fenikss.2972 28.04.14, 19:33 tą fotkę już Ci wstępnie popsułem dawaj następne, a ja się tą jeszcze pobawię, bo ma świetny kadr i kolorystykę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.karen Re: Hardy 28.04.14, 20:57 Chyba też Ci podeślę jakieś fotki do "zepsucia", bo mi się to podoba Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Hardy 28.04.14, 21:32 Jeśli mam coś za złe to: Ten wał drzew w poprzek obrazu biegnący środkiem i do tego jakby z obrysem górnym i dolnym tworzy dwie linie horyzontu. Linia środkowa obrazu (tu wał) to linia zakazana – tego nie wolno Plan górny i plan dolny nie koresponduje ze sobą tworząc wrażenie że góra i dół to złączone razem dwa różniące się obrazy. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 21:45 a jakbyś to poprawił, pamiętając oczywiście, że to jest fotka, czyli mogę operować tylko światłem i kolorem kicho_nor napisał: > Jeśli mam coś za złe to: > > Ten wał drzew w poprzek obrazu biegnący środkiem i do tego jakby > z obrysem górnym i dolnym tworzy dwie linie horyzontu. > > Linia środkowa obrazu (tu wał) to linia zakazana – tego nie wolno > > Plan górny i plan dolny nie koresponduje ze sobą tworząc wrażenie > że góra i dół to złączone razem dwa różniące się obrazy. > > > > > Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Hardy 28.04.14, 22:05 Nie wiele da się zrobić. można by: - uciąć dół obrazu do wysokości linii cienia co jest na dole, pozwoli to na obniżenie linii horyzontu. wzmocnić plamę światła na dolnym planie w nawiązaniu do światła na górze. nie da się wiele, bo poprzeczny wał klaustrofobicznie dusi obraz ( brak perspektywy powietrznej) Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Hardy 28.04.14, 22:11 obraz nr2 czerwony dach uwaga na czerwone, kolor czerwony skupia patrzenie na siebie - tu umieszczony na dole rozwala całą kompozycję, tu na ogół wszystko jest źle. ale ja już nic więcej nie napisze w temacie, wolę o bułach. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 22:14 pracuję na gotowej fotce - nie zmieniam kadru czy barw - zmieniam światło, odcień głębię itp - pisz pisz, się może czegoś nauczę kicho_nor napisał: > obraz nr2 > > czerwony dach > uwaga na czerwone, kolor czerwony skupia patrzenie na siebie > - tu umieszczony na dole rozwala całą kompozycję, tu na ogół wszystko jest źle. > > ale ja już nic więcej nie napisze w temacie, wolę o bułach. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 22:15 zajrzyj na dworzec - w wątku niedzielnie są trzy - chętnie posłucham opinii kicho_nor napisał: > obraz nr2 > > czerwony dach > uwaga na czerwone, kolor czerwony skupia patrzenie na siebie > - tu umieszczony na dole rozwala całą kompozycję, tu na ogół wszystko jest źle. > > ale ja już nic więcej nie napisze w temacie, wolę o bułach. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 28.04.14, 23:23 ale Kicha że horyzont za bardzo rozdwojony. No to pracuję nad tym, żeby nie był ja się bardzo lubię uczyć - więc dawaj szczerze co Ci się nie podoba 1zorro-bis napisał: > no, niezle, niezle! > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Karen 29.04.14, 16:14 uważaj, bo Ci poprzerabiam te Twoje 1zorro-bis napisał: > o! Ladne..... > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Karen 29.04.14, 16:29 przerob. Ciekaw jestem.....efektu. fenikss.2972 napisał: > uważaj, bo Ci poprzerabiam te Twoje > > 1zorro-bis napisał: > > > o! Ladne..... > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Karen 29.04.14, 16:31 na czarno - białe !! 1zorro-bis napisał: > przerob. Ciekaw jestem.....efektu. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Karen 29.04.14, 16:34 zrob. Ciekaw jestem. fenikss.2972 napisał: > na czarno - białe !! > > 1zorro-bis napisał: > > > przerob. Ciekaw jestem.....efektu. > > > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Karen 29.04.14, 16:35 no to się wieczorkiem pobawię, coś sobie wybiorę 1zorro-bis napisał: > zrob. Ciekaw jestem. > fenikss.2972 napisał: > > > na czarno - białe !! > > > > 1zorro-bis napisał: > > > > > przerob. Ciekaw jestem.....efektu. > > > > > > > > > > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Zorro 29.04.14, 17:37 to też szybko - ale nawet fajnie się bawiłem 1zorro-bis napisał: > O.K! > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zorro 29.04.14, 17:58 przerobiłem na skałki 1zorro-bis napisał: > a gdzies pol obrazka zgubil, he? > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zorro 29.04.14, 18:10 ja Ci dam skalki! fenikss.2972 napisał: > przerobiłem na skałki > > 1zorro-bis napisał: > > > a gdzies pol obrazka zgubil, he? > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zorro 29.04.14, 18:13 a bez łachy sam sobie zrobiłem 1zorro-bis napisał: > ja Ci dam skalki! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:32 no, też mi się podoba, chociaż też zrobiona "na szybko" dzięki 1zorro-bis napisał: > super. serio! > fenikss.2972 napisał: > > > > > Odpowiedz Link
1agfa Re: Hardy 29.04.14, 16:34 O! to także świetne, Feniksie. Bardzo szeroka Wisła w tym miejscu, szeroko rozlana - mrocznie i tajemniczo, jak to zmierzchu tuż-tuż nadchodzącym. Niespodziewanie coś, co nagle może nadejść - tajemniczo wygląda (jak to z ciemnością bliską się wiąże). "Co to będzie, co to będzie". Nimfa nocna z fal się wynurzy? Nastrój niespokojny: dawać dyla, czy zostać? - albowiem nimfy nieprzewidywalne są, dają ale więcej odbierają, Świtezianki jedne! Brawo, chwalę fenikss.2972 napisał: > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:37 ja wcale nie dla pochwał, bo robię to od bardzo bardzo dawna - tylko raczej dla zabawy - ich przekonałem do focenia - bo to świetne hobby - a może i przekonam do zabaw z fotkami dzięki 1agfa napisał: > O! to także świetne, Feniksie. Bardzo szeroka Wisła w tym miejscu, szeroko rozl > ana - mrocznie i tajemniczo, jak to zmierzchu tuż-tuż nadchodzącym. Niespodziew > anie coś, co nagle może nadejść - tajemniczo wygląda (jak to z ciemnością blisk > ą się wiąże). "Co to będzie, co to będzie". > Nimfa nocna z fal się wynurzy? > Nastrój niespokojny: dawać dyla, czy zostać? - albowiem nimfy nieprzewidywalne > są, dają ale więcej odbierają, Świtezianki jedne! > Brawo, chwalę Odpowiedz Link
1agfa Re: Hardy 29.04.14, 18:23 fenikss.2972 napisał: > ja wcale nie dla pochwał, bo robię to od bardzo bardzo dawna - tylko raczej dla > zabawy - ich przekonałem do focenia - bo to świetne hobby - a może i przekonam > do zabaw z fotkami > dzięki Trudno nie chwalić, kiedy fajne. Zabawa przednia i widok dla smakoszy ciekawy Ale jeśli pochwał nie chcesz, to nie będę chwalić!! Nawiasem, to ja tych zabaw nie będę robić, bo...ale swoje fotki ze starutkiej komórki czasem wkleję, ot co! Nie dam się wpędzić w kompleksy przez speców od foto!! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 18:26 żadne kompleksy drogi Agfo luzik i bawić się trzeba a nie tak zakompleksiać czy coś pewnie że wstawiaj jak najwięcej - z komóreczek też wychodzą fajne obrazki 1agfa napisał: > Trudno nie chwalić, kiedy fajne. Zabawa przednia i widok dla smakoszy ciekawy : > ) > Ale jeśli pochwał nie chcesz, to nie będę chwalić!! > Nawiasem, to ja tych zabaw nie będę robić, bo...ale swoje fotki ze starutkiej k > omórki czasem wkleję, ot co! Nie dam się wpędzić w kompleksy przez speców od fo > to!! Odpowiedz Link
1agfa Re: Hardy 29.04.14, 16:20 Tak jest, świetnie, można powiedzieć że "z klimatem": tak teraz ta fotka wygląda Brawo, Feniksie, zdolniacha! (chociaż materiał podstawowy Hardego też był fajny, jako że z pustego i Feniks nie nalałby ). Dodałeś "to coś". To się nazywa "dotknięcie artysty" Podoba mi się. Jak rady, wnioski i spojrzenie Kichonora - malarza, także. fenikss.2972 napisał: > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:25 ja lubię słuchać rad, bo każda zwykle coś nowego wnosi. trudno jest pracować z czyjąś fotką - są w różnych rozdzielczościach, inaczej kadrowane itp jak robię sam fotę, to widzę swój kadr i od razu wiem co z niej zrobię. no i te zrobiłem "na szybko" - ot tak dla zabawy - bardzo mi się po prostu spodobały fotki z tym żółtym () ale przy okazji - każdą fotkę - przecież nie zawsze wychodzi super - można poprawić - tak, żeby nabrała koloru, ostrości, głębi - po to mamy dziś tyle zabawek do tego stworzonych. dzięki Agfo 1agfa napisał: > Tak jest, świetnie, można powiedzieć że "z klimatem": tak teraz ta fotka wygląd > a > Brawo, Feniksie, zdolniacha! (chociaż materiał podstawowy Hardego też był fajny > , jako że z pustego i Feniks nie nalałby ). Dodałeś "to coś". > To się nazywa "dotknięcie artysty" > Podoba mi się. > Jak rady, wnioski i spojrzenie Kichonora - malarza, także. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Hardy 29.04.14, 16:22 No to już ostatnie moje niepodobanie fotka z godź 15 o4: - obraz wygląda jak ucięty nożyczkami i brakuje dalszej prawej strony. - nawet gdyby dołożyć prawą stronę to wtedy źle ułoży się światło po lewej Co by należało, należało by jeszcze raz stanąć z aparatem po prawej na dole drogi i kadrować wg światła a górna cześć drogi przesunie wtedy się w lewo i powinno być lepiej. Pusta przestrzeń też jest piękna a te ludziki na drodze w tym przypadku niweczą to. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 16:30 bo kluczem dobrej foty jest dobry kadr - oni mają teraz za zadanie poprawić kadrowanie no niestety, ja nie mogłem "dorobić" prawej strony - taką fotkę dostałem w wersji "dopracowanej - ludziki zawsze można usunąć ze światłem to mam ten luksus - że mogę je dowolnie układać, zwiększać, zmniejszać, dodawać cienia czy usuwać cienie - w dowolnym punkcie zdjęcia. kicho_nor napisał: > No to już ostatnie moje niepodobanie > > fotka z godź 15 o4: > > - obraz wygląda jak ucięty nożyczkami i brakuje dalszej prawej strony. > - nawet gdyby dołożyć prawą stronę to wtedy źle ułoży się światło po lewej > > Co by należało, należało by jeszcze raz stanąć z aparatem po prawej na dole dro > gi > i kadrować wg światła a górna cześć drogi przesunie wtedy się w lewo i powinno > być lepiej. > > Pusta przestrzeń też jest piękna a te ludziki na drodze w tym przypadku niweczą > to. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hardy 29.04.14, 18:42 Kogut, własnych fotek nie poznaję... Nie jestem fotografem, cykam fotki w czasie wycieczek rowerowych, jako "zajęcie" przy okazji, a nie główne. Nie kadruję, nie ustawiam. Żadnych wypasionych aparatów, tylko smartfonem. Od fotografii natury, kadrowania, mamy tego kumpla, którego widać. On potrafi to robić Tak więc - nie ze mną te numery Wy bawcie się w fotografowanie, zmienianie fotek, czy też malowanie, a ja będę bawił się w to, co lubię. I tak jest dobrze Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Hardy 29.04.14, 18:54 cykaj cyka, masz fantastyczne widoki Kichonor ocenia kompozycję z punktu widzenia malarza i obrazu - ale fotki nie zawsze rządzą się tymi samymi prawami co płótno. Rzeka podoba mi się bardzo - kadr super. Zresztą to żółte też jest w porządku. ja też nie mam wypasionego aparatu - owszem, ma niezłe parametry, ale to tylko kompakt, powiedzmy średniej klasy. hardy1 napisał: > Kogut, własnych fotek nie poznaję... > > Nie jestem fotografem, cykam fotki w czasie wycieczek rowerowych, jako "zajęcie > " przy okazji, a nie główne. Nie kadruję, nie ustawiam. Żadnych wypasionych apa > ratów, tylko smartfonem. Od fotografii natury, kadrowania, mamy tego kumpla, k > tórego widać. On potrafi to robić > > Tak więc - nie ze mną te numery Wy bawcie się w fotografowanie, zmienianie f > otek, czy też malowanie, a ja będę bawił się w to, co lubię. I tak jest dobrze > Odpowiedz Link
hardy1 Re: Hardy 28.04.14, 22:10 Kurde... Kogucie, to jest naprawdę fajne! Podoba mi się, chociaż, gdybym nie wiedział, to własnej fotki bym nie poznał Dobra, podrzucę jeszcze kilka z tej wycieczki, chociaż wszystkie podobne. Będziesz miał kiedyś chęć i czas, to poszukać możesz moich wcześniejszych fotek, które tu pokazywałem. Znajdziesz dla Ciebie ciekawe, podasz które (wątek, data, godzina wpisu z fotką), to odnajdę u siebie i prześlę oryginał. Ja nie będę szukał! Nie mam tyle wolnego czasu i nie wiedziałbym, które Odpowiedz Link