kontik_71 19.09.08, 11:49 Ktora z Was bada sie na ta okolicznosc? I co powiedzie o obowiazku zalozenia zaswiadczenia o badaniu przy okazji starania sie o prace? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:53 Ja badam się co miesiąc obecnie. Hm... może jeszcze wyniki testu ciążowego sobie zażyczą... Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:54 Nie chodzi o wyniki tylko zaswiadczenie o odbyciu badan.. A chodzi o to aby zmusic kobiety do robienia tych badan.. Bo jakos wiekszosc olewa ten temat... Odpowiedz Link
wilowka Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:56 Pamiętam o cytologii, a jeśli chodzi o składanie zaświadczenia, to na pewno uświadomiłoby wielu, że badać się trzeba,ale myśleć za nikogo się nie da, więc nie chciałabym, żeby ktoś ingerował w moją intymność. Równie dobrze mogłyby być wymagane kompleksowe badania prostaty, płuc, jelit, krtani itp. Odpowiedz Link
cytrynka_ltd Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:48 dlaczego co miesiąc, kiedy profilaktycznie powinno się robić przynajmniej co pół roku? Odpowiedz Link
sundry Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:54 Badam się regularnie.Nie wiem,jaki byłby cel tego obowiązku,czemu akurat szyjki macicy a nie płuc czy jelita grubego? Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:55 Celem jest zmuszenie kobiet do robienia tych badan.. Odpowiedz Link
sundry Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:56 Dopóki kobiety same nie zrozumieją,że trzeba,to chyba zmuszanie nic nie da. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:54 Chyba kazda ktora chodzi do ginekologa chocby po pigulki rozklada czasem nogi w celu wykonania cytologii? Inaczej sobie nie wyobrazam. Podoba mi sie system w UK, kazda kobieta w okolicach urodzin podzielnych przez 5 dostaje przypomnienie/zaproszenie na cytologie. A tak swoje droga to jest wyjatkowo nieprzyjemnie badanie. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:56 W Polsce byla akcja BEZPLATNYCH badan, kazda kobieta dostala zaproszenie.. tylko pare marnych % wzielo udzial. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:58 no slyszalam o tej kacji i jej marnych wynikach. ale zapytales kobiety z forum czy sie badaja - nie mamy tu duzego przekroju spolecznego i mysle, ze absolutna wiekszosc forowiczek sie bada. Swoja droga ciekawy jest strach przed badaniem przy braku strachu wobec konsekwencji braku badan. Tak jakby rak niezdiagnozowany nie istnial a zdiagnozowany oznaczal niechybna smierc wciagu tygodnia. Odpowiedz Link
justysialek Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:02 > A tak swoje droga to jest wyjatkowo nieprzyjemnie badanie. ??? W sensie bólu? Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:03 nie wiem jak to ujac, ale dla mnie jest nieprzyjemne. wole jak mnie cos boli niz skrobie gdzie nie swedzi ;-) Odpowiedz Link
karka831 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 11:59 Mniej więcej raz do roku robię cytologię. Póki co wszystko jest ok, więc innych dodatkowych badań nie robię. Od jakiegoś czasu, stałam się bardziej pro-lekarska. W ostatnim czasie odwiedziłam dermatologa, laryngologa i zrobiłam badania krwi. ;) Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:18 A tak przy okazji, to czy ktoras z Was zdecydowala sie, lub chociaz rozwazala te szczepionke przeciwko HPV? Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:19 Mozna ja stosowac u doroslych koebiet? Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:20 a nie mozna? do kogo byla skierowana ta kampania reklamowa z aktoreczkami? Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:24 No ja nie wiem.. dlatego pytam :P Cos mi sie wydawalo, ze szczepionka powinna byc stosowana u dzieci co strasznie przeszkadza kk - podobno moze to (szczepionka) spowodowac zainteresowanie seksem u 12 letniej dziewczynki.. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:25 12 letnie dziewczynki zaczynają dojrzewać i bez szczepionek zaczynają się interesować seksem, chyba podobnie jak chłopcy :) Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:26 No Ty to wiesz, ja to wiem.. ale tamci jakos tego nie chca wiedziec :P Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:24 No niby po 25 roku życia nie ma to sensu. Podobnie jak nie ma to sensu, kiedy nie jest się już dziewicą. Dlatego zaleca się szczepionkę przede wszystkim nastolatką. No i moim zdaniem powinna być refundowana. Niektóre gminy podjęły taką akcję. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:29 W uk zrobili program darmowych szczepien dla dziewczynek chyba 12-letnich. I spotkal sie on z pewna niechecia. 1. szczepionka jest droga 2. szczepionka nie gwarantuje tego, ze nie zachoruje sie na raka szyjki macicy 3. szczepionka moze przyczynic sie do spadku zainteresowania cytologi (przeciez jestem zaszczepiona) 4. rak szyjki macicy nie jest choroba az tak czesta i odpowiednio wczensie wykryty jest uleczalny, wiec wraca pytanie o pieniadze i czy nie ma bardziej potrzebnych dzialan profilaktycznych to sfinansowania. Dlatego ja tez jestem na nie. Nie mozna przeprowadzic na osobniku badan czy nie ma danego wirusa a nastepnie zaszczepic, nawet jesli dana osoba nie jest dziewica? Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:33 Wydaje mi się, że jednak dużo bardziej taka szczepionka może pomóc niż zaszkodzić. Nie wiem czy nie można, ale chyba wtedy jest mniej skuteczna. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:36 Z materrailow reklamowych: "Także w wypadku kobiet dorosłych, które współżyją od dawna, szczepionka może spełnić swe zadanie. – Kobiety dojrzałe mogą mieć utajone zakażenie (o którym nie dowiedzą się, jeśli nie zrobią cytologii - przyp. red.). Dzięki szczepionce w ich organizmie powstaną przeciwciała, które unieszkodliwią wirusa HPV. W momencie, gdy sytuacja jest dla niego sprzyjająca, bo np. kobieta przechodzi stan zapalny lub ma uszkodzoną błonę śluzową, wirus nie będzie mógł rozpocząć swych niszczycielskich działań i doprowadzić do rozwoju raka. Poza tym zaszczepiona kobieta, nawet jeśli jest nosicielką wirusa HPV, nie będzie zakażać partnera seksualnego – wyjaśnia prof. Majewski." szepionka jest droga, stosunek ewentualnych uratowanych zywotow do kosztow wypada mizernie, dlatego uwazam, ze powinno sie pieniadze przeznaczac na innego rodzaju profilaktyke. Poza tym sporo lekarzy mowi o tym, ze czesc kobiet moze ja pomylic ze 'szczpionka na raka', a to moglony miec konsekwencje dokladnie odwrotne do porzadanych. Odpowiedz Link
thank_you Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 15:33 Wydaje mi się, że można -ja mam 23 lata i ginekolog mi ją zaproponował. Niestety, cena okazała się zaporowa - koszt około 1500 zł. A że nie uprawiam seksu z przygodnymi facetami, to nie zdecydowałam się na nią. Jak na razie wolę tę kasę zainwestować w psa. Co do cytologii - robię ją co rok, do ginekologa chodzę raz na 3-4 miesiące - za każdym razem robi mi usg i przepytuje mnie z 20 minut, wrr. A te akcje - szkoda, że kobiety dowiadują się o nich "po". Podobnie z tymi zaproszeniami na cytologię - żadna z moich znajomych nie dostała. Wg mnie żądanie okazania wyniku badań czy tam jakiegoś zaświadczenia o wykonywaniu badań to dyskryminacja. Idąc tym tokiem myślenia żądajmy od mężczyzn wyników badań prostaty, od palaczy - badań płuc itp. Nadgorliwość jest gorsza niż.... Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:21 > Ktora z Was bada sie na ta okolicznosc? ja robię cytologię >I co powiedzie o obowiazku > zalozenia zaswiadczenia o badaniu przy okazji starania sie o prace? Myślę, że nie jest to sprawa pracodawcy. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:24 To jak inaczej zmusic kobiety do badan? Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:29 Nie zmusisz. Potrzeba zmienić myślenie, że rak szyjki to wyrok śmierci i wykryty wcześnie jest w 1005 wyleczalny. Nie da się tego zrobić żadnym przymusem. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:30 Wiec wymog skladania zaswiadczenia jest dobrym pomyslem.. bo spora czesc kobiet bedzie musiala isc sie zbadac i ewentualnie uratuje sie im zycie.. Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:38 Nie, zaświadczenie o samej cytologii nie jest dobrym pomysłem. Wg mnie lepsze by było zaświadczenie od gina, że kobieta jest zdrowa. Pracodawca może nie chcieć zatrudnić osoby chorej i to jest ok. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:41 Ale ot ma byc zaswiadczeniu o odbyciu badan bez wyszczegolnienia wynikow tego badania.. Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:44 Nie życzę sobie by mój pracodawca wiedział jakie badania wykonałam. Dla mnie to zbyt duże wpierdzielanie się w moje sprawy. Chcę to się badam, nie chcę to nie i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:48 A nie oburzaja Cie zwykle badania jakie musisz robic idac do nowej pracy? nie oburzaja Cie specjalne badania ktorym podlegaja ludzi emajacy stycznosc z pozywieniem? Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:00 kontiku, widze pewien problem. Sa osoby, ktore badan juz nie musza robic, bo nie maja na czym... Co ma dostarczyc taka osoba? Ma przeciez prawo sobie nie zyczyc, aby pracodawca wiedzial, ze cos jej wycieto. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:03 To nie jest problem.. bo wykonano badanie a ze nie bylo na czym to nie gra roli.. zaswiadczenie jest, ze byla na badaniach.. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:04 tylko czemu marnowac czas kobiety oraz czas i pieniadze sluzby zdrowia na wystawianie glupich zaswiadczen. poza tym dla kobiety pozbawionej kobiecych narzadow mogloby to byc stresujace i depresjogenne. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:08 Ale kobieta nie majaca macicy nadal ma pochwe wiec powinna chodzic do ginekologa.. wiec nie jest to marnowanie kasy.. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:12 wiesz co, nie wiem... jak ktos nie ma macicy i jajnikow to nie wiem czy regularne wizyty u ginekologa sa mu niezbedne, ale pewna nie jestem Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:14 Wyciecie macicy nie powoduje zaszycia pochwy... Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:18 Prosze mi sie tu nie burzyc :P A to tylko dlatego, ze mi sie zapomnialo zrobic smila :P Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:24 Zwykłe badania znacznie się różnią od cytologii, gaci nie trzeba ściągać do nich - a jeśli już to w domu :F (do tych badań z sanepidu). I się nie oburzam zauważ, stwierdzam tylko że sobie nie życzę :P Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:26 Czyli mam racje.. sprzeciw dla zasady.. :( Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:29 Faceci też rzadko się badają. Moim zdaniem mieszanie zdrowia z pracą jest przegięciem. Poza tym nie dla każdego jest to taka prosta sprawa. Jasne, że raz na rok organizowana jest jakaś akcja, ale nie w każdym miejscu i nie każdy o tym słyszy. A często potrzebują pracy kobiety, które nie mają środków do życia i chociażby z powodów finansowych nie mają zrobionych takich badań. To niby niewielki koszt, ale jeżeli ktoś nie ma pieniędzy to mogą to być dla kogoś takiego olbrzymie koszta. A czekanie na państwowe badanie może być bardzo długie i obniża szansę znalezienia pracy. Dla mnie to bardzo zły pomysł, który ingeruje w życie prywatne jednostki. Poza tym to jest pewnego rodzaju dyskryminacja. Dlaczego faceci nie mieliby w takim układzie pokazywać zaświadczeń o badaniach. Mężczyźni też miewają różnego rodzaju nowotwory. Nie tędy droga. Odpowiedz Link
justysialek Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:33 ...ale dlaczego od razu zmuszać? Co to kogo obchodzi?! Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:36 Nooo obchodzi Ciebie, i kazdego innego,kto placi skladki zdrowotne.. taka chora pani kosztuje kupe kasy a i tak umrze.. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:37 > Nooo obchodzi Ciebie, i kazdego innego,kto placi skladki zdrowotne.. > taka chora pani kosztuje kupe kasy a i tak umrze.. Tak to wszystkich chorych, kalekich i trędowatych najlepiej zrzućmy ze skały. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:39 Po co zrzucac ze skaly? Wystarczy aby ci ludzie odpowiednio wczesnie sie przebadali i nie umra.. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:41 A Ty się badasz tak regularnie? Poza tym nie zawsze tak jest. Czasem wykryty rak oznacza rzeczywiście śmierć. Nieważne w jakim stadium jest wykryty. Bywają przeżuty, nawroty choroby. To, że ktoś ma raka i umiera nie jest jego winą. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:43 Tak badam sie.. a problem z tym konkretnym rackiem jest taki, ze da sie go stwiedzic tylko przez wejscie do srodka.. zmiany w np plucach sa widoczne na przeswietleniach . Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:45 Można wprowadzić obowiązek badań osób już zatrudnionych i przy okazji innych badań także dla mężczyzn. Inaczej to dyskryminacja. Przed zatrudnieniem to może mieć odwrotny skutek. Spróbuj przez chwilę pomyśleć jak przedstawiciel najbiedniejszej klasy z Koziej Wólki. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:47 Ale przeciez w Polsce badania przed przyjeciem do pracy sa obowiazkowe dla wszystkich.. wiec tu chodzi tylko o rozszerzenie zakresu badan.. a ze my nie mamy macicy i jej szyjki to raczej trudno wymagac abysmy sobie takie badania robili :P Odpowiedz Link
justysialek Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:58 W takim razie obowiązkowe badania prostaty dla mężczyzn powyżej powiedzmy 38 r. ż. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:39 kontik, takis postepowy a sam szerzysz mit niechybnej smierci na skutek raka. ale zgadzam sie, w interesie pracodawcy i podatnikow jest to, aby pracownicy byli zdrowi. Oczywiscie dostarczanie wynikow badan pracodawcy byloby skrajnym nieporozumieniem, natomiast przedstawienie zaswiadczenia o odbyciu badania - to juz co innego i mnie nie oburza. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:44 Jesli ktos nie chodzi do ginekologa to sie nie dowie, ze ma raka i gdy sie dowiaduje to jest juz to late.. A zaswiadczenie ma byc o odbyciu badan a nie ich wyniku Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:59 > ale zgadzam sie, w interesie pracodawcy i podatnikow jest to, aby pracownicy > byli zdrowi. (...) natomiast przedstawienie zaswiadczenia o odbyciu badania - to > juz co innego i mnie nie oburza. No ale to nie ma sensu chyba wtedy, bo skoro nieznany byłby wynik (zdrowa czy chora), to i tak pracodawca mógłby zatrudnić chorego pracownika. I dlaczego akurat ta choroba miałaby być badana/ wykluczana? Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:01 bo nie chodzi o to, zeby pracodawca nie zatrudnial chorych. Chodzi o to, zeby ewentualne zmiany byly wykryte szybjko i byly uleczalne, a nie wykrywane dopiero w stanie terminalnym. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:07 Ale dlaczego akurat tylko tego raka tak sie boimy? A rak prostaty? A inne nowotwory, które można wykryć we wczesnym stadium? Justysialek tam niżej dobrze napisała, że przy składaniu zeznań podatkowych można by żądać dodatkowo kompletu badań. Jeśli chodzi o połączenie tego ze stosunkiem pracy jakoś to budzi moje obawy o matactwa. :-) Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:10 Od czegos trzeba zaczac, czemu nie od szykli macicy :-) sama nie jestem do konca przekonana do tego pomsylu, ale z powodu ktory opisalam powyzej - nie kazda kobieta ma co badac. natoniast dostarczenie zaswiadczenia o przeprowadzeniu badania bez jego wynikow nie traktuje jako zamachu na swoja prywatnosc. i nie mialabym oporow aby cos takiego dostarczyc, podobne jak zaswiadczen o odbyciu inncy badan profilaktycznych. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:14 No może to dobry pomysł. W sumie to pytanie raczej Kontikowi powinnam zadać, czemu akurat to. :-) Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:16 Akurat to bo Polska jest w ogonie UE jesli chodzi o smiertelnosc... Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:18 Tylko jeśli chodzi o zachorowalność 'śmiertelną' na raka szyjki macicy? Może tak ogólnie jednak. A przyczyną jest stan służby zdrowia i brak kasy. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:19 kitus, nie zwalajmy wszystko na sluzbe. jak ktos sie nie bada w dzisiejszych czasach, to niestety sam sobie winien, ze zglasza sie w stadium tak zaafansowanycm, ze nic sie nie da zrobic. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:22 No tak, więc skoro ktoś sam o siebie nie dba, to czemu my jako społeczeństwo mamy się nim przejmować? :-) Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:24 Bo spolecznstwo placi za efekty tego braku dbania.. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:20 I wlasnie nie chodzi o kase tylko chec kobiet do badania sie.. coroczne akcje i zaproszenia na DARMOWE badania sa ignorowane przez wiekzosc kobiet.. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:25 ja tylko podam swój skromny przykład niby jest tak łatwo o darmowego ginekologa z tego co mówisz, ale na przykład teraz póki nie zarabiam to jest dla mnie nie lada problem, poszłam ostatnim razem wydałam 100 zł za wizytę, 25 zł za badanie no i koszt tabletek, wyniki badania znam, są ok, bo powiedziała mi o tym pielęgniarka, ale na konsultacje się jeszcze nie zdecydowałam, bo na tę przychodnię mnie teraz nie stać, chcę iść dla przychodni dla studentów, ale tak sobie to planuje by przepisane mi wtedy tabletki miały termin recepty tak długi bym mogła za nie zapłacić i aby recepta nie przepadła, mam czas do końca października, by to załatwić, potem kończy mi się legitka, nie będę miała statusu studenta i darmowego ginekologa będę mogła szukać ze świecą, a raczej takiego terminu by nie przerwać brania tabletek wszystko jest takie proste i piękne póki ma się kasę na prywatnych lekarzy lub nie jest się związanym z problemem bezpośrednio Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:28 Ale Avi.. te badania robi sie RAZ w roku, wiec nie jest to chyba az taki problem, ktorego sie nie da przeskoczyc, prawda? Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:33 Bywa. Na przykład dla mnie byłby to teraz problem nie do przeskoczenia gdybym nie miała akurat zrobionych badań w tym roku, a właśnie chcę podjąć pracę i wiem, że musiałabym pożyczyć kasę od kogoś co nie jest zbyt przyjemne, bo w tym momencie zwyczajnie są wydatki, które są ważniejsze. To taka piramida potrzeb. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:34 Wazniejsze od ewentualneog wyroku smierci? Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:36 kurna kontik, cos sie tak na ten wyrok smierci uwzial? rak nie wyrok. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:36 Jelsi sie nie badasz i idziesz do lekarza dopiero w stadium terminalnym to jest to wyrok smierci.. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:39 no tak tak, ale mam wrazenie ze uslilujesz strszyc i siac zamet, co mi sie troche nie podoba. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:43 Zdecydujcie sie towarzyszko.. gdzie indziej dziekujesz mi za zadyme :) A wiesz, zadyma sama sie nie robi i trzeba sie o nia postarac :) Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:44 skoro dziekuje Ci za ZADYME, to nie moge Ci tak do konca w dupe wlazic, nie? Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:38 Kontik, nie zrozumiesz. Jak ktoś nie ma na chleb to się nie zastanawia nad tym czy ma raka. Jak już zdobędzie środki na to żeby się przebadać to o tym pomyśli. Ale żeby zdobyć te środki, musi mieć pracę. A takie posunięcie było by kolejnym z utrudnień. Poza tym nie każdy się boi śmierci i pogódź się z tym, że są ludzie, którzy mają inny stosunek do życia, śmierci czy chorób. Niektórzy nawet nie chą wiedzieć, że chorują i też mają do tego prawo. Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:18 Polska jest na najnizszym, lub przedostatnim miejscu w UE jesli chodzi o przezywalnosc piecioletnia wszystkich nowotworow. Niedawno mialam w lapie statystyki. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:39 Poza tym rak to nie jest wyrok śmierci. I nie istnieje jedynie taka odmiana nowotworu jak rak szyjki macicy. O każdym chorym na raka tak myślisz, że kosztuje Cię sporo kasy, a i tak są to zmarnowane pieniądze? Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:39 No pacz pan... ja mam się dobrze, nie umarłam jeszcze i na dodatek z państwowej kasy się nie leczyłam :P Odpowiedz Link
justysialek Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:55 kontik_71 napisał: > Nooo obchodzi Ciebie, i kazdego innego,kto placi skladki zdrowotne.. > taka chora pani kosztuje kupe kasy a i tak umrze.. ...a myślałam, że twoja troska jest bezinteresowana ;-) Zabrońmy palaczom palić a otyłych wyślijmy na turnusy odchudzające!!! Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:56 kontik_71 napisał: > Nooo obchodzi Ciebie, i kazdego innego,kto placi skladki zdrowotne.. > taka chora pani kosztuje kupe kasy a i tak umrze.. > > bosz! Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:27 > Ktora z Was bada sie na ta okolicznosc? Robię cytologię. I co powiedzie o obowiazku > zalozenia zaswiadczenia o badaniu przy okazji starania sie o prace? Że to jakiś absurd. Dlaczego niby tylko ten nowotwór miałby dyskwalifikować? Odpowiedz Link
justysialek Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:30 Każda kobieta, która regularnie odwiedza ginekologa, ma chyba raz do roku robioną cytologię. Z tego, co wiem to u zdrowej kobiety (bez nadżerek) wystarczy ją robić raz na 3 lata. I co powiedzie o obowiazku > zalozenia zaswiadczenia o badaniu przy okazji starania sie o prace? Myślę, że to by było głupie i traktowałoby kobiety jak bezmózgie istoty. W trosce o zdrowie obywateli możnaby nakazać wszystkim okazywanie stosownych zaświadczeń od lekarzy różnych specjalności np przy okazji składania oświadczeń podatkowych. Odpowiedz Link
ursyda Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:31 staram się badać raz do roku... chociaż raz miałam chyba pięcioletnią przerwę, której nie byłoby jeśli byłby obowiązek złożenia zaświadczenia o badaniu ale nie daj Boże o wyniku!:) Odpowiedz Link
funny_game Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:35 Cytologia i badanie czystości pochwy regularnie, raz na rok. Jestem za wprowadzeniem obowiązkowych bezpłatnych badań, z wcześniej ustalonym terminem, z zawiadomieniem pocztą, jak w Skandynawii. Nie jestem za tym, żeby tylko kobiety musiały udowadniać pracodawcy, że ich narządy były badane. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:36 I to już jest jakiś pomysł. :) Tylko bezpłatne badania w Polsce raczej nie mają szans. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:38 Jka ot nie maja.. przeciez sa rbione coroczne akcje i te badania sa bezplatne.. a i tak wiekszosc kobiet nie bierze w nich udzialu.. Odpowiedz Link
funny_game Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:38 Właśnie, bo tu nie o kasę chodzi, a mentalność. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:40 W Faktach pokazywali "wywiady" z paniami w malych miasteczkach i na wsi.. tragedia w trzech aktach.. a bo jeszcze mi cos wynajda, wole nie wiedziec, wstydze sie ginekologa... itp... Odpowiedz Link
funny_game Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:45 O to, to :( Dodatkowo: to bezbożne tak nogi rozkładać, bóg tak chce, blabla, nie mam czasu, co będzie to będzie, już ja widzę te bezpłatne, lekarze to sami partacze. Tego jest więcej :/ Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:43 No, ale gdyby problemem nie były również pieniądze to badanie byłoby bezpłatne przez cały rok. Organizatorzy przecież z góry zakładają, że zjawi się tylko mały odsetek kobiet. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:45 A od kiedy ginekologia jest w calosci sprywatyzowana? NFZ placi za wizyty u ginekologa i nie trzeba isc prywatnie.. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:47 Ale czeka się długo na terminy, a dla kogoś nieświadomego tego czym jest NFZ i mieszkającego daleko od miasta to może być problem. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:49 No i wlasni eracamy do tlumaczen jakie maja kobiety, ktore nie chca sie badac i nie ida nawet gdy dostaja zaproszenie... Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:53 Zauważ tylko to, że Ty jako jeden popierasz swoje zdanie. Jako jedyny też nie jesteś kobietą. Coś w tym musi chyba być. Jestem jak najbardziej za tym żeby kobiety się badały i za tym by ich świadomość była większa, ale ten pomysł akurat nie jest dobry. Dla mnie to jest jakieś naruszenie prywatności jednostki. Badanie cytologii nie jest porównywalne z badaniami okresowymi. A po drugie póki co wiążą się z tym pewne problemy i koszty. Chyba, że pracodawca refundowałby i zapewniał takie badania. Wtedy to co innego. A tłumaczenia są typowe dla ludzi, którzy znają problem, a nie wyobrażają go sobie. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 12:58 Ktos musi bo inaczej dyskusja wygasnie :P Wiesz, mnie to w sumie rybka bo ja macicy nie posiadam.. :P Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:05 Owszem chodzę. Natomiast nie zgodziłabym się na to żeby cytologia była elementem badanń okresowych. Niby z jakiej racji. I dlaczego akurat to badanie, a nie w kierunku innych raków. Z tego co pamietam najczęstsze są-jelita grubego i płuc. Choć samą ideę do pewnego stopnia rozumiem. Kiedyś czytałam, ile kobiet trafia do ginekologa pierwszy i ostatni raz przy porodzie i się przeraziłam. Nie pamietam niestety ile to było, ani gdzie to wyczytałam, ale liczba była dwucyfrowa. Odpowiedz Link
polla.k Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:07 To byłaby dyskryminacja, z równym skutkiem mogliby mnie poprosic o oświadczenie, że nie zajdę w ciążę, że nie mam łupieżu i w ciągu najbliższych 10 lat na nic nie zachoruję. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:10 jejkuuu Polla, tu nie chodzi o przedstawienie procodawcy wynikow badan tylko zaswiadczenia o byciu na nich.. Odpowiedz Link
polla.k Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:11 Zaświadczeniu o odbyciu badań to pierwszy krok do żadania potem wyników. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:13 No po Tobie to sie tego nie spodziewalem :( Pomijam fakt, ze wyniki badan podlegaja pod tajemnice lakarska Odpowiedz Link
polla.k Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:14 Trudno, ale niestety praktyki pracodwaców bywają bardzo różne i nie zawsze fair. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:16 Ale lekarz nie ma prawa podac wynikow badan.. gdyby to zrobil to prokuratura czeka... Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:19 No tak kontik, ale lekarz ma prawo nie wydac pozwolenia na pracę... Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:21 A co to ma wspolnego z tematem? Jesli kobiecie wykryja raka i to tak od razu idzie do szpitala wiec tej pracy nie dostanie.. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:27 Oj zupełna nieprawda. Rak w pierwszym stopniu, jakieś niewielkie zmiany nie są przeciwskazaniem do pracy. Wiele osób chorujących na raka pracuje. Nie wszyscy w ogóle decydują się na szpital. Są i tacy, którzy odmawiają leczenia i też mają do tego prawo. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:31 No i dobrze.. kobitka dostaje zaswiadczenie, zena badaniach byla i choruje sobie dalej.. jej wybor Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:28 Niekoniecznie, znam osoby, które mają raka i pracują. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:19 W Polsce lekarze i nie tylko lekarze sprawiają wrażenie jakby nie przejmowali się prokuraturą. Wszystko da się obejść. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:18 Kiedyś słyszałam o pomyśle robienia badań genetycznych, które miały by wykazać jakie choroby będziemy przechodzić w przyszłości, na co jesteśmy narażeni itp. Niby trochę abstrakcyjna wizja, ale przecież to jest możliwe. I właśnie w programie, który dotykał tej tematyki był poruszony motyw pracodawców. Tego, że gdyby mieli oni wgląd do takich informacji mogliby dyskryminować potencjalnych pracowników. Każdy taki pomysł wiąże ze sobą zagrożenie dyskryminacji i nadużyć. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:22 To jest chyba jednak troche inna bajka, prawda ? Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:27 Niekoniecznie, Chodzi o sprawę dyskryminacji. Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:28 Sorry to odpowiedz nie do tego postu. ;D Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:29 Jaka dyskryminacja? Avo o czym Ty mowisz? Porownujesz teoretczne zagadnienie badan DNA z zaswiadczeniem o odbyciu badanginekologicznych . .prosze.. zostaw demagogie pisowi lub samoobronie... :P Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:34 Napisałam, że się pomyliłam. Myślałam, że to do postu o trasswestytach. :) Nie mam nic do pisu. :) Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:37 Za pozno napisalas :P Ja zdazylem odpisac :) Odpowiedz Link
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:24 nie no, avi. to bylo cos z zupelnie innej beczki. kontikowi nie chodzi o wyniki badan a o zaswaidczenie o ich odbyciu. w sumie kazdy pomysl mozna uwalic twierdzac, ze napewno beda naduzycia a lekarz to sprzedajna swinia i napewno zrobi babie wbrew. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:25 A mi sie wydaje, ze niektore kolezanki sprzeciwiaja sie dla zasady.. "bo nikt mi miedzy nogi zagladac nie bedzie jesli ja tego nie chce" Odpowiedz Link
avital84 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:29 "bo nikt mi miedzy nogi zagladac nie bedzie jesli ja tego nie chce" pozwól zajrzę Ci w krocze :) Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:30 A tak. O to też chodzi. Nie można nikogo zmusić do leczenia wbrew jego woli. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:35 NIgdy nikt nie mowi o leczeniu na sile.. Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:40 w pewnym sensie tak-nie pójdziesz na badania, nie dostaniesz pracy. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:46 Tak samo jak nie dostaniesz pracy jesli nie zrobisz obecnie wymaganych badan.. I wlasnie o to chodzi.. aby zmusic kobiety do tych badan.. Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:29 >Pomijam fakt, ze wyniki > badan podlegaja pod tajemnice lakarska Informacja o wykonanym badaniu również. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:30 Nie jesli sa wymagana odpowiednimi przepisami.. to samo dotyczy obowiazkowych badan okresowych :P Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:52 Jasne, ale jak uzasadnić obowiązkowe badanie cytologiczne np. sprzątaczek? Tyłkiem nie pracują. Nie tędy droga Kontiku. Lepszym rozwiązaniem byłoby promowanie takich badań przez pracodawców. Ale też na zasadzie dobrowolności, nie przymusu. Badania okresowe wykonuje się w celu stwierdzenia zdolności do pracy. Wykonane badanie cytologiczne ni jak ma się do tego (bo wynik jest jednak bardziej istotny w takim przypadku), no chyba że w specjalistycznej grupie zawodowej :P Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 14:10 No wlasnie sa teraz pronowane na zasadzie dobrowolnosci i wiekszosc z was nie chodzi na te badania.. wiec jak widzisz dobrowolnosc w tym przypadku jes to kant dupy.... Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 14:28 Zmieni.. bo inaczej nie dostaniecie pracy. wiec pojdziecie bez wzgeldu na to czy chcecie czy nie.. :P Odpowiedz Link
polla.k Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 14:31 Z innej beczki - z reguły badania lekarskie wymagane do podjęcia pracy są opłacane przez pracodawaców. Jak ich przekonasz,aby przy wciąż wysokich kosztach pracy dokładali kolejne (fakt, że jednorazowe) kiladziesiąt złotych? Odpowiedz Link
polla.k Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 14:39 Szkoda, bo ciekawa jestem rekacji pracodawców... Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 14:38 Kontik, jak babka nie zechce się przebadać a zaświadczenie będzie wymagane, to babka się nie zbada - zaświadczenie kupi :P Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 15:35 No to bedzie ostateczny dowod na bezdenna glupote tejze kobiety.. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:20 > jejkuuu Polla, tu nie chodzi o przedstawienie procodawcy wynikow > badan tylko zaswiadczenia o byciu na nich.. Wiez, ja to bym się zgodziła nawet z tym, że należy dbać o zdrowie obywateli. Ale po prosty wszystko się rozbija o kasę. Gdyby nie to, pewnie wiele badań byłoby bezpłatnych i wielu zgonów udałoby się uniknąć. Nie podoba mi się to, że jest to łączone ze stosunkiem pracy. A może tak jak proponuje Justysialek? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64121&w=84870197&a=84872297 Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:24 Kitek, powtorze sie.. corocznie wszystkie kobiety w Polsce moga sie BEZPLATNIE przybacac i wiekszosc z nich ma to gleboko w dupie.. Wiec prosze, nie mow mi o kosztach badania.. Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:34 Realia są trochę inne. Jak już wspominałam ja robię cytologię u mojego gina odpłatnie. Zaproszenie na badanie bezpłatne dostałam RAZ. Do szpitala na przedmieściach, do którego absolutnie mi nie po drodze. Jeszcze podjechanie samochodem to nie taki problem, choć są korki. Ale gdybym miała tam pojechać komunikacją publiczną, to są ze trzy przesiadki. Czyli dzień do tyłu. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:34 Kontiku, NAWET CZĘŚCIEJ mogą się kobiety przebadać. Ale właśnie chodzi o to, że z tego nie korzystają. Ok, więc kobiety będą się badać pod kątem raka szyjki macicy. A mężczyźni? Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:36 Prosze bardzo.. rzucam na szale moja prostate :) Odpowiedz Link
kadfael Re: Rak szyjki macicy 19.09.08, 13:41 :DDDDDDDDDDD Wyobraziłam sobie jak rzucasz na szalę ..... Odpowiedz Link