13.09.10, 13:47
W niedzielę wieczorem odmówiono mi w Legionowskim pogotowiu iniekcji domięśniowej zastrzyku,tylko dlatego,że skierowanie było z prywatnej kliniki,nawet za pieniądze.Pani doktor dosłownie rzuciła mi moje skierowanie i ampułkę z lekiem i powiedziała,że oni takich rzeczy nie robią i nie wie gdzie mogę to zrobić.Czy ktoś może wie o co chodzi w tym kraju,niedość,że państwowa opieka medyczna jest kiepska,to po zapłaceniu nawet zastrzyka nie zrobią.
Obserwuj wątek
    • w.iwo Re: Pogotowie 13.09.10, 15:44
      nie mamy pogotowia w Legionowie

- mamy zespoły ratownictwa medycznego czyli ambulanse, które obsługują rejon powiatu i tylko w sytuacjach zagrożenia życia (np. dowożą do szpitali)
      - przychodnie rejonowe
      - świąteczny i nocny dyżur w dwóch przychodniach

tak naprawdę to ten prywatny lekarz jest kiepski - bo nie udzielił dokładnej informacji
      państwowa opieka medyczna nie jest darmowa, jeśli lekarz prywatny nie ma umowy z NFZ to nikt w państwowej przychodni nie będzie respektował skierowania na bezpłatne zabiegi

każdy zabieg i wizyta lekarska w naszych przychodniach jest rozliczana z NFZ
      kto zapłaci za to ? lekarz ze swojej kieszeni ?

żeby mieć "darmowe" iniekcje czyli na ubezpieczenie trzeba mieć skierowanie od lekarza który ma umowę z NFZ

najlepiej byłoby zadzwonić i poprosić o informację, zapytać o iniekcje płatne
      tel. na stronie Przychodnia Zdrowie oraz SPZLO
    • plunio7 Re: Pogotowie 13.09.10, 16:10
      1. Zastrzyki robią pielęgniarki, nie lekarze.
      2. Pogotowie, jak sama nazwa wskazuje, udziela pomocy w nagłych sytuacjach.
      3. Zastrzyki robi albo wynajęta pielęgniarka, albo idzie się do przychodni.
      • w.iwo Re: Pogotowie 13.09.10, 17:25
        a pielęgniarkę to nie obowiązuje umowa z NFZ ?
        ;)
        • plunio7 Re: Pogotowie 13.09.10, 18:23
          A przypadkiem to nie szpital/przychodnię/inny ośrodek zdrowia obowiązuje umowa z NFZ, a lekarza/pielęgniarkę/technika/innego pracownika umowa z daną placówką i regulacje ustawodawcy?
          • w.iwo Re: Pogotowie 13.09.10, 21:50
            Plunio7 wróć do tematu :)
            lekarz ani pielęgniarka (w przychodni publicznej) nie może wykonać świadczenia wobec pacjenta, który przynosi skierowanie z prywatnej placówki (która nie ma umowy z NFZ)
            za to na pewno respektowane są skierowania do szpitala

w sprawach dokładnej wyroczni prawnej (bez skrótów myślowych) zapraszam na stronę NFZ
            • ralphie Re: Pogotowie 14.09.10, 08:53
              Extra, to jest tak skomplikowane, że jak zaboli mnie brzuch, pójdę prosto do grabarza. Mam nadzieję, że jego NFZ jeszcze nie dotknął swymi mackami :)
              • madziulec Re: Pogotowie 14.09.10, 09:00
                Ja nie wiem..
                Setki ludzi pojmuja jak to dziala.
                Ze lekarz POZ, ze inny, ktory ma umowe z NFZ...
                Proste.
                Ale ktos nie pojmie i gulgocze jak indyk ...
                Ujj..
                • ralphie Re: Pogotowie 14.09.10, 10:33
                  madziulec napisała:

> Ze lekarz POZ, ze inny, ktory ma umowe z NFZ...
                  > Proste.

Niezupełnie, bo zaczyna to przypominać dwa niezależne, konkurencyjne i wzajemnie się nie lubiące systemy opieki zdrowotnej.
            • millka73 Re: Pogotowie 14.09.10, 14:04
              Nawet jeśli pacjent zapłaci za usługę,bo z tego co wiem,że w przychodniach NFZ prywatnie można załatwić wiele np.szybka wizyta u specjalisty,badania lek.ze skierowaniem z prywatnej kliniki itp.
              • ralphie Re: Pogotowie 14.09.10, 14:32
                W przychodniach tak, pogotowie rządzi się chyba innymi prawami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka