3goust
26.03.11, 20:09
Przeglądając pytania do prezydenta trafiłem na takie oto cudo:
Witam panie Prezydencie. Ostatnio byłem w podroży po Polsce i w niektórych gminach powstały stacje benzynowe komunalne. Jako że w Legionowie paliwo jest drogie a konkurencji między stacjami nie ma, można powiedzieć panuje wręcz zmowa cenowa, czy nie dało by się zbudować takiej stacji?
(Andrzej Szulim, 16-03-2011)
Odpowiedź:
Panie Andrzeju, konsultowaliśmy ten pomysł ze spacjalistami z branży i nie mamy wątpliwości, że taka stacja nie uzyska niższej ceny benzyny niż np. stacja bezobsługowa działająca na terenie miasta. Koszt wybudowania takiej stacji to kilka milionów złotych, marża dla stacji sieciowych jest znacznie niższa niż dla pojedynczych jednostek, a do tego dochodzą koszty utrzymania stacji, czy zatrudnienia pracowników. Jako że wydatek jest ogromny a szansa na niskie ceny niewielka, nie planujemy takich działań. Pozdrawiam
Podkreśliłem ciekawe elementy odpowiedzi prezydenta....
nie uzyska niższej ceny benzyny niż np.[b] stacja bezobsługowa działająca na terenie miasta.
Taak, stacja bezobsługowa w Legionowie jest koło wiaduktu. Nie ma wielkiej różnicy ceny między tą stacją a stacjami obsługowymi na terenie miasta. Co więcej obsługowa stacja koło hipermarketów oferuje niższe ceny. Czemu? A bo właściciel jest łasy na zysk, i stacja koło drogi tranzytowej musi być droższa, bo zawsze znajdzie się jeleń. Właściciel obniża ledwo parę groszy;/
Ile kosztuje litr paliwa?
Orlen 4 031,00 zł/m3
EPSpol 4 019,00zł/m3
LOTOS 4.029,00 zł/m3
Jednorazowy transport to 39m3
Przy zamówieniu powyżej 120 000 litrów transport gratis...a o kontraktach zapomniał? Czyli zobowiązali by się brać paliwo co tydzień w ilości 40 000 litrów i mieli by jeszcze zniżki.
Ale Roman S chroni interesy Szymona R...