Dodaj do ulubionych

schowany paluszek u stopy

28.04.13, 12:14
Witam serdecznie,
8-miesięczny synek u jednej stópki ma odstający drugi paluszek, jest on tak jakby uniesiony do góry nad pozostałymi, na samym początku pediatra kazała to zignorować. Dalej się tym nie martwić czy może należy zasięgnąć porady innych lekarzy?jakoś korygować?

dziękuję za odpowiedź:-))
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: schowany paluszek u stopy 08.05.13, 13:16
      Witam

Większość lekarzy uważa, że nie należy zwracać uwagi na wystający paluszek w stopie dziecka, tak jak Pani opisała. Są jednak tacy, którzy proponują zastosowanie plasterka w celu korekty ustawienia paluszka. Może skontaktować się Pani z np. rehabilitantem, który zajmuje się plastrowaniem aby zasięgnąć informacji na ten temat.

Pozdrawiam
      • ony17 Re: schowany paluszek u stopy 29.05.13, 15:59
        Witam!
        Mój syn też miał tak ustawione paluszki w obu stopach. Dużo chodził na boso po każdym podłożu lub tylko w skarpetkach i teraz stopa ustawiona jest prawidłowo, syn ma 3 lata. Nie stosowałam plastrów tylko obserwowałam na początku jak zachowuje się stopa, widziałam, że paluszki "wchodzą" między pozostałe, aż w końcu tam zostały na stałe :) A oklejanie na pewno nie zaszkodzi-sama jestem po kursie kinesio tapingu.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka