Dodaj do ulubionych

Legionowo lepsze????

23.02.11, 08:59
Dzis wysluchalam w radio Hobby (a co! sa tacy, co sluchaja:) wywiadu z Wiceprezydentem Zadroznym na temat naszego miasta.
Oto w skrocie:
- nasze miasto powinno przyciagac nowych mieszkancow i inwestorow
Miasto to taki sam produkt jak inne (tu nie dosluchalam - ale pewnie w domysle jak pasta do zebow, proszek, herbata czy ... inne produkty)

Nasze miasto nie moze ciagle opierac sie na hasle dobrego dojazdu czy zabytkow.

I tu nastepuja moje pytania:
- czy nasze miasto ma rzeczywiscie lepszy dojazd od innych miast w aglomeracji warszawskiej (np. Pruszkowa czy Otwocka??)
- czy nasze miasto moze pochwalic sie zachowanymi w dobrym stanie i pielegnowanymi zabytkami???

Beed wdzieczna za merytoryczna dyskusje.
Obserwuj wątek
    • plunio7 Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 09:40
      >- czy nasze miasto ma rzeczywiscie lepszy dojazd od innych miast w aglomeracji >warszawskiej (np. Pruszkowa czy Otwocka??)

Do północnych dzielnic ma lepszy, ale do centrum przegrywa, bo nie ma pociągów na śródmieście, tak jak taki Pruszków, czy Otwock. Dzięki temu z Pruszkowa jedzie się 20 minut, z Otwocka 48 minut, a z Legionowa przy dobrych wiatrach godzinę.
      • metron1 Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 10:58
        Nie przesadzaj, z Gdańskiego metrem do Centrum jedzie się około 5 minut. Wolę jechać w ten sposób niż zatłoczoną średnicą gdzie bez przerwy są jakieś opóźnienia awarie i wypadki
        Jakiś czas temu był bezpośredni pociąg z Legionowa do Zachodniej, bez przerwy pociąg stał przed Wschodnim po 15 minut czekając na wjazd
        W tym czasie metrem byłem już dawno w Centrum
    • godgod Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 09:56
      Odkąd zrobili dwupasmówkę do Legionowa, wyjazd z naszego miasta jest całkiem w porządku. Pamiętam jak jeżdżąc jeszcze autobusami, nieraz droga 723 z pętli do Jabłonny trwała prawie godzinę. W porównaniu z Puławską w godzinach szczytu, czy Otwockiem, do którego ciężko dojechać, to mamy całkiem OK. Inna sprawa, to to co dzieje się z koleją, ale z tamtych miast jest chyba nie lepiej.
      Co do zabytków, to miał na myśli chyba Kozłówkę, ale już o spalonym szkieletorze przy wiadukcie zapomniał.
    • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 15:32
      Dzis zapoznałam sie z www.gazetapowiatowa.pl/?id=data&ido=362
      No i znow smiech na sali:
      "Według przebadanych aktualny mieszkaniec Legionowa to młoda kobieta, czynna zawodowo, wysportowana, energiczna, która wypoczywa w okolicznych lasach "

Drodzy panowie, tak oczywiscie dzielnie i aktywnie udzielajacy sie na tym forum. Nie jestesci ww ogole brani pod uwage w strategii ;)

„Legionowo. Porusza!”.
      Rzeczywiscie. Tym, ze juz na wstepie zle okresla grupe docelowa ;)
      • w.iwo Re: Legionowo porusza 23.02.11, 17:05
        "Według przebadanych aktualny mieszkaniec Legionowa to młoda kobieta, czynna zawodowo, wysportowana, energiczna, która wypoczywa w okolicznych lasach – tak w skrócie można byłoby opisać wizualizację wynikającą z przesłanych odpowiedzi na pytania. "

to nie grupa docelowa, tylko wyniki ankiety z minionego roku... to podsumowanie odpowiedzi na jedno z pytań UML wystosowanych do mieszkańców miasta: - jak wyobrażasz sobie Legionowo :)
        młoda wysportowana kobieta to rodzaj wizualizacji, nadanie miastu cech żywej istoty... inaczej mówiąc - większość ankietowanych kojarzy sobie Legionowo z kobietą... co mnie nie dziwi ;))))

Przy budowie marki nie mówi się o grupie docelowej, nie określa się jakiejś charakterystycznej grupy ludzi, klientów, do której ma trafić opracowanie nowej strategii... to budowa wizerunku

myślę, że ciekawym tematem do dyskusji byłyby wartości, które posiadamy i wady, które mogą w przyszłości stać się punktami krytycznymi strategii
        i tak na przykład:

plusy:
        - przyjazne dla mieszkańców,
        - optymalnie położone w aglomeracji warszawskiej, dobre do zamieszkania,
        - miasto dla ludzi aktywnych i przedsiębiorczych

minusy:
        - brak silnej tożsamości mieszkańców,
        - miasto bez rozrywek i zagospodarowania czasu (dzieci, młodzież, dorośli),
        - miasto sypialnia (wyłącznie do nocowania)
        - brak bazy hotelowej, dworca, usług turystycznych

mamy więcej plusów i minusów, które nie zostały dostrzeżone ? ;)
        • madziulec Re: Legionowo porusza 23.02.11, 17:43
          Jako autorce tego artykulu moglabym zadac pytania takie:
          1. przez co widac "przyjaznosc" dla mieszkancow? w czym sie ta przyjaznosc wyraza? (ostatnio zetknelam sie z opinia, ze po poludniu w niedziele jest trudno nawet napic sie kawy w lokalu)
          2. jak oceniasz "optymalnosc" polozenia? czy wyraza sie odlegloscia od Warszawy, iloscia linii autobusowych, czy tez na przyklad dogodnoscia polaczen (tu polecam szczegolnie watek o nowym rozkladzie od 1 marca i wieszaniu psow na tymze rozkladzie)
          3. dlaczego miasto zostalo ocenione jako dla aktywnych i przedsiebiorczych?? ile firm (nie jednoosobowych, czyli dajacych rzeczywiscie oraz przedsiebiorczosci) powstalo na terenie Legionowa w na przyklad ostatnim roku? ile zalozono firm jedno osobowych i iel w tym czasie zamknieto / zawieszono dzialalnosc?
          jakie propozycje "aktywnosci" oferuje sie ludziom w roznych grupach wiekowych???

To bardzo konkretne pytania.
          Bede wdzieczna za odpowiedzi.
          • w.iwo Re: Legionowo porusza 23.02.11, 18:24
            jeśli chce się pognębić rozmówcę to zadaje się konkretne pytania - tutaj ta filozofia forumowa prowokacji się nie sprawdzi ;))))

proponuję zadać szczegółowe pytania autorom strategii czyli firmie która podjęła się tworzenia nowej marki dla naszego miasta Metamorphosis i poczekać z wdzięcznością na odpowiedź ;)

pozdrawiam ciepło

• madziulec Re: Legionowo porusza 23.02.11, 20:19
              Chyba nie za bardzo popieram probe udawania kolejny raz, ze sie ma pojecie o czym sie napisalo. To chyba niepowazne no nie??? (wlasnie w takich momentach wychodzi, ze pewne tezy zawarte w artykule nijak sie same nie obronia)
              A pognebic... Phi, nie ma sensu. Autor sam sie pognebil, wykazujac, ze napisal kolejny artykul, o ktorym nie ma pojecia, na zamowienie UM... (tzw. artykul sponsorowany).

Pozdrawiam autorke i zycze dalszych sukcesow (rowniez w pozdrawianiu cieplo)
    • hubert_sikorski Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 19:14
      Przydałby się jakiś dobry filmik na yt o Legionowie. Kiedyś po wpisaniu "Legionowo" wyskakiwała zalana Parkowa, dziś jest już lepiej.
      Gdyby tak jeszcze wtrącić w to kilka zdań od "przypadkowych" przechodniów:)
      • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 20:22
        Jakby Ci powiedziec drogi Hubercie ...

Wpisalam w wyszukiwarke "Legionowo film" i oto mam
        www.youtube.com/watch?v=yZmv36NFG6U
        czyli nie to, co tak probujesz lansowac (a od czego mnie osobiscie bola oczy i np. osoby chore na epilepsje narazaja na atak padaczki)
      • e-legionowo Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 23:23
        najbardziej rzucające się w oczy na tym filmie jest notoryczne łamanie przepisów ruchu drogowego przez autora filmu :))
    • benieck Re: Legionowo lepsze???? 23.02.11, 21:16
      madziulec napisała:

> - czy nasze miasto ma rzeczywiscie lepszy dojazd od innych miast w aglomeracji
      > warszawskiej (np. Pruszkowa czy Otwocka??)

To na pewno. Szczególnie jeśli chodzi o dzienną komunikację ZTM. Autobusy w Legionowie nie tylko dowożą do Warszawy (po bus-pasie na Modlińskiej) ale i przewożą sporą grupę pasażerów w podróżach wewnątrz miejskich. Otwock ma tylko słabiutkie 702 a Pruszków nie ma nic oprócz lokalnej linii L. W nocy we wszystkich tych miastach jest tak samo czyli nocny co godzinę.
      • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 08:18
        Benieck..
        Teraz czysta hipoteza:
        pani z malutkim dzieckiem / starsza osoba chce sie dostac do ratusza z Nowego Bukowca.

I tu siw wali Twoja teoria o skomunikowaniu miasta. Bo nie wiem dlaczego, ale mam wrazenie, ze jako mieszkancu bedziemy czesciej jezdzic do UM niz do Starostwa, ale zafundowano nam dojazd tylko d Starostwa ;)
        • w.iwo Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 09:23
          piję kawę i uśmiecham się
          Twoja prośba o merytoryczną dyskusję i same konkrety ma się nijak do rzeczywistości
          wybacz, że nie rzuciłam się pisać wypracowanie domowe na Twoją ogromną prośbę... nie widzę w niej sensu... nie rozumiem w jaki sposób można z wypowiedzi V-ce Prezydenta o budowie marki miasta skonstruować skrót - dojazd i zabytki ;)

to jakaś bzdura... wiem że chęć wywołania dyskusji, kiedy się zostało znów zlinczowanym na innych forach jest ogromna, ale to zwykłe wprowadzanie w błąd forumowiczów... taki wątek ma wartość jedynie terapeutyczną

trochę faktów w kilku słowach
          - prace nad marka miasta zaczęły się rok temu
          - firma zaczęła od analizy wszystkich plusów i minusów naszego miasta w poszukiwaniu wartości lub potencjałów które mogłyby być zaprezentowane jako symbol
          - firma przedstawiła kilka możliwych kierunków z których został wybrany obecny model
          - podczas kolejnych prac i konsultacji zostały zgłoszone problemy, błędy, wady i uzupełnienia
          - dojrzały produkt został zaprezentowany w poniedziałek
          - strategia została przyjęta przez naszych radnych

nikt nie dyskutował o zabytkach, ponieważ ich praktycznie nie mamy, tak samo uwaga o dojazdach - nikt się tym nie zajmował...
          informacja o korzystnym położeniu miasta Legionowo miała zwrócić uwagę na Legionowo na mapie Polski - blisko mamy Jezioro Zegrzyńskie, Warszawę, lasy - stąd widoczny potencjał do tworzenia kierunku rozwoju w regionie

Najważniejszym pytaniem było: czym możemy się wyróżnić wśród tylu miast ? - na tyle by mogło to stać się opoką do budowania wizerunku Legionowa ?

Niektórzy mają bogatą historię, inni stawiają na turystykę, a my ? wiem że mamy Madziulca, który jest niepowtarzalny i hasło "M jak Legionowo" też kusi ;)))) tyle tylko że szukano wartości pozytywnych i ani na ambasadora miasta, ani na maskotkę to się nie nadaje ;))))
          • madziulec Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 10:06
            Załosne, że osoba majaca stac na strazy przestrzegania REGULAMINU pozwala sobie (nie pierwszy raz zreszta) na wycieczki osobiste.

Pozwolisz, ze nie odparuje tym samym, wykazujac, ze jestem ponad Toba;)
            (PS
            Mialas racje kadzac mi ;) Przynajmniej nie pisalabym teraz takich kocopolow nie majac pojecia, co bylo w moim artykule ;))
            • w.iwo Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 11:21
              to nie wycieczki osobiste tylko fakty, wszystko można samemu przeczytać wklepując nick w wyszukiwarce - obrażając innych powołujesz się na prawo do wypowiedzi, której odmawiasz innym, kiedy ktoś Ci zarzuci błąd czy pomówienie

mam przed sobą prezentacje robocze, notatki ze spotkań komisji w których uczestniczyłam, gotową prezentację, nagrania ze spotkania z mediami i śmiem na tej podstawie twierdzić, że wypaczasz sens wypowiedzi o budowie marki Legionowa ograniczając ją do problemu do dojazdów i zabytków

wg firmy Metamorphosis istotą marki Legionowo jest "miasto świadome i konsekwentne rozwijające aktywność mieszkańców, szczególnie wobec prozdrowotnego stylu życia. Miasto budujące wspólnotę mieszkańców w oparciu o partnerskie wspieranie wszelkich inicjatyw prozdrowotnego stylu życia. " Stąd hasło: Legionowo. Porusza.
              Wiele miast i regionów stara się o wypracowanie jednolitego przekazu, dobrze zorganizowanego, który określi miasto jako produkt. (stąd porównanie do pasty do zębów ;)

Dlaczego jest to tak istotne dla pojedynczego mieszkańca? - bo nada kierunek rozwoju dla miasta... bo pieniądze na kolejne inwestycje będą wydawane również wg określonej strategii... ścieżki rowerowe, mała architektura... bo pójdą za tym określone działania... nie twierdzę też, że mi się wszystko podoba...

jak ktoś powiedział każdy z nas jest ambasadorem swojego miasta i reprezentuje je podczas podróży, dlatego kiedy sami nie będziemy przekonani do tej strategii...

Zostaliśmy ocenieni jako ludzie aktywni i przedsiębiorczy, a miasto dobre do zamieszkania i optymalnie położone w aglomeracji warszawskiej. Zostaje opracowanie graficznego przekazu. Ale czy Legionowo. Porusza! jest dobrym hasłem?

• madziulec Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 11:56
                Dziekuje, że DZIŚ się przygotowałas przez podreptanie w dniu wczorajszym do wydzialu marketingu UM.

Teraz odbicie pileczki.
                PROZDROWOTNE: zacznijmy od prostego programu profilaktycznego oferowanego dla nas, mieszkancow Legionowa. Czy znajdujesz tam pozycje dla siebie??? (prosilabym o wymienienie jakie dokaldnie badania sa przeznaczone dla kobiet w wieku 30-40 lat, ktorych jest bardzo duzo w naszym miescie)
                potem kontynuujmy: ile czeka sie na rehabilitacje (dzieci i doroslych) w przychodniach?
                ile czeka sie na wizyte u specjalisty ?? (w zeszlym roku w styczniu mialam skrecona noge i chirurg skierowal mnie do ortopedy, zasugerowano mi wizyte juz w marcu, byl to jedyny ortopeda przyjmujacy w Legionowie)
                jakie terapie na NFZ oferuje Legionowo dla dzieci z tzw. wyzwaniami rozwojowymi (takich dzieci jest coraz wiecej): napiecie miesniowe, wczesniactwo, wszelkie rodzaje problemow zaburzen rozwojowych?

Co do ograniczania wypowiedzi: przytoczylam to co wysluchalam w radio Hobby. Nie sluchalas tego, wiec wypowiadasz sie nie majac pojecia co bylo powiedziane. A byl nacisk na dojazdy i zabytki.
                O "prozdrowotnosci" nic.
                Jesli chcesz sprawdzic - mysle, ze w Hobby maja nagranie i chetnie Ci je udostepnia, a wtedy chetnie poczytam co masz do powiedzenia (sama od siebie, bo wiernego odtworstwa chyba nie lubie).
                • madziulec [...] 24.02.11, 11:59
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • w.iwo Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 12:42
                    weź leki odpocznij a potem przeczytaj na spokojnie co napisałaś
                    widzę że nie ma sensu tłumaczyć Ci cokolwiek, bo przy braku argumentów rzucasz mięsem
                    podobno jednak usłyszeć że jest się idiotką/idiotą z Twoich ust to komplement ;)

wracając do tematu
                    dobra nowina: strategia - oznacza że działania władz pójdą również w kierunku prozdrowotnym z pewnością naprawiając braki, które mamy... przynajmniej teoretycznie, to chyba dobrze...

ponawiam pytanie o hasło promujące Legionowo, czy Legionowo. Porusza! to dobry wybór ?
                    ktoś mi zwrócił uwagę, że nie jest oryginalne i już pojawia się w innych miastach ?
                    • hubert_sikorski Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 13:34
                      A może by tak coś z tą sypialnią w tle? "Legionowo. Wreszcie się wyśpisz!"
                      • godgod Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 13:39
                        A może: "Legionowo. Tutaj zaśniesz !"

hubert_sikorski napisał:

> A może by tak coś z tą sypialnią w tle? "Legionowo. Wreszcie się wyśpisz!"
                        >
                        • e-legionowo Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 16:13
                          Przepraszam czy to wątek o zakładach pogrzebowych i cmentarzu ?:P
                    • ralphie Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 13:37
                      w.iwo napisała:

> ponawiam pytanie o hasło promujące Legionowo, czy Legionowo. Porusza! to dobry wybór ?
                      > ktoś mi zwrócił uwagę, że nie jest oryginalne i już pojawia się w innych miastach ?

Szczerze? ;) Mnie nie "ruszyło" ;) Nie wzbudziło we mnie skojarzenia z celami. Jeśli pojawia się w innych miastach to może coś oryginalnego zaproponować. Niestety pomysłu mi brak.
                      • harp Re: Legionowo. Porusza 24.02.11, 20:22
                        z mojego doświadczenia wiem, że tego typu strategie to ogólnikowe, niedookreślone w czasie i przestrzeni wypociny. Zwyczajne mielenie słów. Ot pozorowanie pracy, zamiast skupienia się na rzeczywistych problemach.
                        Może jednak ta strategia jest inna?
        • metron1 Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 13:54
          madziulec napisała:

> Benieck..
          > Teraz czysta hipoteza:
          > pani z malutkim dzieckiem / starsza osoba chce sie dostac do ratusza z Nowego B
          > ukowca.
          >
          > I tu siw wali Twoja teoria o skomunikowaniu miasta. Bo nie wiem dlaczego, ale m
          > am wrazenie, ze jako mieszkancu bedziemy czesciej jezdzic do UM niz do Starostw
          > a, ale zafundowano nam dojazd tylko d Starostwa ;)

Może i Bukowiec jest słabo skomunikowany ale w takim Pruszkowie nie ma praktycznie żadnej komunikacji miejskiej. Dopiero teraz po raz kolejny władze miasta przymierzają się do przetargu na komunikację miejską w Pruszkowie
          Jakiś czas temu jeden z pruszkowskich radnych zakwestionował sens dopłaty 30 tyś zł miesięcznie do wspólnego biletu argumentując to że miasto nie będzie fundować garstce pasażerów prezentów
          Wielkie osiedla molochy gdzie mieszka kilkanascie tysięcy ludzi pozbawione komunikacji, mieszkańcom pozostają spacery po 20 minut na stację lub własny samochód
          Legionowo ze swoją komunikacją wygrywa z Pruszkowem bezapelacyjnie
        • benieck Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 19:49
          madziulec napisała:

> Benieck..
          > Teraz czysta hipoteza:
          > pani z malutkim dzieckiem / starsza osoba chce sie dostac do ratusza z Nowego B
          > ukowca.
          >
          > I tu siw wali Twoja teoria o skomunikowaniu miasta. Bo nie wiem dlaczego, ale m
          > am wrazenie, ze jako mieszkancu bedziemy czesciej jezdzic do UM niz do Starostw
          > a, ale zafundowano nam dojazd tylko d Starostwa ;)

Z Nowego Bukowca akurat bezpośrednio pod budynek ratusza nie dojeżdża żaden autobus ale z innych rejonów miasta już tak. Ratusz jest w strefie dojścia od przystanku Sowińskiego dla linii 736. Można też dojść do pl. Kościuszki i dojechać bezpośrednio linią 801 (dojście jest dłuższe ale rekompensuje to częstsze kursowanie linii 801). Zawsze można zwrócić się do UM aby skierował wniosek do ZTM o przekierowanie linii 736 przez Sowińskiego i Piłsudskiego. Linia 736 dowozi do starostwa przede wszystkim mieszkańców gminy Nieporęt. Należy wziąć pod uwagę jednak to ile razy np. w miesiącu potrzebny jest dojazd do ratusza a ile razy do pracy lub szkoły i co tu jest priorytetem.
          • jorge_76 Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 20:34
            Heh, czytam, czytam i usŚmiecham się pod nosem. Całkiem przykładowo padło: "przykładowo kobieta z dzieckiem w wieku 30-40 lat która musi dostać się do ratusza z z Nowego Bukowca" toż to wypisz wymaluj nasz forumowy troll. Nasz forumowy troll byłby zadowolony dopiero wtedy jeśli z Roi odjeżdżałyby cztery autobusy, dwa do Warszawy i dwa do centrum Legionowa. W naszym mieŚcie funkcjonowałby najlepiej szpital wszelakich specjalizacji łącznie z nadspecjalizacją refluxu, lasy byłyby wolne od psów, kup i w ogóle wszystkiego na co przeszkadza naszelnej trollce.

Niestety wtedy znajdą się inne obszary do krytyki, ponieważ jak to trolle - one są zawsze nienasycone. Nie karmcie jej, szkoda nerwów, czasu i miejsca na forum.

Wracając do meritum, tu na naszym forum chyba padły już wszystkie argumenty czego potrzebuje nasze miasto, co jest jego zaletami i wadami. Można by pracę doktorską napisać.

Mój subiektywny głos w zakresie potrzeb:

- Ścieżki rowerowe (jak najwięcej i najgęściej), połączone z zalewem zegrzyńskim
            - Park wodny
            - Centrum Handlowe
            - Dworzec PKP/PKS/ZTM wraz z elegancką ciepłą poczekalnią (ostatnio madziulec się ze mną spierała że nie potrzeba, niech ktoś mi powie że przy -16 stopniach nie trzeba...)
            - Monitoring jak najgęściej, co by tych durni ze sprejami wyłapać i ukarać grzywną za malowanie wszystkiego co się da
            - Lepszy tabor kolejowy do Wawy (wiem wiem, to nie dotyczy UML, ale można pomażyć)
            - Jak najwięcej placów zabaw z monitoringiem
            - Więcej zajęć pozaszkolnych organizowanych przez podległe placówki edukacyjne

Co do budowania marki, stolica ma "Zakochaj się w Warszawie". O Chotomowie słyszałem "Podwarszawskie Beverly Hills" heh to z jakiegoś forum - płakałem ze śmiechu :-)
            A my? Może "Legionowo, miasto dużych możliwości i wysokich podatków za użytkowanie wieczyste..." :-)
            • hubert_sikorski Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:05
              - Ścieżki rowerowe (jak najwięcej i najgęściej), połączone z zalewem zegrzyńskim
              Takie połączenie już jest, od granic Legionowa (kościelna) do ronda w Zegrzu. Poza dwoma małymi odcinkami, jest to elegancka ścieżka.
              • zdebeq Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:33
                ta ścieżka biednie właściwie ciurkiem do Serocka. wiem dobrze bo sam tamtędy jeździłem. mogłaby być lepsza na pewno, na pewno też mogłaby co powiedzmy 4 km być knajpa gdzie można by było napić się zimnego browaru, ale nie ma.
                ale ścieżka jest i moim zdaniem całkiem przyjemna:D

a tak na marginesie a propos bloków przy gen Roi. chyba swojego czasu jak inwestycja startowała w tamtym rejonie, to była to lokalizacja piękna spokojne, cicha. generalnie zadupie. do dzisiaj chyba niewiele się zmieniło. I z tego co pamiętam, to ceny także były atrakcyjne. więc inwestycja prawopodobnie celowana była w tych, którzy tę ciszę i spokój i to zadupie sobie cenią. i myślę także, że cenili sobie niższe ceny. Więc chyba teraz narzekanie, że się nie mieszka w centrum jest nie trafione.
                pozdrawiam
                • zdebeq Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:33
                  a pozdrawiałem z apartamentowca :D z centrum:D:D
              • jorge_76 Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:54
                Podeślesz jakś mapkę?
            • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:29
              Zlituje sie i tylko podsumuje Twoja ignorancje:
              - nie ma nadspecjalizacji refluksu (to tak jakbys napisal, ze jest nadspecjalizacja zawału serca)
              - przykro mi, ale nie bywam w Ratuszu, nie mam tam ZADNYCH spraw do zalatwienia z powodow oczywistych

Co do meritum:
              1. polecam rzeczywiscie budowe galerii, przynajmniej bedziemy mieli po co wracac do domu, by nasze corki nie staly sie galeriankami; poza tym wiekszosc z mieszkancow i tak nei zna innego stylu zycia jak sobota i niedziela w galerii od switu do nocy (no czasem jeszcze na msze pojdzie)
              2. basen super sprawa - jedno wyjscie - cena jak w pobliskiej Jachrance: 20 zł za godzine. Pojedzie cala rodzina i sie odechce po jednym pobycie. Bo jakos bogactwa w naszym Legionowie ani widu ani slychu.

Co zas do tego aktywnego spedzania czasu: cholera, kazdy mocny jak opisuje to w internecie. A potem sie patrzy - nikt nei ma sily podbiec do autobusu czy pociagu. Sflaczali, tlusci. I tak wlasnie wali sie ten mit niezbednosci sciezek rowerowych i tego jak to wszyscy jezdzimy na tych rowerach, spacerujemy po okolicznych lasach, wynajmujemy zaglowki
              • ralphie Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 14:37
                madziulec napisała:

> Co do meritum:
                > 1. ...
                > 2. ...

ja pierdziu... Madziulec, czy Ty zawsze wszystko w czarnych kolorach? :) zostaje się pochlastać, bo życie sensu nie ma ;)
                • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 15:40
                  Widzisz ;)
                  Mozna jak pluja udawac, ze to desz i to robia niektorzy (by nie powiedziec - szlachetna wiekszosc) na tym forum.
                  Mozna jednak powiedziec prawde, a ta nie zawsze jest mila i kolorowa, czasem kluje w oczy.

Nasze miasto jest dziura i chocbysmy nie wiem co starali sie napisac i narysowac i sfotografowac - pozostanie jeszcze przez jakis czas malym sennym miasteczkiem. patrzac po podobnych maisteczkach na zachodzie raczej nie wroze tu swietlanej przyszlosci kin, teatrow itp
                  • ralphie Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 16:42
                    No dobra.. ale przyznaj, z tymi galeriankami to trochę nagięłaś ;) :)
                    Legionowa jako takiego dziurą bym nie nazwał, ma poważne braki w wielu dziedzinach ale co, założyć ręce i nic nie robić, krytykować próby realnej zmiany wizerunku? To tak jakby wodzom rewolucji podciąć nogę w drodze na barykady... hmmm, to chyba nie najszczęśliwszy przykład ;)
                    Dobrze, że są jakieś inicjatywy przyciągnięcia ludzi, a wraz z nimi ich portfeli ;) Lepsze lub gorsze ale są. Osobiście (miałem tego nie pisać) zdziwił mnie ten entuzjazm w strategii na temat "optymalnego położenia" Legionowa. Do niedawna zdaje się, mówiło się coś zupełnie przeciwnego. Z jednej strony bliskość stolicy i jej uciech i gdzie nam z nią konkurować, z drugiej jezioro zegrzyńskie, z trzeciej Legionowo to tylko utrudnienie w drodze na Mazury, z czwartej cisza i spokój są w okolicach, a nie w Legionowie, itd. No ale ok, są jakieś pomysły, pójść w aktywność, czy jak to się nazywało? Do końca tego nie czuję ale rozum mówi dajmy szansę ;)
                    Piszesz, że brak opieki zdrowotnej. Jak sami na nią nie zarobimy to budżet kraju też skłonny nie będzie. Ja się na polityce nie znam ale tak na chłopski rozum, jak ściągną tu tłumy by aktywnie spędzić weekend, może im się spodoba, zamieszkają, zameldują się, kasy do budżetu Legionowa sypną, może i na szpital będzie? :) W sumie to nawet fajnie by było, my do stolicy w dni robocze, aktywna stolica w weekend do nas.
                    Pamiętam Legionowo z lat 70-80, potem nie pamiętam i w połowie 90 pamięć wróciła ;) Jedyną atrakcją dla mnie jako dzieciaka był spacer ul. PZPR do stacji i z powrotem, huśtawki koło niedawno zburzonej sceny i fontanna na rynku, a przy okazji ktoś zapierniczył nieźle pokręcony ale fajny pomnik ;) Wolno bo wolno ale dzieje się jednak coś w Legionowie.
                    • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 22:15
                      Wiesz... Te rewolucje to jakos w naszym, polskim wykonaniu.. jakby tu rzecz, nie ten tego ;)
                      Wiec moze lepiej bylo tym wodzom nogi popodcinac???

Z galeriankami nie przeginam:
                      www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/302472,1,galerianki-to-wierzcholek-gory-lodowej.read

Co do inicjatyw: w czasie wyborow pytalam owczesnych (i terazniejszych) ludzi u wladzy co robia, przy przyciagnac inwestycje. To proste: inwestycje = miejsca pracy. Miejsca pracy to ludzie, ktorzy sa zadowoleni, bo nie musza co najmniej codzine jechac w jedna strone do Warszawy.
                      I co?? I nico. Zero odpowiedzi.
                      Bo u nas nie przyciaga sie inwestycji, buduje sie kolejne bloki, sypialnie.

Pisalam kiedys, ze polecam przejazdzke w okolice Piaseczna (takze Nowa Iwiczna itp). Kurcze ile tam jest firm, inwestycji, mozliwosci pracy (zreszta sporo ogloszen i to nie typu: "sprzataczkie zatrudnie"[specjalnie zmienione] czy "mobilny doradca klienta"). U nas tego nei ma, powstaja nowe osiedla, nowe blokowiska i nic, zero perspektyw.

I prosze Cie nie porownuj lat 70. czy 80. do czasow dzisiejszych. Iles osob przeprowadzilo sie tu i kupilo mieszkanie z bardzo prozaicznego powodu: KASA. Mieszkania byly np. w 2001 roku o1,5 tys za metr tansze niz w Warszawie.
          • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:31
            Realnie to Ci powiem, ze akurat kiedys chcialam (potrzebowalam) dojechac do Centrum.
            I co?? Przesiadka konieczna, dodatkowo problem, ze autobus chodzi raz na godzine.

A. Mowisz dojsc do 801... Dobry pomysl. Wiesz.. Dzis facet pojechal po zarcie. ogolnie pojechal, kupil, to zajelo mu 20 min. 15 nastepnych - stanie na przejezdzie. Czyli tak - Ide do przejazdu, gdzie stoje na -10 15 minut z dzieciakiem (sa takie mamy co to maja niemowleta w wozku i potrzebuaj do przychodni). Rozkosznie no nie?
            • jorge_76 Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 21:53
              Madziulcu, rozumiem twoja irytację i złość, ale "nie nasza w tym wina" że ktoś tam kupił mieszkanie a teraz narzeka. Już kilka razy radziłem, że jeśli kogoś to tak wewnętrznie trawi to można się przeprowadzić.

Do poprzedniego postu wybacz nie ustosunkuje się. Natomiast jesli chodzi o ścieżki rowerowe ostatnio wybudowane to wielkie brawa za pomysł. Jeździłem, w lato z dziećmi i bardzo mi się podobało, no może poza pieszymi którzy nie odróżniają chodnika od drogi dla rowerów, cóż edukacja trwa latami.

• pleg Re: Legionowo lepsze???? 24.02.11, 22:32
                jorge_76 napisał:

no może poza pieszymi którzy nie odróżniają > chodnika od drogi dla rowerów, cóż edukacja trwa latami.
                >

Jeden mądry człowiek kiedyś mi powiedział, że potrzeba pokolenia, żeby zmienić mentalność i tu żadna edukacja nie pomoże :(

• madziulec Jorge... 25.02.11, 09:08
                Przykro mi, ale akurat mne nie musisz uczyc po co sa sciezki rowerowe.
                Tam, gdzi emieszkalam zaczynala sie wlasnie jedyna (wowczas) sciezka rowerowa w Warszawie, idaca poczatkowo do Wilanowa, nastepnie do Powsina.
                Nie pytaj ile razy nia jezdzilam, ile razy jezdzili nia moi rodzice.
                Bo korzystalismy, tylko .. potem niestety byla fatalnej jakosci.

Tak wiec ja rozumiem potrzebe.
                Chociaz powiem Ci szczerze.. Wole z dzieckiem pojezdzic w naszym lesie niz gonic nad Zegrze, gdzi enie ma nic, procz tlumow, niezbyt czystej wody, braku przechowalni rowerow, braku ciekawych miejsc z jedzeniem itp.
                • jorge_76 Re: Jorge... 25.02.11, 09:57
                  W takim razie zapraszam na dziką plażę. Po modernizacji jest i plac zabaw, molo, siłownia, piękne alejki :-)
                  • madziulec Re: Jorge... 25.02.11, 10:08
                    Widzialam, bylam.
                    2 chlopcow w wieku 6 lat (wowczas) pobiegalo po molo (nic dla nich atrakcyjnego), silownia - nieatracyjna..
                    Plac zabaw - dla dzieci malych, dla takich "lobuziakow" nie ma wlasciwie nic atrakcyjnego.

Co wiec dla tego mlodego czlowieka zaproponujesz?
                    • jorge_76 Re: Jorge... 25.02.11, 16:01
                      Madziulcu, nieprzekonanych nieprzekonam. Postawisz szklanke wody i jeden zobaczy że jest do połowy pełna a inny do połowy pusta. To taka filozofia życiowa.
                      • madziulec Re: Jorge... 25.02.11, 22:09
                        Nie chodzi o przekonywanie.
                        Przekonaj 2 mlodych mezczyzn ;)
                        Chetnie Ci ich wypozycze ;)
                        Trzeciego dolacze gratis, w ramach pakietu.
                    • facebooh Re: Jorge... 27.02.11, 09:16
                      tak sobie czytam ten wątek i nie mogę się nadziwić. ale Ty jesteś zrzędą!!! nic Ci się nie podoba, ciągle jest jakieś ale...
                      nie ma zabytków, nie ma dojazdu, nad Zegrzem brudno, na Wilanów i do Powsina ścieżka kiepskiej jakości, nad Zegrze zresztą też, w galerii same galerianki (poza tym co Ci przeszkadza, że ktoś chce sobie weekend w galerii spędzić), nie ma basenu a jak będzie to na pewno bardzo drogi.
                      TRAGEDIA.
                      na miejscu Twojego męża chodziłbym po bułki na piechotę do Warszawy żeby tylko Twojego marudzenia nie słuchać.
                      Pozdrawiam
    • zaq1975 Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 00:03
      Tak to polowanie na Madziulca wcale mi się nie podoba upierdliwa jest to osoba ale czasami jej zgryźliwe komentarze wpadają mi w oko. Co do idealnego miasta to ja widział bym to tak:
      - wreszcie całe miasto skanalizowane
      -wreszcie kanalizacja deszczowa dorosła do rzeczywistości
      -jedna zmiana w szkołach od 8 zero zero
      -więcej miejsc w przedszkolach / jeszcze jeden Żłobek
      -usunięte bariery architektoniczne uciążliwe dla niepełnosprawnych (szczególnie przejścia dla pieszych pozostawiają wiele do życzenia)
      -tunel/wiadukt przy Kwiatowej
      -tunel/wiadukt przy 3 Maja
      -szpital(może być Powiatowy)
      -park wodny (przykład Płońska jest chyba najlepszy fajny basen z bajerami za bardzo przyzwoitą cenę)
      -ścieżki rowerowe odśnieżone zimą(by rowerzyści nie musieli łamać przepisów drogowych jak działo się na Jagielońskiej)
      -monitoring by wreszcie do czegoś służył( kilka dni temu na rogu 3 Maja i Dietrich tuż pod kamerą monitoringu na środku przejścia dla pieszych stał cały dzień samochód i co robił wtedy operator przed monitorem??)
      Pewnie o czyś zapomniałem ale tyle na razie wystarczy - kolejność oczywiście nie ma znaczenia wszystkie sprawy są tak samo ważne.
      • psychomaszyna Bez wycieczek osobistych uprzejmie proszę 25.02.11, 04:04
        Uprzejma prośba o zaprzestanie wycieczek osobistych
      • madziulec Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 09:10
        Piszesz kolejny program wyborczy, by znow nas mamiono ??; )
        (BTW podobno w szkolach jest jedna zmiana, ale .. - dopowiedz sobie sam)
    • hubert_sikorski Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 13:45
      jorge_76 napisał:
      > Podeślesz jakś mapkę?

Nie znalazłem mapki na której jest zaznaczona ta trasa, sam narysowałem.
      Trasa zaczyna się na granicy Legionowa i Łajsk (Jana Pawła I - Kościelna), parę metrów za przejazdem kolejowym. Jest ona przeznaczona zarówno dla pieszych jak i rowerzystów, ale więcej tych drugich. W dwóch miejscach jest ona przerwana, na mapce zaznaczyłem na czerwono. Trasa ta, jest w porównaniu z Warszawską dłuższa o około 2 km ale o wiele przyjemniejsza, cichsza i bezpieczniejsza.

Link
      • jorge_76 Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 20:08
        Dzięki, ja zazwyczaj jeździłem przez Wolę Aleksandra, lasy nieporęckie i wyjeżdżałem koło cmentarza przy ratuszu, a dalej wzdłuż Kanału Królewskiego. Dalej można do np. Ryni dojechać, też fajna trasa. Inna moja ulubiony szlak to drogą techniczną do samego końca do Wieliszewa i dalej np na plażę 600-lecia :-)
        Jeszcze ze 2 miesiące i wracam na szlak :-)
        • e-legionowo Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 20:20
          nie dojeżdżając do 600-lecia pojechać można przez Komornicę potem przeciąć trasę 632 i ul. Sosnową przez Topolinę dalej wałem wzdłóż Narwii aż do Góry, przez Janówek przecinamy tory i drogę 630 do Nowiaka i znów na wał tym razem wiślany dojdziemy do Jabłonny ... rewelacja, też nie mogę się doczekać znów dobrej pogody
          • hubert_sikorski Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 21:41
            Mnie ciągnie żeby pojechać w nocy na tą polanę między Narwią, droga 631, ulica Dojazdową i miejscowością Góra. Tylko że tam ciężko o dobry, wyraźny szlak, poza jednym który biegnie ze środka polany do Krubina. Całość jest podmokła, co daje mgłę, więc latarka niewiele da. Dlatego mnie tam ciągnie:D
            • w.iwo Re: rowerowo 25.02.11, 22:17
              lasy legionowskie, trochę piachu niestety a czasem rozjeżdżone kładami, ale rekreacyjnie warto
              fantastyczne miejsca

już niedługo Aleja Róż/ Leśna (wieża) - do Spacerowej lub Olszankowej, niech tylko skończy się ta piąta zima w tym roku...
          • jorge_76 Re: Legionowo lepsze???? 25.02.11, 22:43
            Heh, robiłem tę trasę tylko w odwrotnym kierunku z małą zmianą. Najpierw Pociagiem podjechałem do Janówka a stamtąd kierunek Góra, Sikory, Kałuszyn, Olszewnica, Chotomów i Legionowo - polecam :-)

fotoforum.gazeta.pl/5,2,jorge_76,0.html
        • w.iwo Re: czy Legionowo porusza ? 25.02.11, 20:36
          prawdę mówiąc, kiedy wybrałam Legionowo na miejsce zamieszkania myślałam nie tylko o pięknych lasach, które mnie zachwyciły, bliskości jeziora, ale również o sporym wyborze szkół dla dzieci, sklepach z których przecież korzystamy, bliskości stolicy... oraz o cenach działek :)

przejechałam spory obszar, żeby znaleźć dobre miejsce na dom i uważam że Legionowo jest przyjazne... często podróżowałam i po 14 przeprowadzkach mam całkiem niezłą skalę odniesienia ;)

spotykam tu ludzi, którzy zachowują się przyjaźnie i nawet Ci bardziej asertywni przy bliższym poznaniu zyskują... każde miasto ma swój charakter, jak jedziecie na wypoczynek również zauważacie że mieszkańcy są sympatyczni i otwarci lub wrogo nastawienie do innych... być może dla niektórych nie jest to istotne lub traktują to jak dyrdymały, ale mi jednak podoba się ten nieuchwytny klimat Legionowa.

wybrałam III Parcelę, ze względu na okazyjną cenę działki, oraz fantastyczną okolicę lasu... przez to niestety dalej mam piach na drodze zamiast asfaltu... ale sama wybrałam... mimo że mieszkam na granicy miasta, mam do dyspozycji kilka sklepów, przystanek kolejowy i niedaleko autobusowy, szkołę dla dzieci, kościół, dom kultury, bibliotekę...
          może być lepiej, ale jak porównuję do doświadczeń znajomych z innych regionów Polski, wcale, a to wcale nie jest źle ;)

dla mnie to wygodne miejsce do zamieszkania... jestem optymistką ? oczywiście
          • madziulec [...] 25.02.11, 22:20
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • jorge_76 Re: czy Legionowo porusza ? 25.02.11, 22:46
              To musi byc straszne nie lubić miejsca w którym się mieszka.
              • metron1 Re: czy Legionowo porusza ? 26.02.11, 00:14
                jorge_76 napisał:

> To musi byc straszne nie lubić miejsca w którym się mieszka.

Skoro się nie lubi miejsca w którym się mieszka to szuka się innego idealnego a nie z uporem godnym masochisty katuje się dalej
                Przynajmniej ja tak zrobiłem, mieszkałem w pewnym miescie, na pewnym osiedlu gdzie problemem było wszystko, począwszy od komunikacji a raczej jej braku po możliowść zrobienia zwykłych zakupów, braku placu zabaw i możiwości wyjscia na spacer z dzieckiem
                Nie podobało mi się więc wróciłem na stare śmieci do Legionowa. Nie żałuję bo żyje mi się tu po prostu lepiej
                A że brakuje niektórych rzeczy, cóż sąsiedztwo Warszawy robi swoje
              • madziulec Re: czy Legionowo porusza ? 26.02.11, 13:21
                Cos Ci powiem Jorge...
                Wlasnie stanal mi przed oczyma film Alternatywy 4:
                "Proszę pana, jak ktoś całe życie mieszkał w mieście, to się za chiny do wiochy nie przyzwyczai. "

I to jest wlasnie to.
                • hurapesymista Re: czy Legionowo porusza ? 26.02.11, 13:54
                  A pamiętasz w jakich okolicznościach te słowa zostały powiedziane w tym filmie ?

madziulec napisała:

> Cos Ci powiem Jorge...
                  > Wlasnie stanal mi przed oczyma film Alternatywy 4:
                  > "Proszę pana, jak ktoś całe życie mieszkał w mieście, to się za chiny do wiochy
                  > nie przyzwyczai. "
                  >
                  > I to jest wlasnie to.
                  • madziulec Re: czy Legionowo porusza ? 26.02.11, 17:47
                    Widzisz, ja cale zycie mieszkalam w Warszawie, dlatego z cala odpowiedzialnosci i z calym malkontenctwem moge powiedziec: tak, Legionowo to tylko senne prowincjonalne miasteczko.

Czytajac taka strone sloiki.waw.pl/ rozumiem jednak, ze iles osob, ktore tu przyjechaly i zobaczyly w pobliskim moscie wiecej niz jeden most przez rzeke (nie moje zdanie, a mojego sasiada, osoby z Legionowa) moga byc zachlysniete i nie dac zlego slowa powiedziec, bo maja dwie "biedronki" w miasteczku
                    • zbrodel Re: czy Legionowo porusza ? 01.03.11, 11:43
                      > Widzisz, ja cale zycie mieszkalam w Warszawie, dlatego z cala odpowiedzialnosci
                      > i z calym malkontenctwem moge powiedziec: tak, Legionowo to tylko senne prowin
                      > cjonalne miasteczko.

Ja też od urodzenia, czyli ponad 40 lat, mieszkałem w ścisłym centrum Warszawy, a do L. przeniosłem się m.in. dlatego, że miałem po dziurki w nosie życia w wielkim mieście.

Naprawdę, nie ma obowiązku mieszkania w Legionowie. Jeśli komuś przeszkadza, że Legionowo nie jest Warszawą, to niech mieszka w Warszawie! Mam przyjaciela, który zawsze mówi, że nie potrafiłby mieszkać poza wielkim miastem. I OK, rozumiem takich ludzi.

Natomiast przenosiny do L. i narzekanie potem, że jest ono "senne", to tak jakby kupić powiedzmy Fiata Seicento i potem utyskiwać na mały bagażnik. Sorry, widziały gały co brały.

Pewnie, można by sporo rzeczy poprawić. Niemniej, Legionowo jest fajnym miasteczkiem w którym od 3.5 roku bardzo przyjemnie mi się mieszka. Do wymienionych wcześniej zalet dodałbym, że Legionowo jest - na tle innych podwarszawskich miasteczek - dosyć zadbane. Mało jest "dzikich pól". Porównajcie sobie centrum L. z centrum Otwocka, a będziecie wiedzieli co mam na myśli.
                      • madziulec Re: czy Legionowo porusza ? 01.03.11, 13:24
                        Nie masz racji.
                        Chcialam kupic mieszkanie na Ursynowie, ale... mieszkanie w Legionowie kosztowalo 2490 za metr, w Warszawie cena zaczynala sie od 3.500 za metr.
                        Wiec oczywiscie mozna dorabiac sobie ideologie, jak to sciagnely nas tu piekne lasy i inne walory (chyba w postaci wybudowanej wlasnie Areny), ale to jest pitolenie 3 po 3 para po 15.
                        Cena, cena i jeszcez raz cena.

Mowisz o zadbaniu. Hmm. Powiem Ci tak, dla mnie jest to straszne ze w XXI wieku miasto nie ma wyasfaltowanych drog, kanalizacji. I to swiadczy o "dziurowatosci" miasta, ktore aspiruje do diabli wiedza czego.
                        I juz sobie wyopbrazam to Euro 2012 i przyjezdzajacych europejskich pilkarzy wybaluszajacych oczy na widok szambiary.
                • jorge_76 Re: czy Legionowo porusza ? 26.02.11, 15:29
                  Film śmieszny ale to tylko fikcja i satyra.

Ja 24 lata mieszkałem na Bemowie.
                  • madziulec Re: czy Legionowo porusza ? 26.02.11, 17:49
                    No widzisz, a do mnie na Bemowo (z Centrum) byla typowa wyprawa.
                    Pamietam jak bylam mala jechalo sie pod Palac kultury i wsiadalo w 105 lub 109.

Obawiam sie, ze Ty tych czasow nie pamietasz, zreszta to nei na to forum. Pamietam, gdy na Gorczewskiej nie bylo zadnych "tesków" i "ałchanów".
                    I tyle.

A 24 lata to mało. Gdzie mieszkali Twoi rodzice wczesniej?
                    • jorge_76 Re: czy Legionowo porusza ? 27.02.11, 10:56
                      Zbaczasz z tematu "czy Legionowo porusza"
          • psychomaszyna Re: czy Legionowo porusza ? 27.02.11, 07:14
            W ramach dodania odrobiny dziegciu do beczki miodu - mam nadzieję, że niedługo w okolicy będzie biegła Trasa Mostowa ;-)
            • jorge_76 Re: czy Legionowo porusza ? 27.02.11, 10:57
              Heh, trasa mostowa jest jeszcze mniej realna niż trasa olszynki grochowskiej :-)
              • w.iwo Re: czy Legionowo porusza ? 27.02.11, 13:06
                o trasie mostowej usłyszą być może nasze wnuki ;)

tak naprawdę mnie ciekawi to co będzie konsekwencją wybranej strategii - a najbardziej rozbudowa strefy aktywności dla młodzieży
                miasto ma tutaj duże braki jeśli chodzi o przestrzeń, pomieszczenia i organizację, czy za słowami pójdą czyny ?
        • zdebeq Re: Legionowo lepsze???? 26.02.11, 01:34
          a czy tą drogą techniczną to wolno jeździć rowerem, bo chyba mi się wydaje że nie za bardzo. mój kumpel chyba się nadział na jakiś patrol kiedyś tam.
          • jorge_76 Re: Legionowo lepsze???? 26.02.11, 15:31
            Tego nie wiem. Ogólnie wisi zakaz wjazdu ale jeździ tam bardzo dużo rowerzystów, ludzi na rokrolkach, raz na 20 min przejedzie samochód.
          • psychomaszyna Re: Legionowo lepsze???? 27.02.11, 07:15
            Trzeba przenosić rower przez tory - nie da się bezproblemowo dojechać wprost z Legionowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka