qwerty.tarnow 19.04.05, 18:01 Ale dzwonów nie ma... Ciekawe, ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teklat Re: Biały dym! 19.04.05, 18:06 Niemożliwe! A ja tu siedzę i piszę list do Lemura!!!! Idę zobaczyc, słyszę tymczasem dzwony z telewizora. Ale się uwineli z tym konklawe! Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 19.04.05, 19:04 Moze uznacie to za śmieszne, ale... przyszłam po pracy , zjadłam i połozyłam się bo cos kiepsko się czuję. I nagle coś mnie wyrwało ze snu... normalnie wyrwało:, otworzyłam oczy , nasłuchuję i słyszę ,ze w radiu o czyms głośno mówią. Poderwało mnie na równe nogi i mówię do slava: Papieża wybrali... Slav: tak???? Ja: no chyba tak... Włączyłam tv i okazało się, że to prawda!!!! Czy to mój anioł stróż mnie obudził???? Ratzinger... Niemiec.. ciekawe jak to przyjmą Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 19.04.05, 19:08 no jakby nie było historycznej chwili bylismy swiadkami:). Jakieś wzruszenie mnie ogarnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 19.04.05, 19:26 No i nowe czasy nastały. Ale wraz z nimi powrót wyglądu forum do stanu poprzedniego... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 19.04.05, 19:36 Benedykt to mi się tylko z "Nad Niemnem" kojarzy:). Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 19.04.05, 23:56 W tamtej książce Benedykt nie miał najlepszej prasy... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Biały dym! 20.04.05, 05:34 Rozmawiajac ze znajomymi Zydami ostatnio, slyszalem opinie ze mowy nie ma aby Watykan puscil wladze gdzies w Ameryke Poludniowa czy Afryke... mieli racje. Teraz, sluchajac zyciorysu nowego Papieza widze dzemu byl wybrany. Nieiwiele rozni sie od Jana Pawla II w swej idei jak i wiedzy akademicznej. Wiekiem podeszly... Ze Niemiec to chyba najmniej wazne, mysle. Mysle rowniez ze bedzie przejsciowa faza miedzy pewnie nieuchronnie zblizajaca sie reforma kosciola. Ale to tylko moja opinia- a moze ciche zyczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 07:46 dla mnie tez narodowośc najmniej ważna. Napisałam tylko o tym, bo Polacy róznie takie sprawy przyjmują. I zgadzam się co do reszty. Kosciół starsznie chce obronić sie przed reformą, ale to nieuchronne. Chociaż za tego papieża, z tego co się o nim mówi raczej niemożliwe, więc pewnie to będzie okres przejściowy. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 11:22 To samo pytanie mnie nurtuje... Jakich reform oczekujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 11:26 Tak na gorąco? To chyba żadnych. Czego miałbym oczekiwać? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Biały dym! 20.04.05, 11:37 Jako konserwatystka z natury myślę, że musi być coś niezmiennego, żębyśmy mogli się tego trzymać, żebyśmy się w życiu połapali i nie dali się zwieść na manowce. Moim zdaniem Kościół nie może się dostosowywać do czasów w których przyszło mu funkcjonować. Naturalnie wiem,że jestem w mniejszości :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 11:45 Jestem dokładnie tego samego zdania co Teresa. Chociaż nie jestem konserwatystką. -- Faceci rozwijają się do trzeciego roku zycia. Potem już tylko rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 11:57 ja tam myślę inaczej, zwłaszcza jesli chodzi o antykoncepcję, to myślę,ze nic by sie nie stało jakby to wreszcie zaakceptowali. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 12:07 Myślę, że w tym względzie nic sie nie zmieni, zgodnie z tym, co powiedziała Teresa. I tak rzeczywiście powinno być. Zwłaszcza w tych dziedzinach, gdzie idzie o ludzkie życie, decydowanie o jego początku i końcu, Kościół musi zdecydowanie i jasno wyrażać swoje stanowisko. I nie może mieć innego, jak to, które wyraża od wieków. Rzeczą współczesnego człowieka - czy człowieka w ogóle - jest z takim stanowiskiem sie zgadzać lub nie. Ale to już jest kwestia światopoglądu i sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 12:42 nie miałam na mysli aborcji. No i jestem ciekawa szczerze mówiąc ilu wspołczesnych katolików jest w stanie akurat w tej dziedzinie postępować zgodnie z nauką Koscioła.Albo raczej : ilu tak postepuje? ale tego się nie dowiem. Dziwi mnie tez ten straszny opór co do kapłaństwa kobiet.Co prawda mnie nie zalezy do seminarium sie nie wybieram:), ale czy jest jakies racjonalne uzasadnienie? może jest. Nie znam się na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 13:18 lemuriza napisała: > Dziwi mnie tez ten straszny opór co do kapłaństwa kobiet.(...) ale czy jest > jakies racjonalne uzasadnienie? Po prostu wielowiekowa tradycja... Oraz chyba wywodzące się jeszcze z czasów pierwotnego chrześcijaństwa (korzystającego z tradycji judaistycznych - np. obrzezanie u pierwotnych chrześcijan było obowiązkiem) przekonanie o czasowej duchowej "nieczystości" kobiet w okresie połogu (zakaz wstępu takich kobiet do synagog przez pewien okres po porodzie). Nie jest to jakieś uzasadnienie przekonywujące, ale z drugiej strony czy warto łamać tyloletnie zwyczaje w kwestii kapłaństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 13:33 Nie wiem qwerty czy warto. Mnie na tym nie zalezy. Ale pewnie są tacy dla których ma to znaczenie. I chociaz uważam, że tradycja to coś ważnego to chyba jednak .. nie w każdym przypadku nalezy tak ścisle się jej trzymać. Nie zawsze to co ustanowione wiele, wiele lat temu musi być dobre. ale to juz temat na dłuższą dyskusję. Kościoł to też instytucja i nie moze chyba trwać o oderwaniu zupełnym od rzeczywistości. Trzymanie sie więc upracie niektórych swoich zasad moze więc szkodzić. Na przykład moze skutkować w przyszłości pustymi Kosciołami tak jak to sie dzieje jak we Francji. Ale to już nie mój problem - ale nowego Papieża i całego Watykanu:). Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 14:07 lemuriza napisała: >Na przykład moze skutkować w przyszłości pustymi Kosciołami tak jak to sie > dzieje jak we Francji. No chyba, że Kościołowi idzie o jakość tych, co przy nim zostaną, a nie o ilość. Mnie na miejscu Kościoła o to by chodziło. Co do kapłaństwa...Nie wiem... jako że moja nabożność jest nienajwyższej próby, nie przyszło mi do głowy rozważanie tego, czy zależałoby mi na nim... Ale - mogę spróbować zrozumieć kobiety, które tego pragną. I wtedy zasłanianie się argumentami o tradycji i okresowej nieczystości kobiet niespecjalnie trafia mi do przekonania. Bo żyjemy współcześnie, zagadnienia biologii i fizjologii nie są dla nas tajemnicą. I dziś nikt wykształcony nie określi kobiety miesiączkującej (bo i o tym jest mowa w judaizmie i islamie) i w połogu - nieczystą. No - chyba, że jest to jakiś facet, któremu juz zabrakło innych argumentów przeciwko kapłaństwu kobiet :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 14:41 uwierz mi Teklo, ze kosciołowi chodzi również o ilość. To jest potęzna machina, a wierni utrzymują wszak wszystkich hierarchów:). Nie ma co mieć złudzeń, ze jest inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 14:49 Miałbym iść do spowiedzi do kobiety!!!???A JAKBY BYŁA FEMINISTKĄ?Przerąbane!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:12 teklat napisała: > I wtedy zasłanianie się argumentami (...) niespecjalnie trafia mi do > przekonania. Bo żyjemy współcześnie, zagadnienia biologii... To nie są moje argumenty. Ja tylko przytaczam prawdopodobne pochodzenie takiego nastawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 14:50 Jak widać,Teklo, jesteś konserwatystką,tylko o tym nie wiesz!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:01 PS.Seksistowski kontrargument dla kapłaństwa kobiet - za bardzo by rozpraszały...No i -zachowując wszystkie proporcje - wyobraźcie sobie kobietę na ambonie!Wygłaszającą kazanie...Ja jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić..A tak poza tym - ja już widzę te nowe kroje ornatów...z dekoltem i bez pleców!:))))I setki nowych kreatorow kościelnej mody... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:02 PS.Patrząc biznesowo - te stroje - nowa,prężna gałąź gospodarki,hihihihi:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:09 I na każdą porę dnia oddzielny strój. ;-) No i dwie kobiety nie mogłyby sprawować jednej mszy, bo musiałyby być ubrane w takie same ornaty. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:10 PS2.A jak by się ubierały kobiety - biskupki(?) i kardynałki(?)??? Księżniczki kościoła...Nie.... no uśmiałem się jak norka!:)))))A jakby brzmiało - idę do kurii jej ekscelencji Dziuni...hehehehehehe..:))))Na konferenji Episkopatu Polski biskup Zuzanna i biskup Zdzisława wniosły projekt....:))))))) Łomatkoooooooo!!!!:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:12 PS3....A na synodzie biskupów, biskup Tekla zainicjowała modły za seksistów!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:13 PS4.A w ogole biskupka pachnie brzydko kupką bis,a biskupina pachnie archaicznie...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:16 PS5.A co by ta biskupencja trzymała w ręku? Laskę?! Przecież to nie uchodzi...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 15:14 dałabym Wam popalić jakbyście przyszli do spowiedzi do mnie. Pokuta: tydzień chodzenia w sukience. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:14 "A biskup X. w przerwie wizytacji kanonicznej powiła śliczną córeczkę, której w prezencie chrzcielnym nadano już tytuł kanoniczki kapituły katedralnej oraz dożywotni urząd wikariuszki generalnej parafii p.w. XX" - no jak by to brzmiało... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 15:19 do tego co by powiła to jeszcze przydałoby się zniesienie celibatu Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:25 Co do celibatu - obowiązywałby następne tysiąc lat!Jak to!? Puścić na żer "cywilek" takich niewinnych chłopców?! Never!Czyż doświadczone kapłanki nie zapewniają lepszej opieki nad tymi, co to rozwijają sie do trzeciego roku życia, a potem już tylko rosną?!..Taż, z definicji!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:25 Bez celibatu? To powstałby problem nazewnictwa. Żona biskupa - biskupina? Mąż biskupki - biskupin (no chyba, żeby ich wszystkich przenieść do Biskupina i tam wśród prastarych chat trzymać dla równowagi dziejowej). ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:28 A w kwestii celibatu jeszcze - problemy majątkowe przemawiają tu chyba najbardziej. Parafia ma utrzymywać "prywatny dorobek ożenionego księdza"? Dlaczego? Sam się postarał, niech sam utrzymuje? Tylko teraz jak - pracę ma w parafii, nie dorobi sobie przecież "po godzinach", itp., itd. Stąd lepiej niech pozostanie tak jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 16:04 I wyprawka dla dzieciny... ewentualnie "becikowe".... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:21 I zakładam się, ża zaraz zalegalizowałyby środki antykoncepcyjne a za małżeńską zdradę karały (chłopa!)ekskomuniką!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 20.04.05, 15:32 No! To już teraz wszyscy wiemy,dlaczego nie można pozwolić na kapłaństwo kobiet!:)A mój śp.katecheta mawiał,że najlepszym dowodem na istnienie Pana Boga jest dla niego dwutysiącletnia historia Kościoła!:))Bez ingerencji i nadzoru "Z Góry"rozpadło by się to wszystko już dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:39 caro333 napisał: >Bez ingerencji i nadzoru "Z Góry" rozpadło by się to wszystko już dawno. I miał rację... ;-) A co do forum tego portalu, jeżeli GW dalej będzie tak tolerowała pewne zachowania to też niczego dobrego wróżyć nie można... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 16:02 Masz za słabą wyobraźnię najwyraźniej:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 15:40 haha,,, to o spowiedzi u kobiety...Równie dobrze moge sie zastanawiać nad tym, dlaczego musze chodzić do ginekologa-męzczyzny... Ja wiem, że nie jestem konserwatystką, natomiast wiem też - i popieram to, że Kościół powinien prezentować jasne i wyraźne stanowisko w sprawach, które współczesny świat zdaje się podważać. Takie własnie jak regulacja poczęć - i nie mam na mysli tylko aborcji, ale tez na przykład antykoncepcje i zapłodnienie in vitro... decydowanie o tym, kiedy mamy umierać, lub czy i kiedy możemy kogoś zabić (kara śmierci) i pare innych rzeczy... Na tym polega wskazywanie drogi... To ja wybieram i decyduję, bo mam wolną wolę, ale wiem, że autorytety, które uznaje, wypowiadają się w kwestiach etycznych w taki a nie inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:47 teklat napisała: > chodzić do ginekologa-męzczyzny... Odchodząc od tematu - ale są przecież takimi lekarzami i kobiety! Ponadto trzeba dodać, że wielu spośród panów-ginekologów, to nie z zamiłowania, tylko po prostu takie miejsca były na specjalizacji. A coś w zawodzie robić trzeba - nie tylko całe życie na pogotowiu jeździć i 4x w tygodniu na dyżurach nocnych siedzieć jako lekarz ogólny... A! I jeszcze trafiają się panie które nie chcą do kobiet-lekarek tej specjalności chodzić... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 15:52 No to własnie i na tej zasadzie nasz seksista nie musiałby chodzić się spowiadać do kobiety... Zresztą, on zapewne ma tak szerokie sumienie, że w żadnym wypadku nie czuje sie człowiekiem grzesznym. :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 15:47 Ale widzę, że wątek poszedł w kierunku zupełnie żartobliwym... śmiejta sie ludziska, ja się obsmiałam... A co do karania zdrady... co byście powiedzieli na kastrację? :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 15:55 U kobiet - nie. Przecież i w tej chwili nie ma równouprawnienia... Jakieś tradycje w mierze nierówności może warto byłoby zachować, prawda? Tak jak długo pokutujaca tradycja na temat nieczystości kobiet w połogu... :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 15:51 teklat napisała: > co byście powiedzieli na kastrację? :))))))) No chyba że piersi. Ale czemu karać niewinne niemowlęta utratą naturalnego jedzonka... Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 15:56 We wpisie powyżej napisałam już, że można byłoby zachować pewne nierówności płci... Na przykład w kwestii kazstracji :)))))) Taka tradycja... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 16:02 Zaraz Tradycja napisze, żebyśmy się jej nie czepiali. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 16:44 no dobrze, to moze wróćmy do rozważań poważnych. Bo ja nie miałam na myśli tylko i wyłącznie "reform" w nauczaniu społecznym kościoła ale też zmian w strukturze i funksjowaniu samej instytucji. A co powiedzilibyście gdyby tak wreszcie Kościół zaczął się rzetelnie rozliczać ze swoich przychodów? Tu tez ma zostać jak jest?. Byłam swiadkiem takiej scenki - pewnie Wam juz pisałam. Jestem na plebanii, pełna taca po mszy, a ksiądz mówi tak: aha, jeszcze musimy mieć na bilety na mecz i chlas z tej tacy do kieszeni... a moze tak zamiast słynnej tacy po prostu część podatku? Czy tu też tradycja jest taka ważna? ( sorry Tradi). Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 16:56 Zgadzam się. Oczywiście. A skądinąd wiem, że znowuż jak są tzw. "tace okazyjne" (na KUL, na seminarium, na "cośtam"), to ludzie dają więcej - o wiele więcej. I wtedy proboszczowie często podbierają z tego na bieżące funkcjonowanie parafii (bo w "zwykłą" niedzielę mają o wiele mniej i np. w biednych parafiach nie starcza na prąd czy utrzymanie starych, zabytkowych świątyń). A osobna kwestia, to to że składek jest całe mnóstwo - po 2-3 na jedną niedzielę (jedna wewnątrz, a pod schodami jeszcze kolejne na "akcję X", "dzieło Y", "towarzystwo Z", a gdzieniegdzie oczywiście stała skarbonka na "rodzinę M." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 17:13 a tak wracając jeszcze do kobiet - księży to jednego jestem pewna - na samochody superszybkie i wygodne Kościół wydawałby znacznie mniej:) skoro już Panowie tak punktujecie te stroje no to ja też coś wypunktuję.:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 17:19 No tak. Choć z drugiej strony popatrz się na polskie drogi: ile pań jeździ (prowadząc) samochodami starszymi niż 10 lat. A ilu panów porusza się takimi. Coś w tym jednak jest. :-P P.S. Wynik poparty wieloletnimi obserwacjami na przystankach autobusowych w oczekiwaniu na kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 17:40 Co w czym? W czym jeżdżą kobiety? W nowych autach! :-P To biedni panowie muszą się męczyć ze starymi pojazdami. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 18:14 Na pewno nie. :-P Wiadomo, że nie wszystkie, ale zdecydowana większość pań - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 17:18 ale dlaczego Tereso? ja nie mówię, że we wszytskich bo w pewnych kwestiach oczywiście, ze masz rację nie powinien kościół pewnych rzeczy zmieniać - nie da się zmienić dekalogu. ale czy aby na pewno Kościół we wszystkim nie powinien dostosowywać się do czasów obecnych? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Biały dym! 20.04.05, 19:59 Nie powinien. Bo mowa człowieka powinna być " tak, tak - nie, nie". A mi tu jakoś pachnie relatywizmem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 20:32 Kościół zawsze się zmieniał. Nadążał za zmieniajacą się rzeczywistością, choć nie inicjował zmian. Wiele przykładów na to jest:). Więc myślę, że i antykoncepcję kiedyś zaakceptują:).Na pewno nie za Papieża Benedykta, ale kiedyś tam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Biały dym! 20.04.05, 20:36 Oj, to już ks. J. Twardowski pisał, ze nie wszystko jest białe, albo czarne, czasem w kratkę. Popieram w 100% Lemurizę. Po drugie - pastorem (pastorką?) już może być kobieta i co, tak bardzo żle? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 20:40 lubona napisała: > pastorem (pastorką?) Pastorałką! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 20.04.05, 21:46 w Polityce z ub. tygodnia jest bardzo ciekawy artykuł na temat Kościoła w Polsce ( "Nastał czas proby"), bardzo ciekawy , skoro juz rozmawiamy o reformowaniu Kościoła:). Autor pisze m.in. ze Jan Paweł II był superprymasem Polski. I ze wziął na siebie ciężar ideowego przewodzenia polskiemu Kościołowi,a polskie duchowieństwo żyło na zasadzie : Papież przyjedzie załagodzi konflikty, naładuje wiernym akumulatory, wesprze biskupów. I że niejako wzamian nieobecne były u nas dyskusje nad zreformowaniem Kościoła ( moze dlatego tak malo na ten temat wiemy?):). Generalnie ciekawy artykuł o kondycji polskiego Kościoła. Powiem szczerze: zbyt optymistycznie to nie brzmi, ale w Polsce to chyba nie dziwi akurat:). U nas tak malo rzeczy brzmi optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 20.04.05, 21:56 lemuriza napisała: > w zamian nieobecne były u nas dyskusje nad zreformowaniem Kościoła O! Jak np. w sprawie Radyja. Co się ktoś odezwał, to go zaraz uciszali. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 20.04.05, 21:49 A ja dalej uważam, że autorytet Koscioła polega na trzymaniu się pewnych zasad. I w tym jestem bliska poglądom Teresy. Dobrze, że w czasach, kiedy coraz więcej spraw wydaje się dozwolonych lub prawie dozwolonych albo zabronionych lub nie całkiem dozwolonych..półlegalnych, dopuszczalnych... etc... ktoś wyraźnie mówi - to jest dobre, a to jest złe. Bo bywa, że próbując cos usprawiedliwiać lub tłumaczyć, zapominamy o wyraźnej granicy miedzy dobrem złem. Osobną rzeczą jest jednak to, co ludzie, jako właściciele wolnej woli robią z nakazami i zakazami wynikającymi z tych zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 07:38 nie no jasne Teklo, granica między dobrem a złem poiwnna być wyraźna, ale ja polemizuję z tezą Teresy, ze "Kościół powinien trwać w oderwaniu od rzezywistości" - i tu zgodzić sie nie mogę w 100%, bo świat idzie do przodu przecież. Zwłaszcza medycyna. Jesli zdobycze medycyny pozwalają mi na uratowanie zycia dlaczego mam z tego nie korzystać np.? a trzymanie się w tej kwestii pewnych zasad ( np. niezezwalaniu na przeszczepy) byłoby jednak trwaniem w oderwaniu od rzeczywistosci, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 07:43 ale tak naprawdę to dla mnie dyskusja czysto teoretyczna, bo jestem trochę obok tego wszystkiego i tak naprawdę czy będą te zmiany czy nie... nie zalezy mi na tym tak bardzo:). no i za mało wiem na temat samego Kościoła i jego historii, żeby konstruktywnie dyskutować.:) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 21.04.05, 09:03 Nie pamiętam czy i gdzie Teresa użyła tego sformułowania o trwaniu w oderwaniu od rzeczywistości, a może po prostu tego nie zauważyłam. Ale - jeśli tak, to i ja bym się nie zgodziła z takim stwierdzeniem. To nie tak. Kościół może mieć sztywne stanowisko wobec niektórych spraw - nie chcąc popadać we wspominany tu relatywizm, ale musi ono wynikać ze szczegółowego poznania tych spraw Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 09:13 tak powiedziała Teresa: Kościół nie może się dostosowywać do czasów w których przyszło mu funkcjonować. ale co naprawdę miała na mysli to tylko ona może nam powiedzieć:). Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 21.04.05, 09:25 To zmienia postać rzeczy... Ja rozumiem. Kościół nie może sie dostosować do czasów, w których ludzie rozważają, czy aborcja jest dopuszczalna, czy nie i jeśli tak - to od kiedy. Kosciół nie może sie dostosować do czasów, w których człowiek decyduje o tym, kiedy ma umrzeć. Bo to byłoby sprzeczne z jego naukami. To my możemy (lub nie) stosować się do tego, co nakazuje nam i czego zakazuje nam Kosciół. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 09:36 ale przeciez my nie mówilismy tylko o aborcji i eutanazji:) tak przynajmniej mi się zdawało. Bo w tym względzie to sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 21.04.05, 10:02 Ja to wiem, że nie tylko... ale nasze czasy są właśnie takie...I aborcja lub eutanazja jakoś wyznaczają zakres tematów, z którymi musi się zmierzyć współczesny człowiek. A Kosciół, jesli chce być autorytetem moralnym, musi po swojemu te kwestie objasniać. Popatrz - w momencie, kiedy zaczęła się ostatnia droga Papieża, umierała również ta Amerykanka, Terry Schiavos. W majestacie prawa, w asyście protestów rodziny - na oczach całego świata pozwolono umrzeć kobiecie... z głodu. To właściwie nie była eutanazja... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Biały dym! 21.04.05, 10:15 Popieram Teklę. A właściwie ona w bardzo inteligentny sposób popiera mnie :-) Zresztą Kościół i jego kondycja wydaje mi się i tak drugoplanowa w istocie wiary. A ta druga znacznie bardziej mnie interesuje. Nie zapuszczę się w intelektualne dywagacje bo i tak nie dorównam Lemurizie "lekkością pióra" :-) Bozia literackiego talentu poskąpiła :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 10:19 teklat napisała: > umierała również ta Amerykanka, Terry Schavio... Nie znam dokładnie szczegółów, ale czy tam tez nie chodziło przypadkiem o to, że rodzina chciała, żeby to karmienie było na koszt publicznej służby zdrowia? (Jak oczywiście powinno być). No, ale w obliczu sytuacji, kiedy widzieli że wszystko jest przeciw to nie mogli się postarać, żeby z własnych środków zapewnić jej utrzymanie, leczenie i karmienie? Wziąść ją do domu i tam zapewnić opiekę? Czy im też - tak jak mężowi kobiety - szkoda było pieniędzy? Myślę, że ichniejsze prawo na to zezwala. A jeśli nie zezwala - to rzeczywiście szok!!! I lepiej z takiego kraju czym prędzej uciekać. Bo to już rzeczywiście prawdziwa cywilizacja śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 10:24 na ten temat to w ogóle nie chciałabym dyskutować, bo to ogromnie ciężki temat i powiem szczerze - wolę od niego uciekać.Jedno wiem - sama nie chciałabym zyć tak jak zyła ta Amerykanka, i nie wiem czy chiałabym żeby w taki spósób żył ktokolwiek z moich bliskich... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 10:22 lemuriza napisała: > a trzymanie się w tej kwestii pewnych zasad (np. niezezwalaniu na przeszczepy) To tylko u Świadków Jehowy. Kościół katolicki zezwala na przeszczepy. No chyba, że pacjent i dawca zawarli umowę sprzedaży organów (lub po prostu z kogoś ten organ wydarto) - to co innego rzecz jasna... Podobnie z klonowaniem: nie wiem czy medycyna pozwala już na wyhodowanie samego pojedynczego organu. Bo jeśli ma powstać jednostka ludzka tylko jako "magazyn części zamiennych" dla swojego pierwowzoru - to też jestem zdecydowanie przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Biały dym! 21.04.05, 13:16 Moralnie latwo jest sie wzburzac myslac o "jednostce ludzkiej jako magazyn czesci zamiennych". Tez tak mysle. Ale mysle rowniez ze warto by wziasc pod uwage jeszcze inny aspekt. Czy samo cialo to juz czlowiek? Czy mieliscie te watpliwa przyjemnosc obserwowac zanik czlowieka na skutek choroby czy wypadku? To co pozostaje to doslownie niewiarygodne ze kiedys sie z tym czlowiekiem rozmawialo, wspolzylo. Lekarze ktorych wyksztalcenie zabiera w kazdy zakamarek ciala ludzkiego- najpierw na trupach a pozniej zywych ludziach- to oni powinni decydowac o takich waznych sprawach a nie publika czy politycy. Jezeli cialo zostalo by sztucznie poczete- np. sklonowane- toz to nie bedzie czlowiek bez lat wychowania, nauki jezyka, myslenia, interakcji z innymi jednostkami. Toz Matrix mial interakcje. A bez niej? Magazyn czesci zamiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 13:28 Matrixa nie oglądałem więc nie wiem. A co do "części zamiennych" - tak, ale jako wytworzonych poza ustrojem. Bo co do całej osoby ludzkiej sklonowanej - to nic, że wychowanie, że kultura. Tu liczy się przede wszystkim dylemat - dusza. Przecież ma ją każdy człowiek. Nawet "zrobiony w probówce laboratoryjnej wskutek klonowania". Czy jest inaczej? Tego się pewnie na tym świecie nie dowiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 13:33 wiem qwerty, że zezwala:). Podałam tylko taki przykład bo to jest korzystanie ze zdobyczy nauki:). ale juz do konca nie jestem pewna czy tak od razu kiedyś Kościół się z tym zgadzał, czy tez nie zajęło mu trochę czasu żeby się z tym "oswoić". Klonowanie... też trudny temat, bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 13:42 No, przeszcepy zawsze dylematem moralnym jakimś zostają. Bo np. można dać komuś w rodzinie nerkę - z 1 też można żyć. Tylko co będzie jak samemu się za parę lat ją w wyniku jakiegoś nieszczęścia straci? Szczególnie jak dawca jest młody... Podobnie przeszczep serca - wprawdzie mózg umarł, ale ciało żyje. Ciężka decyzja dla rodziny chorego... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 14:06 z tą nerką, to już chyba wiekszy dylemat dla tego biorącego, bo jestem pewna, ze każdy z nas dla ratowania bliskiej sooby, nie myślałby o tym że za ileś tam moze zostać bez nerki... A biorący ... hm... na pewno nie byłoby mu łatwo. Tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Biały dym! 21.04.05, 16:04 Zawsze mi się podoba jak te wątki skręcają nieprzewidywalnie :-) Od białego dymu do przeszczepu nerki, od Grupy MoCarta do różowych pantofelków, itd. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 16:09 Ale tu przynajmniej wszystko jakoś związane: papież, Kościół, wiara. A pantofelki z Grupą MoCarta jakoś nijak się miały. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 17:49 no to Tereso jest tak jak w dyskusjach w realu:), też tak to bywa, nie? To ja teraz zawrócę jednak. Gdybyście chcieli dowiedzieć się czegoś więcej o Kościele wspołczesnym ( np. afrykańskim, azjatyckim czy amerykańskim) polecam ostatnią Politykę. Właśnie kupiłam i chłonę informacje:), bo ta nasza dyskusja spowodowała, że mnie to zainteresowało. Jest też świetny artykuł - taka historia papiestwa w pigułce. Czy wiecie , ze jeden z nich został papieżem jak miał 16 lat????? ale ponoć był zdemoralizowany i go usunęli... A tak na poważnie to, skoro celibiat wprowadzono w roku tysiąc którymś tam, skoro wczesniej go nie było... to przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby do tego wrócić?:). To znaczy wrócic do czasów keidy go nie było. Chociaż po prawdzie mnie aż tak bardzo na tym nie zależy, czasem tylko żal mi tych księży i zakonnic... No i wyczytałam, że argumentem zasadniczym dla zwolenników świeceń kapłańskich dla kobiet i zniesienia celibatu jest drastycznie spadająca liczba powołań... Więc to nie tylko fanaberie feministek drogi caro:). A teraz jak prawdziwa feminstka lecę do kuchni:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 17:56 lemuriza napisała: > argumentem zasadniczym dla zwolenników świeceń kapłańskich > dla kobiet i zniesienia celibatu jest drastycznie spadająca liczba powołań... Ale chyba nie w Polsce. :-P W naszym kraju jest wręcz przeciwnie. To przeciez od nas księża i misjonarze uzupełniają braki w kościołach i parafiach zachodniej Europy (o reszcie świata nie wspominając). A tak przy okazji - jedynym bezsensem z mojego punktu widzenia jest liczba zgromadzeń. Wystarczyłoby kilka zakonów. A nie: każdy zakłada swój, buduje dom/klasztor. A potem się dziwią, że nie ma powołań. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 18:28 ale ja nie mówię tylko o Polsce:). Właśnie usłyszałam w radiu, ze w rodzinnym kraju nowego papieża jest wielki deficyt duchownych i jeżdżą tam Polacy:). Tylko jak długo? Mówili też w tymże radiu, ze wybór Ratizngera chłodno raczej przyjęto w jego rodzinnej Bawarii. Ponoć Bawarczycy nie lubią być ganieni i pouczani, a to podobno czynił Ratzinger. No ale kto lubi?:) Lubicie być pouczani i ganieni? Ja okropnie nie lubię:). Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 20:05 Najważniejsze żeby ganienie nie było ostro i nie publicznie. To można jakoś znieść. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 21.04.05, 22:21 Dziewczyny, szczerze polecam artykul w Polityce o historii Koscioła, oczywiście to wielki skrót, ale naprawdę fajnie i konkrtenie napisane. I dla mnie ( nurt liberalny:)) i dla Was ( nurt konserwatywny:)) jest tu sporo ciekawych rzeczy, ktore generalnie zwłaszcza mnie z okresu studiów powinny były przetrwać w głowie ( zdawałam egzamin z nauczania społecznego Kościoła), ale nie przetrwały:(.I wstyd mi. Naprawdę sporo pozytecznej wiedzy. Jest też coś dla naszego seksisty, na pewno by mu się spodobało: " Za Innocnetego powstała również wielka teologiczna synteza katolicyzmu - "Summa theologica" Tomasza z Akwinu. Jedynie słusznej wiary, odcinającej się od innych Kościołów chrześcijańskich, potępiającej Żydów i traktującej kobietę jako wadliwego mężczyznę, co z kolei łagodziło kult maryjny". I co Ty na to seksisto? Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 21.04.05, 22:34 ... zaprawdę powiadam Wam, mężczyzna nie musi być kobietą, by był wadliwy.... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 21.04.05, 22:37 Towar wadliwy można reklamować, tzn. wymienić na wolny od wad, żądać naprawy lub odstąpić od zakupu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Biały dym! 22.04.05, 04:44 Moze i wadliwy, ale spokojnie, coraz zadszy bo kobiet wiecej:P Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 22.04.05, 07:32 Hehe To się nazywa koronny argument. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 22.04.05, 08:37 Z tych kilku opcji to ja bym była skłonna odstąpić od zakupu,,, Mam swoje wady, po kiego mi jeszcze czyjeś do kompletu.... Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 22.04.05, 10:20 No Ty już na tych biednych chłopach suchej nitki nie zostawisz...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 10:32 leiej powiedz seksisto co Ty na mój cytat?:) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 22.04.05, 10:50 Jeżeli rzeczywiście św.Tomasz tak ostro ujął problem w swojej "Summie...",to ja się z nim nie zgadzam.Nie potępiam Żydów i nie traktuję kobiet jak wybrakowanych mężczyzn...Moja "summa..." przedstawia sie następująco - Bóg stworzył człowieka w dwóch osobach!Zadbał rownież o podobieństwa i różnice.Stąd pochodzi pojęcie - pięknie się różnić.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 22.04.05, 10:36 Oni są tacy biedni, jak ze mnie kardynałka czy inna wikariuszka. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 13:29 przeczytajcie proszę książkę Marka Twaina "Pamietniki Adama i Ewy". Jak on pieknie pisze o różnich płci... Będziecie czytać i uśmiechać się do siebie:). czytelnia.onet.pl/0,4559,0,1,nowosci.html P.S. zresztą jestem szczesliwą posiadaczką tejże ksiązki. Mogę pożyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 13:33 Zresztą w linku, który Wam podałam po prawej stronie znajdziecie odnośnik do fragmentów książki, sami zobaczcie:) jak się czyta:) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 22.04.05, 13:52 Ja to chcę przeczytać:)) Jest super. Tylko czemu cytują tam tylko fragmenty Adama? Bardzo jestem ciekawa, co Ewa ma do powiedzenia o tym gruboskórnym gburze? Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 14:26 mogę Ci przesłać tylko fragment tego co mówi Ewa: „... nie jest zanadto bystry, a przy tym czuły jest na tym punkcie i pragnie to ukryć. Wielka szkoda, że tak to odczuwa, gdyż inteligencja jest niczym, prawdziwe wartości spoczywają w sercu. Szkoda, że nie mogę sprawić, by zrozumiał, ze dobre, kochające serce to prawdziwy skarb, skarb sam w sobie, i że bez niego intelekt to ubóstwo”. Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 22.04.05, 15:01 Brak bystrości,brak bystrości.....A ona to głupia jest do imentu!!!(nie wiem, co to jest iment!);))))) Dorych parę lat temu widziałem telewizyjną adaptację tych pamiętników.Bardzo mi się ten teatrzyk podobał.A ponieważ w kraju był deficyt liści figowych scenarzysta poubierał tę przemiłą parkę w jakieś koszmarnę trykoty,co zakłócało mi odbiór.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 22.04.05, 15:07 hehe... głupia, bo godzi się z jego brakiem bystrości? A co ma bidula zrobić? No i popatrz... juz wtedy! Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 15:09 która "ona" jest glupia? Ja , Tekla czy Ewa? Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 22.04.05, 15:15 Głupia była Ewa(według słów Adama - dodam pojednawczo).W końcu - kto zaczął piać pamiętnik?! Adam,czy Ewa?!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 22.04.05, 15:16 I w ogóle, to ona go nachodziła,burzyła jego święty spokój i namawiała go do seksu!!!Kobiety zrobiły z nas seksistów!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 15:26 caro333 napisał: > I w ogóle, to ona go nachodziła,burzyła jego święty spokój i namawiała go do > seksu!!!Kobiety zrobiły z nas seksistów!:))) tak... a wiesz co napisał na jej grobie? "Gdziekolwiek była ona, tam był Raj":) Tak sie skonczyła ta historia. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Biały dym! 22.04.05, 15:16 Noooo.... dobre pytanie... Caro chyba dzis nie w sosie... Albo raczej - w bardzo seksistwoskim sosie...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 22.04.05, 15:19 Ha!Rzekłaś w...wróżko dobra,znaczy się...:)))W bojowym nastroju jestem! Pokłóciłbym się chętnie!:)))Ale - sorry!Ide do chałupy,bo robię dziś za fiakra dla jednej sympatycznej emerytki.Muszę wąsy wypomadować,melonik przetrzeć i siadać na kozła!:))Bye,pa!:)))Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 17:27 a ja znowu zawrócę w stronę tematu, który na początku nas zainteresował. Tak dyskutują o tym na onecie: info.onet.pl/1,15,11,11772124,33005434,1564552,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 22.04.05, 19:08 To o tym, co będzie robił Benedykt XVI? A tak przy okazji - dziś fajnie to w radiu skwitował kard. Macharski, jak go zapytano czego się można spodziewać po nowym papieżu (czy jakoś tak - w każdym razie było to jedno z głupich pytań dziennikarskich zadawanych wielokrotnie w ostatnich dniach), to uznał to pytanie za niestosowne i powiedział, że co będzie to przyszłość pokaże, a on nie jest wróżką ani kabalistą, żeby tu przepowiadać dzieje. :-) I dobrze! Podobało mi się to. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 22.04.05, 20:40 nie, to o o tym czy Kościół ma się zmienić czy zostać taki jaki jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 23.04.05, 11:26 Izo! I inni zainteresowani! Nie traktujmy Kościoła,jak czegoś zewnętrznego wobec nas.Hierarchia hierarchią,ale Kościół to my - ludzie identyfikujący się z ewangelią.Kościół się niewatpliwie zmienia w warstwie bardzo zewnętrznej - odrzuca,jak liniejący owad, czy wąż zewnętrzną powłokę, bo mu w niej już ciasno.Natomiast nie zmienia sie zupełnie, tak,jak wewnętrznie nie zmieniają się ludzie.Od czasów stworzenia, a może wyjścia z raju - jesteśmy tacy sami. Całą prawdę o człowieku znali już starożytni. Ktoś powiedział,że jeśli idzie o literaturę, to jest Biblia i może jeszcze Szekspir.Nikt inny nie powiedział o kondycji człowieka niczego nowego, odkrywczego.Zgadzam się z tym.Dlatego uważam,że kościół - cała zbiorowość wierzących w Chrystusa-jest niezmienna.Nasze osiągnięcia naukowe,które mają nam zapewnić nieśmiertelność i wieczną szczęśliwość zostały już przed wiekami opisane w alegorii wieży Babel.Budujemy ją bez ustanku "nakręcani" własną głupotą.Nie chcemy zaakceptować porządku rzeczy - narodziny-dorosłość-starość-śmierć.Szukamy pigułki na szczęście...A przecież ewangelia jest "dobrą nowiną" nie złą.Tu nie ma mowy o zmianach.Celibat,uszna spowiedź, sposób przyjmowania Komunii,kształt liturgii...to wszystko naskórek.Może odpaść.Bez zmian musi pozostać świętość życia,bezwarunkowa godność człowieka i nadzieja na "drugą stronę", dokąd przez to mgnienie,zmierzamy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 23.04.05, 11:53 alez oczywiście zgadzam się z Tobą - bez zmian powinna pozostać jak to ładnie ująłeś świętość zycia, ale ta świętość opiera się na pewnych uniwersalnych zasadach moralnych.Kościół nie tylko katolicki oczywiście powinien być jej strażnikiem. Tu żadnych zmian być nie moze - trudno było nagle zaakceptować przyzwolenie np. do kradziezy. I z tym zgadzam się w 100%. Natomiast myślę, że całej prawdy o człowieku to tak naprawdę nie zna nikt. Moze Bóg, jesli jest:). I ciekawi mnie jakiej "pigułki na szczęscie" poszukujesz? Naparwdę mnie ciekawi. No jestem trochę młodsza od Ciebie, wiec doświadczeń mam mniej pewnie,ale myślę, że masa szczęścia zalezy od nas samych. Jak bedziemy chcieli od życia wciąz więcej i wiecej i nie bedziemy zadawalać się tym co mamy i dostrzegać w tym co mamy naszego szczęścia... To o czym tu mówić? zresztą o tym już kiedyś rozmawialiśmy:). Mnei do szczęścia zmiany w Kosciele naparwde nie są potrzebne, chciałam sobie tylko pogadać:). Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Biały dym! 23.04.05, 12:33 Cieszę się bardzo,że chcesz ze mną porozmawiać na ten temat.:))Co do pigułki na szczęście - pisałem to sarkastycznie,kpiąć sobie z ludzkiej głupoty,która ma nadzieję na istnienie czegoś POZA człowiekiem,co da mu wybawienie z cierpień i kłopotow więc w konsekwencji "pełnię" szczęścia...No, i na dodatek - nieśmiertelność.Po cóż ludzie bawią sie w klonowania, w hodowanie organów itd?..Przecież przyświeca tym wysiłkom mit o nieśmiertelności.Jeśli zaś chodzi o te zewnętrzne zmiany w Kościele - ja bym chciał,żeby przyszły.Spójrz,jak wraz z przesuwaniem się geograficznie z zachodu na wschód rośnie zewnętrzny "majestat" Kościoła,przepych liturgii.W Niemczech "ascetyczny" pastor,skromnie ubrany rozprawia z wiernymi o Biblii,w Rosji pop w kapiących złotem szatach macha sto razy kadzielnicą,żegna sie sto razy zamaszyście i (pięknie!)śpiewa.Wiara "wyłazi" tam na zewnątrz...Jej korzenie tykwią płytko - w rozbudowanej liturgii,obrzędowości.Mnie zdecydowanie bliższy jest ten skromny pastor.Nie wiem,czy widziałaś przy okazji śmiwrci/wyboru papieża w TV wspominkowe materiały sprzed niewielu przecież lat.Jak ubierali się kardynałowie - książęta Kościoła...Już dziś ich purpurowe szaty są mocno przesadne,wtedy to były szaty królewskie.Jak dla mnie - niech Kościół zrezygnuje z tych niepotrzebnych efekciarskich przyzwyczajeń,niech odznaką godności kardynalskiej będzie purpurowy znaczek w butonierce ciemnej marynarki..Itd. itd...Zresztą - kto wymyślił biskupów i kardynałów oraz wszelkich tych ...sufraganów i innych, na których nie wyznaje się nikt z wiernych?Chrystus? Wiem - każda instytucja musi mieć administrację...Ciekawe,jak radzą sobie z tymi problemami protestanci? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Biały dym! 23.04.05, 19:32 caro333 napisał: > Wiem - każda instytucja musi mieć administrację... > Ciekawe,jak radzą sobie z tymi problemami protestanci? No właśnie - radzą sobie jak radzą. Dzielą się i dzielą z powodu brraku silnej ręki na górze. Wymyślają nowe koncepcje, ideologie, pomysły "usprawnienia". A Kościół katolicki jest dużą instytucją. Stąd i hierarchów musi być więcej. A tam gdzie jest dużo osób, to i oczywiście oryginały się czasami trafiają (z ich dziwnymi lub radykalnymi pomysłami, które na szczęście są ukrócane). Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 23.04.05, 22:27 Ja myślę, że gdybysmy mogli się przyjrzeć tej "administracji" z bliska to przecieralibysmy oczy ze zdumienia. ale to tylko moje przypuszczenia:). Mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Biały dym! 25.04.05, 08:20 a tu gdyby ktos miał ochote poczytać, wyniki badań pt. o czym "marzą" wierni:) info.onet.pl/1086876,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Cholera jasna!!! 25.04.05, 08:31 Wiecie co?Dam wyraz swojej frustracji!Diabli mnie biorą, kiedy słyszę postulaty o "dopuszczeniu rozwodów" przez papieża! No do ciężkiej cholery, przecież ślub to ślub-przysięga, złożona przez człowieka bez żadnego przymusu! Nikt mu,qrde,nie kazał ślubować miłości,wierności i trwania z kochaną osobą aż do śmierci!!!Nikt mu z zewnątrz niczego nie nałożył,co teraz mógłby mu zdjąć! Jeszcze jeden dowód jak mocno "baran" siedzi w cxzłowieku! Baran - czyli chęć,żeby ktoś z zewnątz wszystko za człowieka załatwił,żeby ten o nic q.a nie musiał się martwić.Ale oczywiście ten "Ktoś" zachcianki barana spełniać musi! Cham się uprze i mu,q.a dej!!!Ale odpowiedzialności za siebie,innych i własne życie - q.a zero!!!Niech mu papież żonę z domu wypieprzy,bo mu się znudziła!!!...Boże!!!Ty widzisz i nie grzmisz???!!!..Toż to stado baranów,nie ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 08:48 a mnie duzo bardziej oburza caro, ze kościół jednak dopuszcza cos takiego jak neiwaznośc sakramentu ( czy jakoś tak się to nazwya) , a kryteria sa mocno niejasne. I sama znam ludzi co o takie uniewaznienie się starają, choć slub brali z pełną swiadomością i nie ma żadnych przesłanek,żeby go unwieważnić. Czy to nie jest dziwne, że w wielu takich przypadkach Kosciół idzie im na rękę?. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 08:49 Nie klnij, Caro... Tak bywa :((( Podobno nic na to poradzić sie nie da. Uczucia ponoć są ważniejsze niż wszystko inne. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 10:39 A tak naprawdę, to problem nie w tym, że wszyscy chcemy, by Kościół "klepnął" swoim przyzwoleniem na to, co już stosujemy w naszym życiu, bo jesteśmy wobec siebie i innych liberalni. Problemem jakimś jest to, że w 95 procentach nazywamy siebie katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 11:02 problem tez polega na czymś innym. na tym, że i Kościół podobnie jak i inne instytucje żrą od wewntątrz różne "robaki" ( ot, choćby dlaczego niektórym udaje się uniewaznic sowje małżeństwa, choć przesłanek tak naprawde nie ma? głosno nie będe o tym mówić, ale można się tylko domyslić). I to jest tak, że jesli sie wymaga od wiernych, powinno się wymagać i od siebie. To wszystko idzie w dwie strony. Poruszę kwestię znaną i być moze oklepaną, ale... Gdzies słyszałam słowa Papieża ( Jana Pawła II), ze nie nalezy tak bardzo dbac o dobra materialne, że nalezy skupić sie na duchowości itd.Nic nowego prawda,ale słuszne to słowa. Ok, wszystko to prawda, ale skąd w takim razie przyzwolenie Watykanu na dośc wystawne życie duchowieństwa? Zeby być straznikiem moralności, zakazów i nakazów przeóżnych, trzeba cieszyć się zaufaniem swoich wiernych, a myślę, ze niestety to zaufanie do Kościoła spada, podobnie jak i do polityków. Dlaczego spada? No to sami już wiecie. Dlatego myślę, że to nie tylko wierni są winni temu, że rola i pozycja Kościoła spada. I stąd moje wnioski,że jednak co nieco należałoby zreformowac w instytucji Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma12 Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 11:56 a co to za różnica ,gdzie tę obietnicę małżeńską sie wypowiada? Przysiega to przysięga. Co to za katolik ,ktory świadomie łamie zasady swojej wiary? Wiecie co mnie irytuje? Jeśli dwoje ludzi zwiazanych wezlem malzenskim ,naprawde nie widzi szansy dalszego zycia pod jednym dachem,godnie powinni zalatwic wszelkie formalnosci rozwodowe. Niestety rzeczywistosc jest taka ,ze w trakcie zwiazku fruwa sie na prawo i lewo,zdradza... podgrzewajac temperature wrzenia w calej rodzinie. Co ma robic kobieta w takiej syutacji? Najgorsze to sa... milczki,pozoranci, skrzetnie knujacy i w skrytosci realizujacy swoj plan. Nie wiadomo kiedy, z czym wyskocza. Podobała mi sie wypowiedź caro w tej kwestii :) i podpisuje sie pod nia... oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 12:35 I w tym punkcie zgadzam się z każdym Twoim słowem, Sigmo. Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 13:14 W końcu jest napisane w Piśmie, kto dostąpi zbawienia: "kto dotrzymuje przysięgi dla siebie niekorzystnej, nie oddaje pieniędzy na lichwę..itd" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 13:20 I to jest fajne podsumowanie tego wątku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 14:21 No, oszszszszywiśśśśście ja, bo mam "kwit" od Ciebie Izo!:)))))Pamiętasz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 14:24 np. "kto nie zasiada w gronie szyderców" albo"nie da się przekupić przeciwko niewinnemu" :-) kurczę, nie pamiętam całego psalmu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 14:56 Tereso,psalm 15,1-5 w tłumaczeniu (moim ulubionym!) Cz.Miłosza: 1Panie,kto bedzie przebywać w namiocie Twoim,*kto będzie mieszkać na Twojej świętej górze? 2.Ten,kto chodzi w niewinności i działa sprawiedliwość,*i rozpoznaje prawdę w sercu swoim. 3.Który językiem swoim nie mówi oszczerstwa,*nie czyni bliźniemu złego* ani obelgi nie rzuca na sąsiada. 4.Nikczemnik w jego oczach jest wzgardzony,*a szanuje bogobojnych.*Który przysięgnie na swoją szkodę a nie odmieni. 5.Pieniędzy swoich nie daje na lichwę ani podarku nie bierze na szkodę niewinnych.*Kto tak czyni, nie zachwieje się nigdy. Wszystko już było,prawda?.. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 20:22 E tam, Miłosz dodał od siebie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Cholera jasna!!! 25.04.05, 21:18 Czy wobec tego mamy jakies szanse?:((( Odpowiedz Link Zgłoś