bleu_janina 14.11.09, 16:10 Na jednym z zebrań rodziców usłyszałam że rejon szkoły nr 2 to patologia. O co w tym chodzi ? Czy Legionowo rzeczywiście jest podzielone na lepszych i gorszych ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
godgod Re: patologia 14.11.09, 16:39 To ciekawe. Sam jestem z tego rejonu i nie czuje się jakoś gorszy.Ale to samo słyszałem o okolicach SP nr 8. Ciekawe jaka wersja tej "legendy" krąży po Piaskach... Odpowiedz Link Zgłoś
ralph123 Re: patologia 14.11.09, 18:35 Niech Ci, którzy wydaja taką opinie zastanowią sie nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
anusiek78 Re: patologia 14.11.09, 20:06 W 8-ce jest teraz trochę lepiej, chyba ze względu na ten kompleks Orlika co tak pieczołowicie budują. Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: patologia 14.11.09, 20:51 Orlika już w piątek otworzyli, nawet minister był Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej Re: patologia 14.11.09, 19:17 Dobre! Z każdą informacją jaka dociera do mnie na temat tej szkoły upewniam się, że zabranie stamtąd dziecka było dobrą decyzją. Patlogia? Myślę, że to próba przerzucenia odpowiedzialności za nieudolność organizacyjną i wychowawczą nauczycieli zatrudnionych w tej placówce na rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: patologia 14.11.09, 20:52 postrach_szefowej napisała: > Dobre! Z każdą informacją jaka dociera do mnie na temat tej szkoły > upewniam się, że zabranie stamtąd dziecka było dobrą decyzją. > Patlogia? Myślę, że to próba przerzucenia odpowiedzialności za > nieudolność organizacyjną i wychowawczą nauczycieli zatrudnionych w > tej placówce na rodziców. Może uzasadnisz swoją opinię? Każdy może rzucić oskarżenia. Coś ponad to, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej Re: patologia 14.11.09, 21:52 Skorzystaj z wyszukiwarki. Ten temat był już wielokrotnie "wałkowany". Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: patologia 15.11.09, 14:08 Ale Ty wypowiedziałaś się w tym temacie, więc warto uzasadnić swoje zdanie. Zazwyczaj najwięksi krzykacze nie mają nic do powiedzenia, dlatego chętnie się rozczaruję i poczekam, co napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej Re: patologia 16.11.09, 13:32 Rozumiem, że jesteś żywotnie zainteresowany/a obroną dobrego imienia SP2. Mnie to już ani grzeje, ani ziębi. Mam wyrobioną opinię o tej szkole; nie z zasłyszenia, lecz (niestety) z autopsji. Nie czekaj więc, tylko weź się do roboty i coś zmień, bo zdaje się, że masz możliwości. A jeśli nie potrafisz korzystać z wyszukiwarki na forum, to polecam ten watek Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: patologia 16.11.09, 15:26 Możliwości mam takie same jak Ty - pisanie na forum. Póki jest to możliwe, będę starać się bronić szkoły, bo w większości zarzuty są wyssane z palce. Jeśli SP2 już Cię nie obchodzi, to po co na nią naskakujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
zaq1975 Re: patologia 14.11.09, 22:17 jeżeli chodzi o to ze mieszkają tam bogaci ludzie którzy całymi dniami pracują i nie maja czasu dla swoich dzieci , biedni którzy nie mają pieniedzy na chleb dla swoich dzieci czy też ludzie wyłamujący sie ze stereotypu to tak okolice tej szkoły to patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_jankiel Re: patologia 14.11.09, 23:55 a ja bardzo chciałbym się dowiedziec w jaki sposób objawia się ta rzekoma patologia w okolicy szkoły nr 2 i nr 8. skoro ktoś to powiedział to musiał miec co do tego jakieś podstawy, statystyki policyjne, staży miejskiej, pomocy społecznej, urzędu miasta. i ciekaw jestem jak autor tej teorii rozumie słowo "patologia" Odpowiedz Link Zgłoś
poskramiacz_absurdow Re: patologia 15.11.09, 01:55 A było tak, było... Na zebraniu padły słowa (w przybliżeniu oczywiście przytaczam, bo nie pamiętam dokładnie): nauczyciele nie sa winni złych wyników egzaminów szóstoklasistów - to wina tego, że okolice szkoły to osiedle które zamieszkuje patologia. Na osiedlu wojskowym jest zupełnie inaczej niż tutaj. Tu dzieci się nie uczą, rodzice się nimi nie interesują. Spędzają wiele godzin przed komputerami, nie czytają. A z drugiej strony - słyszałem w kuluarach (szatnia znaczy), że podobno ktos z rodziców zaproponował aby szkoła dołączyła się do internetowego konkursu popularyzującego czytanie. Konkurs nie uzyskał poparcia dyrekcji, chociaż promuje go nawet kuratorium oświaty w Warszawie. Padły słowa: nie wiem co za (tu słowo uznawane za obraźliwe) to wymyślił, ale ten cały konkurs to głupi pomysł (czy jakoś tak). Bliższe informacje o tym konkursie są zdaje się na forum "W kozie". Czy tylko mnie tutaj coś zgrzyta i nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: patologia 15.11.09, 04:06 A może jakiś link do tego forum "W kozie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: patologia 15.11.09, 10:26 Rejonów patologicznych jest w Legionowie sporo. Za przykład dam otoczenie tak renomowanej szkoły nr 1. Bezpośrednio ze szkołą graniczy sklep i bar ( ustawa o odległości sprzedaży piwa od szkoły?) , gdzie można kupić miedzy innymi piwo , czasami bywa że smakosze piją piwo przed barem i są "wzorem" do naśladowania dla dzieci wychodzacych ze szkoły. Nie wiem czemu dyrekcja szkoły , straż miejska, policja , czy prezydent miasta to tolerują. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberwolf Re: patologia 17.11.09, 09:29 Nie zawracaj teraz głowy prezydentowi, ma ważniejsze sprawy na głowie niż piwo pod szkołą ;). A tak na serio jak znasz dokładnie sprawę to zgłoś do UM (możesz spróbować przez pytanie do Prezydenta – choć wątpię w sukces tą drogą), powołać się na uchwałę Rady miasta w sprawie nadawania koncesji monopoloerj (jest w niej zapis określający w jakiej odległości od szkoły można sprzedawać alkohol) wskazując prawdopodobieństwo uchybienia podczas udzielania tej koncesji. Czy pomoże nie wiem ale na pewno powinni sprawdzić. Jak złożysz pismo w urzędzie nawet powinni odpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
poskramiacz_absurdow Re: patologia 15.11.09, 17:08 czepiasz się kolego :- ) było zaproszenie z linkiem gdzieś wklejane na tym forum, ale proszę uprzejmie: forum.gazeta.pl/forum/f,93089,W_KOZIE.html Odpowiedz Link Zgłoś
bleu_janina Re: patologia 15.11.09, 20:55 W klasach mlodszych jest nieźle. Nie ma co narzekać. Nie przypuszczam by którykolwiek z nauczycieli odważył się powiedziec rodzicom, że niskie wyniki w szkole to zasługa środowiska patologicznego oraz tego że rodzice nie odrabiają lekcji z dziećmi od 4 klasy. To było zebranie prowadzone przez dyrektor. To komu wierzyć ? Może rzeczywiście tak jest, w końcu mają chyba jakieś dane ? Podobno lepiej z wynikami nie będzie bo rocznik kiepski. Jak jest w innych szkołach, pytam bo skad mam wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: patologia 15.11.09, 22:10 Coś jest w tym, że klasy 1-3 mają bardzo dobre wyniki, dzieci w dużej większości dobrze radzą sobie z całym materiałem i są gotowe do dalszej edukacji. Niestety, te wyniki nigdzie nie są publikowane. Rodzice często są zaskoczeni, że ich dzieci, które do 10. roku życia miały dobre wyniki, piszą test kompetencji na koniec 6. klasy poniżej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: patologia 16.11.09, 00:05 Chyba jestem za stary, ale te wszystkie testy to w/g mnie jakaś granda (inna sprawa, to obecna matura, której poziom jest żenująco niski, jeśli porównuje się do matury np. z przed 15 lat - a już wtedy mówiono, że ten egzamin schodzi na psy). Dzieci mają się uczyć programu, a nie 'pod jakieś testy'. Sytuacja porównywalna z egzaminami na prawo jazdy, niby wszyscy zdają testy, a potem połowa nie wie, kto na skrzyżowaniu ma pierwszeństwo. Słabe wyniki testów może właśnie wynikają z tego, że nauczyciele uczą programu "po staremu", a nie uczą rozwiązywania jakiś quizów, co jak widać nie bardzo się opłaca (mam na myśli ranking, a nie zdobytą wiedzę). Dziękuję za uwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
bleu_janina Re: patologia 16.11.09, 15:29 Padło pytanie dlaczego szkoła ma marne wyniki. Na tym zebraniu usłyszałam że osiedle wojskowe ma lepsze wyniki (inteligentniejsi?). A tutaj że dzieci z problemami zaniżają poziom. Trochę mnie to zaskoczyło ale nie było odważnego co by zapytał o co tu chodzi z tym rejonem patologicznym. W dwójce dzieci uczą się wypełniania testow, taki progarm chyba naprawczy. Nie wiecie gdzie znajdę wyniki egzaminów i jakies porównanie szkoł w Legionowie ? Wszyscy narzekają że poziom słaby. Podobno wcześniej był lepszy za starej kadencji. A ja chce zobaczyć konkretnie jak to wyglada w powiecie. Czy rzeczywiście przenieś dziecko jak jest tak źle póki jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś