Dodaj do ulubionych

biblioteka_legionowo

• numer170 Re: biblioteka_legionowo 22.07.11, 17:09
      Ma rację jeden z przedmówców, że zawracanie głowy ministrowi godzinami otwarcia biblioteki powiatowej jest przegięciem. Za coś biorą pieniądze osoby wybrane przez mieszkańców na eksponowane stanowiska. Spotkanie z dyrektorem i władzami mogłoby się odbyć ale czy to coś zmieni jeśli nie będzie innego nastawienia. Jeśli się nie podejmuje żadnych prób rozwiązania problemu tylko stwierdza, że się nie da, to szkoda gadać. Władze Legionowa po prostu nie liczą się ze zdaniem mieszkańców. Powiem więcej, sami przecież pracują w Legionowie i zawsze zdążą nawet po pracy. A może tak mało są zainteresowani tą sprawą, ponieważ w ogóle nie są czytelnikami biblioteki. I to by wiele wyjaśniało.
      Propozycja pracy przez dwa dni rano a reszta w godzinach popołudniowych też moim zdaniem powinna być wzięta pod uwagę jeśli nie można wprowadzić zmianowości.

• bigmili Re: biblioteka_legionowo 25.07.11, 21:30
        Ostatnio wpadła mi do ręki gazeta Echo Legionowa i ku mojemu zdumieniu przeczytałem artykuł w którym dyrektor biblioteki twierdzi, że nie ma możliwości prawnych do innych godzin pracy bibliotekarzy a prezydent twierdzi że taka możliwość jest. Z tego wynika, że chyba faktycznie minister musi to rozpatrzyć. Przepraszam za cyniczny wpis (to oczywiście żart) ale to co wypowiadają ludzie którzy otrzymują pobory z naszych podatków to istny kabaret powiatowy - tyle tylko że oni kpią z nas i śmieją się nam prosto w nos i jakoś wcale mnie to nie śmieszy. Do tego jeszcze ciągle leje.
    • numer170 Re: biblioteka_legionowo 05.08.11, 15:48
      Teraz są wakacje i jest najlepsza pora na wprowadzanie zmian od września, dotyczy to zarówno pracy w tygodniu, jak i w soboty. Ale z milczenia i dyrektora, i prezydenta w tej sprawie wnioskuję, że albo się urlopują albo liczą na zmęczenie materiału (czyli nas mieszkańców). Mam nadzieję, że się przeliczą.

Nawiązując do wpisu 2-Kasi przypomniałam sobie, że jakoś tak na wiosnę w jednej z bibliotek czytelniczka zbierała podpisy popierające albo ranne albo popołudniowe godziny otwarcia biblioteki w soboty. Z tego co widziałam na liście tylko kilka osób było za popołudniowymi, nie wiem czy stanowiło to około 1% wszystkich podpisów. Może ktoś wie co się stało z tymi podpisami?
    • aallicja Re: biblioteka_legionowo 14.08.11, 10:52
      Musi być zachowana tzw. doba pracownicza - czyli spokojnie mogliby mieć otwarte poniedziałek, wtorek, środa 8-16 i czwartek, piątek 11-19. Zakładam oczywiście opcję zbyt małej ilości pracowników. Bo w innym przypadku w ogóle nie ma problemu i każdy może pracować jeden tydzień na zmianę poranną, a drugi na popołudniową i biblioteka mogłaby być codziennie otwarta 9-19.
      • zorzapol Re: biblioteka_legionowo 21.08.11, 19:06
        Kończą się wakacje i można zaśpiewać "... a mnie jest szkoda lata...". A tak na serio: czy coś się zmieniło w sprawie godzin otwarcia miejscowej biblioteki?. Nie miałam dostępu do codziennych informacji przez pewien okres czasu i dlatego nie jestem na bieżąco. Z powyższych wpisów nie zionie optymizmem, ale może ktoś wie coś bardziej konkretnego? Czy władze miasta chociaż raz zabrały głos w tej sprawie? , czy nadal uważają że sprawy nie ma? Przecież od września (chyba się nie mylę?) biblioteka jest czynna także w soboty. Na stronie głównej biblioteki nie zauważyłam żadnych nowych informacji (oprócz ilości książek zebranych dla Białorusi- chwała im za to), a przecież wszystkim chodzi o dobro mieszkańców i czytelników. Czekam na jakieś informacje i pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów
        • aallicja Re: biblioteka_legionowo 21.08.11, 20:27
          Proponuję zasięgnąć informacji u źródła.
          • numer170 Re: biblioteka_legionowo 25.08.11, 20:41
            U źródła, czyli u dyrekcji biblioteki? Przecież już się wypowiedziała - to na prośbę czytelników, a w ogóle to się nie da. A prezydent wykazuje się albo lenistwem i takie drobne sprawy go w ogóle nie interesują, albo co jeszcze gorsze nie potrafi przywołać do porządku swoich podwładnych. Zaczyna się nowy rok szkolny i wszystko zostaje bez zmian. Szkoda gadać - bezsilność władz miasta jest porażająca.
    • mieszkanieczbloku Re: biblioteka_legionowo 26.08.11, 12:28
      Osobiście jestem za likwidacją biblioteki w obecnym miejscu, a jeśli chcecie zmienić godziny to najlepiej żeby była czynna od 22-6 rano. Bo przez ten bajzel jaki teraz jest nie ma gdzie parkować. Dziękuję ci o panie Prezydencie.... za twe hojne dary....pseudo parking i zakaz parkowania pod biblioteką, oraz za uruchomienie kolejne szkoły w tym miejscu.
      • pleg Re: biblioteka_legionowo 27.08.11, 13:43
        Dziękuję ci o panie Prezydencie.... za tw
        > e hojne dary....pseudo parking i zakaz parkowania pod biblioteką, oraz za uruch
        > omienie kolejne szkoły w tym miejscu.

Proponuję przeprowadzić się mieszkańce bloku na wies. Tam nie będzie ani parkingu, ani szkoły (przedszkola zresztą też nie), nie będzie też hałasujących dzieci i biblioteki, która blokuje miejsca parkingowe.
        Tylko psy czasem będą szczekać...
        • e-legionowo Re: biblioteka_legionowo 27.08.11, 14:21
          Chyba mieszkaniec krótko tam mieszka bo ja pamiętam, że SP3 była jedną z największych szkół podstawowych przed długi czas i nie było w tamtej okolicy ani parkingu SMLW a przy dojeździe od Sowińskiego parkowano "okrakiem" na chodniku i zieleni. Nie bardzo jest tez możliwość zasłaniać się zwiększoną ilością mieszkańców bo akurat po tej stronie nic się nowego nie pobudowało. A zabrano raptem 2 miejsca parkingowe przy wyjeździe ze ścieżki rowerowej i kilka pod biblioteką.
          • mieszkanieczbloku Re: biblioteka_legionowo 27.08.11, 20:44
            hahahaha
            ubodło ..cieszy mnie to, jak się robi dziadostwo to tak jest....a jak się tam nie mieszka to się gada głupoty....macie pojęcie o sprawie jak 5-latki... hihihihi
            • e-legionowo Re: biblioteka_legionowo 27.08.11, 21:56
              ale mianowicie co miało ubóść Twój poziom ?? bywali już na forum tacy, którzy reprezentowali niższy poziom i jakoś przeżyliśmy
              • mieszkanieczbloku Re: biblioteka_legionowo 28.08.11, 12:32
                niezła impertynencja, a poziom podobny do mojego....... znaczy się niski...hihihihi, to tak gwoli powyżej komenta, jednako bibliotekę skasują. Pozdro
                • zorzapol Re: biblioteka_legionowo 06.09.11, 12:33
                  mieszkańcuzbloku ! czyżbyś coś wiedział o czym inni nie wiedzą? Skąd wiadomość że bibliotekę skasują? Nie dość że nadal nie można korzystać z jej usług w godzinach rannych , to jeszcze mają skasować? Jeżeli do tego dojdzie , to gratulacje dla władz Legionowa. Pustynia kulturalna w mieście to bardzo piękna wizytówka dla rządzących - chyba że pikniki miejskie gdzie piwo i kiełbacha mają zastąpić wszystko. Mam nadzieję że do tego nie dojdzie i rozsądek weźmie górę. Myślę, że większość mieszkańców naszego miasta czeka na Bibliotekę z prawdziwego zdarzenia czynną i dostępną dla wszystkich. Jeszcze czytamy.
    • 2-kasia123 Re: biblioteka_legionowo 08.09.11, 13:49
      Nigdy nie wiadomo co nam władze wymyślą. Większość ich działań nie wiadomo czemu ma służyć, na pewno nie dobru większości mieszkańców.
      W sobotę poszłam rano po zakupy, po drodze chciałam wstąpić do biblioteki, już jest po wakacjach to w sobotę powinna być czynna.
      Niestety okazało się że dopiero po 13 (jak kiedyś monopolowy!!!)-. Cisnęły mi się na usta brzydkie słowa. Jedyne pocieszenie, że w swoich negatywnych odczuciach nie byłam osamotniona. Komentarze jakie padały pod adresem biblioteki i władz zwierzchnich - bezcenne i nie do cytowania. Niestety pan prezydent, szkoda mówić ma gdzieś nasze postulaty.
    • marceli_proust Re: biblioteka_legionowo 09.09.11, 11:14
      Ja zwykle złorzecze korzystając z internetowego katalogu zasobów.
      Czy ktoś z Was próbował to obsługiwać? Toż to zbrodnia przeciwko użytkownikowi.
      Na twórce tego koszmaru powinno się nałożyć wysoką kare pieniężną.
      • bigmili Re: biblioteka_legionowo 11.09.11, 06:48
        Aż przykro na to patrzeć. Jest takie stare powiedzenie "jaki pan taki kram". Ktoś tym zarządza? Jeśli nie można zmienić "coś" żeby użytkownikom było wygodniej to może warto zmienić "kogoś" na "kogoś" co zrobi "coś" w tej sprawie. Ważne żeby ten "pan" zadbał o ten "kram" i nie dla siebie tylko dla czytelników.
    • 7-elcia Re: biblioteka_legionowo 26.09.11, 10:48
      Widzę, że sprawa otwarcia Biblioteki w sobotę nic nie ruszyła do przodu na korzyść czytelników oczywiście.
      Odwiedziłam w minioną sobotę Bibliotekę główną, Panie siedzą i się nudzą bo ludzi jak na lekarstwo, pare osób głównie młodzież gra w jakieś bezsensowne gry i tyle. To jaki jest sens otwarcia tej instytucji w takich beznadziejnych godzinach. Dyrekcja Biblioteki chyba wogóle nie czyta tych wszystkich wpisów na forum. Wogóle nie obchodzi ją to , żeby mieszkańcy byli zadowoleni i mogli skorzystać z Biblioteki.
      Szkoda gadać:(((
      • pleg Re: biblioteka_legionowo 26.09.11, 23:55
        zmartwię cię w inne dni też się nudzą zajrzyj np. o 13:00
    • 2-kasia123 Re: biblioteka_legionowo 06.10.11, 20:13
      Może w niektórych tak ale na przykład na Sowińskiego to często się stoi w kolejce, tak dużo osób przychodzi. Oczywiście nie zawsze i nie codziennie. W bibliotece co jest w szkole to w czytelni przede wszystkim grają na komputerach, tak samo w ratuszu. Z książką to oni niewiele mają wspólnego.
      A wracając do sobót to po południu praktycznie poza latem to całe Legionowo jest wymarłe. To co chcecie żeby do biblioteki chodzili. Dlatego uważam, że powinni być otwarci w sobotę we wcześniejszych godzinach. Również w tygodniu, ale podobno nie ma kasy na to, cóż kryzys..
    • numer170 Re: biblioteka_legionowo 06.10.11, 20:19
      Słuchajcie czegoś w polityce dyrektora biblioteki nie rozumiem. Mówi, że nie może być dwuzmianowości, bo nie ma pieniędzy. A jak rozumieć zatrudnianie drugiej osoby do tak maleńkiej filii jak na Roi. Przecież tam jedna osoba się nudzi, tak mało czytelników. Nie szkoda kasy? Chyba że do towarzystwa. Czy naprawdę nikt nie kontroluje zasadności działań w tej instytucji?
      • zorzapol Re: biblioteka_legionowo 10.10.11, 09:13
        Numerze 170! Czyżbyś jeszcze nie zauważył, że w instytucji zwanej Miejską i Powiatową Biblioteką Publiczną w Legionowie, decyzje dotyczące działań tej instytucji (utrzymywanej z podatków mieszkańców) są zrozumiałe tylko i wyłącznie dla jednej osoby? Prześwietnej Pani Dyrektor, która ma własną wizję działalności i dostępności podległej jej instytucji. Nie ważne są głosy mieszkańców chcących korzystać ze zbiorów biblioteki na którą przekazują swoje pieniądze, ważna jest wizja prezentowania własnej osoby i niewielkim wysiłkiem zarabiania dużej kasy. Oby tak dalej Pani Dyrektor!
        • numer170 Re: biblioteka_legionowo 13.11.11, 17:10
          Brak reakcji władz świadczy o ich podejściu do swoich wyborców. Sprawa jest mało istotna z ich punktu widzenia. Jak zawiadomiono tv o pikiecie to władze powiatu i gminy zareagowały. Może i tu należy tak zrobić.
          Jak będą mogli się pokazać w okienku TV to zareagują.
          Starosta nawet na forum się wypowiedział.
        • werona539 Re: biblioteka_legionowo 11.03.12, 19:15
          To jest jakieś państwo w państwie ?
      • 2-kasia123 Re: biblioteka_legionowo 13.11.11, 16:57
        Nie chce mi się wierzyć że nikt w władz miasta najwidoczniej w ogóle się tym tematem nie interesuje. Jeżeli prawdą jest że polityka zatrudnienia w tej jednostce budżetowej jest taka nielogiczna jak jest pisane na forum to ja się pytam gdzie są władze i radni miasta. Biblioteka nie jest prywatną firmą i należałoby sprawdzić doniesienia zawarte we wpisach.
        Jeśli się mylą forumowicze to ktoś z urzędu powinien zrobić wpis, że była kontrola i wszystko jest OK. Inaczej tego nie widzę. z szacunku dla mieszkańców Legionowa radni też powinni zabrać głos w tej sprawie.
        • sylwestra321 biblioteka_legionowo 16.11.11, 17:24
          Zaczęłam ten wątek naiwna myśląc, że coś zależy od mieszkańców. Teraz widzę, że to był wielki błąd. Może jednak doczekam takiej chwili, może wreszcie ktoś zareaguje na wszystkie nieprawidłowości.

Szkoda że w tej sprawie dyrektor biblioteki nie jest tak "przychylny" jak w przypadku propozycji powstania nowej placówki - tak przynajmnej podają lokalne media. A może ta deklaracja jest tylko na pokaz?
        • 7-elcia Re: biblioteka_legionowo 21.11.11, 22:06
          Ci radni to do ... się nadają nic nie robią, a jak przychodzi pora wyborów to skamlą o głosy mieszkańców żeby tylko mieć stołek radnego. A jak już ich wybiorą to na początku coś zrobią, a potem siedzą cicho kasę biorą i tyle.
          Guzik ich obchodzi jakaś tam Biblioteka, pewne sami nie widzą potrzeby korzystania z jej usług więc wydaje im się że tą instytucją nie warto się zajmować.
          A co do dyrektora Biblioteki to szkoda gadać, ta osoba jest niereformowalna, myśli że robi karierę ale grubo się myli.
          Wydaje mi się że jeśli sami mieszkańcy nie zrobią jakiegoś szumu w mieście, z mediami w wogóle to nic z tego nie będzie.
          • zorzapol Re: biblioteka_legionowo 28.02.12, 13:37
            Witam ponownie wszystkich czytających i zainteresowanych działalnością Biblioteki w Legionowie. Narzekaliśmy w poprzednim roku na godziny otwarcia tej placówki. Nic nie wskóraliśmy, nikogo "ważnego " nie zainteresowaliśmy problemem, który dotyczy tych nas co lubią czytać i chcą korzystać z usług bezpłatnej biblioteki. W dniu dzisiejszym przeglądając stronę urzędu miejskiego zobaczyłam projekt do uchwały na najbliższą sesję Rady Miasta. Zakłada on zmianę statutu Biblioteki ze względu na planowane połączenie Wypożyczalni dla dorosłych i Oddziału dla dzieci w Bibliotece Głównej na Broniewskiego. Ma to podobno usprawnić pracę, lepiej wykorzystać pracowników i zwiększyć warunki lokalowe Wypożyczalni dla dorosłych. Może wreszcie zostaną uwzględnione nasze postulaty o zmianie godzin otwarcia? Miejmy taką nadzieję. Jeżeli wiecie coś więcej na ten temat, czekam na informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka