1agfa 06.12.20, 02:55 Dzień dobry Wszystkim : ) Jeszcze tylko dzisiaj, do północy, spektakl bezpłatnie : ) Interesujące potkanie w gabinecie. Naprawdę dobra Paulina Holz. Brawo. "Gabinet" youtu.be/GNAjY6P10tk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1agfa Re: Teatr. 06.12.20, 13:34 ...I książka... Npwc twierdził, że Turcja (już po zniwelowaniu tradycji Ataturka) jest "poważnym krajem", czyżby z czasem stała się wzorcem dla naśladowcy dyktatorów? Już nie tylko Budapeszt, ale dodatkowo - Ankara? (...) "...bo czytając twoją książkę o Turcji, jakbym o Polsce czytał. Turecka tęsknota za imperium osmańskim to polska tęsknota za wyimaginowaną Polską od morza do morza. W Turcji władza ogłasza budowę megalotniska i kanału bosforskiego, w Polsce - budowę Centralnego Portu Lotniczego i przekop Mierzei Wiślanej. W Turcji płyną pieniądze na gigantyczne meczety, w Polsce na Kościół katolicki. W Turcji każdy, kto krytykuje władzę, jest uznawany za zdrajcę, w Polsce wypisz wymaluj to samo. Trochę to przerażające. Mam takie poczucie, muszę ci się przyznać, od jakiegoś czasu. Choć w 2013 roku, kiedy dużo pisałam do polskiej prasy o tym, jak turecka władza rozprawia się z niezależnym sądownictwem, do głowy mi nie przyszło, że podobne mechanizmy będę obserwować w Polsce. Takich podobieństw rzeczywiście jest cała lista. Tak długa, że sporo osób, nie tylko ty, mówi mi, że nie napisałam książki o Turcji, ale o Polsce. ..." (...) "...Bo w praktyce władza robi, co jej się podoba. Ci, którzy ważą się ją publicznie krytykować, są natychmiast uciszani, niektórzy trafiają do więzień i bywa, że latami czekają na samo sporządzenie aktu oskarżenia. ..." Warto pamiętać, jak krew Turków płynęła ulicami, jak zapełniały się tureckie więzienia, obozy, i jak każdy ujawniający inne niż władza poglądy był uznany za terrorystę. Takie to wygodne i łatwe, przeciwnika władzy okrzyknąć np. terrorystą, zdrajcą...Szczególnie kiedy zagarnęło się we własne brudne ręce sądownictwo, służby i media. weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,26566087,sporo-osob-mowi-mi-ze-nie-napisalam-ksiazki-o-turcji-ale.html Odpowiedz Link
1agfa Re: Teatr. 06.12.20, 15:03 PS Autorką książki "Wojownicy o szklanych oczach" jest Agnieszka Rostkowska. "Niezależna reporterka, dziennikarka, podróżniczka. Była współpracowniczka "Gazety Wyborczej" w Turcji. Swoje zdjęcia i reporterskie opowieści od lat prezentuje na festiwalach podróżniczych. " (...) Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Poznańskiego. (Co można przeczytać na końcu reportażu. Nie jest to lokowanie produktu, drogie Podwórko, a rekomendacja ; )) Dla ciekawych świata Państwa Podróżników. Odpowiedz Link