ola.rog 19.04.10, 08:47 Czy w Legionowie można gdzieś zrobić owe testy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alberto74 Re: testy alergiczne 21.04.10, 00:29 przychodnia rodzinna zdrowie w legionowie. Panie w punkcie pobrań, zrobią to od reki i bez kolejek. Jesli dobrze pamiętam jest tam tez świetny alergolog dr Dąbrowski. Byłem u niego ostatnio na wykładzie. Jest na prawdę w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
ola.rog Re: testy alergiczne 21.04.10, 08:00 Chodzi o przychodnie Zdrowie na Sowińskiego 15a? Tam dzwoniłam i w laboratorium nie robią testów na alergię z krwi. Pozostaje mi tylko Mediq. Odpowiedz Link Zgłoś
puszek111 Re: testy alergiczne 21.04.10, 10:11 Podobno testy na alergię powinno się robić jesienią, po zakończeniu okresu pylenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ola.rog Re: testy alergiczne 21.04.10, 11:29 Testy z krwi można robić przez cały rok z tego co mi wiadomo, a mi w szczególności chodzi o testy na kota. Dzisiaj osobiście byłam w przychodni zdrowie no i okazało się że robią takie testy. Odpowiedz Link Zgłoś
puszek111 Re: testy alergiczne 21.04.10, 11:34 A jak wyglądają wyniki z takich testów z krwi? Czy wychodzi dokładnie na jakie drzewa, trawy, pleśnie itp. jest się uczulonym? I od jakiego wieku są miarodajne? Bo słyszałam, że powyżej 5 roku życia, a wcześniej to nie ma sensu robić dziecku testów. Odpowiedz Link Zgłoś
ola.rog Re: testy alergiczne 21.04.10, 14:07 Są tzw testy panelowe na kilka różnych alergenów, można również zrobić specyficzne na jeden konkretny alergen. Takie testy nie mają ograniczeń wiekowych i można je robić małym dzieciom, są bardziej dokładne niż skórne, nie trzeba odstawiać leków przeciwalergicznych tak jak przy skórnych gdzie trzeba to zrobić na 2 tyg przed testami. Skórne rzeczywiście są wskazane dla dzieci od 5 roku życia. W przychodni Zdrowie robią tylko panelowe - 20 alergenów koszt 120 zł, w Mediqu można zrobić specyficzne - koszt 35 zł, co nie jest chyba wysoką ceną bo w Warszawie ceny z tego co się orientowałam zaczynają się od 45 zł za jeden alergen. Odpowiedz Link Zgłoś
puszek111 Re: testy alergiczne 30.04.10, 12:18 Dzięki. Rozumiem, że takie testy panelowe wykażą, że dziecko jest uczulone konkretnie na pyłki np. brzozy, olchy, pleśnie, itp. i w takim razie nie trzeba czekać z testami aż do października? Odpowiedz Link Zgłoś