Dodaj do ulubionych

Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań

05.11.10, 23:04
Na pierwszy ogień dwie osoby

Radna Agata Zaklika - przywołam post

Mogę spokojnie zdradzić, że "Pewna młoda radna prawie cały czas posiedzenia komisji poświeciła na oglądanie pod stołem katalogu projektów budowlanych domów jednorodzinnych." to była pani Agata.
Nie będę na nią głosował i zachęcam, aby inni nie głosowali. Radna po uczestnictwie w Społecznej Radzie Pasażerów straciła energię i chyba nie ma czasu na zajmowanie się lokalnymi sprawami.

Drugą osobą, która budzi moje wątpliwości jest kolega Paweł Kownacki. Myślę, że to dobrze, że kandyduje na wójta Wieliszewa a nie do powiatu. Chciałbym się zapytać, co Paweł zrobił w ramach realizacji punktu swojego poprzedniego programu, gdzie zapewniał że zrobi co może w sprawie zapewnienia dostępu do Internetu na terenie całego powiatu. A myślę, że w samej gminie Wieliszew znalazłyby się miejsca, gdzie nie jest z tym najlepiej. Z przyglądania się rozwiązaniom w Zielonce nic nie wyszło i władze powiatowe, ani żadnej gminy nie złożyły dokumentów na przetargi UKE na częstotliwości na dostęp do Internetu. Kasa na 8.4 POIG też jest dalej do wykorzystania. Jak się coś napisało w programie, to wypada się rozliczyć z realizacji tych zamierzeń.

A znacie kogoś z kandydatów, który obiecał coś w 2006 i miał kłopoty z wypełnieniem tych obietnic?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 05.11.10, 23:27
      Parę wątków z tamtego okresu
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,49172842,,wybory_2006_powiat.html?v=2&wv.x=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,51325231,,Prawy_do_lewego_wyborcze_ciekawostki.html?v=2&wv.x=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,47091151,,Co_w_ostatniej_kadencji_zrobili_radni_powiatowi_.html?v=2&wv.x=2
      Lektura lekko mnie przerazila.
      • e-legionowo Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 05.11.10, 23:57
        Jak uzyskać w prosty sposób od kandydata obowiązek zajmowania się tematami z programu wyborczego ??

Zaproponować podpisanie weksla na 10k PLN za każdy punkt programu ;))

• pawelkownacki Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 06.11.10, 00:02
        Wybitnie Psychomaszyno jesteś moim fanem :)... powtarzam na obecnych spotkaniach wyborczych, że właśnie nie udało mi się stworzyć ogólnodostępnego internetu przy użyciu technologii Wi-Max... ale jest taki Twór jak Agencja Rozwoju Mazowsza - blisko obecnym jeszcze wladzom województwa i ta Agencja pod auspicjami Marszałka ma/miała ubiegać sie o częstotliwość obszaru większego niźli nasz zacny powiat....
        A może zajrzyj Psychomaszyno do mojego poprzedniego programu i sprawdź co mi się udało?...
        • e-legionowo Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 06.11.10, 01:48
          fajnie brzmi hasło, darmowy Internet a jeszcze fajniej darmowy prąd lub darmowe ścieki !!
          ta kiełbasa już była nie raz odgrzewana i zawsze się okazuje, że ktoś musiał za nią zapłacić :))
          • psychomaszyna Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 06.11.10, 05:20
            Przemku, ale nikt nie mówi, żeby cokolwiek dla osób prywatnych była za darmo. Ale niestety bywa tak, że się chce kupić stały dostęp do Internetu bez limitów takich jak, gdy się korzysta z transmisji 3G, a nie ma u kogo. Nie mówmy o dostępie SAT bo to ekstremum.
            • e-legionowo Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 06.11.10, 21:56
              Problemem do tej pory było prawodawstwo, które powodowało że inwestycje na terenach wiejskich były średnio-opłacalne a realizacja to kilkanaście miesięcy, zamiast kilku.
              Całe szczęście, że w tym roku została podpisana specustawa i już są pierwsze efekty, w postaci inwestycji telekomunikacyjnych.
              ... ale nie o tym był wątek :)
        • psychomaszyna Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 06.11.10, 05:17
          I to podejście mi się podoba. Otwarcie powiedziane, że się nie udało. Duży plus bo rzadko się zdarza, że kandydat kto tak powiedzieć. Dla mnie był to istotny punkt Pawle, gdyż kontaktowałem się w tej sprawie z Tobą nie raz przez cały okres upływającej kadencji.
          Oczywiście inni wyborcy mogą zwrócić uwagę na inne Twoje dokonania i zdecydują według własnego uznania.
          • jangrabiec.pl Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 06.11.10, 16:25
            Trudno Pawła winić za to że mu się nie udało. Pamiętam na początku kadencji kilka spotkań poświęconych jego propozycji: powołaliśmy zespół roboczy, omawialiśmy koncepcję z kilkoma firmami wykonawczymi i operatorami internetu. Potem zarząd województwa podjął decyzję, że nie będzie konkursu na budowanie infrastruktury internetowej z RPO Mazowsze, ale cała dotacja trafi do Agencji Rozwoju Mazowsza, która lepiej wyda dotację.
            Kilka razy spotkaliśmy się z przedstawicielami Agencji przekonując że warto u nas zainwestować. Zlecone zostały analizy. Wygrała koncepcja budowy światłowodów na terenach wiejskich z dala od Warszawy, ale nie wiem czy do tej pory wyszła poza fazę projektowania. Jeśli nowy zarząd województwa zmieni koncepcję i wtedy wrócimy do rozmów.
            • ralphie Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 17.11.10, 08:06
              Może nie rozumiem do końca powiązań organizacyjnych ale czy o dotacje na budowę takiej infrastruktury, gminy, powiat mogą ubiegać się samodzielnie?
        • ralphie Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 08.11.10, 08:51
          Z tym internetem to jakaś większa porażka była. Kiedyś w tej sprawie pisałem Pawle do Ciebie, przemilczałeś ;) Serock cholibcia też. W czym zatem był problem?
    • barnabaxyz Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 16.11.10, 14:06
      Nie trzeba pamiętać obietnic sprzed ostatnich wyborów. Wystarczy przypomnieć sobie co jeszcze nie tak dawno napisali choćby na temat szpitala na swoich stronach internetowych. Gdy nastał czas wyborów wszyscy mówią że chcą szpitala a Pan Smogorzewski to nawet o nim marzy. A jeszcze nie tak dawno zwalał wszystko na powiat i przekonywał że to ryzykowne i nie ma pieniędzy. Starosta natomiast w wypowiedzi z 16-10-2009 wmawiał że tak naprawdę szpital w NDM był wybudowany także dla naszego powiatu bo to wtedy była jedna jednostka terytorialna. Może i był tylko ile od tego czasu ludzi i samochodów tu przybyło? I dlaczego nie poinformował podczas swojej akcji 100000 mieszkańców że szpital mieści się i będzie się mieścił w innym powiecie bo on i tak zwali to na Warszawę?
      Wspomnę jeszcze o stosunku władzy do obywatela. Czytałem kiedyś taki wywiad w którym na pytanie czy jeśli miasto nie radziło sobie z wypełnianiem swoich obowiązków to czy nie powinno nie karać obywateli mandatami za niewypełnianie tych samych obowiązków? (chodziło konkretnie o odśnieżanie podczas ostatniej zimy) Odpowiedz starosty - Może powinniśmy pomyśleć o podatku w wysokości 2 gr/m. Czyli co ukrajmy ich nie tylko za to ze sami nie dają rady odśnieżać ale tez za to ze miasto sobie nie poradziło?
      I jak można wierzyć takim ludziom że cokolwiek z tego co mówią jest prawdą? Przecież tylko głupiec do kwadratu uwierzy ze zaraz po wyborach nagle nie zmienia zdania.
      Zresztą szczerz mówiąc nie wierze w uczciwość intencji polityków jakiejkolwiek maści i mam zamiar w niedziele wyborczą iść na ryby. Wbrew temu co mówią w Tv nie oddany głos tez jest głosem - głosem braku poparcia dla kogokolwiek i niechęci do udzielenia jakiejkolwiek legitymizacji władzy startującym kandydatom.
      • kubah1 Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 16.11.10, 16:46
        Jeśli chcesz zademonstrować brak poparcia dla kogokolwiek, swoją niechęć wobec wszystkich, to pójdź głosować i oddaj głos nieważny - w ten sposób pokażesz swoje zaangażowanie, a jednocześnie nikomu nie oddasz swojego CENNEGO głosu.
        Jak nie pójdziesz to nie będzie wiadomo dlaczego: czy był to znak protestu czy dlatego że Ci się nie chciało, czy dlatego że była brzydka pogoda i coś ciekawego w tv - to był żart ;)
        • barnabaxyz Re: Wybory - czas rozliczeń z obietnic i dokonań 17.11.10, 19:13
          Jasne... a nie oddany głos to też nie jest pokazanie braku poparcia? przy nieważnym glosie podbijam statystykę frekwencji czyli wzmacniam legitymizacje władzy (bo została wybrana przy wysokiej frekwencji) a tego właśnie nie chce czynić. To też jest forma wyboru o której wiele osób nie pamięta i o której władza RP nie chce mówić w swoich telewizyjnych przemówieniach tylko zwala to na lenistwo...
      • mareklegionowo pytanie do pana Grabca 17.11.10, 14:54
        w zwiazku z nieodpowiadaniem przez Pana Smogorzewskiego,chciałem sie dowiedziec czy i kiedy bedzie robiona droga d61 po drugiej stronie wiaduktu w stronę Zegrza oraz czy bedą przeprowadzane jakies prace na osiedlu Piaski przy jednostce wojskowej.
        Powstaje tam kilka nowych bloków i moze warto bylo by cos taz zrobić.
        • pomagam-w-legionowie Re: pytanie do pana Grabca 17.11.10, 15:19
          Ani starostwo, a ni miasto nie odpowiadają za DK61. To zadanie własne GDKiA.
        • 3goust Re: pytanie do pana Grabca 17.11.10, 15:39
          napisz do Małgorzaty Tarnowskiej w sprawie dk 61 udzieli ci wyczerpującej odpowiedzi. Naprawdę to nie boli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka