26.03.09, 23:58
Po wirusowej infekcji gardła mojemu 5,5 latkowi pozostała chrypa. Chrypi tak już 1,5 tygodnia, pij esyrop prawoślazowy 2 x 5 ml ale bez większych efektów. Poza tym bez innych objaów. Jest alergikiem na pyłki drzew ale wcześniej nie zauważyłam aby tak reagował. Na stałe dostaje loratadynę, singulair i flixotide przez tubę (2 x 50).
Co mogę zrobić oby odzyskł normalny głos?
Obserwuj wątek
    • wiktorynka60 Re: chrypa 27.03.09, 08:01
      Uważajcie na przewlekłe stosowanie sterydów(Flixotide)nawet przez tubę,mój syn
      tez jest alergikiem i dostawał od dłuższego czasu ten lek,ok 2 lata,dostał
      własnie chrypki która nie chciała ustapić,po dokładnym badaniu laryngologicznym
      stwierdzono u niego guzki strun głosowych i przewlekłe zapalenie
      krtani,alergolog oczywiście wypiera się że to po Flixotide ale pediatra i
      laryngolog mówią że może to być własnie spowodowane przewlekłym stosowaniem tego
      leku,my odstawilismy.Warto zrobić dokładne badanie laryngologiczne krtani!
      • dorek3 Re: chrypa 27.03.09, 18:04
        Wiem że Flixotide może dawać takie efekty, ale wszystko jest kwestią wyboru. Zeszliśmy już do niewielkich dawek, ale wątpię aby lek został odstawiony. Mały ma zdiagnozowaną astmę wczesnodziecięcą. W poniedziałek pogadam z laryngologiem bo akurat mamy kontrolę, ale w tym przypadku chrypa pojawiła się nagle więc raczej wykluczam skutek uboczny sterydu.
    • kasiaalbrecht Re: chrypa 29.03.09, 13:33
      chrypa myślę,jeszcze po infekcji plus ew podrażnienie przez alergeny bo wiosna w
      pełni. Niekiedy chrypa może być skutkiem ubocznym leków wziewnych ale skoro
      długo już je otrzymuje to nie sądzę. Warto wybrać się ew do laryngologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka