28.04.14, 19:33
tą fotkę już Ci wstępnie popsułem big_grin dawaj następne, a ja się tą jeszcze pobawię, bo ma świetny kadr i kolorystykę

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/WPm0ic3oAOmr7LANYB.jpg
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: Hardy 28.04.14, 20:57
      Chyba też Ci podeślę jakieś fotki do "zepsucia", bo mi się to podoba smile
      • fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 20:58
        adres znasz, a się lubię tym bawić.
        i dzięki smile
        • k.karen Re: Hardy 28.04.14, 21:19
          Wysłane smile
          • fenikss.2972 Karen 28.04.14, 21:55
            pierwszy wariant big_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/RgPTyU8oCHajCIbWmB.jpg
            • fenikss.2972 Re: Karen 28.04.14, 22:11
              i inna

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/cz7mpComghkjUV3z2B.jpg
        • kicho_nor Re: Hardy 28.04.14, 21:32
          Jeśli mam coś za złe to:

Ten wał drzew w poprzek obrazu biegnący środkiem i do tego jakby
          z obrysem górnym i dolnym tworzy dwie linie horyzontu.

Linia środkowa obrazu (tu wał) to linia zakazana – tego nie wolno

Plan górny i plan dolny nie koresponduje ze sobą tworząc wrażenie
          że góra i dół to złączone razem dwa różniące się obrazy.

• fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 21:45
            a jakbyś to poprawił, pamiętając oczywiście, że to jest fotka, czyli mogę operować tylko światłem i kolorem

kicho_nor napisał:

> Jeśli mam coś za złe to:
            >
            > Ten wał drzew w poprzek obrazu biegnący środkiem i do tego jakby
            > z obrysem górnym i dolnym tworzy dwie linie horyzontu.
            >
            > Linia środkowa obrazu (tu wał) to linia zakazana – tego nie wolno
            >
            > Plan górny i plan dolny nie koresponduje ze sobą tworząc wrażenie
            > że góra i dół to złączone razem dwa różniące się obrazy.
            >
            >
            >
            >
            >
            • kicho_nor Re: Hardy 28.04.14, 22:05
              Nie wiele da się zrobić.
              można by:
              - uciąć dół obrazu do wysokości linii cienia co jest na dole, pozwoli to na
              obniżenie linii horyzontu.

wzmocnić plamę światła na dolnym planie w nawiązaniu do światła na górze.

nie da się wiele, bo poprzeczny wał klaustrofobicznie dusi obraz ( brak perspektywy
              powietrznej)

• kicho_nor Re: Hardy 28.04.14, 22:11
                obraz nr2

czerwony dach
                uwaga na czerwone, kolor czerwony skupia patrzenie na siebie
                - tu umieszczony na dole rozwala całą kompozycję, tu na ogół wszystko jest źle.

ale ja już nic więcej nie napisze w temacie, wolę o bułach.
                • fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 22:14
                  pracuję na gotowej fotce - nie zmieniam kadru czy barw - zmieniam światło, odcień głębię itp - pisz pisz, się może czegoś nauczę

kicho_nor napisał:

> obraz nr2
                  >
                  > czerwony dach
                  > uwaga na czerwone, kolor czerwony skupia patrzenie na siebie
                  > - tu umieszczony na dole rozwala całą kompozycję, tu na ogół wszystko jest źle.
                  >
                  > ale ja już nic więcej nie napisze w temacie, wolę o bułach.
                • fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 22:15
                  zajrzyj na dworzec - w wątku niedzielnie są trzy - chętnie posłucham opinii

kicho_nor napisał:

> obraz nr2
                  >
                  > czerwony dach
                  > uwaga na czerwone, kolor czerwony skupia patrzenie na siebie
                  > - tu umieszczony na dole rozwala całą kompozycję, tu na ogół wszystko jest źle.
                  >
                  > ale ja już nic więcej nie napisze w temacie, wolę o bułach.
                  • 1zorro-bis Re: Hardy 28.04.14, 23:20
                    no, niezle, niezle!big_grin
                    • fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 23:23
                      ale Kicha że horyzont za bardzo rozdwojony. No to pracuję nad tym, żeby nie był

ja się bardzo lubię uczyć - więc dawaj szczerze co Ci się nie podoba

1zorro-bis napisał:

> no, niezle, niezle!big_grin
                      >
                      • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 15:04
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/YwNGfaWtI8Osa1Y1OB.jpg
                        • k.karen Re: Hardy 29.04.14, 15:15
                          Ta jest najlepsza smile
                          • fenikss.2972 Karen 29.04.14, 15:47
                            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/TzCHTMPKCmbBYmBPgB.jpg
                            • 1zorro-bis Re: Karen 29.04.14, 15:55
                              o! Ladne.....big_grin
                              • fenikss.2972 Re: Karen 29.04.14, 16:14
                                uważaj, bo Ci poprzerabiam te Twoje big_grin

1zorro-bis napisał:

> o! Ladne.....big_grin
                                >
                                • 1zorro-bis Re: Karen 29.04.14, 16:29
                                  przerob. Ciekaw jestem.....efektu.big_grin
                                  fenikss.2972 napisał:

> uważaj, bo Ci poprzerabiam te Twoje big_grin
                                  >
                                  > 1zorro-bis napisał:
                                  >
                                  > > o! Ladne.....big_grin
                                  > >
                                  >
                                  >
                                  • fenikss.2972 Re: Karen 29.04.14, 16:31
                                    na czarno - białe !! big_grin big_grin big_grin

1zorro-bis napisał:

> przerob. Ciekaw jestem.....efektu.big_grin

>
                                    • 1zorro-bis Re: Karen 29.04.14, 16:34
                                      zrob. Ciekaw jestem.smirk
                                      fenikss.2972 napisał:

> na czarno - białe !! big_grin big_grin big_grin
                                      >
                                      > 1zorro-bis napisał:
                                      >
                                      > > przerob. Ciekaw jestem.....efektu.big_grin
                                      >
                                      >
                                      > >
                                      >
                                      >
                                      • fenikss.2972 Re: Karen 29.04.14, 16:35
                                        no to się wieczorkiem pobawię, coś sobie wybiorę big_grin

1zorro-bis napisał:

> zrob. Ciekaw jestem.smirk
                                        > fenikss.2972 napisał:
                                        >
                                        > > na czarno - białe !! big_grin big_grin big_grin
                                        > >
                                        > > 1zorro-bis napisał:
                                        > >
                                        > > > przerob. Ciekaw jestem.....efektu.big_grin
                                        > >
                                        > >
                                        > > >
                                        > >
                                        > >
                                        >
                                        >
                                        • 1zorro-bis Re: Karen 29.04.14, 16:42
                                          O.K!big_grin
                                          • fenikss.2972 Zorro 29.04.14, 17:37
                                            to też szybko - ale nawet fajnie się bawiłem big_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/2VJlpMNJueTeScaAXX.jpg

1zorro-bis napisał:

> O.K!big_grin
                                            >
                                            • 1zorro-bis Re: Zorro 29.04.14, 17:57
                                              a gdzies pol obrazka zgubil, he?smirk
                                              • fenikss.2972 Re: Zorro 29.04.14, 17:58
                                                przerobiłem na skałki big_grin

1zorro-bis napisał:

> a gdzies pol obrazka zgubil, he?smirk
                                                >
                                                • 1zorro-bis Re: Zorro 29.04.14, 18:10
                                                  ja Ci dam skalki!big_grinbig_grin
                                                  fenikss.2972 napisał:

> przerobiłem na skałki big_grin
                                                  >
                                                  > 1zorro-bis napisał:
                                                  >
                                                  > > a gdzies pol obrazka zgubil, he?smirk
                                                  > >
                                                  >
                                                  >
                                                  • fenikss.2972 Re: Zorro 29.04.14, 18:13
                                                    a bez łachy big_grin sam sobie zrobiłem big_grin

1zorro-bis napisał:

> ja Ci dam skalki!big_grinbig_grin
                          • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:15
                            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/7QmevxJPPmF439zJlB.jpg
                            • 1zorro-bis Re: Hardy 29.04.14, 16:29
                              super. serio!big_grin
                              fenikss.2972 napisał:

> https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/7QmevxJPPmF439zJlB.jpg
                              • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:32
                                no, też mi się podoba, chociaż też zrobiona "na szybko"
                                dzięki

1zorro-bis napisał:

> super. serio!big_grin
                                > fenikss.2972 napisał:
                                >
                                > > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/7QmevxJPPmF439zJlB.jpg
>
                                >
                                >
                            • 1agfa Re: Hardy 29.04.14, 16:34
                              O! to także świetne, Feniksie. Bardzo szeroka Wisła w tym miejscu, szeroko rozlana - mrocznie i tajemniczo, jak to zmierzchu tuż-tuż nadchodzącym. Niespodziewanie coś, co nagle może nadejść - tajemniczo wygląda (jak to z ciemnością bliską się wiąże). "Co to będzie, co to będzie".
                              Nimfa nocna z fal się wynurzy? wink
                              Nastrój niespokojny: dawać dyla, czy zostać? - albowiem nimfy nieprzewidywalne są, dają ale więcej odbierają, Świtezianki jedne! suspicious
                              Brawo, chwalę smile

fenikss.2972 napisał:

> https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/7QmevxJPPmF439zJlB.jpg
                              • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:37
                                ja wcale nie dla pochwał, bo robię to od bardzo bardzo dawna - tylko raczej dla zabawy - ich przekonałem do focenia - bo to świetne hobby - a może i przekonam do zabaw z fotkami smile
                                dzięki smile

1agfa napisał:

> O! to także świetne, Feniksie. Bardzo szeroka Wisła w tym miejscu, szeroko rozl
                                > ana - mrocznie i tajemniczo, jak to zmierzchu tuż-tuż nadchodzącym. Niespodziew
                                > anie coś, co nagle może nadejść - tajemniczo wygląda (jak to z ciemnością blisk
                                > ą się wiąże). "Co to będzie, co to będzie".
                                > Nimfa nocna z fal się wynurzy? wink
                                > Nastrój niespokojny: dawać dyla, czy zostać? - albowiem nimfy nieprzewidywalne
                                > są, dają ale więcej odbierają, Świtezianki jedne! suspicious
                                > Brawo, chwalę smile
                                • 1agfa Re: Hardy 29.04.14, 18:23
                                  fenikss.2972 napisał:

> ja wcale nie dla pochwał, bo robię to od bardzo bardzo dawna - tylko raczej dla
                                  > zabawy - ich przekonałem do focenia - bo to świetne hobby - a może i przekonam
                                  > do zabaw z fotkami smile
                                  > dzięki smile

Trudno nie chwalić, kiedy fajne. Zabawa przednia i widok dla smakoszy ciekawy smile
                                  Ale jeśli pochwał nie chcesz, to nie będę chwalić!! tongue_out tongue_out
                                  Nawiasem, to ja tych zabaw nie będę robić, bo...ale swoje fotki ze starutkiej komórki czasem wkleję, ot co! Nie dam się wpędzić w kompleksy przez speców od foto!! suspicious
                                  • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 18:26
                                    żadne kompleksy drogi Agfo big_grin
                                    luzik i bawić się trzeba a nie tak zakompleksiać czy coś big_grin
                                    pewnie że wstawiaj jak najwięcej - z komóreczek też wychodzą fajne obrazki big_grin

1agfa napisał:

> Trudno nie chwalić, kiedy fajne. Zabawa przednia i widok dla smakoszy ciekawy :
                                    > )
                                    > Ale jeśli pochwał nie chcesz, to nie będę chwalić!! tongue_out tongue_out
                                    > Nawiasem, to ja tych zabaw nie będę robić, bo...ale swoje fotki ze starutkiej k
                                    > omórki czasem wkleję, ot co! Nie dam się wpędzić w kompleksy przez speców od fo
                                    > to!! suspicious
                        • 1agfa Re: Hardy 29.04.14, 16:20
                          Tak jest, świetnie, można powiedzieć że "z klimatem": tak teraz ta fotka wygląda smile
                          Brawo, Feniksie, zdolniacha! (chociaż materiał podstawowy Hardego też był fajny, jako że z pustego i Feniks nie nalałby wink). Dodałeś "to coś".
                          To się nazywa "dotknięcie artysty" suspicious
                          Podoba mi się.
                          Jak rady, wnioski i spojrzenie Kichonora - malarza, także.

fenikss.2972 napisał:

> https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/YwNGfaWtI8Osa1Y1OB.jpg
                          • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:25
                            ja lubię słuchać rad, bo każda zwykle coś nowego wnosi.

trudno jest pracować z czyjąś fotką - są w różnych rozdzielczościach, inaczej kadrowane itp
                            jak robię sam fotę, to widzę swój kadr i od razu wiem co z niej zrobię.

no i te zrobiłem "na szybko" - ot tak dla zabawy - bardzo mi się po prostu spodobały fotki z tym żółtym (suspicious)

ale przy okazji - każdą fotkę - przecież nie zawsze wychodzi super - można poprawić - tak, żeby nabrała koloru, ostrości, głębi - po to mamy dziś tyle zabawek do tego stworzonych.

dzięki Agfo smile

1agfa napisał:

> Tak jest, świetnie, można powiedzieć że "z klimatem": tak teraz ta fotka wygląd
                            > a smile
                            > Brawo, Feniksie, zdolniacha! (chociaż materiał podstawowy Hardego też był fajny
                            > , jako że z pustego i Feniks nie nalałby wink). Dodałeś "to coś".
                            > To się nazywa "dotknięcie artysty" suspicious
                            > Podoba mi się.
                            > Jak rady, wnioski i spojrzenie Kichonora - malarza, także.
                        • kicho_nor Re: Hardy 29.04.14, 16:22
                          No to już ostatnie moje niepodobanie

fotka z godź 15 o4:

- obraz wygląda jak ucięty nożyczkami i brakuje dalszej prawej strony.
                          - nawet gdyby dołożyć prawą stronę to wtedy źle ułoży się światło po lewej

Co by należało, należało by jeszcze raz stanąć z aparatem po prawej na dole drogi
                          i kadrować wg światła a górna cześć drogi przesunie wtedy się w lewo i powinno być lepiej.

Pusta przestrzeń też jest piękna a te ludziki na drodze w tym przypadku niweczą to.
                          • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:30
                            bo kluczem dobrej foty jest dobry kadr - oni mają teraz za zadanie poprawić kadrowanie big_grin

no niestety, ja nie mogłem "dorobić" prawej strony - taką fotkę dostałem smile

w wersji "dopracowanej - ludziki zawsze można usunąć

ze światłem to mam ten luksus - że mogę je dowolnie układać, zwiększać, zmniejszać, dodawać cienia czy usuwać cienie - w dowolnym punkcie zdjęcia.

kicho_nor napisał:

> No to już ostatnie moje niepodobanie
                            >
                            > fotka z godź 15 o4:
                            >
                            > - obraz wygląda jak ucięty nożyczkami i brakuje dalszej prawej strony.
                            > - nawet gdyby dołożyć prawą stronę to wtedy źle ułoży się światło po lewej
                            >
                            > Co by należało, należało by jeszcze raz stanąć z aparatem po prawej na dole dro
                            > gi
                            > i kadrować wg światła a górna cześć drogi przesunie wtedy się w lewo i powinno
                            > być lepiej.
                            >
                            > Pusta przestrzeń też jest piękna a te ludziki na drodze w tym przypadku niweczą
                            > to.
                            • hardy1 Re: Hardy 29.04.14, 18:42
                              Kogut, własnych fotek nie poznaję... wink

Nie jestem fotografem, cykam fotki w czasie wycieczek rowerowych, jako "zajęcie" przy okazji, a nie główne. Nie kadruję, nie ustawiam. Żadnych wypasionych aparatów, tylko smartfonem. Od fotografii natury, kadrowania, mamy tego kumpla, którego widać. On potrafi to robić smile

Tak więc - nie ze mną te numery smile Wy bawcie się w fotografowanie, zmienianie fotek, czy też malowanie, a ja będę bawił się w to, co lubię. I tak jest dobrze smile
                              • fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 18:54
                                cykaj cyka, masz fantastyczne widoki
                                Kichonor ocenia kompozycję z punktu widzenia malarza i obrazu - ale fotki nie zawsze rządzą się tymi samymi prawami co płótno.
                                Rzeka podoba mi się bardzo - kadr super. Zresztą to żółte też jest w porządku.
                                ja też nie mam wypasionego aparatu - owszem, ma niezłe parametry, ale to tylko kompakt, powiedzmy średniej klasy.

hardy1 napisał:

> Kogut, własnych fotek nie poznaję... wink
                                >
                                > Nie jestem fotografem, cykam fotki w czasie wycieczek rowerowych, jako "zajęcie
                                > " przy okazji, a nie główne. Nie kadruję, nie ustawiam. Żadnych wypasionych apa
                                > ratów, tylko smartfonem. Od fotografii natury, kadrowania, mamy tego kumpla, k
                                > tórego widać. On potrafi to robić smile
                                >
                                > Tak więc - nie ze mną te numery smile Wy bawcie się w fotografowanie, zmienianie f
                                > otek, czy też malowanie, a ja będę bawił się w to, co lubię. I tak jest dobrze
                                > smile
              • fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 22:12
                ale popróbuję
    • hardy1 Re: Hardy 28.04.14, 22:10
      Kurde... Kogucie, to jest naprawdę fajne! big_grin Podoba mi się, chociaż, gdybym nie wiedział, to własnej fotki bym nie poznał big_grin

Dobra, podrzucę jeszcze kilka z tej wycieczki, chociaż wszystkie podobne.

Będziesz miał kiedyś chęć i czas, to poszukać możesz moich wcześniejszych fotek, które tu pokazywałem. Znajdziesz dla Ciebie ciekawe, podasz które (wątek, data, godzina wpisu z fotką), to odnajdę u siebie i prześlę oryginał. Ja nie będę szukał! Nie mam tyle wolnego czasu i nie wiedziałbym, które smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka