Dodaj do ulubionych

Paranoi cd

04.07.14, 11:27
Kościół katolicki w Warszawie, a konkretnie parafia przy GPW i jej wierni kategorycznie zaprotestowali przeciwko planom postawienia przed GPW posągów byka i niedźwiedzia, jako że to ponoć pogańska symbolika ...
Kto rządzi w tym kraju? Pytanie retoryczne.
Ok usuńmy z katolicyzmu wszystkie nawiązania do starych kultów, co z niego zostanie??? Nie będzie nawet świąt Bożego Narodzenia... smile
Obserwuj wątek
    • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 04.07.14, 13:41
      czarno to widzę...
      ups...dobre porównanie big_grin
      cofamy się do średniowiecza za sprawą bandy fanatyków.
      Jeszcze trochę i wpadną nam do domów nie panowie z ABW tylko funkcjonariusze świętej inkwizycji.

ulisses-achaj napisał:

> Kościół katolicki w Warszawie, a konkretnie parafia przy GPW i jej wierni kateg
      > orycznie zaprotestowali przeciwko planom postawienia przed GPW posągów byka i n
      > iedźwiedzia, jako że to ponoć pogańska symbolika ...
      > Kto rządzi w tym kraju? Pytanie retoryczne.
      > Ok usuńmy z katolicyzmu wszystkie nawiązania do starych kultów, co z niego zost
      > anie??? Nie będzie nawet świąt Bożego Narodzenia... smile
      • 1zorro-bis Re: Paranoi cd 04.07.14, 18:55
        no....a choinka swiateczna to czysty poganizm! I w dodatku z ......Reichu!big_grinbig_grinbig_grin
        • sorel.lina Re: Paranoi cd 04.07.14, 19:02
          Żyjemy w świecie absurdu ( nie tylko w Polsce), ale jaki to piękny świat! smile
          Kocham Boże Narodzenie, choinkę z bombkami, świeczkami, z prezentami pod drzewkiem, z rodzinną wigilijną kolacją. Kocham Wielkanoc z malowanymi jajkami, zajączkami z czekolady i wiosenneymi baziami. I mało mnie obchodzi czy te tradycje mają źródła chrześcijańskie, czy pogańskie. Są moje.
          • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 04.07.14, 20:01
            Tyle że rzecz polega na tym, że ci którzy świętują BN i W chcą już narzucać innym własne wybory. Oni będą decydowali o tym, co ma być obecne w sferze publicznej a co nie. Doczekają się tego, że pojawią sie przypadki celowego zakłócania obrzędów katolickich. I winę za to będzie ponosiła strona kościelna. To co się teraz dzieje to recepta na nietolerancję wzajemną i "wojnę religijną". Jeżeli do niej dojdzie, ja na pewno nie stanę po stronie wielbicieli malowanych jajek, choinki, cenzurowania sztuki i poczynań Chazana i jemu podobnych. Dość tego!
            • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 04.07.14, 20:04
              tyle że przeciętny wielbiciel malowanych jajek i choinki zwykle też widzi co jest grane i to właśnie takiego oburza niszczenie jego wiary.
              Bo katolicyzm u nas stał się biznesem, polityką, prawem - a dawno przestał być tym, czym powinien - wiarą.

ulisses-achaj napisał:

> Tyle że rzecz polega na tym, że ci którzy świętują BN i W chcą już narzucać inn
              > ym własne wybory. Oni będą decydowali o tym, co ma być obecne w sferze publiczn
              > ej a co nie. Doczekają się tego, że pojawią sie przypadki celowego zakłócania o
              > brzędów katolickich. I winę za to będzie ponosiła strona kościelna. To co się t
              > eraz dzieje to recepta na nietolerancję wzajemną i "wojnę religijną". Jeżeli do
              > niej dojdzie, ja na pewno nie stanę po stronie wielbicieli malowanych jajek, c
              > hoinki, cenzurowania sztuki i poczynań Chazana i jemu podobnych. Dość tego!
            • sorel.lina Re: Paranoi cd 04.07.14, 20:05
              Ja też nie stanę po stronie cenzurowania sztuki, Chazana i jemu podobnych, ale choinki i malowanych jajek nie dam sobie odebrać! smile
              • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 04.07.14, 20:33
                Ja Ci ich na pewno odbierać nie chcę ... smile Sam je obchodzę - bez wymiaru religijnego - jako okazję do spotkań rodzinnych. Wiem jednak, że w tym roku będę miał tzw. "opór wewnętrzny", który katolicy nazywają "zgorszeniem". Myślę, że mnie rozumiesz...
                • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 04.07.14, 20:44
                  Breaking news!
                  Katolicy chcą zakłócić bezpłatne zajęcia jogi. "Bo to demoniczny relaks"

"Joga ma charakter demoniczny" - ostrzega dziennikarz. Przytacza fragment wywiadu, jakiego ks. Przemysław Sawa udzielił Frondzie: "Swoją argumentację poprę doświadczeniem ojca J. Verlinde, który jest obecnie zakonnikiem, a w przeszłości był osobą głęboko wtajemniczoną w jogę i różnego rodzaje medytacje. Jego świadectwo, głębokiego zniewolenia przez te rzeczy stało się dla wielu z nas katolików wyraźnym sygnałem, iż joga jest zagrożeniem duchowym".

Pytam, kiedy dojdzie do starć między nawiedzonymi katolikami, a ludźmi, którzy chcą korzystać ze swoich konstytucyjnych praw????
                  • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 04.07.14, 20:46
                    patrząc na to wszystko - to chyba całkiem niedługo. Ortodoksy już są praktycznie w stanie dżihadu. Pytanie kiedy będziemy zmuszeni stanąć do walki w obronie własnej.

ulisses-achaj napisał:

> Breaking news!
                    > Katolicy chcą zakłócić bezpłatne zajęcia jogi. "Bo to demoniczny relaks"
                    >
                    > "Joga ma charakter demoniczny" - ostrzega dziennikarz. Przytacza fragment wywi
                    > adu, jakiego ks. Przemysław Sawa udzielił Frondzie: "Swoją argumentację poprę d
                    > oświadczeniem ojca J. Verlinde, który jest obecnie zakonnikiem, a w przeszłości
                    > był osobą głęboko wtajemniczoną w jogę i różnego rodzaje medytacje. Jego świad
                    > ectwo, głębokiego zniewolenia przez te rzeczy stało się dla wielu z nas katolik
                    > ów wyraźnym sygnałem, iż joga jest zagrożeniem duchowym".
                    >
                    > Pytam, kiedy dojdzie do starć między nawiedzonymi katolikami, a ludźmi, którzy
                    > chcą korzystać ze swoich konstytucyjnych praw????
                    • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 04.07.14, 21:00
                      Jeżeli idąc do teatru, lub gdziekolwiek, spotkam na swojej drodze oszołoma z krzyżem, który będzie próbował mnie szarpać, żebym nie mógł dojść do drzwi, to deklaruję niniejszym: nie będę z nim dyskutował, tylko po prostu przyłożę mu w dziób !!
                      • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 04.07.14, 21:05
                        od dzioba trzymaj się z daleka !! big_grin

tak źle i tak niedobrze - waląc idiotę po pysku, Ty zostaniesz ukarany, idiota będzie ofiarą. Obaj zostaniecie męczennikami - idiota "wiary" Ty - rozumu ...smile

ulisses-achaj napisał:

> Jeżeli idąc do teatru, lub gdziekolwiek, spotkam na swojej drodze oszołoma z kr
                        > zyżem, który będzie próbował mnie szarpać, żebym nie mógł dojść do drzwi, to de
                        > klaruję niniejszym: nie będę z nim dyskutował, tylko po prostu przyłożę mu w dz
                        > iób !!
                        • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 04.07.14, 21:50
                          Trudno, skoro on jest gotów ponieść ofiarę za własne "przekonania", to ja tym bardziej za przysługujące mi prawa... smile
                          • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 04.07.14, 21:54
                            pod warunkiem, że Ci tej sztuki, na którą lazłeś i po drodze znokautowałeś ortodoksa - nie zdejmą w ostatniej chwili, ze strachu przed gniewem bożym, tudzież agresją tłumu. A wtedy ofiara na nic...
                            U mnie przecież Golgota została odwołana ze strachu przed...

ulisses-achaj napisał:

> Trudno, skoro on jest gotów ponieść ofiarę za własne "przekonania", to ja tym b
                            > ardziej za przysługujące mi prawa... smile
                            • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 04.07.14, 22:51
                              macie następne. Źle się dzieje w państwie duńskim......................

Występ kabaretu Limo w Rabce odwołany "ze względu na satanistyczne treści"

"Nie mogłam pozwolić, by takie rzeczy miały miejsce w Rabce. Ja organizuję koncerty organowe na cześć Jana Pawła II i miałam firmować taki kabaret? W życiu! Przecież ich występy zahaczają o satanizm" – powiedziała dla "Gazety Krakowskiej" dyrektor Ośrodka Kultury w Rabce, Joanna Lelek.

muzyka.onet.pl/newsy/wystep-kabaretu-limo-w-rabce-odwolany-ze-wzgledu-na-satanistyczne-tresci/zhsk5
                              • 1zorro-bis Re: Paranoi cd 05.07.14, 07:14
                                oszolomy chca zrobic w Polsce katolicki........KALIFAT?big_grinbig_grin
                                Jak w Syrii i Iraku.....smirk
                                • hardy1 Re: Paranoi cd 06.07.14, 19:14
                                  Zobaczymy, kiedy młodzi Polacy wreszcie otrzeźwieją. Jak na razie, krk skutecznie mobilizuje zdyscyplinowane szeregi moherowe do udziału w wyborach. I mamy "wyniki"...

Dopóki na własnej dupie (słowo jak najbardziej na miejscu) normalni Polacy nie odczują, co w praktyce oznacza oddawać władzę w państwie katolibanowi, dopóty będziemy mieli średniowiecze i szarogęsienie się krk.
                                  • wscieklyuklad Re: Paranoi cd 06.07.14, 21:19
                                    Łódzki oberkatabas dał w tej sprawie głos.
                                    Po pierwsze skrytykował Konstytucję Rzeczpospolitej, ktora jest wadliwa, gdyż daje prawo ministerstwu zdrowia i NFZ-owi nakładać kary na Święte chazaniątko.
                                    Abep wezwał w związku z tym do zmiany treści Konstytucji, by zapobiec temu strasznemu procederowi karania ludzi świętych subitnie.

W razie zaś, gdyby odwołanie od kary nie pomogło i Źli Ludzie trwali w grzechu nadal żądając odszkodowania, to abekatabas stwierdził, iż od każdego z wiernych dieczji zostanie pobrana złotówka w celu spłacenia kary.
                                    Najwyraźniej katabisko nie wczytał się w paragrafy.
                                    Spłacanie kary tą drogą jest bowiem w pogańskiej Polsce niemożliwe.

JEWROPO RATUJ!
                                    DABLJUDABLJUPUTINIE SPASI!
                                    • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 06.07.14, 21:39
                                      Wydaje mi się, że ewentualne zwycięstwo w wyborach katolibanu może być dobre. Jak ludzie dostaną zdrowo po tyłku w trakcie rządów tego towarzystwa, to jest nadzieja, że po roku dwóch pogonią skrajną prawicę raz na zawsze z korzyścią dla wszystkich, a my jakoś ten czas przetrzymamy.
                                      • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 06.07.14, 21:51
                                        tak będzie

wirujacypunkt napisał:

> Wydaje mi się, że ewentualne zwycięstwo w wyborach katolibanu może być dobre. J
                                        > ak ludzie dostaną zdrowo po tyłku w trakcie rządów tego towarzystwa, to jest na
                                        > dzieja, że po roku dwóch pogonią skrajną prawicę raz na zawsze z korzyścią dla
                                        > wszystkich, a my jakoś ten czas przetrzymamy.
                                        • hardy1 Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:21
                                          Trzeba sięgnąć dna, aby się od niego odbić?

Obyśmy wtedy nie ugrzęźli w mule na dnie, na wiele lat... Wolałbym nie ryzykować takiego katharsis...
                                          • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 06.07.14, 23:03
                                            otóż to
                                            bo zaczynam się obawiać, że to dno nie dość że bardzo głęboko, to jeszcze mocno zamulone.....

hardy1 napisał:

> Trzeba sięgnąć dna, aby się od niego odbić?
                                            >
                                            > Obyśmy wtedy nie ugrzęźli w mule na dnie, na wiele lat... Wolałbym nie ryzykowa
                                            > ć takiego katharsis...
                                            • hardy1 Re: Paranoi cd 07.07.14, 09:57
                                              ... a muł czasem jeszcze bardziej wciąga. Kto nie wie jak, może już z niego nie wyleźć...
                                    • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 06.07.14, 21:45
                                      to jest naprawdę paranoja
                                      a wczoraj czytałem, że u mnie w lubelskiej podstawówce jest kolejna afera z tablicą na stołówce - zasady korzystania ze stołówki i na pierwszym miejscu wołami - nie zapominam o modlitwie przed i po posiłku. Potem dopiero jest o myciu rąk, czy zachowaniu czystości. Sprawa oparła się już o Helsińską Fundację Praw Człowieka oraz naszego rzecznika praw obywatelskich - bez skutku - tablica w szkole - świeckiej, żeby nie było - jak wisiała tak wisi. Nikt w tym nie widzi rażącego aktu dyskryminacji z powodu wiary.
                                      • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:03
                                        O tej tablicy czytałam dawno temu. Myślałam, że po niej nawet śladu już nie ma.
                                        • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:05
                                          no to się okazało, że nadal sobie wisi

wirujacypunkt napisał:

> O tej tablicy czytałam dawno temu. Myślałam, że po niej nawet śladu już nie ma.
                                          • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:13
                                            Nie do wiary!!!
                                            • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 06.07.14, 23:01
                                              no jak nie do wiary, jak do wiary, skoro się dzieciom modlić każą big_grin

wirujacypunkt napisał:

> Nie do wiary!!!
                                              • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 06.07.14, 23:22
                                                Jak się modlić każą, to do wiary smile

kogucik.2872 napisał:

> no jak nie do wiary, jak do wiary, skoro się dzieciom modlić każą big_grin
                                                >
                                                > wirujacypunkt napisał:
                                                >
                                                > > Nie do wiary!!!
                                                >
                                                >
                                          • hardy1 Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:16
                                            ... no proszę. Ja też o tej "świętej tablicy stołówkowej" słyszałem już kilka lat temu, podobnie jak Wirujący Punkt.
                                            A "ona", znaczy tablica, dalej sobie wisi...
                                            • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:32
                                              hardy1 napisał:

> ... no proszę. Ja też o tej "świętej tablicy stołówkowej" słyszałem już kilka l
                                              > at temu, podobnie jak Wirujący Punkt.
                                              > A "ona", znaczy tablica, dalej sobie wisi...

I nic tego nie zmieni, bo tak chcą panowie w sukienkach.
                                              • hardy1 Re: Paranoi cd 08.07.14, 17:10
                                                Nie w tym problem, czego sobie życzą "panowie w sukienkach". Oni sobie mogą, ode mnie na przykład, życzyć... Lepiej niech nie ryzykują.
                                                Problem w tym, że mają wiernych wyznawców "wiary w duchownych", wyznawców religii parafialnej. Ile w tym wiary w Boga, nie będę oceniał. Natomiast oceniam - to przez tych wyznawców (oraz liczących na poparcie kleru w wyborach) jest tak, jak jest.
                                    • hardy1 Re: Paranoi cd 06.07.14, 22:20
                                      Wściekły, najwyraźniej ten katabas nie zna prawa. Już była sprawa niejakiej Sobańskiej (niedawno), która chciała zapłacić malutką karę za ojdyra Rydzyka, nałożoną przez KRRiTV za nadawanie nielegalnych reklam.
                                      Może nie słyszał? A może przeciwnie - chce pokazać dobitnie, że prawo w Polsce arcypurpuratów nie obowiązuje?
                                      • 1agfa Re: Paranoi cd 08.07.14, 02:42
                                        Hardy, nie krzywdź zasłużonej , znanej i odwiecznie istniejącej rodziny Sobańskich! (co kładę na karb nawąłu zajęć). Chodziło Ci na pewno o uroczą skądinąd bujnowłosą p.Sobecką, była pułikownikową LWP.
                                        Lektorkę Radyja człowieka, zwanego ojcem. Niewątpliwie coraz więcej spotyka się wyrazistych akcentów dla pokazania "kto tu rządzi.
                                        I - niewątpliwie - rządzi. Skoro partia zwana u swego zarania liberalną (ze słowa liberał zrobiono swego czasu prawie wyzwisko) konkuruje o względy (patrz skład rządu), zatrudnia "cennych" osobników z samego jądra aparatu kościelnego?!
                                        To już nie jest śmieszne.

hardy1 napisał:

> Wściekły, najwyraźniej ten katabas nie zna prawa. Już była sprawa niejakiej Sob
                                        > ańskiej (niedawno), która chciała zapłacić malutką karę za ojdyra Rydzyka, nało
                                        > żoną przez KRRiTV za nadawanie nielegalnych reklam.

A obowiązuje?! big_grin (Patrz komisja majątkowa itp, itp, itp...)

> Może nie słyszał? A może przeciwnie - chce pokazać dobitnie, że prawo w Polsce
                                        > arcypurpuratów nie obowiązuje?
                                        • hardy1 Re: Paranoi cd 08.07.14, 17:16
                                          Agfo - Sobecką, oczywiście, że chodziło mi o Sobecką. Przejęzyczenie... ale nie wiedziałem, że była "pułkownikową LWP". No popatrz,m następna neofitka, zwasze ustawiająca sie do wiatru historii?

O składzie rządu Tuska mam wyrobione zdanie. To już nie jest partia centrowoprawicowo-liberalna. To jest partia już z przewagą "prawicowego odchylenia", zwłaszcza w sferze światopoglądowej.
    • 1agfa Re: Paranoi cd 08.07.14, 02:30
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16285838,Na_mszy_o_szczepionkach__robi_sie_je_z_plodow_po_aborcji.html#BoxWiadTxt
      Jest pojęcie "pożyteczny idiota". Dla kogo jest pożyteczny wspomniany w artykule wikary?
      Bo przecież nie dla obejmowanych konieczną i niezbędną akcją szczepionkową dzieci!
      Zatem - dla kogo?! Dla nurtu ciemnych, wypranych/pozbawionych wszelkiej wiedzy ludzi, pchanych wstecz, w świat chorób dziecięcych i niezliczonych ich ofiar, w czasy sprzed - choćby - wielkiego Pasteura?
      Świat chazanowy, ruch antyszczepionkowy - wydają mi się w jakiś nieokreślony sposób związane: chęcią powrotu w czas, kiedy śmierć i choroby zbierała obfite żniwo, tłumaczone wolą boską - słowa: wola boska wszystko załatwiała, tłumaczyła, wszystko tą wolą tłumaczono.
      A jednak...czy wola boska nie dała człowiekowi rozumu i zdolności wynalazczych, aby się odkrywaną wiedzą posługiwał?
      Mówi się o cywilizacji śmierci...Jakoś inaczej widzę tej cywilizacji czcicieli, niż do wierzenia się podaje. Całkowicie przeciwnie!
      To w nich widzę tej "cywilizacji śmierci" rzeczników. Polacy staja się powoli zakładnikami dziwnego, agresywnego nad wyraz nurtu, wręcz przymusowego, taka konstatacja nasuwa się sama, bo jest oczywista! Widzę zdumiewającą bierność wobec nieustających i rosnących żądań Krk.
      Dla mnie jest to działanie powodujące reakcję całkowicie przeciwną.
      Na marginesie, to ciekaw jestem korzeni, wiedzy i umysłowości wyniesionego "z domu" oglądu świata przez podobnych, jakże licznych niestety - wikarych i nie tylko wikarych - warto popatrzeć ku niewysokim szczytom hierarchii.
      Ciemność widzę!
      • dwa-filary Re: Paranoi cd 08.07.14, 15:56
        Kretynizm goni kretynizm. bardzo mi sie podoba wypowiedź prof. Szawarskiego/znam go osobiście/

http://i58.tinypic.com/25in5aa.jpg
        • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 08.07.14, 16:21
          Pozazdrościć takiej znajomości.
          Pan profesor ma absolutną rację, najlepiej będzie jak każdy z nas będzie troszczył się
          o własne sumienie, a Chazan i wszyscy podobni do Niego niech nie przedłużają swoich sumień na nasze sumienia.
          • hardy1 Re: Paranoi cd 08.07.14, 17:22
            ... ależ oni właśnie chcą nas "uszczęśliwiać" na siłę. Przecież oni wiedzą, co dla nas lepsze, i jak mamy żyć.
            Zwłaszcza że dla krk jest to od 1.700 lat bardzo zyskowne - we władzy i materialnych profitach. Do tego zaś trzeba "trzymać na uwięzi" - światopoglądowej i przymusu prawnego - owieczki...

PS. Gdyby Platon urodził się 400 lat później, to byłby pewnie kolejnym "świętym" w krk. Chciał przecież wprowadzić całkowicie totalitarne państwo, rządzone wyłącznie przez filozofów, którzy mieli drobiazgowo określać wszystko w życiu ludzi. Zamiast "filozofowie" podstawiliby "purpuraci" i byłoby w porządku...
            • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 08.07.14, 22:28
              Tak - przywłaszczone święta, przywłaszczone dusze, przywłaszczone sumienia,
              przywłaszczone totalitaryzmy i uszczęśliwianie owieczek na siłę i wbrew woli.
              Cały kościół katolicki.

• 1zorro-bis Re: Paranoi cd 09.07.14, 07:17
                dokladnie tak.smirk
                wirujacypunkt napisał:

> Tak - przywłaszczone święta, przywłaszczone dusze, przywłaszczone sumienia,
                > przywłaszczone totalitaryzmy i uszczęśliwianie owieczek na siłę i wbrew woli.
                > Cały kościół katolicki.
                >
                • hardy1 Re: Paranoi cd 09.07.14, 09:59
                  ... dopowiem, że krk często właśnie odnosi się do wizji państwa według Platona, nawet żałując, że "urodził się niestety zbyt wcześnie"...
                  Tak, słyszałem takie opinie...
                  Oczywiście nie w pouczaniu "parafialnych owieczek"... Dla nich wystarczy tylko przepych kościołów, dymiące świece, nabożność i uniesienie widoczne w czasie procesji na twarzach guru... znaczy purpuratów, możliwość wiernopoddańczego pocałowania takiego w rękę... znaczy niby w pierścień... i pomnażanie zysków z tego procederu płynących.
                  • dwa-filary Re: Paranoi cd 09.07.14, 10:37
                    a w sandały i z powrotem na osiołki i wiarę krzewić, a nie rozbijać sie samochodami. Rozpasane purpuraty itp. Niech oni nas na siłę nie uszczęśliwiają. KK powinien sam się utrzymywać, z datków tacowych, z cenników za chrzty, komunie, śluby, za pogrzeby, a tu zarabiają największą kasę
                    • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 09.07.14, 11:19
                      a co Ci osiołki zawiniły ? big_grin

a poważnie to mam wrażenie że się staczamy do średniowiecza w tempie błyskawicy.
                      Chyba z wczoraj kolejna perełka - w małej mieścinie, gdzie pewnie jest mnóstwo potrzeb innych - stawia się kaplicę za ponad milion zł.
                      Nie wiem, czy to jego prywatna kasa, ale chyba nie, skoro prosi o 300 tys naszego biskupa. Nawet nie chce mi się wyliczać, ile można by zrobić dla tej miejscowości za koszt bzdurnej budowli.

Zanussim brakuje 300 tysięcy na kaplicę. O pomoc proszą abp. Budzika
                      Krzysztof i Elżbieta Zanussi postanowili ufundować kaplicę pw. Świętego Ducha w Bochotnicy, nieopodal Kazimierza nad Wisłą. Do realizacji przedsięwzięcia brakuje im jednak 300 tys. zł. O pomoc poprosili metropolitę lubelskiego abp. Stanisława Budzika.
                      Reżyser wraz z żoną na budowę kaplicy wydali już blisko milion złotych. – Brakuje nam jeszcze sporej sumy pieniędzy. Początkowo miało to być 100 tysięcy złotych, ale okazało się, że nie został doliczony koszt instalacji elektrycznej i tynków. Droższy był też dach. W związku z tym, wliczając wnętrze kaplicy, brakuje nam 300 tys. zł. Część brakującej sumy będę chciała pozyskać m.in. od abp. Stanisława Budzika – powiedziała w rozmowie z „Dziennikiem Wschodnim” Elżbieta Zanussi.
                      www.tvp.info/15967187/informacje/spoleczenstwo/zanussim-brakuje-300-tysiecy-na-kaplice-o-pomoc-prosza-abp-budzika/
                      dwa-filary napisała:

> a w sandały i z powrotem na osiołki i wiarę krzewić, a nie rozbijać sie samocho
                      > dami. Rozpasane purpuraty itp. Niech oni nas na siłę nie uszczęśliwiają. KK pow
                      > inien sam się utrzymywać, z datków tacowych, z cenników za chrzty, komunie, ślu
                      > by, za pogrzeby, a tu zarabiają największą kasę
                      • hardy1 Re: Paranoi cd 09.07.14, 11:54
                        ... a nie mogli postawić kaplicy w formie stajenki? Byłaby bardziej pasowna do historii...

No to , Kogut, szykuj kasę. Już Ci Twój (hmm... Twój ? wink ) zorganizuje kolejna zbiórkę, według "co zapłać".
                        .. a spróbuj nie dać! tongue_out
                        • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 09.07.14, 11:55
                          a spróbuję !! big_grin
                          zresztą nie daję już od dawna tongue_out

hardy1 napisał:

> ... a nie mogli postawić kaplicy w formie stajenki? Byłaby bardziej pasowna do
                          > historii...
                          >
                          > No to , Kogut, szykuj kasę. Już Ci Twój (hmm... Twój ? wink ) zorganizuje kolejna
                          > zbiórkę, według "co zapłać".
                          > .. a spróbuj nie dać! tongue_out
                          • hardy1 Re: Paranoi cd 10.07.14, 10:13
                            No wiesz... uprzedziłem. Później nie mów, Kogucie, że nie uprzedzałem wink
                            • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 11.07.14, 20:36
                              czy Ty masz Hardy jakieś uprzedzenia ? big_grin

hardy1 napisał:

> No wiesz... uprzedziłem. Później nie mów, Kogucie, że nie uprzedzałem wink
                              • hardy1 Re: Paranoi cd 13.07.14, 11:38
                                ... ależ w życiu! Ja to z prawdziwej miłości do Ciebie, a nie z tej kościelnej miłości. Znaczy - nie żądam za poradę "co zapłać, ale nie mniej niż..." tongue_out
                      • 1agfa Re: Paranoi cd 09.07.14, 19:13
                        W Bochotnicy dla zaleczenia tamtejszych bolączek przydałby się inny obiekt, niż kaplica (co niedwuznacznie wynika choćby z apelu o dofinansowanie - link).
                        Wydaje mi się, że Państwo Zanussi, ludzie najwyższej kultury, powinni to wiedzieć i rozumieć. Ich pieniądze - ich sprawa (i lokalnych władz). Jestem jednak zawiedziony tą formą wspomagania Bochotnicy.
                        Czym i w jaki sposób, konkretnie, tak kosztowna kaplica owej na pewno niebogatej miejscowości pomoże?
                        Pytanie retoryczne.
                        sad
                        www.tvp.info/15967187/informacje/spoleczenstwo/zanussim-brakuje-300-tysiecy-na-kaplice-o-pomoc-prosza-abp-budzika/

Kogucik napisał:
                        (...)
                        > a poważnie to mam wrażenie że się staczamy do średniowiecza w tempie błyskawicy
                        > .
                        > Chyba z wczoraj kolejna perełka - w małej mieścinie, gdzie pewnie jest mnóstwo
                        > potrzeb innych - stawia się kaplicę za ponad milion zł.
                        > Nie wiem, czy to jego prywatna kasa, ale chyba nie, skoro prosi o 300 tys nasze
                        > go biskupa. Nawet nie chce mi się wyliczać, ile można by zrobić dla tej miejsco
                        > wości za koszt bzdurnej budowli.

(...)
                        • kogucik.2872 Re: Paranoi cd 09.07.14, 21:35
                          wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alicja-tysiac-dla-onetu-zakaz-wykonywania-zawodu-lekarza-dla-chazana/pq9cz
                          mocne słowa
                          i chyba dość rozsądne
                        • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 10.07.14, 01:19
                          Bo tu Agfo nie chodzi o Bochotnicę, ale o Zanussich, którzy sami sobie widać robią dobrze. Zanussi im był starszy tym gorsze kręcił filmy. Kiepski to artysta, który żeby coś stworzyć musi czepiać sie kiecki "autorytetu", instytucji, albo wiary...
                          • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 10.07.14, 01:21
                            PS A sam fakt, że nie widzi niczego opacznego w wydawaniu miliona złotych na kaplicę dyskredytuje w moich oczach zarówno ich intencje jak i ich samych.
                          • 1agfa Re: Paranoi cd 11.07.14, 19:47
                            Ulissesie, przyznać trzeba, że Zanussi zapisał piękną kartę w historii polskiego kina; warto pamiętać Jego "Iluminację" lub "Bilans kwartalny", zwłaszcza ze względu na Maję Komorowską, świetną w tym filmie.
                            Innych filmów też parę by się znalazło, bardzo dobrych.
                            Ale tu idzie o postawę - i tu masz rację - w sprawie chęci "wspomożenia" Bochotnicy; nie żadne to wspomożenie, tylko własne upamiętnienie, pozostawienie "dziedzictwa", jakby sam przypuszczał, że artystyczne dokonania nie są upamiętnieniem wystarczającym.
                            Nie lepszy byłby skwer, wybrukowanie uliczki w Bochotnicy?!, ale skoro z własnych środków, ma prawo, w porozumieniu z miejscowymi.
                            Kaplica wydała mu trwalsza dla upamiętnienia reżysera.
                            Kaplica - cóż, zawsze był bardzo katolicki...
                            Śmiesznym jest, że zwraca się o pomoc w zamierzonym przedsięwzięciu do biskupa!
                            Tego jeszcze nie było.

ulisses-achaj napisał:

> Bo tu Agfo nie chodzi o Bochotnicę, ale o Zanussich, którzy sami sobie widać ro
                            > bią dobrze. Zanussi im był starszy tym gorsze kręcił filmy. Kiepski to artysta,
                            > który żeby coś stworzyć musi czepiać sie kiecki "autorytetu", instytucji, albo
                            > wiary...
                            • ulisses-achaj Re: Paranoi cd 13.07.14, 11:19
                              Cześć Agfo smile Ja za jego najlepszy film uważam "Barwy ochronne". "Bilans kwartalny" obejrzałem już z niejaką irytacją, bo czułem, że patrzę na dzieło "z tezą", a mam uczulenie na sztukę ideolo... smile Ale to były lata siedemdziesiąte. Jaką głównie tematyką zajmował się później, wszyscy wiemy... Moim zdaniem , Zanussi już dawno stracił "formę" jako artysta. Zdarza się.
                    • hardy1 Re: Paranoi cd 09.07.14, 11:57
                      Filarko, chrześcijaństwo było prawdziwym wyznaniem (pod względem nie tylko propagowania, ale i świadczenia swoim postępowaniem) tylko pierwsze trzy wieki.
                      Potem nastąpił sojusz ołtarza i tronu, i trwa do dzisiaj. W tym sojuszu ważne są tylko dwie połączone "idee" - władza i pieniądze. Religia idealnie się do tego nadaje.
        • 1agfa Re: Paranoi cd 09.07.14, 18:55
          Dwa Filary smile Dziękuję za wskazanie artykułu. Wypowiedź prof. Szarawarskiego jest niczym łyk orzeźwiającej, trzeźwiącej wody w rozpalonej gorączką atmosferze.
          Zwróciłem szczególną uwagę na niektóre fragmenty, choć warto przeczytać całość wywiadu - każde zdanie jest ważne!

"... staramy się, żeby nasze stanowiska były w zgodzie z nauką, miały za sobą racje rozumu i odwoływały się do pewnych zasad i wartości moralnych, które uznajemy za fundamentalne. W odróżnieniu od Zespołu Ekspertów ds. Bioetycznych Konferencji Episkopatu nie czujemy się ekspertami moralnymi, nie zakładamy istnienia żadnego jedynie prawdziwego systemu etycznego, do którego musimy się odwoływać. Czerpiemy z różnych tradycji etycznych.

W naszych dyskusjach nie pojawiają się racje metafizyczne ani pojęcie prawdy moralnej. A nasze stanowisko zawsze jest efektem dyskusji i osiągniętego w niej kompromisu. W skład Komitetu weszli nie tylko ludzie o rozmaitych światopoglądach, ale przede wszystkim eksperci z rozmaitych dziedzin. Nasza dyskusja nie zaczyna się od deklaracji poglądów moralnych, ale od przedstawienia problemu i stanu faktycznego.

Dlaczego władza was nie zauważyła jako źródła eksperckich opinii?

- Wygląda na to, że nie jesteśmy władzy potrzebni. Utrudniamy jej życie. Bo władza i tak "wie lepiej". Wie, że najważniejsze jest utrzymanie władzy. Więc jeśli takie czy inne rozstrzygnięcie w sprawach bioetycznych miałoby rządzących narazić na koszty polityczne, na utratę władzy - to go nie podejmie. Premier Donald Tusk ma związane ręce przez doktrynę etyczną Kościoła katolickiego. To Kościół de facto decyduje, który pogląd bioetyczny jest słuszny, a który nie. I mamy w Komitecie świadomość, że przez to, wbrew naszym intencjom, nasza działalność jest polityczna.

Próbowaliście zainteresować polityków swoimi stanowiskami?

- Na początku wysyłaliśmy je do znaczących osób i instytucji - do rządu, Ministerstwa Zdrowia i Sejmu. Nikt nam nawet tego nie pokwitował, oprócz Wandy Nowickiej, która podziękowała..."

Zatem jest, Komitet Bioetyki PAN, zrzeszający trzydzieści dwie osoby z rozmaitych dziedzin nauki, a nawet teologów.
          Wypracowywał i przygotowywał analizy, raporty, stanowiska dla instytucji rządowych i naukowych, z dziedzin bioetycznych.

I co? I NIC!!
          • hardy1 Re: Paranoi cd 10.07.14, 10:20
            Agfo, i to jest potwierdzenie mojego stwierdzenia, że obecnie Polska nie jest państwem neutralnym światopoglądowo, wolnym i równym dla ludzi o różnych światopoglądach. Jest państwem parawyznaniowym, z dominującą w prawie pisanym i niepisanym rolą władz kościoła r-k/.

I jeszcze raz powtórzę - religia, wiara ludzi, a wykorzystywanie jej przez purpuratów kościół do władzy, to dwie oddzielne, nieprzystające do siebie sprawy.
            • wirujacypunkt Re: Paranoi cd 11.07.14, 22:07
              Paranoja ma się dobrze i rozwija.
              Wczoraj w trakcie miesięcznicy smoleńskiej, ks. Małkowski odprawił egzorcyzmy.
              Wypędzał złe duchy z Tuska i kolejny raz z prezydenta Komorowskiego, przy aplauzie
              i oklaskach Kaczyńskiego, Fotygi i ''towarzystwa''.
              Nie wiadomo śmiać się czy płakać ?

P.S. Wiadomość sprzed dwóch dni.
              W Polsce ilość księży egzorcystów rośnie lawinowo.
              Czyżby nowy sposób na wyciąganie kasy od naiwnych ?

• hardy1 Re: Paranoi cd 13.07.14, 11:34
                Każdy sposób jest dobry dla kościelnych, jeżeli przynosi profity materialne i utrzymuje trzodę fanatyków w posłuchu. Nie wierzących, tylko fanatyków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka