Dodaj do ulubionych

24 maja 2013, CWP, weekend przed nami

24.05.13, 07:42
Dzień dobry smile Nikt jeszcze nie założył nowego CeWuPe? Przecież już prawie południe...wink

To zakładam, przy piątku. Przedweekendowo. Weekend będzie po pracy smile

Na dobry uśmiech, dla naszych psiarzy :
-Mój pies, kiedy wraca ze spaceru, to naciska nosem dzwonek, żeby mu otworzyć drzwi. Tak go wyszkoliłem.
-Mój nie musi, ma swoje klucze...

wink
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: 24 maja 2013, CWP, weekend przed nami 24.05.13, 08:31
      Cześć Hardy smile
      Jak to jest, cały tydzień (prawie) słoneczny a jak zaczyna się weekend to pogoda pod...nie, nie psem bo to niesprawiedliwe określenie, ale pod parasolem.

Spokojnej pracy smile
      • mirekms Re: 24 maja 2013, CWP, weekend przed nami 24.05.13, 09:06

piątek (link)
        • mirekms 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 09:38
          https://static.polityka.pl/_resource/res/path/a7/44/a744c9c0-3880-4702-84af-b025e066ad1a_f120x80

Polityka (nr 45/12) z hasłem Polska na Polskę

otrzymała nagrodę dla najlepszej
          okładki w kategorii Czasopism Opinii
          w konkursie Izby Wydawców Prasy

autorem jest grafik Marek Kwiatkowski (link)

• k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 11:18
            Cześć Mirku smile
            Jak czytam, dzisiaj są imieniny Cieszysława, bardzo spodobało mi się to imię.
            Więc cieszysławujmy się razem na Podwórku, a złość niech zostanie tam gdzie jej miejsce - za płotem smile

Z Polityki - Dzień Niepodległości, więcej złości niż radości
            • sorel.lina Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 12:08
              Dzień dobry Karen, Mirku, Hardy i WKN!
              Szaro i niezbyt ciepło, ale... week-end przed nami. smile
              Czas na przedweekendowe porządki, a od jutra weekendowe spacery, spotkania i inne radości!
              Dobrego czasu zatem, nawet jeśli pogoda nie dopisze! smile
              • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 12:23
                Tak, Sorellino smile czas na radości więc Nienawiści i Złości za płotem, gdzie ich miejsce, zaśpiewam na pożegnanie:

(...)Żegnaj, kotku - za pięć trafień w toto-lotku trudno, by cię uznać, lecz
                za krótki przebłysk słonka, coś w rodzaju pół-trafionka,
                ale to już całkiem inna rzecz, dlatego
                żegnaj, świnko, moja przyjemności krzynko
                przez krótkiego rozdziału część...
                Za to, gdy się z tobą rozstać, to ze szczęścia bzika dostać,
                nie ma dla mnie chyba żadnych większych szczęść,
                nie ma żadnych większych szczęść(...)

A dla nas, miłego dnia smile
                ...la la la la...żegnaj kotku, żegnaj świnko
                ... smile
                • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 13:07
                  Cześć Wszystkim smile Wróciłem wlasnie ze spaceru-inspekcji prac prowadzonych na głównej ulicy mojego miasta. Dzieje się, i bardzo sie z tego cieszę ... smile
                  Wpadłem też do Wrocławia - pieknie odnowili centrum, ale my mamy świetne pomysły na nasze śródmieście - wizualizacje już są chyba dostępne w necie.
                  Karen, dziękuje Ci bardzo za serdeczne przyjęcie w Twoim domu. Te kilka godzin upłynęło mi naprawdę sympatycznie. I dziękuję za odwiezienie na dworzec w Legnicy; niewiele brakowało, a zagadawszy się przy stoliku w Twoim ogródku, nie zdązyłbym na pociąg smile
                  A swoją drogą, dlaczego połaczenia kolejowe są dzisiaj tak nieprzyjazne pasażerom???
                  • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 13:41
                    Ulissesie to ja Ci dziękuję, wraz z całą moją rodziną, za odwiedziny smile
                    Szkoda, że ta miła wizyta trwała tak krótko, ale może następnym razem będzie dłuższa? smile
                    Dziękuję także za zaproszenie do Ciebie, możliwe że już niedługo znowu się spotkamy i chyba nawet w większym gronie smile

A na temat połączeń kolejowych to trzeba mieć nadzieję, że muszą zmienią się na lepsze.
                    • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 13:50
                      No to śmy sobie podziękowali .. smile smile smile smile

Powiem jak staruszek: przed wojną (której naprawdę nie pamietam smile ) pociag do Warszawy jechał godzinę. Dzisiaj dwie z hakiem. Ale są zapowiedzi, że potwornym nakładem sił i środków mamy szansę osiagnąc stan sprzed 1939 r.. Mam nadzieję, że tego dożyję.. smile
                      • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 13:58
                        Prawda, przydałby się w Polsce, no może nie aż tak szybki jak TGV, ale chociaż podobny smile
                        • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 14:08
                          Ma być Pendolino. Tylko co z tego, skoro pojedzie najwyżej 180-200 km/h i to tylko tu i ówdzie, bo tory nie pozwalają na szybszą jazdę.
                          • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 14:12
                            Myślałam, że Pendolino już jeździ? Jeśli z taką prędkością to wystarczy, ale wyobrażam sobie ile będzie kosztowała wymiana torów. To wszystko nie jest takie proste jak byśmy sobie życzyli... może jeszcze za naszego życia zmieni się na lepsze? smile
                            • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 15:04
                              Już nie narzekajcie tak na te pociągi smile Wiadomo, ze musi potrwać, ale jest przeciez jakos-takoś! Ja wprawdzie niewiele podrózuję pociagami (samochód lub samolot), ale jeden z synów często "wyskakuje" do Krakowa: jeździ specjalnie na jakąś wystawę lub na spektakl. Chwali sobie, że pociągiem jest najprędzej i najpewniej. I jest tak.
                              Co do "Pendolino"...cóz, tory mamy w Polsce bardzo stare, od dawna zaniedbane, rzeczywiście, mozliwości i osiągi Pendolino nie są mozliwe. Ale i tak podróż bedzie krótsza, jesli chocby niektóre odcinki pozwalałyby na większe prędkości .

(Koleją warszawsko-wiedeńską było szybciej niz teraz, pamietam to jak przez mgłę wink)

k.karen napisała:

> Myślałam, że Pendolino już jeździ? Jeśli z taką prędkością to wystarczy, ale w
                              > yobrażam sobie ile będzie kosztowała wymiana torów. To wszystko nie jest takie
                              > proste jak byśmy sobie życzyli... może jeszcze za naszego życia zmieni się na l
                              > epsze? smile
                              • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 15:11
                                Witaj Agfo smile Ty masz działkę, Karen ogródek, a ja balkon smile smile smile . Dochodzę chyba wieku, w którym jakiś własny ogrodzony kawałek lasu jest czymś, gdzie chce się człowiekowi zaszyć smile
                                Moja znajoma dziedziczy 10 ha lasu niedaleko od miasta, więc może.. smile
                              • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 15:45
                                Agfo, z krakowa do Twojego miasta i w przeciwnym kierunku także kursuje fajny pociąg ICC którym miałem okazje jechać. Podróż trwa 2 godziny z hakiem smile w komfortowych warunkach, a skład pędzi 160-180 km/h

Ale nie upadam w nadziei i przypomina mi sie opowieść o niewiernym Tomaszu.
                                Nic prostszego, jak dotknąć , jeśli jest taka mozliwość. Sprawdzić i przekonać sie. Pojechać, dojechać, zobaczyć, jak jest i wrócić. To proste.

Więc mam nadzieję, że i ja sie przekonam.. smile
                                • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 20:06
                                  Cześć Wszystkim smile Dopiero skończył mi się czas przedweekendowy (a Sorellinie skończyły się weeki ? suspicious) Uff, najwyższy czas trochę odpocząć. Dobrze że ciągle kropi, chłodno (słyszycie? Tak, to ja mówię "dobrze że pada!" Nie musiałem więc marnować pięknej pogody na dzisiejsze prace pracowe i pozapracowe smile).
                                • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 20:13
                                  Jak już został poruszony temat naszych kolei, przypomniałem sobie anegdotkę (ktoś już chyba ją opowiadał, ale pasuje):
                                  Egzamin na wydziale kolejnictwa wyższej uczelni. Profesor zadaje ostatnie, "wyciągające" studenta z opresji, pytanie :
                                  -Dobrze. Dam panu ostatnią szansę. Ile było w Polsce kilometrów linii kolejowych przed 1939 rokiem?
                                  -A dokładnie w którym roku przed tysiąc dziewięćset trzydziestym dziewiątym, panie profesorze?
                                  -Obojętne. Może sam pan wybrać rok.
                                  -W roku 1410 - kilometrów zero.

suspicious
                                • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:20
                                  Cześć, Ulissesie smile
                                  Najpewniej właśnie tym wspomnianym przez Ciebie pociagiem syn jeździ; po zaspokojeniu swoich kulturalnych (?) ciągot w Krakowie, stawia sie swieżutki w swojej pracy.
                                  Często słyszałem: to trwa tylko dwie godziny z hakiem! smile

A kiedyś, rzemiennym dyszlem, zajęłaby mu taka podróż pewnie z dziesięć dni! wink
                                  I jak tu ongiś można było zaspokajac te kulturalne (?) potrzeby! suspicious
                                  Ale powaznie, to Wojciech Kossak opisywał w swojej korespondencji podróże koleją warszawsko-wiedeńską, której to "linii"często uzywał.
                                  Kiedy czytałem, uderzyła mnie zawrotna szybkość owej kolei. Byc może zbliżamy się w kolejowym rozwoju do czasów pana na Kossakówce big_grin
                                  • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:26
                                    smile No tak, Agfo, ale podróżownie w pullmanowskiej salonce, z samowarem , pluszowymi kotarami w oknach i umundurowanym personelem mógł mieć swój urok.. Cóż, bywa, zwłaszcza kiedy nie podrózujemy samotnie, że czas pokonywania trasy nie tylko nam się nie dłuzy, ale chcielibyśmy, żeby trwało to jak najdłużej smile
                                    • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:53
                                      Oczywiście! wink
                                      "Orient express" smile
                                      Zawsze oblężony, zapełniony, legendarny, ekscytujący. Na czym polegał jego urok? Przeciez nie tylko na "połykaniu" przestrzeni...?

ulisses-achaj napisał:

> smile No tak, Agfo, ale podróżownie w pullmanowskiej salonce, z samowarem , plusz
                                      > owymi kotarami w oknach i umundurowanym personelem mógł mieć swój urok.. Cóż, b
                                      > ywa, zwłaszcza kiedy nie podrózujemy samotnie, że czas pokonywania trasy nie ty
                                      > lko nam się nie dłuzy, ale chcielibyśmy, żeby trwało to jak najdłużej smile
                    • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 14:23
                      Dzień dobry Wszystkim smile
                      Karen, Ulissesie, pozazdrościć pogody, która chociaz chwilowo pozwoliła na "posiedzenie ogródkowe" i ogólnie na Wasze spotkanie, przeciez nie tylko w ogródku smile
                      Od dawna twierdzę, ze Twój dom, Karen, jest w lepszym pogodowo miejscu.
                      A że krótkie było spotkanie? Nic to, rzecz jest do naprawienia w sposobniejszym czasie.
                      Grunt, że spotkanie było udane.

U mnie...u mnie pada i leje, leje i pada i tak na zmianę...
                      Zaglądałem dzisiaj kilkakrotnie i nieudanie, wywalało mnie z netu, wylogowywało, komp sie zawieszał - moze to przez ten deszcz uncertain
                      A Wyście chociaz sobie pogadali!! W ogródku!!
                      Pozdrowienia smile
                      • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 22:12
                        No to sobie posiedzieli smile
                        Niestety, nikogo nie zaproszę do swego ogródka. Z trzech powodów...wink
                  • wscieklyuklad Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 17:51
                    Koleje są niereformowalne. I nie tylko ze względu na stan tak torów jak i taboru, ale przede wszystkim wobec piekielnego rozdrobnienia na spółki i spółeczki, z których każdy stara sie wydobyć jakieś konfiturki. Ale nawet gdy było jedno jedyne PKP duże miasta miały i tak połączenia do kitu - z wyjątkiem naturalnie Warszawy.
                    Siedzę teraz nad rozkładem jazdy pociągów do Poznania - "do" jeszcze jakoś jakoś - prosto z pracy wsiądę do wagoników i będę gdzieś koło 21.00 - niestety w tym roku nie ma "wieczorka artystycznego" - w Łodzi w trakcie Kongresu przed 3 laty, wystąpił zespół "Raz,dwa trzy", którego jestem zdecydowanym fanem.
                    Powró do Łodzi jest juz jednak prawdziwym koszmarem - w godzinach wieczornych większość to połączenia z przesiadką i kilkugodzinnym "kiblowaniem" w oczekiwaniu na nią. Rekordowy czas przejazdu tych niespełna 300 kilosów to ... 10 godz 30 min (naprawdę!)
                    • kkkkosmita Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 19:43
                      PKP Cargo podobno ma się połączyć z jakąś półką czeską i słowacką...
                      Coś takiego obiło mi się o uszy....

http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
                      • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 22:14
                        Wściekły, może wtedy będziesz miał szybszy powrót przez Czechy czy Słowację...wink
                • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 14:30
                  Dziekuje za tę piosenkę, Karen smile
                  Jest w sam raz na lepszy humor smile
                  • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 15:11
                    Dzień dobry Agfo smile
                    Prawda, że w sam raz na lepszy humor? big_grin
                    I sam wiesz najlepiej, dlaczego. wink

Ps. Pterodaktyle to ogromne ptaszyska, dużo, dużo większe niż...gołębice wink big_grin
                    • mirekms 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 22:50

już za godzinę z minutami sobota,nareszcie
                      dzień podzielony na dwie części,rodzina,i
                      kliku najbliższych znajomych,starych znajomych(3)

takie tam grzecznościowe rozmowy,ble,ble ble
                      na pytanie "jak było,i co dalej",odpowiedziałem
                      jestem człowiekiem spełnionym

i teraz nie wiem, czy moja odpowiedz była prawidłowa
                      potrzeby mam małe,nie potrzebuję mercedesa z kokardą
                      umiem się cieszyć małymi rzeczami,jestem raczej minimalistą

człowiek spełniony
                      ładnie brzmi,a może spełniony to skończony
                      zdobył co było dane do zdobycia,i co,koniec?

takie moje pogaduchy na dobranoc
                      i jeszcze jedno
                      mogę powiedzieć,że jestem człowiekiem szczęśliwym

za dużo chyba gadam,jak zwykle
                      jeszcze raz,dobrej nocy Koleżankom i Kolegom

a teraz se wysłucham boskiej Czeszki
                      Magdalena Kozena (link)

Mirosław

• hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 24.05.13, 22:57
                        Od tego też jest czasem Podwórko, Mirku - od tego aby się wygadać, kiedy ma się taką potrzebę.
                        Dobranoc, Mirku smile
                        • mirekms Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 11:04

zacznę wstawiać obrazki,a nie pisać o sałatce i gościach podzielonych na dwie części

już na odczepnego bym powiedział temu Mirkowi
                          zdrowia,100 lat, i coś w tym stylu,niech się chłop
                          cieszy
                          • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 11:35
                            Nie dziel gości na dwie części, Mirku. Rabacja Jakuba Szeli to niezbyt chlubne czasy...wink

Na przyczepnego zaś życzę Tobie co najmniej stu lat w miarę dobrym zdrowiu i sprawności.
                            • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 13:24
                              Jeszcze jedno, Mirku. Z okazji...i tak dalej...bądź człowiekiem spełnionym w jak największym stopniu smile Nie bądź człowiekiem skończonym.

Osobiście, zamiast kwiat , życzę aby się spełniło chociaż jedno z drobnych marzeń...a z planowanych - dobrego urlopu nad polskim Bałtykiem smile
                              • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 16:15
                                Na TVN24 trwa właśnie debata z udziałem Michnika - warto obejrzeć.
                                • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 16:48
                                  Kurde, za późno zerknąłem...ale jeszcze dysputa trwa.
                                    • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 21:00
                                      Ulissesie gdzie poszedłeś na ten spacer, też tu? wink

• ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 22:58
                                        Hmmm ... a tak sobie krążę, Karen smile Teraz sporo się dzieje. smile
                                        • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:01
                                          Lubisz Cheta Bakera ?

• hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:17
                                            ...czy dobrze się domyślam, że spacer był oderwaniem się od hałasu dochodzącego z odbiorników tivi sąsiadów? Oglądających mecz wink

Ja zaś z przyjemnością popatrzyłem. Rzadko oglądam piłkę nożną, ale jeżeli mecz zapowiada się interesująco, to tak. I nie zawiodłem się smile
                                            • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:22
                                              Nie mialem nastroju "sportowego" , Hardy, ale nie całkiem ociąłem sie od nastroju tegoż, bo po głównej ulicy mojego miasta ciagnęli kibice żadni emocji w pubach i restauracjach.. smile
                                              • hardy1 Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:51
                                                Każdy realizuje swoje nastroje, Uli. I dobrze.
                                                Czy teraz kibice już wracają, czy jeszcze siedzą i zalewają "robaka"? wink
                                                • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:57
                                                  Wygląda na to, że zalewają smile Wracać będą za jakieś dwie godziny smile
                                          • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:29
                                            O i Chet Baker! smile

A ja trochę inaczej ale też w podobnym nastroju

• k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:56
                                                A ja już na dobranoc Wszystkim - Kołysankę M.Lorenca smile

Spokojnej nocy smile

• ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:58
                                                  Dobranoc, Karen.
                                    • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:01

Ja dzisiaj mam nastrój wieczorny na to własnie powyżej - i tego słucham. Wspaniały Miles Davis. Niezaleznie od Ulissesa - patrzę wyżej - na to wpadłem). Może komus też się spodoba.

I ciekawe omówienie tego nagrania w Kulturze Liberalnej, wprawdzie sprzed kilku lat (ale to nie szkodzi przecież), znalazłem.
                                      Miles Davis...sądzę że niepowtarzalna muzyka...
                                      Długie to nagranie, ale jakie! smile

kulturaliberalna.pl/2009/12/14/lopinski-prawie-30-lat-temu-%e2%80%9ea-tribute-to-jack-johnson%e2%80%9d/
                                      • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:04
                                        Cześć Agfo smile To znakomity "kawałek" smile Cieszę sie, że mamy podobne gusta muzyczne. Jazz to chyba ostatni rodzaj muzyki )oprócz klasycznej), gdzie nie da się oszukać słuchacza playbackiem i elektronicznym szumem.

Czysta, niepoddająca się durnej komercji, wartość smile
                                        • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:35

Tak jest, Ulissesie, właśnie o to chodzi, co napisałeś! "...Czysta wartość..."
                                          Dobrze, że jest zapis, odbicie tamtych gorących lat. I to zapis muzyki takiej klasy.

Internet jak widać ma (jednak) swoje dobre strony, można się dzielić smile

ulisses-achaj napisał:

> Cześć Agfo smile To znakomity "kawałek" smile Cieszę sie, że mamy podobne gusta muz
                                          > yczne. Jazz to chyba ostatni rodzaj muzyki )oprócz klasycznej), gdzie nie da si
                                          > ę oszukać słuchacza playbackiem i elektronicznym szumem.
                                          >
                                          > Czysta, niepoddająca się durnej komercji, wartość smile
                                          • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:48
                                            Jazz , moim zdaniem nadal jest żywy - cóz z tego że "elitarny" smile ?.

Ulisses
                                      • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 23:26
                                        Świetny koncert, Agfo smile To pełny album i jazz z "najwyższej półki", cieszę się że też się w tym odnalazłeś smile
                          • k.karen Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 20:54
                            Mirku kiss

Wszystkiego najlepszego, dobrego zdrowia, pogody ducha
                            i uśmiechniętego każdego dnia smile
                          • 1agfa Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 22:42
                            Mirku! smile
                            100/(słownie sto) lat w zdrowiu i zadowoleniu. Udanych i spełnionych wszystkich dni nastepujacego, kolejnego roku smile
                            Przede wszystkim wakacji udanych, pogodnych, słonecznych i w ciekawym towarzystwie - tam gdzie będziesz smile
                            Ej, najlepszego, wszystkiego jak najlepszego Mirku!! smile

Ja gruboskórny jestem, cienkich i subtelnych aluzji (goście i sałatka) nie rozgryzam suspicious

mirekms napisał:

> zacznę wstawiać obrazki,a nie pisać o sałatce i gościach podzielonych na dwie c
                            > zęści
                            >
                            > już na odczepnego bym powiedział temu Mirkowi
                            > zdrowia,100 lat, i coś w tym stylu,niech się chłop
                            > cieszy
                      • ulisses-achaj Re: 24 maja 2013, jeszcze wszystko przed nami 25.05.13, 12:01
                        Mirku, życzę Ci stu lat, zdrowia, uśmiechu, braku kłopotów wszelakich, powodzenia na nadmorskim deptaku i tego, co życzę Wszystkim, którym zyczę naprawdę dobrze, czyli wiatru we włosach. Teraz i zawsze. smile
    • k.karen Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 09:30
      Dzień dobry Wszystkim smile
      To mamy weekend. Pogoda "niewyraźna" ale dzisiaj akurat nigdzie się nie wybieram
      więc bez żalu mogę się zająć obowiązkami domowymi.

Polecam dzisiejszy artykuł A. Michnika - Czy zagraża na faszyzm?

Ryszard Krynicki pisał przed 40 laty, że "faszyści zmieniają koszule". Nie dajmy się na to nabrać. Tylko uparty sprzeciw uchroni nas przed recydywą ludzi, którzy - zżymając się na określenie "faszyści" - obficie czerpią z faszystowskich stereotypów i technik manipulacyjnych.
      Szkoda Polski dla tych ludzi"
      .

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,13978145,Adam_Michnik__Czy_zagraza_nam_faszyzm_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#ixzz2UHrhv0EF
      • mirekms Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 10:38

sobota (link)
        • mirekms Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 11:13

od godz.10:00 do godz.10:20 odbędzie się sprzedaż proszków produkcji niemieckiej (link)

nie radzę jechać,szkoda czasu i benzyny
          proszki już wyszyły,teraz trzeba czekać
          mają rzucić towar w najbliższych dniach
          • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 11:38
            Też będzie proszek "przesypywany w Polsce do oryginalnych opakowań"? Znaczy opakowań z niemieckimi napisami, aby wyglądało, że proszek też niemiecki?
      • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 11:42
        Dzień mokry, Karen i Mirku smile

Luźniejszy dzień, trochę porobię, poremontuję, poczytam, popiszę...pt, tak bez pośpiechu. "Szczęściem" ciągle pada i zanosi się, że będzie padało do wieczora, więc nic mnie na dwór nie goni smile

PS. Kto przeczytał moje wytłuszczone powitanie jako "Dzień dobry..." a kto przeczytał prawidłowo "Dzień mokry..."? suspicious
        • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 12:01
          Cześć Wszystkim. Hardy, u mnie pogoda także "niezabardzo" smile, ale kto by sie tym przejmował, skoro bzy nadal kwitną ? smile
          • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 12:21
            Bzy już przekwitają, rzepak także, Uli...a ja potrzebowałem dzisiaj niedeszczowego dnia. Fajna wycieczka rowerowa nas minęła...może jutro?

Wstałem rano, niech to! - Pada!
            Kiedyż wreszcie się wypada?!
            Ileż mogę patrzeć w okno,
            jak na dworze ludzie mokną.
            Moknie krzaczek i kwiatuszek...
            przecież w mokre się nie ruszę.
            To jest weekend! Mnie się marzy
            wyjście w plener, piasek plaży...
            Czyż Natura nie potrafi
            zaplanować lepszy grafik?
            uncertain
            • wscieklyuklad Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 12:30
              Mirku - wszystkiego najlepszego (ale nie w proszku!) ode mnie i Sorelliny.
        • k.karen Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 20:57
          Hardy, przeczytałam "dzień mokry", napisałam że pogoda
          jest "niewyraźna" smile

Jak tam dzisiejszy mecz, będziemy oglądać? Przecież nasi grają wink
          • k.karen Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 22:41
            Nasi przegrali i mecz mnie nie zachwycił ale Bayern zasłużył na wygraną . Cały sezon mieli fantastyczny.
            Tylko szkoda tej nieuznanej bramki Lewandowskiego smile Mógł być remis i później karne...

Ktoś oglądał?
            • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:25
              Oglądałem. Mnie się mecz podobał, był zaciętą i wyrównaną walką. Bramka Lewandowskiego była piękna, ale słusznie nieuznana. Wpierw dotknął piłkę ręką.

Już nie żałuję dzisiejszej mokrej soboty. Przynajmniej poświęciłem kilka godzin i zrobiłem drobną pracę remontowo-domową, którą ciągle odkładałem...wink Teraz już za mną smile

Dzisiaj wieczór jazzowy? wink
              • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:27
                Nie wiem, czy jazzowy; tak sie jakoś samo złozyło, Hardy smile
                • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:55
                  ...no i dobrze, że jazzowy. Nie jestem "muzykalny", ale dzięki Wam czasem jakichś dobrych kawałków wysłucham. W tej dziedzinie życia całkowicie zdaję się na Wasze wybory smile
                  • k.karen Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:58
                    Hardy, jak mówisz że "dobrych kawałków" to znaczy, że jesteś muzykalny smile
                    • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:06
                      Niestety, nie jestem uncertain Słyszę tylko jak ktoś fałszuje (tak myślę), ale jakby ktoś usłyszał, jak ja "śpiewam"...big_grin Myszy, które zdążą uciec, przeżywają, inne biedaczki kończą swe życie wink
                      • 1agfa Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:32
                        Biedne myszy, Hardy big_grin! Spróbuj "na mniejszy regulator", apeluję: może któraś przezyje big_grin
                        (Nie jesteś osamotniony, co innego słuchac, odbierać, co innego...własne śpiewanie) big_grin
                        Chociaż..."...Spiewać każdy może, troche lepiej, lub..." wink
                        Fajnie jest czasem sobie pośpiewać, kiedy pogodnie na duszy, na przykład przy ognisku (uważając na myszy!) big_grin

hardy1 napisał:

> Niestety, nie jestem uncertain Słyszę tylko jak ktoś fałszuje (tak myślę), ale jakby k
                        > toś usłyszał, jak ja "śpiewam"...big_grin Myszy, które zdążą uciec, przeżywają, inne
                        > biedaczki kończą swe życie wink
              • k.karen Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:32
                Tak, słusznie nieuznana, ale szkoda bo oglądalibyśmy karne i kto wie jakby się to skończyło.
                W poprzednim sezonie Bayern tak właśnie przegrał.
                • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:56
                  Gdyby była dogrywka a następnie seria rzutów karnych, to jeszcze byśmy nie rozmawiali na Podwórku...tak że nie ma tego złego, co na dobre nie wyszło, Karen. Butelka jest do połowy pełna wink
                  • k.karen Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 25.05.13, 23:59
                    W sumie Hardy, na jedno wyszło bo ja "już" nie rozmawiam big_grin

Jeszcze raz dobranoc smile
                    • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:05
                      No to zanim wszyscy pójdą spać, przedstawię, albo przypomnę Wam Carmen McRae smile :

• hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:10
                        Gdyby mecz się przedłużył, to byś nawet "dobranoc" nie zdążyła napisać na Podwórku, Karen big_grin
                        Dobranoc Karen.

Jeszcze nie wszyscy, Uli. Dopóki ktoś nie śpi, Podwórko nie śpi wink
                        • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:17
                          Tyz prowda smile
                            • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:27
                              PS Oczywista w Hołdzie Wielkiej Czwórce smile
                                • 1agfa Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:45
                                  Wspaniały, jazzowy dział się wieczór smile Dziękuję Ulissesie, Królowa - to jest to, od dawna, od lat.

Dobrej nocy Karen, Ulissesie, Hardy, dobrej nocy Wszystkim smile
                                  • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:49
                                    Śpij muzycznie, Agfo smile
                              • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:33
                                ...ale ładny kawałek.
                                Jazz narodził się w murzyńskich dzielnicach Nowego Orleanu? Dobrze pamiętam?
                                • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:40
                                  Dobrze pamietasz, Hardy, chociaż oczywiście to w dużej mierze sprawa umowna, bo mówisz o jazzie nowoorleańskim, a bluesa śpiewano dużo wcześniej. Żródłem tej muzyki są piesni Czarnego Lądu, muzyka czarnych niewolników, negro spirituals etc.
                                  Poszukać dobrego wykonania "Go down Moses"? smile
                                  • 1agfa Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:49
                                    Co za pytanie, Ulissesie! Jasne że poszukać smile
                                    Warto kawałek nocy zarwać jesli znajdziesz - nie mam watpliwości (ciiii...wink

Ulisses napisał:
                                    > Poszukać dobrego wykonania "Go down Moses"? smile
                                    • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 01:01
                                      A jednak z tym jest problem. Masa śmieci na youtube. Białe chóry. Zostaje klasyka klasyk: albo Paul Robeson, albo Armstrong, niestety.
                                      • 1agfa Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 01:08
                                        Ella i Satchmo też nieźle smile
                                        Może jutro bedzie lepiej, moze jutro przyniesie miłą youtubową odkrycie-niespodziankę, tak bywa smile
                                        Może jutro...i niech dzień bedzie bezdeszczowy!
                                        Dziekuje za piękny muzycznie wieczór, dobrej, spokojnej nocy smile
                                          • ulisses-achaj Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 01:14
                                            Dobranoc, Hardy smile
                                  • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:52
                                    Źle mnie zrozumiałeś, Uli. Pisząc "pamiętam" nie miałem na myśli, że pamiętam tamte dawno minione czasy. AŻ TAK STARY NIE JESTEM big_grin Pamiętam tylko z lat minionych dla mnie, że ten jazz i ten Nowy Orlean wink

Tytuły mnie nic nie mówią. Dopiero jak słucham, wiem czy mnie się podoba lub czy już słyszałem i lubiłem. Więc wklejaj a nie pytaj się. Po owocach poznam wink
                            • 1agfa Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 00:39
                              O tak, rzeczywiście Ladies of jazz! smile !!

ulisses-achaj napisał:

> No to "zaserwuję " Wam WIELKĄ CZWÓRKĘ: Lena Horn, Billie Holliday, nancy Wilso
                              > n i Ella Fitzgerald. Kawałek taki sobie, ale posłuchajcie co One potrafią smile :
                              • hardy1 Re: 25 maja 2013, CWP, weekend 26.05.13, 01:15
                                Jednak przysypiam. Dobranoc Agfo i Uli...a Wy sobie jeszcze podżezujcie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka