Dodaj do ulubionych

Petycja w obronie inwestycji drogowych aglomeracji

20.12.10, 09:22
Szanowi forumowicze,

Do 27.12.2010 r. trwają konsultacje społeczne Programu Budowy Dróg Krajowych na lata 2011-2015. W związku z tym, iż projekt tego dokumentu zakłada duże cięcia w aglomeracji warszawskiej, które także dotkną Legionowo, SISKOM zwraca się z uprzejmą prośbą o składanie głosów poparcia pod petycją, którą złożymy osobiście w Ministerstwie Infrastruktury 27 grudnia 2010 r.

Nie chcemy wiecznie stać w korkach!!!
Warszawa musi mieć obwodnicę i nowe trasy wylotowe
Podpisz petycję
www.siskom.waw.pl/petycja.htm

Uprzejmie prosimy o potwierdzanie podpisów przez weryfikację pocztą elektroniczną
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 20.12.10, 10:03
      gdzie w tym jest Legionowo?
      S17 nas nie tyczy,tym bardziej S7 z którą nie mamy połączenia.
      • robert_c Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 20.12.10, 10:50
        Odkładana jest też modernizacja DK61
        Poza tym z Legionowa ludzie dojeżdżają w różne cześci Warszawy.
        Legionowo wchodzi w skład warszawskiej aglomeracji. Cięcia w budowie dróg dotykają praktycznie całą warszawską aglomerację.
        • kka69 Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 12:10
          W tej petycji nie ma słowa o drodze DK61 , więc podpisy pod nią nie zmienią stanu prac przy tej drodze.
          A podpisując się pod tą petycją, to naprawdę możemy wpłynąć na to że inne drogi , np DK61 zostanie wstrzymana, bo skądś trzeba będzie te pieniądze przetransferować, bo przecież nie do drukować ;)
          JA osobiście, to nawet myślę, aby podpisać się przeciw tej petycji, to może DK61 będzie dalej kontynuowana.

PS:
          A w nowych wersjach map do nawigacji opartej na NAVTEQu już można "pojeździć " obwodnicą Serocka :)
      • kwitkows Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 10:38
        Oczywiście, że nas dotyczy. Wstrzymano wszystkie inwestycje dotyczące Pragi. Każda próba wyjazdu w stronę, Terespola czy Lublina oznacza przebijanie się przez całą Warszawę. Chyba, że nie ruszasz się nigdzie poza Legionowo i centrum Warszawy, wtedy faktycznie nic Ciebie nie dotyczy.
        • olszewnica Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 10:42
          Po kupnie nawigacji samochodowej można Warszawke omijać ...Szerokim łukiem.... hihihihi ;)
          Polecam!
          • kwitkows Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 20:21
            > Po kupnie nawigacji samochodowej można Warszawke omijać ...Szerokim łukiem....
            Życzę powodzenia. Znajdź mi proszę szybką trasę z Legionowa do Lublina albo do Terespola.
            Do Mińska Maz. jeszcze jestem w stanie jechać przez Wołomin i jakieś wąskie uliczki ale to się opłaca tylko jak są mega korki w Warszawie i nie ma śniegu.
            • pleg Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 20:43
              Znajdź mi proszę szybką trasę z Legionowa do Lublina albo do
              > Terespola.

Polecam: trasa Strużańska do Marek, potem drogą nr 631 przez Zielonkę do Rembertowa (tu może być korek, ale potem będzie gładko), następnie przed wiaduktem nad torami trzema trzeba zjechać do miasta (Rembertowa), zrobić mała pętelkę (Strażacką do Cyrulików) i dalej drogą nr 637 do granic Sulejówka, aby tam skręcić w Piłsudskiego i dojechać do drogi nr 2 przed rozjazdem w na Terespol i Lublin
              (warto wcześniej spojrzeć na mapę, trasa nie dla ścigaczy)
              • kwitkows Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 22:51
                pleg napisał:

> Znajdź mi proszę szybką trasę z Legionowa do Lublina albo do
                > > Terespola.
                > Polecam: trasa Strużańska do Marek, potem drogą nr 631 przez Zielonkę do Rember
                > towa (tu może być korek, ale potem będzie gładko)
                Widać jak znasz rzeczywistość. Na Żołnierskiej zawsze jest korek, zwłaszcza do Powstańców. Czasami łudzę się, że jadąc bardzo wcześnie uda się go uniknąć ale niestety nie. Czasy gdy ta trasa była przejezdna minęły kilka lat temu. Dlatego potrzebna jest mi wschodnia obwodnica, tak samo jak tysiącom ludzi którzy codziennie tkwią na tej dziurawej Żołnierskiej i próbują jeździć okolicami szukając rozwiązania.

Twój pomysł i tak jest słaby. Lepiej jeździć już prosto Żołnierską i Rekrucką, nie trzeba się plątać po Rembertowie, a Czecha w tamtą stronę nigdy mi się nie korkuje jak jeżdżę.
                • pleg Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 26.12.10, 12:07
                  Odcinek w Starej Miłosnej jest często zakorkowany, dopiero jak dojeżdżasz do Zakrętu jest już lepiej
            • 3goust Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 20:44
              O czym ta mowa? Pan z SISKOMU mówi nam że to bezpośrednio dotyczy legionowa.
              1) Mieszkaniec legionowa może jechać do warszawy, ale nie musi.
              2) Podchodząc do tematu twoim tokiem należy podpisać petycje budujcie drogi.
              3) Każdy jedzie tam gdzie musi, [ja do ziemi wareckiej lub do ziemi garwolińskiej] ale to nie znaczy że dla danego obszaru jest to najważniejsza inwestycja.
              4) Legionowo powinno walczyć o trasę mostową, poszerzenie drogi 61 do Zegrza, dalszą część obwodnicy Jabłonna. Mogli legionowianie powalczyć jeszcze o TOG ale to chyba bardziej zależeć powinno warszawie.
              • kwitkows Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 21.12.10, 22:42
                3goust napisał:
                > 4) Legionowo powinno walczyć o trasę mostową, poszerzenie drogi 61 do Zegrza, d
                > alszą część obwodnicy Jabłonna. Mogli legionowianie powalczyć jeszcze o TOG ale
                > to chyba bardziej zależeć powinno warszawie.
                Ty chcesz jechać do Zegrza albo do NDM a ja muszę jeździć do tego nieszczęsnego Lublina. I pewnie statystycznie rzecz biorąc to więcej ludzi będzie zadowolonych ze wschodniej obwodnicy Warszawy niż z nowej, wspaniałej drogi do Nowego Dworu.

TOG jest tak samo odległa w czasie jak Trasa Mostowa. Natomiast wschodnia obwodnica Warszawy jest czymś co ma realne szanse powstać w najbliższym czasie.
                • 3goust Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 22.12.10, 08:40
                  kwitkows napisał:
                  > Ty chcesz jechać do Zegrza albo do NDM a ja muszę jeździć do tego nieszczęsnego
                  > Lublina.

W NDM byłem dwa może trzy razy w życiu. I nie dlatego podałem te trasy dlatego że ja jeżdżę, lecz jako element bardzo ważny dla samego legionowa i okolic.
                  Droga dk 17 jest przyjemną drogą, świeżo wyremontowaną, i jest tak naprawdę do pokonania, korkuje się w Kołbieli co by rozwiązało bezkolizyjne skrzyżowanie zamiast ronda, bądź sama obwodnica Kołbieli. Kiedyś stało się jeszcze na targowej ze względu na targ [jarmark Europa] ale jak tam nie handlują jest znośnie na całej trasie.
                  • kwitkows Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 23.12.10, 23:03
                    3goust napisał:
                    > Droga dk 17 jest przyjemną drogą
                    Żartujesz. Jedna z bardziej niebezpiecznych i mocno uczęszczanych. Wiele mogę o niej powiedzieć, ale nie to że jest przyjemna. Był taki czas, że widziałem tam raz w tygodniu bardzo poważny wypadek, gorzej chyba tylko było na trasie do Białegostoku.

>, świeżo wyremontowaną, i jest tak naprawdę do
                    > pokonania, korkuje się w Kołbieli co by rozwiązało bezkolizyjne skrzyżowanie za
                    > miast ronda, bądź sama obwodnica Kołbieli.
                    Ja nie przeczę, że da się tamtędy jeździć. Ale czytaj ze zrozumieniem - piszemy o obwodnicy Warszawy, bo co z tego że od Zakrętu będziesz miał nawet autostradę skoro będziesz musiał do niej dojeżdżać zatkaną Żołnierską albo stać w korku przy Wileńskim.

> Kiedyś stało się jeszcze na targowe
                    > j ze względu na targ [jarmark Europa] ale jak tam nie handlują jest znośnie na
                    > całej trasie.
                    Wybacz, ale szybciej dojeżdżam pod Pałac niż przebijam się przez Pragę. Okolice Wileńskiego są zawsze zapchane mniej lub bardziej. Każdy próbuje to objechać na setki sposobów i raz się udaje a raz nie. Jeden mały problem przy Wileńskim i stoi cała Praga.
                    • 3goust Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 24.12.10, 09:05
                      Droga jak droga, na każdej zdarzają się wypadki nawet ostatnie trzy przypadki pokazują że na drogach bezkolizyjnych również. Tak wiec uważam że dk 17 Jest przyjemna w jeździe, dlaczego?
                      Przede wszystkim, ma nowiutką nawierzchnie, ma szerokie pobocza asfaltowe, mimo że przechodzi przez teren zabudowany to prędkość podniesiona jest znakiem do 70km/h. A kto się znajduje na tej drodze naprawdę nie mi jest oceniać. Czy to są kierowcy co walczą o życie bo chcą jechać 120km/h i wyprzedzają za wszelką cenę na trzeciego bo to wielka hańba nacisnąć na hamulec i chwilkę powlec się 100km/h za samochodem poprzedzającym.

przeczytałem co napisałeś i zastanawiam się co traktujesz jako olbrzymi korek? Ile razy bym nie jeździł to jedyne spowolnienia jakie teraz tam się odbywają są spowodowane przez światła. zresztą czasem na jednym cyklu daje się przejechać skrzyżowanie, ale od razu korek?

ja na żołnierskiej nigdy nie stałem bo tamtędy nie jadę[;)] Spróbuj drogą wojewódzką 637.
                      • kwitkows Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 24.12.10, 10:08
                        3goust napisał:
                        > ja na żołnierskiej nigdy nie stałem bo tamtędy nie jadę[;)] Spróbuj drogą wojew
                        > ódzką 637.
                        Przecież aby dojechać do 637 trzeba jechać Żołnierską albo Chełmżyńską.

Ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Ja uważam, że jeśli muszę poświęcić minimalnie ponad 1:30h na dojazd z Legionowa do Zakrętu (niecałe 40km) to jest to zdecydowanie za dużo, skoro w tym samy czasie mogę pokonać w trasie trzy razy większą odległość. Warszawie po prostu brakuje obwodnic, zwłaszcza praska strona jest strasznie zaniedbana. I jakiekolwiek argumenty, że któraś droga się mało korkuje są bezsensowne. To nie jest normalne, że aby przejechać na drugą stronę stolicy europejskiego kraju trzeba się pchać prawie do centrum miasta.
                        • 3goust Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 24.12.10, 13:21
                          kwitkows napisał:
                          > Przecież aby dojechać do 637 trzeba jechać Żołnierską albo Chełmżyńską.

Ja jadę modlińska/jagielońska> targowa>grochowska>płowiecka>czecha>szosa lubelska
                          I naprawdę miło się jedzie cały czas prosto, i co jakiś czas rondo.
                          mi 1:30 zajmuje dojazd lekko za obwodnice Garwolina, ale ja to rzadko jeżdżę i jak jadę wybieram trasy mniej oblegane i luźne.
                        • psychomaszyna Obwodnica Pragi 26.12.10, 07:42
                          Powstaje więc pytanie, czy o obwodnicę Pragi petycje powinny iść do rządu, czy do HGW? Zwłaszcza, jak ostatnio Warszawa zrezygnowała z budowy trasy łączącej rondo Wiatraczna z węzłem Żaba...
                          A z punktu widzenia Legionowa, to chyba jednak najbardziej am w tej chwili powinno leżeć na sumieniu:
                          1. poszerzenie Modlińskiej do 4 pasów na całej długości,
                          2. budowa pętli tramwajowej na Winnicy jak najbliżej Modlińskiej,
                          3. przedłużenie Marywilskiej do Legionowa wzdłuż torów
                          To wszystko to postulaty do HGW, a nie do GDDKiA
                          • olszewnica Re: Obwodnica Pragi 26.12.10, 11:27
                            Ot mądrego i miło posłuchać! Dokładnie petycja do *HGW* !!!
                          • kwitkows Re: Obwodnica Pragi 26.12.10, 11:51
                            psychomaszyna napisał:
                            > A z punktu widzenia Legionowa, to chyba jednak najbardziej am w tej chwili powi
                            > nno leżeć na sumieniu:
                            > 1. poszerzenie Modlińskiej do 4 pasów na całej długości,
                            Generalna przebudowa Modlińskiej się dzieje. Sensu 4 pasów nie widzę skoro i tak wszystko stoi przy wjeździe na most. Mosty i same dojazdy do mostów powinny być jak najszersze.

> 2. budowa pętli tramwajowej na Winnicy jak najbliżej Modlińskiej,
                            Też się dzieje, etapowo, z oporami po stronie mieszkańców Tarchomina.

> 3. przedłużenie Marywilskiej do Legionowa wzdłuż torów
                            A tutaj jestem generalnie przeciw i już rozmawialiśmy na tym forum kilka razy w tym temacie.
                            • psychomaszyna Re: Obwodnica Pragi 27.12.10, 01:24
                              1. O ile się orientuje przebudowa całej Modlińskiej do szerokości 4 pasów w każdą stronę jest już zaplanowana, tylko brak na nią funduszy.
                              2. Dzieje się, ale z fatalnym planowanym usytuowaniem krańcowej pętli tramwajowej w Winnicy. I to budzi, moim zdaniem, największe protesty. Proponuję prześledzić temat.
                              3. No to pozostaniemy w stanie rozbieżności poglądów. Moim zdaniem ta inwestycja ma jak największy sens, a o ile nie wpuści się tam ruchu dużych samochodów ciężarowych. Patrząc jak Modlińską w tej chwili potrafi zakorkować jakikolwiek wypadek, od razu widzi się, że potrzebna jest alternatywna droga do Warszawy.

Co do protestu przeciwko cięciom - jestem zdecydowanie za tym, aby w rozsądnym wariancie jak najszybciej rozpocząć budowę obwodnicy Łomianek. Byłby to jakiś krok przybliżający nas do dość odległej i niestety coraz mniej realnej budowy Trasy Mostowej.

O potrzebie inwestycji w postaci Trasy Olszynki Grochowskiej już nie piszę. Myślę, że ten temat rozkręci się znów w momencie kiedy lotnisko w Modlinie zacznie sprawnie funkcjonować. Minimum, które będzie wówczas potrzebne to dokończenie obwodnicy Jabłonny. Nie wszyscy przecież pojadą do Modlina z Pragi koleją.
                          • kwitkows Re: Obwodnica Pragi 26.12.10, 11:54
                            psychomaszyna napisał:
                            > Powstaje więc pytanie, czy o obwodnicę Pragi petycje powinny iść do rządu, czy
                            > do HGW? Zwłaszcza, jak ostatnio Warszawa zrezygnowała z budowy trasy łączącej r
                            > ondo Wiatraczna z węzłem Żaba...
                            W sumie to piszesz o czymś zupełnie innym. Twoje propozycje mają się nijak do udrożnienia przejazdu PRZEZ Warszawę. Patrzysz tylko z punktu widzenia dojazdu do Centrum Warszawy. A tutaj chodzi u umożliwienie wydostania się poza jej granice albo objechania bez stania w korkach przy każdym z mostów.
                            • psychomaszyna Re: Obwodnica Pragi 27.12.10, 01:13
                              A ile osób z Legionowa na co dzień dojeżdża do Warszawy, a ile ją objeżdża? Śmiem postawić tezę, że do Warszawy dojeżdża 90 % legionowian. Dlatego, patrząc z tego punktu widzenia, bardziej potrzebne nam są elementy wewnętrznej obwodnicy śródmieścia.
                              • psychomaszyna Re: Obwodnica Pragi 27.12.10, 01:31
                                Dla precyzji sformułowań - objeżdża Warszawę w tej chwili jest równoznaczne z przejechaniem Warszawy. Objazd miałby miejsce, gdyby były obwodnice Warszawy, czy to wewnętrzne, czy zewnętrzne.
              • tomjani Re: Petycja w obronie inwestycji drogowych aglome 12.01.11, 10:45
                3goust napisał:

> O czym ta mowa? Pan z SISKOMU mówi nam że to bezpośrednio dotyczy legionowa.

Ten Pan z SISKOMu jest zarazem panem z pekapiarnianej betoniarni na Grójeckiej jakby kto jeszcze nie wiedział. Może będzie lepiej napisać do niego petycję o to aby PKP pospieszyła się z remontem kolejowej trasy Warszawa - Gdańsk, a przynajmniej wstawiła tam gdzie się tylko da prowizoryczne rozjazdy, aby do minimum skrócić jednotorowe odcinki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka