Dodaj do ulubionych

nowysłów

12.01.15, 13:58

Hejter to jak piszą znawcy od języka to neologizm wprowadzony niedawno
w użycie językowe określający człowieka krytykującego kogoś/coś i mającego
przyjemność z samego krytykowania.

Skoro jest to skrajna postawa negatywnie odbierana to spróbuję osobiście dobrać
pozytywną przeciwwagę i wprowadzić neologizm przeciwważny- Hajter

Więc kim w takim rozumieniu byłby hajter. Hajter to byłby człowiek popierający
bezkrytycznie przedsięwzięcie, rzecz, sprawę, ideę.
Hajterów już możemy zauważyć wśród zwolenników trzeciej rzeszy, którzy to w geście
hajterowania popierali bezkrytycznie Hitlera.

Gest ów jest zabroniony. Ale idea bezkrytycznego popierania została i przejawia się
negatywnie u kiboli a pozytywnie z pomocą przypiętej szpilką czerwonej plakietki.

Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: nowysłów 12.01.15, 14:16
      Różnice między nowosłowami.

Hejter hejtuje wszystkich, ale hajtuje własne idole.
      Hajter hajtuje własne idole, ale nie hejtuje nikogo.

Ale najwięcej jest hejto-hajterów, albo hajto-hejterów.
      • vidavil-125 Re: nowysłów 12.01.15, 14:36
        Skomplikowane to co napisałaś Sorelino
        nawet nie wiadomo jak wziąć i shejterować
        • sorel.lina Re: nowysłów 12.01.15, 14:44
          vidavil-125 napisał:

> Skomplikowane to co napisałaś Sorelino
          > nawet nie wiadomo jak wziąć i shejterować

I właśnie o to chodzi, Vidavilu! big_grin
          • sorel.lina Re: nowysłów 12.01.15, 14:49
            sorel.lina napisała:

> vidavil-125 napisał:
            >
            > > Skomplikowane to co napisałaś Sorelino
            > > nawet nie wiadomo jak wziąć i shejterować

>
            > I właśnie o to chodzi, Vidavilu! big_grin

A poważnie. Plakietek nikomu nie przypinam, bo szpilek wsadzać nie lubię.
            Owsiaka i jego akcję popieram, choć bez hajtowania.
            • ulisses-achaj Re: nowysłów 12.01.15, 14:55
              Nie widzę sprzeczności: można i trzeba popierać sensowne inicjatywy - nie tylko Owsiaka -, ale co to ma wspólnego z brakiem krytycyzmu? Dalibóg nie wiem. Chyba że chodzi o argumenty skrajnie kretyńskie i wynikające z kwestii całkiem pozamerytorycznych. Wtedy pozostaje pokazanie wiadomego palca smile Bo jak głosi znane powiedzenie: "Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" smile smile Staram się tej zasady przestrzegać nie tylko w sprawie WOŚP smile
              • sorel.lina Re: nowysłów 12.01.15, 15:04
                "Aurea mediocritas". Chyba o to tu chodziło. No i o parę szpileczek. wink
                Mylę się, Vidavilu? smile
              • vidavil-125 Re: nowysłów 12.01.15, 15:11
                Bądź łaskaw zauważyć Ulissesie, że krytykowanie krytykujących to postawa też
                hejterowska jak najbardziej.

Grzecznie dodam, że użycie przez Ciebie słów kretyn idiota jest to właśnie z zasobu słów
                charakteryzujących argumentację hejtera

tak więc Ulissesie proszę nie sprowadzaj mnie do swojego 'poziomu"
                • ulisses-achaj Re: nowysłów 12.01.15, 15:21
                  Drogi Vidavilu, branie wszystkiego do siebie to prosta droga na manowce. Jeśli masz coś konkretnego do zarzucenia mojemu rozumowaniu, to to wykaż, a nie nadymaj się niepotrzebnie smile Gotów jestem zawsze rozmawiać merytorycznie, ale odnoszenie sie serio do bicia piany w oparciu o "argumenty" w oczywisty sposób bez pokrycia , vide: "dzieci zmusza się do żebrania" etc. skutkuje tylko potwierdzeniem przytoczonego przeze mnie powiedzenia. I wybacz, ale słowo idiota i nie tylko powstały i istnieją wyłącznie dlatego, że mają swoje desygnaty.. smile Zatem jeśli mam do czynienia z nawiedzonym antysemitą na przykład, mówię mu wprost, że jest inteligentny inaczej, a jeśli posunie się za daleko, bez wahania nazwę go także kretynem. smile
    • ulisses-achaj Re: nowysłów 12.01.15, 14:38
      A cóż to za przypięta szpilką czerwona plakietka, Vidavilu?
      • vidavil-125 Re: nowysłów 12.01.15, 14:46
        a taka se tam czerwona plakietka Ulissesie
        • klara_izydor Re: nowysłów 12.01.15, 15:01
          Kub Miłośników Rzodkiewek takie plakietki wydaje.
          • k.karen Re: nowysłów 12.01.15, 15:23
            O! Cześć Klara, fajnie że jesteś, bo chcę Cię zapytać ile WOŚP zebrała pieniędzy w Twoim mieście?
            W moim, na tę chwilę bo liczenie jeszcze się nie zakończyło, ponad 70 tysięcy złotych i podobno jeszcze trwa jedna z aukcji smile
            • sorel.lina Re: nowysłów 12.01.15, 15:49
              k.karen napisała:

> W moim, na tę chwilę bo liczenie jeszcze się nie zakończyło, ponad 70 tysięcy z
              > łotych i podobno jeszcze trwa jedna z aukcji smile

To znaczy, że praktycznie każdy (jeśli odliczyć niemowlaki) mieszkaniec Twojego miasta dał na WOŚP złotówkę.
              Ładnie! smile
              • 1agfa Re: nowysłów 12.01.15, 16:12
                W moim mieście nie wiadomo jeszcze jakie ostateczne efekty i jeszcze to potrwa; jak zwykle liczone na końcu.
                Ale bo też najwięcej (chyba) liczenia.
                Brawo Karen i Twoim współmieszkańcom.

sorel.lina napisała:

> k.karen napisała:
                >
                > > W moim, na tę chwilę bo liczenie jeszcze się nie zakończyło, ponad 70 tys
                > ięcy z
                > > łotych i podobno jeszcze trwa jedna z aukcji smile
                >

> To znaczy, że praktycznie każdy (jeśli odliczyć niemowlaki) mieszkaniec Twojego
                > miasta dał na WOŚP złotówkę.
                > Ładnie! smile
                • k.karen Re: nowysłów 12.01.15, 19:31
                  1agfa napisał:

> W moim mieście nie wiadomo jeszcze jakie ostateczne efekty i jeszcze to potrwa;
                  > jak zwykle liczone na końcu.
                  > Ale bo też najwięcej (chyba) liczenia.
                  > Brawo Karen i Twoim współmieszkańcom.

Agfo smile Na tę chwilę to już jest sporo ponad 75 tyś. złotych smile To prawie dwa razy tyle co w ubiegłym roku. I co więcej, wolontariusze zbierali pieniądze głównie przed kościołami. Dopiero później w największej galerii handlowej i w hipermarketach. A miasto jest określane jako "bastion PiS-u" big_grin Wiem przynajmniej o pięciu równocześnie odbywających się aukcjach. Jedna na głównej arenie Finału - w największej galerii, a inne w bardziej kameralnych miejscach. A nawet była zbiórka w kopalniach, pod ziemią smile
              • k.karen Re: nowysłów 12.01.15, 19:26
                Sorellino smile Statystycznie tak to wygląda. Moje miasto ma niecałe 90 tyś. mieszkańców smile
                • hardy1 Re: nowysłów 12.01.15, 22:24
                  Podobnie u mnie, jak u Karen. 2 godziny temu było 110.000 tysięcy. Ponad 110 groszy na każdego mieszkańca, licząc z niemowlakami i hejterami smile
            • klara_izydor Re: nowysłów 12.01.15, 20:53
              k.karen napisała:

> O! Cześć Klara, fajnie że jesteś, bo chcę Cię zapytać ile WOŚP zebrała pieniędz
              > y w Twoim mieście?
              > W moim, na tę chwilę bo liczenie jeszcze się nie zakończyło, ponad 70 tysięcy z
              > łotych i podobno jeszcze trwa jedna z aukcji smile

W Głogowie - miejscu mojej pracy - 70 tysięcy.
              W Lesznie - 120 tysięcy.
              To sumy,które mogłyby zasilić miejscowe hospicja i starczyć na 1-2 miesiące.
              • hardy1 Re: nowysłów 12.01.15, 22:26
                ... niech ktoś utworzy lokalną fundację i zbiera na hospicja. Na pewno ludzie też dadzą. Takich fundacji potrzeba, jedna drugiej nie szkodzi, a uzupełnia.
                • ulisses-achaj Re: nowysłów 12.01.15, 22:29
                  Śmieszą mnie wypowiedzi o "nikłości" pomocy niesionej przez Owsiaka służbie zdrowia. To tak jakby powiedzieć: wie pan, niepotrzebnie uratował pod od utonięcia te 20 osób, bo przecież rok w rok tonie ich kilkaset/kilka tysięcy, więc jakie to ma znaczenie??? Paranoja niejedno ma imię...
                  • vidavil-125 Re: nowysłów 12.01.15, 22:57
                    No tak Ulissesie
                    upatrujesz w tym wielką narodową sprawę a tak po prawdzie (mojej) to wielkie
                    harcerstwo, trochę śmieszne, trochę niepoważne ale miłe
                    • ulisses-achaj Re: nowysłów 12.01.15, 23:15
                      Nie upatruję w tym wielkiej narodowej sprawy, Vidavilu. Nie potrafię rozmawiać, kiedy od interlokutora dowiaduję się co myślę, a on to sobie interpretuje. Uważam jednak że WOSP to wydarzenie, jak napisałeś, miłe, trochę "niepoważne" (a co to za zwierzę w tej sprawie: "poważne"??), pożyteczne i kształcące uczucia, odruchy i chęć działania na rzecz innego dobra niż li tylko własne. A co najważniejsze, przynosi dobre efekty. Czego chcieć więcej?
          • 1agfa Re: nowysłów 12.01.15, 16:22
            http://www.gifyagusi.pl/wp-content/uploads/2013/09/rzodkiewka.gif.gif

Czy takie jw?
            Te inne plakietki (podobno) pomagają na szerzącą się oschłość serc, Klaro.

klara_izydor napisała:

> Kub Miłośników Rzodkiewek takie plakietki wydaje.
            • klara_izydor Re: nowysłów 12.01.15, 21:10
              1agfa napisał:

> Te inne plakietki (podobno) pomagają na szerzącą się oschłość serc, Klaro.
              >
              > klara_izydor napisała:
              Są ludzie,którzy lubią takie szumne imprezy i może to im pomaga ocieplić swoje oschłe serca?
              Ja w tym dniu zamykam się w domu i wyłączam media.
              Trudno,żebym wspomagała charytatywnie firmę w której pracuję.
              Znamienne jest,że na forach medycznych temat WOŚP nie występuje...
              Bo to jest może ważne ze względów socjologiczno-psychologicznych,ale dla funkcjonowania ochrony zdrowia znaczenie ma nikłe.

• 1agfa Re: nowysłów 12.01.15, 22:39
                Impreza imprezą, jak to w karnawale i już tradycyjnie, ale tak właśnie się tworzy obywatelska współpraca i odpowiedzialność. Dla młodzieży - nauka o społecznym działaniu, o wspólnocie.

> Są ludzie,którzy lubią takie szumne imprezy i może to im pomaga ocieplić swoje
                > oschłe serca?

Od wielu milionów gorących serc rzeczywiście i naprawdę jest cieplej, niemal wszystkim, Klaro.
                Obok skarbonek WOŚP widziałem w sklepie ogromny kosz, przeznaczony na produkty dla zwierząt ze schronisk. Prędko się zapełniał - ludzie się bawią i współpracują, to pozytywnie zaraźliwe.

> Ja w tym dniu zamykam się w domu i wyłączam media.
                > Trudno,żebym wspomagała charytatywnie firmę w której pracuję.
                > Znamienne jest,że na forach medycznych temat WOŚP nie występuje...
                > Bo to jest może ważne ze względów socjologiczno-psychologicznych,ale dla funkcj
                > onowania ochrony zdrowia znaczenie ma nikłe.

Wszystkie fundacje wspomagające ochronę zdrowia są ważne: WOŚP zaczęła funkcjonować, inaczej, młodzieżowo - może dlatego tak chwyciła i porwała ludzi.
                Masz rację, że zbiórka WOŚP to ułamek potrzeb, masz rację co do względów socjologicznych, (niezmiernie ważnych w zatomizowanym świecie), ale lekarzy widać było "jak mrówków" w transmisjach tivi. Ponadto wujek google dużo mówi o ich zaangażowaniu, zwłaszcza lekarzy neonatologów, ale teraz również geriatrów - tylko jeden link zobacz...

www.wosp.org.pl/medycyna/lekarze_o_wosp
                • vidavil-125 Re: nowysłów 12.01.15, 23:21
                  Iagfa napisał: Dla młodzieży - nauka o społecznym działaniu, o wspólnocie

Rany boskie, co Ty gadasz Iagfo- nauka dla młodzieży. Jaka nauka, dorosną wejdą
                  do rządu będą rządzić a jak braknie to z puszkami będą łatać?
                  • ulisses-achaj Re: nowysłów 12.01.15, 23:27
                    Pozwolisz, że zadam Ci pytanie, Vidavilu? Co Cię tak irytuje w tej akcji, albo inaczej: jakie uczucia to w Tobie wywołuje - o ile nie jest to nazbyt osobista (z mojej oczywiście strony) indagacja ? smile
                    • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 00:21
                      ulisses-achaj napisał:

> Pozwolisz, że zadam Ci pytanie, Vidavilu? Co Cię tak irytuje w tej akcji

Ja myślę, że Vidavila denerwuje to, iż nasze państwo nie jest bogate na tyle, żeby WOŚP nie była potrzebna.
                      • ulisses-achaj Re: nowysłów 13.01.15, 00:30
                        Ok. Tylko co z tego wynikać ma w praktyce? Mam się "obrazić" i nie dać WOSP ani grosza, bo państwo polskie powinno być bogate a my wszyscy zamożni, szczęśliwi i zdrowi. tak nie jest i dlatego właśnie istnieją organizacje charytatywne. Na całym świecie. Więc nadal nie rozumiem, Sorellino. Mogę mieć zastrzeżenia do rządu i funkcjonowania rożnych organów władzy, mogą mnie wkurzać kolejki do lekarzy i niskie emerytury, ale czy z tego ma wynikać, że powinienem się "zniesmaczyć" tym wszystkim, usiąść w kącie i mieć za złe? I co, pogonić dzieciaka z puszką, jak chwalił się jeden z przeciwników WOSP na forum GW??? smile Szczerze wierze, że Vidavil tak tego nie widzi.. smile
                        • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 00:36
                          ulisses-achaj napisał:

> I co, pogonić dzieciaka z pusz
                          > ką, jak chwalił się jeden z przeciwników WOSP na forum GW??? smile Szczerze wierzę,
                          > że Vidavil tak tego nie widzi.. smile

Tak - na pewno nie! smile
                          Co do tego, co w poprzednim poście napisałam - to tylko moja intuicja, nic więcej.

• ulisses-achaj Re: nowysłów 13.01.15, 00:45
                            Nie mam zacięcia mesjańskiego, Sorellino. I bardzo to sobie chwalę smile I tak zwykle każdy pozostaje przy swoim zdaniu. Starałem sie w miarę jasno wyjaśnić swoje stanowisko, bo uważam, że skoro wchodzę w rozmowę, jestem to winny rozmówcom smile Tylko tyle. Ubawił mnie niejaki warzecha u Lisa, ktory zarzucił Owsiakowi że mu nerwy puściły i zrugał jakiegoś dziennikarzynę. Za to zupełnie nie uważał za niestosowne, że tenże "dziennikarz" zadawał pytania typu "ile pan ukradł?" I to jest typowa cecha najbardziej ciemnogrodzkiego zaścianka w tym kraju: mu rzucamy kalumnie - Matka Kurka o Owsiaku: "Hiena cmentarna"( wolność słowa) ale jeśli ty z tej samej wolności skorzystasz i nazwiesz takiego misia po imieniu, dowodzi to wyłacznie twojej dwulicowości... smile smile Ot typowa "logika" ziemkiewiczów, warzech, gmyzów, wielguckich et consortes oraz ich wyznawców z ludu... smile
                            • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 00:54
                              ulisses-achaj napisał:

> Ubawił mnie niejaki warzecha u Lisa, ktory zarzucił Owsiakowi
                              > że mu nerwy puściły i zrugał jakiegoś dziennikarzynę. Za to zupełnie nie uważa
                              > ł za niestosowne, że tenże "dziennikarz" zadawał pytania typu "ile pan ukradł?"

Oglądałam i nie wiem, czy mnie "niejaki warzecha" bardziej rozzłościł, czy rozbawił.

> Matka Kurka o Owsiaku: "Hiena cmentarna"( wolność słowa) al
                              > e jeśli ty z tej samej wolności skorzystasz i nazwiesz takiego misia po imieniu
                              > , dowodzi to wyłacznie twojej dwulicowości... smile smile Ot typowa "logika" ziemki
                              > ewiczów, warzech, gmyzów, wielguckich et consortes oraz ich wyznawców z ludu...

Ajjj! Nawet nie wymieniaj tych nazwisk, bo na sam ich widok (dźwięk), mam ochotę użyć słów, których nigdy nie używam!

• ulisses-achaj Re: nowysłów 13.01.15, 01:09
                                No to z innej bajki smile Jutro albo pojutrze rozbieram choinkę, bo już się nieco ale jednak sypie. Cztery metry drzewa to bardzo dużo igieł... smile smile Moim zdaniem jakieś trzy worki.. smile
                                • 1zorro-bis Re: nowysłów 13.01.15, 07:48
                                  wiecie co? Tak czytam te ataki na Owsiaka i czytam i nadziwic sie tej nienawisci i bluzgow dalej nie moge.
                                  W kazdym przeciez kraju, nawet tym najbogatszym tego typu akcje sie odbywaja. U mnie na przyklad przed Swietami byla akcja "pomozmy biednym" - czyli ludziom ktorzy nie ze swojej winy znalezli sie na skraju biedy i nedzy. W tych bogatych Niemczech! Akcja niby smieszna - bo lecialo to non-stop w radio i chodzilo o to aby ludzie zrobili recznie na drutach czapki, szaliki i przynosili do radia. Potem te wyroby byly na specjalnej aukcji na swiatecznym jarmarku sprzedawane i.....osiagaly niezle ceny! Zebrano mase pieniedzy i......nie slyszalem i nie czytalem NIGDZIE aby ktos te akcje charytatywna krytykowal czy wysmiewal. A wiec?smirk
                                • 1agfa Re: nowysłów 14.01.15, 17:23
                                  Współczuję Ulissesie, teraz miewam niewielkie i raczej symboliczne, 1 m - góra 1,5 m. Młodzież za to ma wielkie choinki ca 3,5 m tzw. "do samego sufitu". No ale przecież Żuki.
                                  Zawsze cieszy oczy, ale do rozbierania jej z odświętnych szatek amatorzy nie pchają się tłumnie, o nie. Stoi tak długo, aż się zaczyna mocno osypywać na żukowate głowiny smile

ulisses-achaj napisał:

> No to z innej bajki smile Jutro albo pojutrze rozbieram choinkę, bo już się nieco
                                  > ale jednak sypie. Cztery metry drzewa to bardzo dużo igieł... smile smile Moim zda
                                  > niem jakieś trzy worki.. smile

Jakiś czas temu podjąłem próbę posadzenia drzewka, zakupując specjalnie choinkę w donicy: sosna się nie przyjęła, srebrny świerczek owszem, rośnie już kilka lat; niestety okazał się typem karłowatym, czego się nie spodziewałem.

Udanego rozbierania! smile
                  • 1agfa Re: nowysłów 14.01.15, 17:00
                    "... ale tak właśnie się tworzy obywatelska współpraca i odpowiedzialność. Dla młodzieży - nauka o społecznym działaniu, o wspólnocie..."

Bez - wyłącznie - roszczeniowej postawy.

Tak napisałem, jak powyżej, Vidavilu, nie wyrywaj trzech słów z kontekstu. Gdzie indziej piszesz o harcerskim charakterze akcji Owsiaka - może i lepiej że takie widzisz podobieństwo. Poczynając od 1910/1911 r., od działalności symbolicznych założycieli harcerstwa w Polsce Andrzeja Małkowskiego i jego żony Olgi Drahonowskiej-Małkowskiej (nieco na wzór brytyjskiego skautingu Baden-Powella) - raczej na dobro i na zdrowie polskiej młodzieży wychodziło harcerskie wychowanie, a już na pewno jego dwie zasady:
                    "Harcerz jest pożyteczny i niesie pomoc bliźnim.
                    Harcerz w każdym widzi bliźniego."

vidavil-125 napisał:

> Iagfa napisał: Dla młodzieży - nauka o społecznym działaniu, o wspólnocie
                    >
                    > Rany boskie, co Ty gadasz Iagfo- nauka dla młodzieży. Jaka nauka, dorosną wejdą
                    > do rządu będą rządzić a jak braknie to z puszkami będą łatać?

Co do "gadasz" - to chyba śląskie?
                    Można też sięgnąć po miejski słownik slangu i mowy potocznej.

www.miejski.pl/yt.php
              • k.karen Do Klary 13.01.15, 10:47
                > > klara_izydor napisała:
                > Są ludzie,którzy lubią takie szumne imprezy i może to im pomaga ocieplić swoje
                > oschłe serca?
                > Ja w tym dniu zamykam się w domu i wyłączam media.
                > Trudno,żebym wspomagała charytatywnie firmę w której pracuję.
                > Znamienne jest,że na forach medycznych temat WOŚP nie występuje...
                > Bo to jest może ważne ze względów socjologiczno-psychologicznych,ale dla funkcj
                > onowania ochrony zdrowia znaczenie ma nikłe.

Klaro, co Ty piszesz? Akurat to, że na FORACH medycznych temat WOŚP nie występuje, to mnie nie dziwi. Fora medyczne nie są od akcji charytatywnych, tylko wymiany doświadczeń, informacji typowo medycznych, czyż nie?

Nie wiem jak to jest w Twoim mieście, ale u mnie jednym z organizatorów 23 Finału WOŚP był Medicus. Chyba nie muszę Ci tłumaczyć co to jest Medicus i chyba nie wierzysz, że to tylko i wyłącznie sprzątaczki z Medicusa zorganizowały Finał?

A odnośnie "nikłej", jak twierdzisz, pomocy, to proszę, tylko z ostatniego sprawozdania WOŚP (za 2013r) wklejam screeny. Naprawdę uważasz, że to jest "nikła" pomoc, NAPRAWDĘ? Chyba, że "nikłej" znaczy - przydałoby się więcej i gdyby niektórzy zamiast wrzeszczeć o złodziejstwie Owsiaka wrzucili do puszek złotówkę, to było dużo więcej tego potrzebnego sprzętu w szpitalach.
                Z tym mogę się zgodzić.

https://i59.tinypic.com/2qs32o2.jpg

https://i62.tinypic.com/dgqlpy.jpg

https://i61.tinypic.com/2v9d9p1.jpg
    • 1agfa Re: nowysłów 12.01.15, 16:03
      はい - Hai - tak
      Dobre skojarzenie.

Popieranie bezkrytyczne występuje teraz tylko u wyznających wiarę w święte grzyby.
      (...)
      > Gest ów jest zabroniony. Ale idea bezkrytycznego popierania została i przejawia
      > się
      > negatywnie u kiboli a pozytywnie z pomocą przypiętej szpilką czerwonej plakietk
      > i.

PS. w tym roku były przylepianki.
      Tępe szpile odrzucone innym i skrzętnie zagospodarowane. Tyle im zostało.
      Odrzecznym, bezsieciowym, wepotylicznym itp.
    • wscieklyuklad Re: nowysłów 13.01.15, 07:59
      Słowo HAJTER należy podzielić na sylaby: Haj, ter
      Haj -wiadomo.
      Ter - to smar ze smoły, tłuszczu i kalafonii.
      Hajter to zatem wąchacz teru.
      • vidavil-125 Re: nowysłów 13.01.15, 09:18

Ulisses napisał: Pozwolisz, że zadam Ci pytanie, Vidavilu? Co Cię tak irytuje w tej akcji

Pozwolę łaskawie i odpowiem.
        To nic, że ta cała akcja ma coś z odpustu, a nawet z odpustu w sensie pierwotnym
        -dałeś i masz odpuszczone. Popieram.

Ale ta cała Owsiakowa akcja urąga stanu państwa.
        Wspieranie charytatywne ubogich a kupowanie wyposażeń szpitalnych to dwa cele,
        pierwszy ma sens a drugi to włażenie w buty które należą do państwa.

Pozwolisz Ulissesie, że zadam Ci pytanie:
        Jak byś się czuł gdyby Twoi sąsiedzi zrobili zbiórkę i kupili Ci i wręczyli kołpaki do kół
        do Twojego samochodu boś tamte pogubił?

Vidavil

• k.karen Re: nowysłów 13.01.15, 10:26
          Vidavilu, jak Cię lubię, tak nie rozumiem toku Twojego myślenia. I jeśli się nie mylę, to pytałam Cię o to także w ubiegłym roku, przy okazji dyskusji na temat WOŚP.

Według tego co napisałeś wygląda to tak, że nie udzielisz pierwszej pomocy komuś kto leży na chodniku ze złamaniem otwartym podudzia, bo od tego są służby ratownicze, czyli państwo. Będziesz spokojnie patrzył, jak ktoś się wykrwawia i pocieszał tę osobę, że zaraz przyjedzie karetka bo taki ich zakichany obowiązek?

Jeśli państwo jest niewydolne to mamy z obojętnością się temu przyglądać, albo jeszcze lepiej ograniczyć się do wrzasku o tej niewydolności i nie wrzucać do puszek ani grosza, żeby w minimalnym choć stopniu ale zmniejszyć tę niewydolność? A niech tam se umierają wcześniaki, niech rosną ślepe i głuche bo nie będzie czym te maleństwa zdiagnozować i leczyć od razu? Niech seniorzy leżą z odleżynami bo państwa nie stać na zakup specjalistycznych łóżek we wszystkich placówkach... itd.? Tak? Tak to ma wyglądać według Ciebie?
        • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 10:36
          vidavil-125 napisał:

> To nic, że ta cała akcja ma coś z odpustu, a nawet z odpustu w sensie pierwotnym
          > dałeś i masz odpuszczone. Popieram.

A ja odpustów nie popieram, szczególnie tych w sensie pierwotnym. smile
          Na WOŚP daję, nie odpuszczam! I wiem, że nikt mi na tym ziemskim padole niczego za to nie odpuści. A Ten Na Górze i bez tego odpuści (mam nadzieję) tak mnie jako i innym winowajcom. smile

> Ale ta cała Owsiakowa akcja urąga stanu państwa.
          > Wspieranie charytatywne ubogich a kupowanie wyposażeń szpitalnych to dwa cele,
          > pierwszy ma sens a drugi to włażenie w buty które należą do państwa.

No dobrze, Vidavilu. Załóżmy, że nasze państwo nie zapewnia szpitalom całego potrzebnego sprzętu, bo:
          albo jest "dziadem" i nie ma za co,
          albo jest "na dorobku" i mu nie starcza,
          albo jest "bandą głupków" i nie potrafi,
          albo jest "gangiem złodziei" i okrada obywateli.
          (niepotrzebne skreślić)

Czy w takiej sytuacji obywatele powinni olać szpitale i nie starać się pomagać chorym, bo to jest działka państwa? Powinni czekać, aż hipotetyczny, przysłowiowy dziad zostanie panem, głupcy mędrcami, złodzieje wzorcami uczciwości?
          Obawiam się, że byłoby to czekanie na Godota, bo zmiana jednej ekipy na drugą też niczego jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki nie zmieni. Tymczasem ci, którzy naprawdę potrzebują pomocy, a którzy - choćby w niewielkim stopniu - otrzymują ją dzięki takim właśnie akcjom, mało się przejmują tym, że akcje owe, jak piszesz: urągają stanowi państwa...
          Zresztą, państwo, które zaspokajałoby wszystkie potrzeby swoich obywateli, nie istnieje i istnieć nie będzie. Wbrew temu, co pewni (słusznie minieni) utopiści twierdzili.
          "Każdemu według potrzeb" - hmmm...
          • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 11:07
            I jeszcze post scriptum.

Maria Rochowicz napisał(a) nową notatkę: Owsiak nieznany.

Znam Owsiaka 17 lat. To dość czasu aby się przyjrzeć mu w różnych sytuacjach. Jedna z tych sytuacji , która zdarzyła się jesienią 2012 roku odsłoniła mi jego nieznaną twarz. Kiedy był w firmie jak co roku po odbiór skrabonek, zapytałam czy mógłby zajść do mnie do biura na chwilę prywatnej rozmowy. Zgodził się chętnie. Stałam przed nim nie wiedząc jak zacząć. Rozpoczęłam jakimś nieporadnym wstępem, że to nietypowa sytucja, nie z jego klimatów i że niech nie czuje się źle gdyby musiał odmówić bo nie będzie miał ochoty lub nie będzie miał formalnych możliwości - zrozumiem to, etc. Na co on zajrzał mi w oczy i powiedział:

- No mów, daj spokój tym wstępom.

- Zadzwonił do mnie mój przyjaciel - mnich z prośbą aby zapytać Cię czy byłaby możliwość pomocy komuś kto pracuje w Afryce, w Rwandzie z dziećmi niewidomymi. Ale to są zakonnice, faranciszkanki z Warszawy. Prowadzą tam szkołę. Nie mają ani jednej maszyny Brajla. Czy byłaby możliwość abyś im pomógł, zakupił choć kilka takich maszyn? Czy to nie problem dla Ciebie, że to Kościół?

- To żaden problem. Pomagam wielu misjonarzom. Szanuję ich pracę bo robią bardzo dobrą robotę. I tylko mi żal, że tacy cenni ludzie pracują poza Polską, bo gdyby pracowali tutaj to polski Kościół byłby o ich pracę inny, lepszy.Umów spotkanie z nimi. A ja się zorientuję czy będę mógł im te maszyny kupić.

Oniemiałam zaskoczona, że nie cmokał, nie kręcił głową, nie zastanawiał się. Za jakieś dwa tygodnie spotkaliśmy się. Przyszłam do Fundacji z siostrą Agnieszką z Warszawy i s. Rafaelą, która pracuje w Afryce od ponad 20 lat. W sali konferencyjnej czekała na nas żona Jurka. Wpadł Jurek, przywitał się i zapytał:

- Ile maszyn siostra potrzebuje?

- No chociaż kilka, byłabym zadowolona z 5 czy 10 sztuk - odparła s. Rafaela.

- A ile tych dzieci ma siostra w szkole? - zapytał Jurek

- Dzieci mamy sporo bo to jedyna tam szkoła dla niewidomych. Jest ich 125.

- No to zakupimy 125 maszyn. Remek poszukaj ofert, tylko od jakiegoś dobrego producenta, tak żeby się siostrom nie psuły i żeby nie miały problemu z serwisem. Omówcie szczegóły, dostawę i całą resztę - zdecydował Jurek i wyszedł.

Tak też się stało. Maszyny Brajla zostały zakupione i w maju 2013 r. przekazane siostrom pracującym w Rwandzie. Prawicowe media prześcigają się w linczowaniu Owsiaka , ale żadne nie są na tyle dociekliwe aby poszukać tego rodzaju faktów, których on sam nie nagłaśnia tylko po prostu robi.

Owsiak popełnia błędy i niezgrabności, ale on nie jest złodziejem i kombinatorem, jak się to próbuje wmówić Polsce. Jest dobrym organizatorem, wulkanem energii i krewkim, temperamentnym facetem, który czasem traci głowę w emocjach. To bez wątpienia nietuzinkowa osobowość, która zakręciła Polską i 23 lata temu wykreowała dobrą modę na pomaganie i wolontariat. A dla mnie osobiscie to fajny ciepły, serdeczny, dowcipny i dobry facet, choć jego niektóre wartości nie są z mojej bajki. To też dobry dziadek, ojciec i jeden mąż tej samej żony od 30 lat za co go szanuję.

Z PR-owego punktu widzenia Owsiak popełnia błędy. Jednym z podstawowych jest wyrażanie i manifestowanie swoich sympatii politycznych. W naszych realiach to jest jak płachta na byka. Takie zachowania go zakleszczają w sytuacji gdzie im bardziej różne Wyborcze i TVN będą go pieścić i gloryfikować, tym bardziej część "nawiedzonej" prawicy zmobilizuje wszystkie siły aby go postawić pod ścianą, zdyskredytować i zlinczować, bez względu na to ile dobrego by zrobił. Fundacja staje się powoli ofiarą tej powszechnej "polaryzacji", to już widać. I to na dłuższą metę jest groźne dla Fundacji bo odsunie od niej część ludzi podatnych na stadne myślenie.
          • klara_izydor Re: nowysłów 13.01.15, 11:18
            "Ta akcja ma coś z odpustu" - zgadzam się wink
            Owsiak to "zwierzę" medialne,on bez efektów specjalnych nie może się obyć.
            Podpadł mi i nie tylko mi już wielokrotnie przez te dwadzieścia kilka lat.
            W szpitalach odbywały się "inspekcje robotniczo-chłopskie" czyli Owsiak+media.
            - Dlaczego ten aparat nie pracuje?
            - Bo nie ma pieniędzy na jego uruchomienie + obsługę + wyszkolenie pracowników + zapłatę dla tych pracowników.
            - Skandal - krzyczał Owsiak w mediach,to my wam...a wam się pracować nie chce!
            Takich sytuacji było dużo.
            Finansowe rozliczenia owsiakowej działalności mnie nie interesują.
            Biorę udział w akcjach charytatywnych - na rzecz biednych ludzi i zwierząt.
            W sprawie WOŚP - mam uczucia mieszane wink
            • k.karen Re: nowysłów 13.01.15, 11:48
              klara_izydor napisała:
              .> W szpitalach odbywały się "inspekcje robotniczo-chłopskie" czyli Owsiak+media.
              > - Dlaczego ten aparat nie pracuje?
              > - Bo nie ma pieniędzy na jego uruchomienie + obsługę + wyszkolenie pracowników
              > + zapłatę dla tych pracowników.
              > - Skandal - krzyczał Owsiak w mediach,to my wam...a wam się pracować nie chce!
              > Takich sytuacji było dużo.

I to niby ma źle świadczyć o Owsiaku? Według mnie to jest świadectwo złego zarządzania szpitalem.
              A poza tym, masz jakiś dowód na to co napisałaś? Bo wiesz, ja też mogę sobie teraz napisać, że Klara przyjmuje w swoim gabinecie tylko bogatych pacjentów, biednych wyrzuca za drzwi krzycząc, że są łachudrami. I co? Fajnie tak bez dowodów kogoś obrzucić g...?

> Finansowe rozliczenia owsiakowej działalności mnie nie interesują.
              > Biorę udział w akcjach charytatywnych - na rzecz biednych ludzi i zwierząt.
              > W sprawie WOŚP - mam uczucia mieszane wink

Jeśli, jak twierdzisz, działasz charytatywnie, to nie interesuje Cię czy pieniądze, lub inna pomoc rzeczowa, które komuś podarujesz zostały wydane na wódkę, a nie na chleb?
              A mnie bardzo interesują finansowe rozliczenia "owsiakowej działalnośći", bo jeśli ktoś w końcu zgłosi do prokuratury popełnienie przestępstwa, tak jak obiecuje na swoim blogu, i prokuratura rozpocznie działania procesowe, które udowodnią Owsiakowi złodziejstwo, to przestanę się angażować w WOŚP i pierwsza będę krzyczeć, że Owsiak jest złodziejem. Ale póki co, niczego takiego Owsiakowi NIE UDOWODNIONO.
              • klara_izydor Re: nowysłów 13.01.15, 13:30
                k.karen napisała:

> I to niby ma źle świadczyć o Owsiaku? Według mnie to jest świadectwo złego z
                > arządzania szpitalem.
                > A poza tym, masz jakiś dowód na to co napisałaś? Bo wiesz, ja też mogę sobie t
                > eraz napisać, że Klara przyjmuje w swoim gabinecie tylko bogatych pacjentów, bi
                > ednych wyrzuca za drzwi krzycząc, że są łachudrami. I co? Fajnie tak bez dowodó
                > w kogoś obrzucić g...?

> Jeśli, jak twierdzisz, działasz charytatywnie, to nie interesuje Cię czy pi
                > eniądze, lub inna pomoc rzeczowa, które komuś podarujesz zostały wydane na wódk
                > ę, a nie na chleb?
                > A mnie bardzo interesują finansowe rozliczenia "owsiakowej działalnośći", bo
                > jeśli ktoś w końcu zgłosi do prokuratury popełnienie przestępstwa, tak jak obi
                > ecuje na swoim blogu, i prokuratura rozpocznie działania procesowe, które udowo
                > dnią Owsiakowi złodziejstwo, to przestanę się angażować w WOŚP i pierwsza będę
                > krzyczeć, że Owsiak jest złodziejem. Ale póki co, niczego takiego Owsiakowi NI
                > E UDOWODNIONO.

>
                Czy mam na to dowody?Mnóstwo - sceny z tv,prasy i rozmowy z lekarzami.
                Z ostatnich czasów,kiedy zaczęto zbierać na geriatrię - wielka awantura medialna,bo jeden z gdańskich szpitali przekazał łóżko do mycia pacjentów innemu,który miał lepsze warunki lokalowe.
                Ile wtedy było wrzasku,że w tym,który oddał dar - nie myje się staruszków itd.
                A co do mojej pomocy - najbardziej lubię pomagać - face to face,czyli morda w mordę.
                Dając panu od złomu i czterech psów puszki z kocią karmą - jestem prawie pewna,że zjedzą to wspólnie smile
                • hardy1 Re: nowysłów 14.01.15, 17:00
                  Pierwsze słyszę, że "Owsiak" na siłę wciska szpitalom sprzęt medyczny, którego one nie chcą. Jeżeli otrzymały, to znaczy że wystąpiły o sprzęt, a o resztę (podłączenie, obsługa, przeszkolenie, koszty używania) dba obdarowany szpital. Jeżeli przyjął a nie używa, to znaczy, że całkowicie nawaliło zarządzanie szpitalem, jak słusznie napisała Karen.

Trochę lat temu dwukrotnie występowałem o pieniądze z UE - to był konkurs na wyposażenie sal komputerowych w szkole w nowe komputery. Musiałem opisać szczegółowo "to i owo", zobowiązać się do przygotowania sal, podłączenia instalacji elektrycznej, biurka komputerowe, krzesła itd. Rozdzielał Urząd Wojewódzki. Dwa raz byłem wśród tych, którzy "się ucieszyli, bo się zakwalifikowali". Poniosłem koszty (oczywiście nie ja, tylko moja "firma") przygotowania sal, do czego się musiałem zobowiązać. Komputery otrzymałem - są teraz u mnie dwie sale komputerowe, w pełni wyposażone. Inne szkoły czasem zazdroszczą. Musiałem napisać sprawozdania do UW, po pewnym czasie miałem kontrole. Przeszły bez problemów. Gdyby okazało się, że coś jest nie tak, że komputery są w kartonach nierozpakowane, że młodzież nie korzysta z nich, to bym musiał je oddać i zapłacić jeszcze kary! I słusznie.

I co? Fundacja WOŚP nie ma prawa sprawdzać, czy oczekiwany w szpitalu i podarowany sprzęt jest wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem? Fundator ma zawsze prawo... więcej - ma obowiązek to sprawdzać. To są datki od ludzi, publiczne. I bardzo dobrze, że Owsiak kontroluje i wrzeszczy na takich nieudolnych dyrektorów szpitali. Prosili o sprzęt, dostali, nie korzystają. Jeżeli się nie zabezpiecza finansów na jego obsługę, to się nie prosi o schowany później w magazynie sprzęt, pokazywany tylko "w razie wizytacji notabli".
                  • wscieklyuklad Re: nowysłów 14.01.15, 19:30
                    Przez 23 lata grania WOŚP przekazała placówkom medycznym setki tysięcy elementów wyposażenia.
                    Oponentom najbardziej jednak zapadł w pamięci ów "skandaliczny przejaw sobiepaństwa, bezduszności oraz wyłącznej dbałości o PR".
                    Może ktoś znajdzie jakieś inne przykłady, niż sławetne łóżeczko w Pszczynie?

Sprzęt zakupiony przez WOSP zawsze jest odpowiedzią na zapotrzebowanie zgłaszane przez określony ośrodek. Nikt nie kupuje zatem łóżka dlatego, iż jest przystosowane do leczenia na oddziale geriatrycznym, ale dlatego, że istniejący już oddział nie dysponuje takiej właśnie klasy sprzętem.
                    W założeniu więc wyjściowym, każdy zgłaszajacy propozycję doposażenia, winien po pierwsze primo zapoznać się z możliwością wykorzystania danej aparatury w warunkach lokalnych, oraz po drugie primo podać liczbę pozycji, na jakie liczy.
                    W przypadku pszczyńskiego łóżka nie zanalizowano ani jednego, ani drugiego podpunktu.
                    Nikt nie zapoznał się z parametrami technicznymi specjalistycznego łóżka, na którym można nie tylko biernie położyć chorego, ale poddawać go rehabilitacji a nawet... kąpieli. Siłą rzeczy wymiary takiego łóżka są ponadstandardowe - w "praniu" okazało się więc, że nie wszystkie zamówione łóżka zmieszczą się w miejscu docelowym. Szerokość drzwi uniemożliwiała nadto przesunięcie łóżka do łazienki.
                    Już to samo wystarczyłoby do stwierdzenia, że nie zadziałała tu wyobraźnia a pewnie i brak "sprzężenia zwrotnego" pomiędzy biorcą a dawcą - niewykluczone, iż należałoby zanalizować w jaki sposób dokonuje się wyboru doposażenia - zapewne obecność obdarowywanego przy procedurze zakupu, pozwoliłaby na uniknięcie podobnych wpadek. Podobnie byłoby po ustaleniu, czy każdy sprzęt znajdzie profesjonalną obsługę - warunkiem daru winno być dysponowanie przeszkoloną kadrą - najpierw szkolenie - niechby i na koszt WOŚP, potem dopiero dar - placówka winna tez składać sprawozdanie z liczby procedur związanych z darem.
                    Tak czy tak, to problem jednostkowy - nawet nie ułamek promila.

Pomińmy jednak te dywagacje i skupmy się na - jak widać po ocenie krytyków akcji - miernej wiedzy związanej z procedurą przekazywania aparatury.
                    Ponieważ to pieniądze zdobyte w wyniku kwesty społecznej, wobec tego przekazywanie sprzętu odbywa się w oparciu o akt darowizny.
                    Każdy taki akt jest dokumentem PRAWNYM, zawierającym wszystkie zasady na jakich go zawarto.
                    Jeśli zatem ODDZIAŁ GERIATRYCZNY poświadcza przyjęcie darowizny w takiej a nie innej postaci, to PRAWNIE zobowiązuje się, iż oddział ten będzie jedynym dysponentem sprzętu i nie ma PRAWNEJ możliwości oddania go lub wypożyczenia dowolnej cioci-babci, bo biorca uznał, że takie ma akurat widzimisię.
                    "Lepiej, żeby stał bezczynnie, niż służył chorym" - rozszlochali się krytycy zdarzenia.

Nie, nie lepiej, żeby stał bezczynnie, ale z pewnością lepiej, by zgłaszający zapotrzebowanie mierzył siły na zamiary, a nie tworzył radosną futurystykę pod hasłem: poprośmy teraz, choć będzie na wyrost, bo za rok zagrają pod innym hasłem i już nie będzie na to szansy.
                    Oddział Kardiologiczny, który przejął łóżko, mógł wystąpić do WOŚP o doposażenie takim łóżkiem, uzasadniając np. koniecznością specjalistycznej rehabilitacji kardiologicznej u staruszka dotkniętego zawałem czy niewydolnością krążenia.

Cóż, dyletanci niestety zbyt łatwo tupią nóżkami. Zanim się tupnie, warto najpierw pochylić się nad zasadą - efekt zawsze winien z niej wynikać - nigdy na odwrót.
        • 1zorro-bis Re: nowysłów 13.01.15, 11:27
          ......"Ale ta cała Owsiakowa akcja urąga stanu państwa....."smirk
          Wypiles Kicho za duzo piwa?!big_grin
          • vidavil-125 Re: nowysłów 13.01.15, 11:47
            Sorelino, Karen

Konstrukcja cepa to konstrukcja idealna jednak. Tu nie sposób wprowadzić
            jakichkolwiek rozwiązań by nie naruszyły prostoty.
            W sferze zarządzania gospodarką jestem za prostymi rozwiązaniami. Niedobrze jeśli
            zarządzanie kuleje pada i potrzebuje reanimatorów

Owsiak jako reanimator? Raczej wpisuje się w egzotykę podobnie jak kiedyś w ramach łączności miasta ze wsią należało jeździć na akcję żniwną.

Ale Sorelino Karen z drugiej strony doceniam spontaniczność rodaków i stałą chęć odbudowywania jakiś Warszawy.

• ulisses-achaj Re: nowysłów 13.01.15, 11:51
              "doceniam spontaniczność rodaków i stałą chęć odbudowywania jakiś Warszawy"

Bez komentarza.
              • vidavil-125 Re: nowysłów 13.01.15, 12:12
                Karen tak nie można pisać jak napisałaś do Klary bo to nie spieranie się
                a przykro mi powiedzieć pyskówka i jak tak dalej to wypada podziękować.

A Ulissesie napisałeś- bez komentarza. To stan zawieszenia i tu nie wiem jak się odnieść

• k.karen Re: nowysłów 13.01.15, 12:22
                  Vidavilu, nie przesadzaj. Podałam tylko przykład na to, że gdyby ktoś chciał, to każdego nietrudno bez dowodów oblać pomyjami.

Nie wierzę, że nagle zrobiłeś się taki delikatny.
                • tan.nawe Re: nowysłów 13.01.15, 12:23
                  vidavil-125 napisał:

> Karen tak nie można pisać jak napisałaś do Klary bo to nie spieranie się
                  > a przykro mi powiedzieć pyskówka i jak tak dalej to wypada podziękować

Pyskówka??? Nie zauważyłam.
                  • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 22:06
                    Przepraszam, zdjęcia zniknęły, więc wklejam jeszcze raz.

Przeczytałam, że każdy minimalnie inteligentny człowiek widząc akcje WOŚP od razu
                    zorientuje się, że tam same machloje i przekręty. No cóż, opierając się na opinii autora tego wpisu, można uznać, że wielu piszących na FB to ludzie o inteligencji poniżej minimum...

http://i60.tinypic.com/2n231h0.jpg

http://i60.tinypic.com/kd7lnm.jpg
                    • k.karen Re: nowysłów 13.01.15, 22:13
                      To i ja muszę jeszcze raz napisać komentarz smile

To mi się podoba! Brawo dla tego Pana z fb! Moje wielkie uznanie i szacunek dla Niego za wsparcie WOŚP!

A te słowa o PiS ( na drugim zdjęciu), też bardzo prawdziwe:

Osioł zawsze będzie mądrzejszy od posła PIS-u. Właściwie od każdego posła PIS-u i jego prezesa włącznie

A jeśli chodzi o te słowa, które przytoczyłaś Sorellino, to cóż... Widać w każdej rodzinie może zdarzyć się czarna owca i do tego wylewająca pomyje na kogoś bardzo bliskiego sad bo według tych pomyj każdy kto popiera WOŚP jest mniej niż minimalnie inteligentny.

sorel.lina napisała:

> Przepraszam, zdjęcia zniknęły, więc wklejam jeszcze raz.
                      >
                      > Przeczytałam, że każdy minimalnie inteligentny człowiek widząc akcje WOŚP od ra
                      > zu
                      > zorientuje się, że tam same machloje i przekręty. No cóż, opierając się na opin
                      > ii autora tego wpisu, można uznać, że wielu piszących na FB to ludzie o intelig
                      > encji poniżej minimum...
                      >
                      >
                      > http://i60.tinypic.com/2n231h0.jpg
                      >
                      > http://i60.tinypic.com/kd7lnm.jpg
                      • sorel.lina Re: nowysłów 14.01.15, 00:19
                        k.karen napisała:

> To mi się podoba! Brawo dla tego Pana z fb! Moje wielkie uznanie i szacunek
                        > dla Niego za wsparcie WOŚP!

Mnie też się podoba, że ten akurat użytkownik FB również wspiera WOŚP! I to, że jest Charlie. smile

Mxxxx Kxxxxx udostępnił zdjęcie użytkownika iOpen.
                        11 stycznia o 21:46 ·

http://i58.tinypic.com/vueq8.jpg

Mxxxx Kxxxxx udostępnił zdjęcie użytkownika Polska Wolska Na Wesoło.
                        8 stycznia o 17:05 ·

Osioł zawsze będzie mądrzejszy od posła PIS-u . Właściwie od całego PIS-u i jego prezesa włącznie/

http://i59.tinypic.com/wr56r.jpg

Mxxxx Kxxxxx udostępnił zdjęcie użytkownika Gazeta.pl.

8 stycznia o 16:57 ·

http://i60.tinypic.com/2mgta2q.jpg

Dobranoc! smile
                        • k.karen Re: nowysłów 14.01.15, 13:42
                          (Ojej, zapomniałam napisać coś ważnego na końcu, to jeszcze razsmile

Sorellino smile Widać po tych wpisach na Facebooku, które wkleiłaś, że ten mężczyzna to po prostu mądry i Przyzwoity Człowiek. Taki jak miliony w Polsce. Mieszkający tu i prawidłowo oceniający otaczającą Go rzeczywistość, na podstawie własnych obserwacji a nie na podstawie durnowatych felietonów Ziemkiewicza, wrzasków Kaczyńskiego, Rydzyka czy prymitywnego blogera smile

Jeszcze raz, szacunek dla tego Przyzwoitego Człowieka smile

Ps. żałuję, że nie mam rodzeństwa, ale chciałabym mieć takiego Brata, jak ten mężczyzna z Facebooka, którego posty wkleiłaś smile

sorel.lina napisała:

>
                          > Mnie też się podoba, że ten akurat użytkownik FB również wspiera WOŚP! I to, że
                          > jest Charlie. smile

>
                          >
                          >
                          > Mxxxx Kxxxxx udostępnił zdjęcie użytkownika iOpen.
                          > 11 stycznia o 21:46 ·
                          >
                          > http://i58.tinypic.com/vueq8.jpg
                          >
                          >
                          >
                          > Mxxxx Kxxxxx udostępnił zdjęcie użytkownika Polska Wolska Na Wesoło.
                          > 8 stycznia o 17:05 ·
                          >
                          >
                          > Osioł zawsze będzie mądrzejszy od posła PIS-u . Właściwie od całego PIS-u i jeg
                          > o prezesa włącznie/
                          >
                          > http://i59.tinypic.com/wr56r.jpg
                          >
                          >
                          >
                          > Mxxxx Kxxxxx udostępnił zdjęcie użytkownika Gazeta.pl.
                          >
                          > 8 stycznia o 16:57 ·
                          >
                          > http://i60.tinypic.com/2mgta2q.jpg
                          • 1agfa Re: nowysłów 14.01.15, 21:25
                            Znakomite! big_grin popieram w całości zarówno ws Orkiestry, ale nawet bardziej (o ile to możliwe) odznaczenie TOZ mnie zachwyciło big_grin
                            TOZ ma ogromną szacowną tradycję.
                            (Ciekawostka: kiedy na wszystkich nazwach, na pieczęciach musiało być "w PRL', wielka pieczęć TOZ nosiła napis "w Polsce" smile.
                            Nie wiem, jak to się im udało, ale to siła tradycji w każdej mierze)
                            Należało się temu panu T.

k.karen napisała:

> (Ojej, zapomniałam napisać coś ważnego na końcu, to jeszcze razsmile
                            >
                            > Sorellino smile Widać po tych wpisach na Facebooku, które wkleiłaś, że ten mężc
                            > zyzna
                            to po prostu mądry i Przyzwoity Człowiek. Taki jak miliony w P
                            > olsce. Mieszkający tu i prawidłowo oceniający otaczającą Go rzeczywistość, na p
                            > odstawie własnych obserwacji a nie na podstawie durnowatych felietonów Ziemkiew
                            > icza, wrzasków Kaczyńskiego, Rydzyka czy prymitywnego blogera smile
                            >
                            > Jeszcze raz, szacunek dla tego Przyzwoitego Człowieka smile
                            >
                            > Ps. żałuję, że nie mam rodzeństwa, ale chciałabym mieć takiego Brata, ja
                            > k ten mężczyzna z Facebooka, którego posty wkleiłaś smile

>

(...)
              • tan.nawe Re: nowysłów 13.01.15, 12:14
                ulisses-achaj napisał:

> "doceniam spontaniczność rodaków i stałą chęć odbudowywania jakiś Warszawy"
                >
                > Bez komentarza.

Była też akcja pt. "Kraków-narodu obowiązek". Mama w "Przekroju" o niej czytała i wpłacała.
    • wscieklyuklad Re: nowysłów 13.01.15, 19:08
      To co w akcji Owsiaka jest najbardziej wartościowe, to wydobycie niewyobrażalnych pokładów pragnienia dzielenia się z innymi ludźmi.
      Na szczęście jest niewielka, ale wrzaskliwa grupa tych, którzy poranek zaczynają od szlochu Nad Stanem Państwa.
      Łojej jak tam źle jest! - pochlipują.
      Łomatko - ileż tam rzeczy godnych napiętnowania - szlochają. I natychmiast dodają - o nie, tam nie ma żadnej rzeczy jaką można zostawić bez piętna.
      Niech sobie szlochają, utyskują, pomstują, wyrażają sprzeciw i potępienie - gruczoły łzowe to nie jajniki - pracują do końca życia więc łez im z pewnością wystarczy.

Powracając do akcji Owsiaka. Nie wszyscy pamiętamy od czego to wszystko się zaczęło.
      U podłoża akcji - początkowo jednostkowo charytatywnej, leżała konieczność natychmiastowego zakupu aparatu do krążenia pozaustrojowego, bez którego niemożliwa była do przeprowadzenia operacja ratująca życie dziecka. Na apel Jurka odpowiedziało tak wiele osób, iż pojawiło się pytanie, czy można zainicjować akcje na skalę znacznie szerszą - efekty znamy od lat ponad dwudziestu.

Słów kilka do Vidavila.
      Nie ma państwa na świecie, które byłoby w każdej dziedzinie życia - z włączeniem Ochrony Zdrowia zdolne do zabezpieczania potrzeb na maksa.
      Kilka tygodni wstecz tvn24 prezentowała film brytyjski poświęcony walce z Ebolą w Afryce. Relacje oparto o działania jednego z lekarzy, który w ramach organizacji Lekarze Bez Granic, przez 6 tygodni niósł pomoc beznadziejnie chorym.
      Wiemy, że ta choroba zbiera olbrzymie żniwo, a pomoc lekarska ogranicza się raczej do profilaktyki, ograniczania stopnia pandemii oraz - gdy choroba jest już aktywna - łagodzeniu objawów w nadziei wyzdrowienia.
      Idąc torem Twej myśli, można spytać: po co ktokolwiek tam jedzie? Przecież epidemia jest sprawą wewnętrzną danego państwa i to na jego (a nie ochotników) barkach, spoczywa obowiązek zabezpieczenia stosownych działań. Tymczasem - pomimo zagranicznego wsparcia - ilość środków niezbędnych w takich przypadkach byłą zdecydowanie zbyt mała. Brak było nie tylko środków medycznych, personelu, ale i planów organizacyjnych w sprawach tak zasadniczych, jak zapewnienie opieki osieroconym dzieciom.
      Mimo dramatyzmu przekazu, odbiorca wyciągnął wniosek, że gdyby odcięto się od pomocy spoza kontynentu, to rozmiar tragedii byłby jeszcze większy. Świat zresztą i tak przywarł w przerażeniu, gdyż zachodziła obawa przeniesienia choroby do krajów rozwiniętych - film jednak nie stwarza wrażenia, iż środki wsparcia były wysoce kosztochłonne - strzykawki, igły, ubrania ochronne, płyny kroplowe - to wszystko dopiero w rękach oddanych sprawie osób nabierało realnej wartości medycznej.

Możemy zadać sobie pytanie: czy gdyby na czas nie zakupiono tego pierwszego płuco-serca, to dziecko, które wtedy zostałoby zoperowane żyłoby dzisiaj? Jeśli nawet, to czy byłoby sprawne fizycznie i intelektualnie?
      Pada słowo "żebranie" - nic bardziej zabawnego. Żebrzący raczej nie dzieli się zyskaną kwotą z innymi, gdyż z reguły to, co uda mu się pozyskać od darczyńców przeznacza na potrzeby własne. Tu mamy do czynienia z zakupem sprzętu (i innymi akcjami, o których mniej wiemy, jak choćby szkolenia z zakresu pierwszej pomocy/reanimacji - też przecież kosztochłonne).
      Państwo nie jest w stanie zabezpieczyć wciąż rosnących potrzeb zdrowotnych. Bez wsparcia takich akcji, jak WOŚP, tysiące osób nie dożyłoby "jutra", a koszty opieki nad inwalidami wielokrotnie przekroczyłyby te, jakie związane są z szybką i skuteczną (dzięki aparaturze) terapią.
      Nie robią tego gdzie indziej? To ma być dowód na obciach? To ma być źródło upokorzenia tak państwa, jak i obywateli?
      Na jednym z forum pewna kózka-matołek, wkleiła film, na którym grupka młodych ludzi tańczy w kółeczku, wciągając do wspólnej zabawy kolejnych przechodniów.
      Kózka-matołek skojarzyła oto takie zachowanie z "łapanką".
      Kózka-matołek nie odrobiła lekcji z historii, gdyż nie porównałaby zabawy do dramatu chwytanych i wywożonych na śmierć.
      Kózko-matołku - jeśli przeczytasz te słowa - sięgnij do podręczników i przyswój sobie pojęcie, jakie ci się kojarzy z akcją Owsiaka.
      Właśnie takie matołki Vidavilu, niszczą piękno szczytnej idei.

Inne stworzonka podpierają się rzekomo identyczną opinią bliskich.
      Mydlą oczy nautów sugerując, iż nie tylko oni, ale i ich rodziny potępiają akcję Owsiaka.
      Stworzenia te kłamią w żywe oczy, gdyż kłamstwo i manipulacja są metodą ich istnienia w świecie pełnym psich gówien, Ziemkiewiczów, Terlikowskich, warzechów, wolskich td. itp.
      Jak się z rańca obudzą to zaraz masują wątrobę, by żółć zaspana jeszcze, zaczęła krążyć w ich żyłach.
      Są zdolni do każdego kłamstwa, byle postawić na swoim. Ale wkładać w usta bliskiego opinię o 180 stopni odmienną od faktycznej może tylko prawdziwe bydlę - bez wzgle na płeć. Vidavilu.

Osiągnięciem demokracji jest swoboda wyboru.
      Naturalnie nie ma ani obowiązku, ani przepisu regulującego kierunek decyzji.
      Kto nie popiera niech nie płaci.
      Niech też uzna, że datek to konsekwencja czyjegoś cynizmu, oszustwa i cwaniactwa.
      Ja jutro będę leczył w oparciu o wyniki badań wykonanych na sprzęcie od Jurka.
      Dzięki temu mogę spać spokojniej.
      Dzięki temu, kiedy obudzę się rano nie chwytam za wątrobę. Żółci w niej tyle, ile mi potrzeba.

• vidavil-125 Re: nowysłów 13.01.15, 21:14
        WU jak mentor, nie brał udziału w dyskusji, po wysłuchaniu stron
        ex cathedra przyznał poparcie popierającym Owsiaka i opierdolił
        też stamtąd kto przeciwny. Oklaski!!!!!!!
        • sorel.lina Re: nowysłów 13.01.15, 22:25
          vidavil-125 napisał:

> WU jak mentor, nie brał udziału w dyskusji

No co Ty, Vidavilu? To chyba przez to Twoje wczorajsze sponiewieranie stomatologiczne nie zauważyłeś. smile
          Zajrzyj na wątek obok. O, ten:

A Orkiestra Owsiaka gra i będzie grać! 1|2 (124) k.karen

• wscieklyuklad Re: nowysłów 14.01.15, 07:19
        Ooooo! A ktio tio sie obudził z rańca już z żółcią w naczyniach? Tiotiotio się obudziło.
        Miało wypić poranną hierbiatkię i pyta czy piłem hierbiatkię z kimś bliskim dla ktiotiotiotio.
        A ja nie pijam herbatki, tylko kakao pijam. A potem zachodzę do różnych krewnych wirtualnie i nie pijąc wcale hierbiatki czytam, że zachęcają do wspierania WOŚP!
        A tiotiotiotio na forum otwartym WYRAŹNIE MANIPULUJĄC I KŁAMIĄC pisze, że nie popiera i nie życzy sobie wydawania jego pieniążków na WOŚP>
        No żeby taka manipulacja i takie - żeby nie powiedzieć- chamstwo?
        A jak tiotiotiotio znowu manifestuje głupa, że pojęło tylko połowę zdania.
        Biedne tiotiotiotio.
    • 1agfa Re: nowysłów 14.01.15, 21:11
      wiadomosci.gazeta.pl/faktoid/171503554/Faktoid%2C+14+stycznia+2015%2C+nr+50+%28204%29/p#BoxSlotIMT
      "...To była sprawna akcja przeprowadzona przez profesjonalistów!"
      ...Atak na prawicowego publicystę! Przez przypadek dał na WOŚP!
      Czy odzyska 80 gr. ?!
      Czułem się osaczony, nie miałem wyboru, brzydzę się sobą.
      Komu zależało na kompromitacji R.Ziemkiewicza ..."
      "Tylko u nas dramatyczna relacja..." itd.

Faktoid. Zwyczajnie płaczę ze śmiechu big_grin
      big_grin
      • sorel.lina Re: nowysłów 14.01.15, 23:19
        1agfa napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/faktoid/171503554/Faktoid%2C+14+stycznia+2015%2C+nr+50+%28204%29/p#BoxSlotIMT
        > "...To była sprawna akcja przeprowadzona przez profesjonalistów!"
        > ...Atak na prawicowego publicystę!
        Przez przypadek dał na WOŚP!
        > Czy odzyska 80 gr. ?!
        > Czułem się osaczony, nie miałem wyboru, brzydzę się sobą.
        > Komu zależało na kompromitacji R.Ziemkiewicza
        ..."
        > "Tylko u nas dramatyczna relacja..." itd.
        >
        > Faktoid. Zwyczajnie płaczę ze śmiechu big_grin big_grin

Agfo, nie mogłam się powstrzymać! To warto na wsze czasy utrwalić, bo bezcenne! big_grin big_grinbig_grin

"Były dwie. Otoczyły mnie i zaatakowały znienacka. To był moment! Jak ja się teraz na Twitterze pokażę?". Policja otrzymała od poszkodowanego rysopis sprawców: "Poszukujemy dwóch kaszalotów"

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

http://i58.tinypic.com/307wxgp.jpg

I te komentarze! big_grinbig_grinbig_grin

http://i57.tinypic.com/2lw4tw4.jpg
        http://i62.tinypic.com/10gxzll.jpg
    • k.karen Re: nowysłów 15.01.15, 22:13
      Mało było oszołomom opluwania Owsiaka, teraz się zabrali za Janinę Ochojską:
      Napadnięto ją za słowa:

Janina Ochojska znalazła się w ogniu krytyki, po tym jak na Twitterze umieściła wpis skierowany do przeciwników Jerzego Owsiaka. "Jeśli uważasz że Owsiak czyni zło to podpisz deklarację nieratowania Twojego dziecka tym sprzętem" - napisała założycielka Polskiej Akcji Humanitarnej. Nie trzeba było długo czekać, aby odezwali się krytycy WOŚP-u

proszę, przeczytajcie ten artykuł i komentarze

www.wykop.pl/ramka/2325894/janina-ochojska-obrywa-za-slowa-jesli-uwazasz-ze-owsiak-czyni-zlo-to/
      Skopiowałam tylko dwa z tych komentarzy:

Piotr Hildebrandt · Najbardziej aktywny komentator · Liceum Ogólnokształcące VIII Gliwice

A może dzieki nam sad karze opublikowac materialy i Owsiak zacznie prowadzic firme uczciwiej i wiecej pieniedzy ze zbiorki pojdzie na chore dzieci, i dzieki nam moze wiecej dzieci sie uratuje?

Czyli kurwa mac jebana pierdolona co, mam przymykac oko na przekrety bo ktos sie zalsania chorymi dziecmi?
      Nie, jeszcze wieksza lajza jest ktos kto robi interes zycia na chorych dzieciach i wmawia ze jest nietykalny na tarcze i jako amunicje biorac chore dzieci.
      Ty jestes...zlym czlowiekiem takze jako argument biorac chore dzieci. Kurwa mac, jak mozna robic takie swinstwo?

I jeszcze jeden, odpowiedź na ten wyżej:

Walter Chełstowski · Najbardziej aktywny komentator · Właściciel w firmie ITC.ORG.PL · 1 004

Piekło nienawiści
      Już właściwie zapomnieliśmy samoloty wbijające się w wieże Word Trade Center.
      Nie dbamy o setki tysięcy ofiar w Syrii, Iraku czy Afganistanie.
      To codzienny banał.
      Każde kolejne tysiące ginących w wojnach w Afryce giną w milczeniu, bo „gdzie ta k..wa Afryka-Sudan itd.” jest?
      A jak spadnie samolot (100+ofiar ) lub autobus „z Polakami” wbije się w „coś” to śledzimy z zapartym tchem relacje reporterów „z miejsca zdarzenia” .
      A relacje są od ok. 5-10 zabitych.
      Mniej zabitych ….to za mało na newsa.

„Matka Madzi „ zajmowała umysły przez wiele miesięcy.
      Paryż na chwilę znów opanował światowe media.
      I wygrał, na chwilę, z obsrywaniem Jurka i Wielkiej Orkiestry.
      Na chwilę.

Dlaczego o tym mówię?
      Z dwóch pozornie całkowicie nie związanych ze sobą przyczyn.

Pierwsza z nich to religia (jakakolwiek).
      W największym skrócie.
      Wyobraźmy sobie Świat bez religii.
      Bez jej „wynalezienia” kiedykolwiek.
      Na pewno było by radykalnie mniej wojen i ofiar.
      Historia jasno mówi ile wojen miało podłoże religijne.
      Aż do dziś .
      Do Paryża włącznie.
      I nie mówcie że Hitler czy Stalin byli ateistami.
      Bo to, w skali czasu i zdarzeń, jest nieistotne.
      I żadnego Boga (Bogów) nie ma i nigdy nie było.

Druga sprawa to patologia osobowości części populacji każdego społeczeństwa.
      Zawsze są i byli ludzie nienawistni, zamknięci i dyszący żądzą zemsty na innych za swoje niepowodzenia.
      Ludzie chorobliwie szukających wrogów dookoła i węszących wszędzie spiski , oczywiście skierowane przeciwko nim.
      Paranoicy, władcy i dyktatorzy, robotnicy i rolnicy, inteligenci i poeci.
      Tak, wśród nich są również nasi bliscy czy też sąsiedzi.

Jakże jest łatwiej „przypierdolić” każdemu , kto osiągnął coś więcej niż „ja”, niż spojrzeć w lustro i zobaczyć w nim siebie samego.
      Jakie to cudowne uczucie ( szczególnie w dobie Internetu) móc bezkarnie napisać o kimkolwiek : „ Złodziej, Kurwa, Sbek, Komuch, Żyd, Zdrajca, Sprzedawczyk, Syn/Córka komucha, …….”

Czy te dwie powyższe sprawy się łączą?
      Ano tak.

I znów w największym skrócie.

Bo jakoś tak jest, że te patologiczne osobowości bardzo łatwo i często (patrz historia świata) łączą się spójnie z fanatyzmem religijnym.
      Fanatyzmem zarówno dzisiejszym (islam) jak „naszym-chrześćjańskim”.
      Bo to nasze „chrześcjaństwo” jest tylko o ok. 500 lat starsze niż islam .
      I też ma za sobą setki lat potwornych krucjat krzyżowych ( o wymordowaniu tubylców w Ameryce czy w Australii nie wspomnę).
      Dziś „nasz chrześcijański fanatyzm” został ucywilizowany przez demokrację i prawo.
      Już nie wolno zabijać innowierców czy też palić czarownic na stosach.
      Tam, w islamie, dziś jest prawie dokładnie to samo, co u nas „chrześćjan” było kilkaset lat temu.

Ale jakoś tak jest , przynajmniej u nas w Polsce (i nie tylko?) , że ta nienawistna i dysząca chęcią zemsty zawsze łączy się z „prawicą” i jest popierana przez kler.
      Tak jak przywódcami fanatyków islamskich są ich , muzułmanów, przywódcy religijni.

I, aby za długo nie pisać.
      Tak, nasi „kochani prawicowcy”.
      Tak, „pasterze owieczek KK”.

Tak, obsrywajcie Jurka i Orkiestrę.
      Tak, żądajcie aby Jurek tłumaczył się ze wszelkich idiotyzmów, jakie macie w głowach.
      Tak, bo właśnie takie jak wasze słowa tworzą nienawiść a często i wojny.
      Tak, bo jesteście zaprzeczeniem rozwoju Ludzkości.

A ja żądam od każdego, kto szcza na Jurka i Orkiestrę aby załączył (przed sikaniem) świadectwa:
      - niekaralności
      - wywiadu środowiskowego od dzielnicowego
      - zaświadczenia od Żony/Męża lub Partnerki/Partnera że jesteś dobrym Człowiekiem
      - zaświadczenia z Izby Skarbowej o nie zaleganiu z podatkami
      - zaświadczenia z ZUS o opłacaniu składek
      - zaświadczenia od proboszcza o pobytach na mszach i pieniądzach przekazanych na tacę
      - zaświadczenia że nie jesteś (Ona/On) złodziejem, oszustem, krętaczem, masonem, komunistą, Sbekiem, zdrajcą, fałszywym Polakiem, przechrztą, lewacką kurwą, prawicowym fanatykiem, chorym psychicznie,
      - wpisz dalsze niezbędne świadectwa/dokumenty upoważniające do obsrywania każdego i za wszystko…

Każde z tych świadectw ma mieć datę, czytelny podpis wystawiającego oraz obowiązkową pieczątkę.

Sorki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka