Dodaj do ulubionych

PO CO TO FORUM?

12.06.07, 21:40
z całym szacunkiem, przeczytałam wiele pytań intenautów i odpowiedzi
ekspertów. skoro prawie za każdym razem kierujecie rodziców do ortopedów
dziecięcych lub neurologów oraz in. specjalistów, to dlaczego to forum jest o
zdrowiu stóp? najczęściej pytania są kierowane do Was po to, aby skonsultować
jakiś problem, bo i tak nasze dzieci są pod opieką pediatrów i, w moim
przypadku, ortopedów dziecięcych. moim skromnm zdaniem albo ekspertami
powinni tu być również ortopedzi albo zmieńcie tytuł forum, np. "i tak
niewiele wiemy, ale ważne, że logo "bartka" jest widoczne"!
Obserwuj wątek
    • barbara.skrzynska Re: PO CO TO FORUM? 13.06.07, 08:36
      Droga Magdokarolu! Jest mi niezmiernie przykro, że nasze odpowiedzialne
      podejści potraktowałaś w taki sposób. Czy jakikolwiek lekarz może leczyć przez
      internet? Czy chciała byś, aby nie widzą Twojego dziecka, nie widząc jego stóp
      po zdjęciu gipsu powiedziała, że ma nosić takie czy inne buty? Przecież,
      wskazując konkretny typ buta mogła bym popełnic bląd i zrobić Twojemu dziecku
      krzywdę? Stopa końsko-szpotawa przybiera różne postacie, efekty leczenia są
      także indywidualnie zróżnicowane. Jak pisze pan prof. Dega /uznawany za ojca
      polskiej ortopedii/ "Wrodzona stopa końsko-szpotawa ukazuje się w kilku
      odmianach... np. postać habitualna lub postać idiopatyczna." Różne są także
      metody leczenia i jego wyniki. Raz jeszce powtórzę - wszystkie decyzje należą
      do ortopedy, który opiekuje się dzieckiem. Mam nadzieję, że rozumiesz moje
      stanowisko. A jeśli rzeczywiście czytałaś wszystkie wypowiedzi na forum, to
      pewnie zauważyłaś podziękowania za poradę, skierowane pod naszym adresem. Chcę
      dodać, że nasze wypowiedzi konsultujemy zawsze z ortopedą. Pozdrawiam
    • mysielka Re: PO CO TO FORUM? 27.06.07, 14:11
      witam
      logo widoczne czy nie nieważne - byłam sama na akademii zdrowej stopy w
      warszawie i naprawdę specjaliści z CLPO rozwiali mi wiele wątpliowsci i nie
      trzeba było się głowić :-)
      mam dwie córki - jedna dopiero zaczyna chodzić i nawet drogą elektroniczną
      można pewne informacje uzyskać - a nie jest proste z dwójką dzieci jeżdzić do
      coraz to róznych specjalistów
      a że firma dba o prawidłowe stopy nie tylko produktem ale i konsultacjami czy
      to w internecie czy podczas akademii to chwała im za to !!!
      • barbara.skrzynska Re: PO CO TO FORUM? 28.06.07, 10:41
        Dzięki
        • magdakarol Re: PO CO TO FORUM? 28.06.07, 21:49
          ok, może moja pierwsza wypowiedź była odrobinę za ostra, ale nadal proponuję,
          aby jednym z ekspertów był ortopeda, bardzo często pytania dotyczą wad postawy,
          wad stóp, no chyba, że aktualni eksperci będą co chwilę i tak się z ortopedą
          konsultować
          • robert.gajewski Re: PO CO TO FORUM? 29.06.07, 09:37
            Witam,

jeśli chodzi o ortopedę, to w przypadku wątpliwości konsultujemy się z
            fachowcem, dotyczy to nie tylko ortopedii ale i np. dermatologii. Proszę jednak
            nie zapominać, że nawet najlepszy fachowiec nie może, a nawet nie wolno mu
            wydawać opinii "zdalnie" na podstawie opisu. To, że odsyłamy często rodziców do
            ortopedy nie wynika z naszego niedoświadczenia, ale z faktu, że nie widząc
            pacjenta nie możemy podejmować decyzji mających konsekwencje zdrowotne.
            Może to co teraz napiszę będzie trochę "z grubej rury”, ale czy wyobraża sobie
            Pani, że ktoś na np. forum dotyczącym problemów kardiologicznych będzie wydawał
            diagnozy? Choćby to byli fachowcy rzędu dr Bernarda? Pozdrawiam.
    • mamamartysi Re: PO CO TO FORUM? 09.07.07, 12:43
      Witam:
      Mam identyczne zdanie, odpowiedź na mój problem to "proszę zasięgnąć porady
      ortopedy" - a myślałam, że uzyskam jakąś informacje - śmieszne....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka