Dodaj do ulubionych

Złe państwo

15.04.15, 14:07
... państwo teoretyczne, państwo bezprawia. Tak różni prawdziwi Polacy lubią mówić o Polsce.
Na szczęście są też takie opinie, jak poniższa. Napisał ją Polak, żyjący na emigracji w wielkiej Brytanii. Myślę, że warto to przeczytać i trzeźwo spojrzeć na Kraj.

http://i59.tinypic.com/2e1tzih.jpg

http://i62.tinypic.com/5djc4k.jpg
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: Złe państwo 15.04.15, 14:21
      I jeszcze kilka komentarzy wartych refleksji

http://i62.tinypic.com/14vs4ud.jpg
      • k.karen Re: Złe państwo 15.04.15, 15:03
        No, proszę.
        Ale, ale... pewnie to ci, którzy piszą pod linijkę, zgodnie z wytycznymi na... Podwórku big_grin big_grin big_grin
        • sorel.lina Re: Złe państwo 15.04.15, 15:54
          A tak wygląda "naprawianie" państwa przez "honorowych" zwolenników IV RP:

Majątek ziemski na Kaszubach posłanki PiS Doroty Arciszewskiej-Mielewczyk powędrował do spółki na Cyprze. Dlatego SKOK Stefczyka nie zdołał ściągnąć przeterminowanego kredytu na 5 mln

Na spotkania z ubogimi i zagrożonymi przez niemieckie roszczenia jeździła w futrze i najnowszym modelu ulubionej marki Mercedes-Benz. Broni SKOK-ów, choć przed windykacją SKOK-u jej mąż uciekł z majątkiem na Cypr. Ceni honor, a zamknęła swoją organizację Powiernictwo Polskie, aby nie płacić odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych. Dorota Arciszewska-Mielewczyk składa się z samych paradoksów.

Posłanka właśnie odwiedza Japonię. W niedzielę pięcioosobowa delegacja posłów polsko-japońskiej grupy, którą kieruje, wyruszyła w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Wracają w piątek. To jedna z ponad 90 parlamentarnych grup bilateralnych, ale ten wyjazd był wyjątkowy. Na udział w nim senatorów nie zgodził się marszałek Senatu Bogdan Borusewicz. Początkowo nie miał też jechać żaden z posłów PO. Bo w Platformie wskazuje się na krajoznawczy charakter wyjazdu parlamentarzystów.

Zainteresowanie posłanki Japonią nie jest przypadkowe. Przed laty jej mąż Krzysztof eksportował tam gęsi puch i pierze.
          To głównie dzięki jenom za pierze małżeństwo Mielewczyków żyło na wysokim poziomie. Kupowali rezydencje i luksusowe samochody. Jego nazywano królem, ją zaś królową pierza i puchu.
          Po śmierci Mielewczyka (męża Arciszewskiej) właścicielem i reprezentantem cypryjskiej spółki została posłanka PiS. Okazało się też, że biznesmen wytransferował do cypryjskiego FGT także udziały (warte nominalnie 6,5 mln zł) w innej spółce - Hotel 1231 zarządzającej hotelem w Toruniu. O swoich związkach z rajem podatkowym posłanka nie chce rozmawiać.

Całość artykułu:
          m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105402,17754775,Krolowa_pierza_i_puchu.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=najpopularniejsze

• k.karen Re: Złe państwo 15.04.15, 20:33
            Ręce opadają... ale z drugiej strony nie jestem tym wcale zdziwiona. Takich hipokrytów jak w PiS, to chyba świat nie widział...
            • wscieklyuklad Re: Złe państwo 15.04.15, 20:35
              Może to początek końca?
              • k.karen Re: Złe państwo 15.04.15, 20:38
                Początek końca to będzie, jak wreszcie partie nie będą finansowane z budżetu państwa.
                • 26maj Re: Złe państwo 15.04.15, 21:54
                  biznes będzie partie finansował a później będzie się domagał od zwyciężkich partii rękompensaty
                  • sak.ral Re: Złe państwo 15.04.15, 23:19

często spotykam się w polskich mediach z takimi słowami
                    państwo nie zadało egzaminu,państwo mnie zawiodło itp.

odczytuję takie teksty,jako pogardę wobec Polski i Konstytucji R.P.
                    zawieść to może ten czy inny urzędnik,na pewno nie Polska

Polska jest normalnym krajem,europejskim krajem,koniec,kropka

• sorel.lina Re: Złe państwo 15.04.15, 23:39
                      Masz słuszność, Mirku!
                      Wiesz, co mi przychodzi na myśl wobec narzekań tych "zawiedzionych przez państwo"?

Trochę parafrazując :
                      "Nie pytaj, co Polska może zrobić dla ciebie, pytaj, co ty możesz zrobić dla Polski"

Pozdrawiam ciepło. smile
                    • 1zorro-bis Re: Złe państwo 17.04.15, 10:33
                      no popatrz, popatrz Sakralu.....smirk
                      A Twoje kolezanki z pewnego forum wlasnie twierdza, ze tak jest.
                      W Polsce to syf, malaria , Sodoma i Gomora.
                      Wedlug blondynek oczywiscie....big_grin
                      sak.ral napisał:

>
                      >
                      > często spotykam się w polskich mediach z takimi słowami
                      > państwo nie zadało egzaminu,państwo mnie zawiodło itp.
                      >
                      > odczytuję takie teksty,jako pogardę wobec Polski i Konstytucji R.P.
                      > zawieść to może ten czy inny urzędnik,na pewno nie Polska
                      >
                      > Polska jest normalnym krajem,europejskim krajem,koniec,kropka
                      >
                      • sorel.lina Re: Złe państwo 17.04.15, 10:42
                        1zorro-bis napisał:

> W Polsce to syf, malaria , Sodoma i Gomora.
                        > Wedlug blondynek oczywiscie....
                        big_grin

No, no, Zorro, bo wiesz... suspicious
                        Ja też jestem blondynką suspicious
                        • sak.ral Re: Złe państwo 17.04.15, 10:46

toć ja nie mam nic przeciwko koleżeństwu Sodoma i Gomora,fajne towarzystwo
                          • sorel.lina Re: Złe państwo 17.04.15, 11:09
                            sak.ral napisał:

> toć ja nie mam nic przeciwko koleżeństwu Sodoma i Gomora,fajne towarzystwo

Prawda? Przynajmniej tu nie nudno! big_grin

Claudia Schieffer w jednej z reklam przyznaje: "Niemcy nie słyną z poczucia humoru". wink
                            • sak.ral Re: Złe państwo 17.04.15, 11:30

ja tam nic nie wiem,
                              słyną czy nie słyną

ma się poczucie humoru,albo nie,
                              za barami mlecznymi mi tęskno (link)
                              • sorel.lina Re: Złe państwo 17.04.15, 11:41
                                To mam dla Ciebie dobrą wiadomość: w barach mlecznych znów wolno pieprzyć.
                                • 1zorro-bis Re: Złe państwo 17.04.15, 13:29
                                  to one w barach mlecznych......pieprza?!big_grinbig_grinbig_grin
                                  sorel.lina napisała:

> To mam dla Ciebie dobrą wiadomość: w barach mlecznych znów wolno pieprzyć.
                        • 1zorro-bis Re: Złe państwo 17.04.15, 13:27
                          sa blondynki i blundynki. big_grin
                          sorel.lina napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                          >
                          > > W Polsce to syf, malaria , Sodoma i Gomora.
                          > > Wedlug blondynek oczywiscie....
                          big_grin
                          >
                          > No, no, Zorro, bo wiesz... suspicious
                          > Ja też jestem blondynką suspicious
            • hardy1 Re: Złe państwo 16.04.15, 21:16
              PiS to wzorzec hipokryzji. Począwszy od samego Prezesa Tysiąclecia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka