szpitala w ktorym juz byl kierpwany na operacje, ale poszlam na konsultacje do dobrego urologa ktory przyjmuje normalnie w CZD, zupelnie nas uspokoil, ze kiedys nie bylo usg, mozliwe ze duzo dzieci mialo poszerzenie, I ze reaz jesli dziecko jest w dobrym stanie ogolnym to sie tylkp obserwuje. I tak juz ponad 2 lata obserwujemy, bez ZUM, co.kilka mcy USG, synek sie super rozwija. Poszerzenie jest nadal I pewnie mu tak zostanie. Wiec na spokojnie, to sie u chlopcow czesto zdarza, idz do dobrego lekarza. To sie z powodzeniem leczy operacyjnie jesli wymaga tego zdrowie nerki, albo rownie czesto w ogole nie leczy. Jest duzo dobrych dzieciecych urologow (najczesciej chyba sa tez chirurgami).
      • czarny_dol Re: wodonercze u płodu 22.06.18, 09:15
        Hej, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą i uspokajającą odpowiedź. Matka matkę zrozumie. :-)
        Ja tu już siwieje ze strachu i przekopuję internet. Sprawdziłam, że szpital w którym będę rodzić ma III stopień referencyjności - więc chyba będziemy bezpieczni. Czytałam, że ta wada wymaga USG w 1 i 7 dobie życia (właśnie ze względu na skąpomocz w pierwszych dobach życia) + posiew. I jak nie będzie dawać objawów to faktycznie tylko się obserwuje. Mam też namiar na świetną panią nefrolog dziecięcą - mam zamiar podskoczyć na konsultacje.
        Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Samo czekanie to jakiś koszmar. Najchętniej robiłabym USG codziennie.
        Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
        • rulsanka Re: wodonercze u płodu 22.06.18, 21:03
          Mój syn urodził się z wodonerczem i moczowodem olbrzymim (powyżej 1 cm). Ma 10 lat, nigdy nic złego się nie działo. Kilka dni po porodzie miał zrobioną cystografię mikcyjną, która wykazała brak refluksu moczowego. W wieku 4 tygodni miał robioną scyntygrafię, wydalanie znacznika było nieco opóźnione, ale pełne. W wieku półtora roku przy scyntygrafii nerki wydalały już znacznik po równo i szybko. Pozostałe badania to był mocz ogólny, mieliśmy robić raz na miesiąc. Oraz usg raz na rok.
          UKM jest nadal nieco poszerzony, teraz już blisko normy. Moczowód pozostał taki, jaki był. Syn nigdy nie miał zakażeń układu moczowego.
          Skąd jesteś? Mogę polecić lekarza. Syn był w CZD i tam były różne podejścia, bardziej i mniej zdroworozsądkowe oraz w różnym stopniu przyjazne dla pacjenta.
          • czarny_dol Re: wodonercze u płodu 22.06.18, 23:13
            Hej, dziękuję za odpowiedź. Jestem z Wrocławia.
      • dziewczyna1987 Re: wodonercze u płodu 21.02.19, 15:14
        Witam a można wiedzieć ile poszerzenie wynosiło mm że nie kazali operować? Moja córeczka ma 2 latka i po ostatnim usg - 2 dni temu poszerzenie dużo naroslo . Wizyta u urologa w przyszłym tyg ale obawiamy się że będą chcieli operować 😟 Dodam że stan jej zdrowia ogólny jest super nigdy Zum nie miała i pięknie się rozwija

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka