Dodaj do ulubionych

Deweloperzy, a drogi gminne

19.08.11, 13:14
Po lekturze artykułu w Powiatowej martwią mnie trochę poczynania deweloperów w gminie. Nie tylko przez niezgodne z planami zagospodarowania podziały działek ale i drogi. To już trzeci znany mi przypadek, gdzie poszkodowani są mieszkańcy gminy przez problemy z drogami, a przyczyną jest interes dewelopera.
Nie wiem też, czy przejęcie przez gminę dróg wymienionych w artykule może się odbyć w świetle prawa. Jakiś czas temu poprzedni Wójt przy okazji pytania o drogę o statucie identycznym jak Jałowcowa, czy Jaśminowa podał, że gmina może przejąć drogę o określonym minimum szerokości (nie chcę kłamać ale wydaje mi się, że to min. wtedy wynosiło 6m), co w zasadzie wybiło nam z głowy, a właściwie deweloperowi pomysł nieodpłatnego przekazania drogi gminie. W efekcie na drodze ustanowiona jest użyteczność, która zdaje się narzuca na właściciela obowiązek dbania o jej przejezdność i jej utrzymanie. A jak jest, łatwo się domyśleć.
Co więcej. Spoglądając na mapę zagospodarowania gminy (tą ze studium) widać układ dróg zarówno istniejących, jak i tych planowanych. Tych drugich jest przerażająca ilość i w wielu przypadkach już teraz widać, że pojawią się problemy, których teraz nikt nie zgłasza, bo są to jeszcze grunty uprawiane bądź odłogiem ziemia leżąca, choć już innego przeznaczenia zgodnie z planem.
Jeszcze jedna rzecz rzuciła mi się w oczy. Nie wiem na ile aktualne są te dane katastralne ale podział działek na tym olszewnickim osiedlu nie wygląda dobrze, szczególnie drogi. Może gmina powinna bardziej patrzeć na ręce deweloperom?
Obserwuj wątek
    • m.j.l-wo Re: Deweloperzy, a drogi gminne 25.08.11, 12:27
      Dane alfanumeryczne w GeoPortalu pochodzą bezpośrednio z usług WMS (WebMap Services) centralnych agend/urzędów je udostępniających (do tego te usługi WMS służą ;)), rastry są ze starych map, ortofotomapy są z bieżących lub poprzednich nalotów (czyli nie starsze niż 2-3 lata; co ciekawe, na ten moment Google Maps ma nowsze orta niż GeoPortal; "geoportalowe" naloty rejonu Warszawy były planowane na ten rok).

Należy pamiętać, że dane katastralne mogą się nie pokrywać z danymi z lokalnych baz EGiB (Ewidencji Gruntów i Budynków, uaktualnianej przez wydziały hipoteczne sądów rejonowych) - to są dane z systemów centralnych, zanim nastąpi import danych z PODGiKów, mija kilka-kilkanaście miesięcy.
      • ralphie Re: Deweloperzy, a drogi gminne 26.08.11, 08:16
        m.j.l-wo napisał:

> co ciekawe, na ten moment Google Maps ma
        > nowsze orta niż GeoPortal; "geoportalowe" naloty rejonu Warszawy były planowan
        > e na ten rok).

Nie wiem, czy Google nie skorzystało z techniki satelitarnej. Jakość jest gorsza niż z poprzednich nalotów i takie kwiatki w gminie można znaleźć:
        52.469371,20.760874
        :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka