Dodaj do ulubionych

Czarny zabek

29.03.09, 13:31
Witam!Jestem mama 1,5rocznej zauwazyłam czrna plamke na zabku.Czy to mozliwe ze to pruchnica?Mam w planie wizyte u dentysty ale czy mleczakmi wymagaja leczenia.Moze banalne pyatnie ale nie wiem to moje pierwsze dziecko.Dziekuje z góry za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Czarny zabek 29.03.09, 13:58
      mleczaki oczywiście trzeba leczyć, jeśli wogóle to próchnica w tym
      wypadku.
      • gosia399 Re: Czarny zabek 29.03.09, 14:32
        tak mleczki leczy się już u tak małych dzieci,mój mały ma tez
        1,5roku i myje ząbki szczoteczką ze hoho-narazie tak troszke
        nieporadnie ale co tam mozna zawsze mu pomóc-czy twoje maleństwo tez
        myje????jesli tak to raczej nie pruchnica ,wizyta u stomatologa
        bedzie jak najbardziej ok!
    • kasiak37 Re: Czarny zabek 29.03.09, 14:37
      mleczaki wymagaja leczenia wiec warto wybrac sie do stomatologa.
    • eli-mama Re: Czarny zabek 29.03.09, 15:34
      Niestety próchnica może zaatakować każdy ząbek, nawet mały mleczak. Ja z moim synkiem już czas temu jakiś wybrałam się, żeby obejrzeć ząbki - na szczęście zdrowe:) Dentystka, do której jeździmy całą rodziną, powiedziała, że najlepiej jechać z dzieckiem jak najwcześniej, kiedy wyjdzie już kilka ząbków celem oswojenia się dziecka z gabinetem, dentystą itp. Mnie poradziła przyjeżdżać z synkiem zawsze ,kiedy jadę sama, lub jedzie mąż. Mały pokręci się po gabinecie, obejrzy kamerą swoją buzię od środka, pobawi się "wyposażeniem dentystycznym"i popatrzy jak Pani zrobi coś w ząbku Mamie. Najgorsze co może być dla dziecka to robić cokolwiek siłowo przy pierwszej wizycie. Od tej pory gabinet będzie mu się kojarzył z miejscem tortur...
      Na Twoim miejscu pojechałabym jak najszybciej do dentysty, najlepiej do takiego z tzw. podejściem do dzieci. Oczywiście tłumacz wcześniej dziecku, co to dentysta, co robi z ząbkami. I przy pierwszej wizycie żadnego leczenia, bo dziecko Ci się zrazi. Najwyżej pojedziesz kilka razy.
      • chusinka Re: Czarny zabek 29.03.09, 17:23
        Dziekuje moje drogie za odpowiedzi>Córeczka myje zabki od momentu jak pojawiła sie pierwszy zabek szczotkujemy wiadomo troiche nie poradnie ale ja pomagam czasem wiadomo.No tak najwaznjiesze zeby dziecko sie nie zraziło popytam znajomych aby polecili mi dentyste z podejsciem do dzieci.
    • basia-1981 Re: Czarny zabek 01.04.09, 21:41
      leć jak najszbciej do stmatologa! niestety u moich obydwu córek
      mniej więcej w wieku twojego pojawiły się brązowe plamki na ząbkach.
      stwierdzono początki próchnicy i musieliśmy ząbi zalapisować. teraz
      mają ząbki czarne, ale przynajmniej próchnica się nie rozwija. a
      powodem próchnicy były soki! pozdrawiam
      • gosiek289 Re: Czarny zabek 01.04.09, 21:51
        Nie trzeba mieć ząbków czarnych - my chodzimy do dentysty i mojemu synkowi (
        prawie 3 latka) dentystka boruje ząbki - Mały jest zachwycony i nie może się
        doczekać następnej wizyty.
        Ale mój synek faktycznie jest starszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka