27.08.15, 14:14
Zapytam bo nie wiem.

Zapytam, kiedy wizerunek staje się wizerunkiem?
Jeśli na zebraniu partyjnym towarzysz Puta nakreśli (bez podpisu kogo nakreślił) na marginesie arkusza porządku obrad -przewodniczącego zebrania tow. Fiutę którego nie lubi i przedstawi go symbolem ku`tasa, to będzie można już odebrać jako zaskarżalny wizerunek towarzysza Fiuty? Czy poczekać aż tow. Puta upodobni i dorysuje ku`tasowi wąsy które akurat tow. Fiuta ma.

Zakładam taką sytuację, że wizerunek ku`tasa z wąsami zastał puszczony między
siedzącymi na partyjnym zebraniu towarzyszami i wywołał u nich ogólną wesołość.
Tenże rysunek usłużnym towarzyszem dotarł do przewodniczącego Fiuty i tow. Puta
na najbliższej egzekutywie otrzyma naganę z upomnieniem.
Więc pytam. Czy słusznie?
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: wizerunek 27.08.15, 15:23
      tutaj masz fragmencik dotyczace tow.Fiuta......big_grin
      ....." iJeżeli rysunek znacząco odróżnia się od zdjęcia, jednak jest zarazem do tej fotografii w jakiś nieznaczny sposób podobny (np. takie same ułożenie sylwetki), w takiej sytuacji można mówić o dopuszczalnej inspiracji. Trzeba tutaj wyraźnie podkreślić, że fotografia, będąca utworem inspirującym, może stanowić jedynie natchnienie do stworzenia własnego dzieła, które będzie samodzielnym utworem. W takim wypadku własna wizja autora dzieła inspirowanego (rysunku) w sposób znaczący musi przeważać nad elementami podobnymi, zaczerpniętymi ze zdjęcia, na którym się ?wzorowano?......"big_grinbig_grinbig_grin
    • 1zorro-bis Re: wizerunek 27.08.15, 23:06
      Kicho...tutaj Ci napisalem.
      A jak chcesz wiecej to pomyszkuj w necie....smirk
      W kazdym razie to tak wyglada, ze ktos wdepnal do krysztalowej sali w poscigu za mna z odbezpieczonym granatem w zebach......big_grin
      • vidavil-125 Re: wizerunek 28.08.15, 02:10
        Dobre sobie, ja wchodzę tu na forum z pytaniem a Zorro pisze
        żebym pomyszkował w necie. Łaskawca się znalazł.

Megalomania Zorro Cię nie odpuszcza. Piszesz, co wynika że Twój świat to kryształowa
        sala tylko że tam ścigają Cię z odbezpieczonym granatem w zębach.
        Jest też taka wersja Zorro, że to Ty za kimś chodziłeś choć nie wiadomo czy sedes
        był kryształowy

• ulisses-achaj Re: wizerunek 28.08.15, 02:26
          Może spotkajcie się w realu i potargajcie po szczękach jak na artystów, a nie panie z magla przystało?? A potem idźcie na piwo, albo zażądajcie zamknięcia w osobnych celach..smile Gwoli sprawiedliwości powiem, że zaczepki wychodzą teraz od Ciebie, Vidavilu.
          • k.karen Re: wizerunek 28.08.15, 07:12
            I będzie świetna okazja do spotkania obu Panów już 17 września w Galerii Szalom na Kazimierzu smile

Do czego namawiam serdecznie Vidavila smile
            • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 07:13
              no wlasnie. I ja go tez namawiam. Ale bez odbezpieczonego granatu w zebach.....big_grin
              • vidavil-125 Re: wizerunek 28.08.15, 08:59
                Szalom Zorro
                Będę tam we wrześniu. Nie wiem czy planujesz jakąś mowę
                na rozpoczęcie wernisażu ale gdybyś planował to nie zapomnij
                w czasie mowy złożyć ręce tak byś kciukami mógł cały czas
                kręcić.
                • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 09:14

szalom, szalom.....big_grin
                  vidavil-125 napisał:

> Szalom Zorro
                  > Będę tam we wrześniu. Nie wiem czy planujesz jakąś mowę
                  > na rozpoczęcie wernisażu ale gdybyś planował to nie zapomnij
                  > w czasie mowy złożyć ręce tak byś kciukami mógł cały czas
                  > kręcić.
    • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 12:21
      Kicho....jeszcze wracajac do Twojego pytania....smirk
      Osobe publiczna mozesz fotografowac, malowac i karykaturowac do woli.
      A kim jest osoba publiczna?
      Voila:
      ....."Osoba publiczna ? osoba, która wykonuje funkcje publiczne lub przez inną swoją działalność zawodową, gospodarczą, społeczną, polityczną, kulturalną itp. wpływa znacząco na funkcjonowanie społeczeństwa, przeciwieństwo osoby prywatnej....."smirk
      A wiec....jezeli ktos ma strone na FB - zalozona podobno przez wydawnictwo jako - LITERATKA - to w mysl interpretacji prawnej staje sie osoba publiczna.
      To samo ze mna....smirk
      A wiec do dziela kicho! Kopiuj moj portrecik do woli!
      A oprocz tego jest jeszcze pare innych "zakamarkow" prawnych zezwalajace na fotografowanie, malowanie, karykaturowanie - osob....NIEPUBLICZNYCH.big_grin
      Ale o tym na razie....cícho sza!big_grinbig_grinbig_grin
      Oczywiscie to dotyczy prawa polskiego i ....europejskiego. Nie wiem jak to jest w Chinach albo USA - bo tam za to moze i krzeselko elektryczne grozic...big_grinbig_grin
      • vidavil-125 Re: wizerunek 28.08.15, 14:23
        No dobrze Zorro, uznajemy LITERATKĘ za osobę publiczną.
        A w Twoim malunku występuje zarówno osoba publiczna jak
        i nie publiczna.
        Co z tym fantem zrobisz?
        • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 17:06
          mowisz ze wysteppuje? A z ktorej strony jest podobna?big_grin
          Powiem Ci tak - uwielbiam czytac wywody "fachowcow" na pewnym forum. Tam sa noblisci w dziedzinie: polityka, medycyna, literatura, jezykoznawstwo, astrologia, sztuka i pan Bog jeden wie co jeszcze. Po prostu kopalnia "wiedzy"big_grinbig_grin
          A ja sie nie moge doczekac tego zaproszenia od prokuratora. A ubecki donosik podobno juz dwa miesiace temu poszedl....smirk
          • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 17:08
            no i zapomnialem dodac, ze wedlug niektorych Moulin Rouge to burdel a tanczace tam panienki to k.......big_grinbig_grin
            • vidavil-125 Re: wizerunek 28.08.15, 18:07
              Pytasz Zorro: A z ktorej strony jest podobna.

Sądzę Zorro że jest to podobieństwo domniemane na podstawie którego
              wniesiono pozew przeciwko Twojemu malunkowi.

Nie czepiaj się mnie, bo jestem tylko obserwatorem, a pytania zadaję bo nie
              wszystko tu jasne. Skoro pozew przyjęto to pewnie jest coś na rzeczy tyko co?
              • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 18:16
                Kicho....ja sie nie czepiam-
                Pytam sie tylko - gdzie pozew przyjeto? U ojca Rydzyka?big_grin
                Tam bylyby najwieksze szanse....big_grinbig_grinbig_grin
              • vidavil-125 Re: wizerunek 28.08.15, 18:33
                Wiesz co Zorro, myślę że przez tą suszę mało wody w rzeczkach i Młyny Boże
                mielą wolniej albo wcale.

Mógłbyś wnieść pozew Zorro że jesteś zastraszany jakimiś pozwami
                i z tego powodu w nocy sikasz do łóżka
                • 1zorro-bis Re: wizerunek 28.08.15, 19:49
                  Kicho, w zasadzie sie zgadza.big_grin
                  Tylko ja nie sikam a tylko pije. I to w dodatku dobre czerwone wino.
                  I rowniez nikt mnie nie zastrasza. Raczej mnie rozsmiesza roznymi tu i tam wpisami.
                  I to tyle jesli chodzi o komunikat z radia Erewan.big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka