Dodaj do ulubionych

Chodzenie na paluszkach

19.04.13, 10:38
Witam,
Synek ma 3 lata i caly czas chodzi na paluszkach. Przestaje jedynie wtedy kiedy go o to prosimy ale po 10 sekundach ponownie wspina sie na palce. Czesto przez te chodzenie na palcach potyka sie. W mieszkaniu sciaga wszystkie buty, skarpety-najchetniej chodzi boso.
Na dworze przewaznie chodzi na palcach choc nie zawsze( nie zauwazylam by biegal na palcach).
Wczoraj zaproponowalam mu zabawe dzieki ktorej pierwszy raz dluzszy czas chodzil na calych stopach( na chwile sie wspinal ale sam stawal na calych stopach, bez naszych upomnien)
Byly dni ze nic go nie upominalismy bo pomyslalam ze moze to pomoze, jak damy mu troche swobody ale nie poskutkowalo.
Nie wiem czy powinnam juz sie martwic i isc np do ortopedy?
Czy ktos zna zabawy dzieki ktorym dziecko jest zachecane do chodzenia na calych stopach?
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: Chodzenie na paluszkach 25.04.13, 14:15
      Witam
      Skoro dziecko staje na całych stopach i chodzi czasami na całych stopach, to prawdopodobnie chodzenie na palcach jest nawykowe. Warto jednak skonsultować tę sprawę z pediatrą. Może Pani również porozmawiać np. z rehabilitantem, który dobierze odpowiednie ćwiczenia.

Pozdrawiam
      • 27agnes Re: Chodzenie na paluszkach 30.05.13, 19:40
        polecam wizytę u ortopedy. mój starszy syn chodził na paluszkach i rzeczywiście przeszło młodszy tez wiec nie byłam u lekarza i czekałam motywując go do chodzenia na całych stopach przeszło chodzenie ale niestety skrzywiła się stopa- kostki wyszły na zewnątrz . Jestem po wizycie u ortopedy i szpitalu diagnoza stopy płasko koślawe i przykurcz ścięgna Achillesa. zastrzyk z botoksu ortezy na noc i żmudne leczenie które niekoniecznie pomoże. tak wiec nie wahaj się tylko idź !!!!!!
    • emka7611 Re: Chodzenie na paluszkach 14.01.15, 14:52
      Mój Mały (teraz już 11 letni :-) też chodził na paluszkach, bardzo długo, jeszcze w przedszkolu.. Byliśmy z nim u ortopedy i rehabilitanta, w zasadzie zdiagnozowali przykurcz ścięgna Achillesa i kazali nosić obuwie z twardą podeszwą (tzw. ortopedyczne). Nie ćwiczyliśmy z nim, z czasem sam zaczął chodzić na całych stopach. Ale warto to monitorować, bo widziałam nastolatka w ogromnych butach, w których chodził na palcach.
    • za_rogiem Re: Chodzenie na paluszkach 11.03.15, 12:17
      Podepnę się troszkę. Synek 18 mcy i do tej pory chodził normalnie, na całych stopach. Niestety niedawno odkrył, że można na palcach i coraz częściej tak chodzi. Robi to absolutnie świadomie i premedytacją. Nie wiem co mam z tym zrobić, bo upominanie nic nie daje zwłaszcza, że nie robi tego nawykowo, a celowo. Choć boję się, że może wejść mu to w nawyk.
    • ilecka0 Re: Chodzenie na paluszkach 15.10.15, 11:26
      odnośnie chodzenia na palcach poczytajcie na www.dlastopy.pl/blog jest tam dużo ciekawych informacji na temat butów dla dzieci, problemów ze stopami itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka