Dodaj do ulubionych

developerzy oszusci, sprzedaz dzialki.

24.01.12, 13:30
piszę o tym żeby kazdy kto bedzie kupowal nieruchomosc na danym terenie byl ostrozny.
z mężem planujemy zakup dzialki. i wpadłam na ogłoszenie jednego biura (z L-wa) ze jest dzialka w Jabłonnej, b. niska, atrakcyjna cena itp. pojechalismy, obejrzelismy i super, fajny teran, fajna działka. i mąż do mnie mowi ze tu blisko ma byc ciąg dalszy obwodnicy. dziad coś tam wspomniał o obwodnicy ale wciska kit ze bedzie tam daleko, nie tutaj. po powrocie do domu, sprwadzamy w necie a ta obwodnica idzie obok "naszej" działki no i zonk. wsciekalam sie jak nie wiem, czułam się niedoinformowana, a nawet oszukana. dzwonie do chłopa i mówie ze rezygnujemy, a on ze jak ze dlaczego, wiec mówie, że nie chce mieć 3 pasmowej obwodnicy za ogrodzeniem, nie po to wyprowadzam sie z bloku zeby po budowie wąchać spaliny, a on sie upiera przy swoim ze wcale tak nie bedzie, zebysmy brali. ja w uparte i zakonczyłam rozmowe. tylko dzięki naszej czujności nie kupiliśmy działki. wzielibyśmy kredyt, wymarzony dom, a tu trasa szybkiego ruchu. trzeba być czujnym, wielu tak się nabiera. szkoda mi tych ludzi którzy to kupią, bo wątpię zeby chcieli mieć obwodnicę za oknem.
Obserwuj wątek
    • jarexa Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 16:58
      Faktycznie trzeba być czujnym. Jak wszędzie i we wszystkim. Taki kraj, tacy ludzie...
      Ale ja nie o tym chciałem. Podziel się informacją którędy ma przebiegać ten przyszły odcinek trzypasmówki?
      • 3goust Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 17:59
        trzypasmowe w okolicy to TOG i TM, po kolei Trasa Olszynki Grochowskiej i Trasa Mostowa, dwupasmowe to obwodnica Jabłonny, I ty nie wiesz gdzie będą one przebiegać?
        Wstyd jarexa wstyd;)
        • harp Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 19:02
          Czy ktoś ma jakiś czytelny plan przebiegu tej trasy?
          • benieck Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 20:14
            harp napisał:

> Czy ktoś ma jakiś czytelny plan przebiegu tej trasy?

Poszukaj na SISKOM.
        • guayazyl1 Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 19:27
          o tym co można zrobić na działce nie decyduje ani sprzedawca ani komitet blokowy tylko odpowiedni dokument. drogę po działkę zaczynamy więc odpowiedniego urzędnika w gminie, który udostępni (każdemu zainteresowanemu) miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.
          dopiero wtedy można ze sprzedajacym dyskutować o cenie nieruchomości. działanie odwrotne świadczy o skłonności do ryzyka albo wielkiej naiwności :)
          • kwitkows Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 20:20
            A plan terenu o którym mówimy jest tutaj:
            www.jablonna.pl/gmina/pliki/plany_zagospodarowania/jablonna/mpzp_jablonna.htm
            • ew.we Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 20:37
              tak to ten plan zagospodarowania, mieszkalibyśmy na działce która jest prawie przy obwodnicy. pan który nam pokazał działkę upierał sie ze będą ją budować dalej. bardzo współczuję tym mieszkańcom którzy o tym nie wiedzą, albo dowiedzieli się po wybudowaniu domu. dobrze że byliśmy czujni. to była pierwsza działka którą oglądaliśmy i już wiem ze następnym razem sprawdzę wszystko dokładnie.
              aaaa pan jeszcze coś tam "burknął" że jest w okolicy jakaś firma która zajmuje się recyklingiem tworzyw sztucznych, ale nie wiem gdzie. to już całkiem masakra, trujące opary albo smród. najlepiej to wypytywać okolicznych mieszkańców i szukać informacji w necie. oczywiście poza sprawdzaniem w urzędach itp.
            • telemann Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 20:38
              z drugiej strony bliskość takiej trasy może skrócić okolicznym mieszkańcom dojazd do Warszawy
              • 3goust Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 24.01.12, 21:27
                wiesz ile minut wydłuży się droga do pracy np: odsuwając się o 600 -800 metrów? Z punktu czasowego niewiele a z punktu ciszy, spokoju oraz zapachów bardzo dużo.
                A ew.we pogratulować czujnego i zorientowanego męża.
                • natafun Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 31.01.12, 21:03
                  proponuję poszukać działki "na własną rękę". My z mężem tak zrobiliśmy i teraz stawiamy nasz domek w lesie blisko drogi, autobusu, cisza spokój i ćwierkajaće ptaszki :D ale troche nas to kosztowało czasu.
    • kka69 Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 01.02.12, 19:24
      Od bardzo dawna było wiadomo , ze obwodnica Jabłonny będzie w tym miejscu, że z ronda w Jabłonnie będzie zjazd na ta trasę.
      Na razie nie jest zrobiona, bo ruch w kierunku NDM jest niewielki , nie potrzeba jej jeszcze robić.
      A do sprzedawcy gruntu nie miałbym pretensji, bo czemu miałby wszystko wiedzieć a do tego działać na swoja szkodę odradzając kupno tego terenu?
      To kupujący powinien wszystko posprawdzać , co chce kupić.
      Tak w ogóle, to działka przy obwodnicy może być bardzo atrakcyjna pod stacje paliw itp, może za kilka lat będzie można ta działkę sprzedać z zyskiem, może.
      • bronka777 Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 01.02.12, 21:53
        PLANY zagospodarowanie przestrzennego to nie jest zadna wiedza tajemna - są dostępne (jeśli są uchwalone lub w fazie projektu) zatem nie czuje tu super afery.
        Choć przyznaje, że od każdego sprzedawcy oczekuje pełnej informacji o produkcie który chce nabyć - tę agencję należy omijać szerokim łukiem i tyle.
        • guayazyl1 Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 01.02.12, 23:20
          od 29 kwietnia tego roku obowiązywać będzie nowa ustawa deweloperska. jednym z zapisów tej ustawy jest obowiązek przygotowania przez dewelopera tzw. prospektów informacyjnych zawierających nie tylko informacje o budowanej nieruchomości, ale i o firmie (łącznie ze szczegółowymi danymi o już zrealizowanych inwestycjach) oraz o przyszłym otoczeniu nieruchomości. kupujący dowiedzą się z tego dokumentu, jakie obiekty wpływające na jakość życia (droga szybkiego ruchu, tory kolejowe, spalarnia śmieci itd.) zostały zaplanowane w promieniu kilometra i jaki jest plan zagospodarowania przestrzennego dla sąsiadujących działek. chodzi tu jednak o dewelopera, a nie o biuro posrednictwa nieruchomościami bądź osobę cywilną (tak jest w tym wątku). pośrednik lub sam sprzedajacy nieruchomość nie ma obowiązku ujawniania kupującemu niczego, co nie jest wymagane przez prawo. może ukrywać nawet minusy oferowanej nieruchomości, uciążliwych sąsiadów, planowane inwestycje. to na kupującego spada przeprowadzenie dobrego wywiadu, zatrudnienie rzeczoznawcy lub prawnika. obowiązuje prosta zasada "widziały gały co brały".
      • liczygrosz Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 04.02.12, 18:44
        kka69 napisał:

> To kupujący powinien wszystko posprawdzać , co chce kupić.

Co nie zmienia faktu, że sprzedający nie powinien być oszustem !
      • 3goust Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 04.08.12, 09:10
        mistrzu sprawdź jak tworzone są MOPy, A dowiesz się że ta działka o kant dup* potłuc bo po pierwsze zagrodzą ekranami zrobią tak że zjazd będzie 500 metrów w jedną i 500 metrów w drugą. I trafią tylko Ci co chcą...a nie przejezdni zobacz na warszawskiej jak był korek to pełno sklepów spożywczych....upał to wyskoczył co któryś pasażer po chłodny napój lub mrożone mleko [czytaj: Lody] a teraz? Został naprawa aut, wulkanizacja czyli sklepy do których się specjalnie wybierasz a nie spontanicznie, a sklepy przydrożne pozamykali...
    • rudy_63 Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 03.02.12, 16:29
      Trasa ta powstanie wtedy gdy wybudowana zostanie trasa mostowa - przypuszczam, że moje wnuki tego nie dożyją.
    • morusiewicz [...] 31.07.12, 14:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • shilla0 Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 16.03.13, 11:28
      To normalne pośrednicy nieruchomości są wszędzie tacy sami siostra kupowała działkę w Jabłonnej. Przez rok szukali, jedna była do zabrania pod drogę chodziarz pośrednik wpierał że wcale nie na innej nie można było budować domów mieszkalnych, ale tłumaczył że budowlana tylko coś tam. Zawsze należy iść do gminy. Panów notariuszy też miałam okazję poznać z lepszej strony są równie dużo warci. Nie wolno na nich polegać.
      • polokokt Re: developerzy oszusci, sprzedaz dzialki. 16.03.13, 12:46
        niestety tak to jest, chcesz sie leczyc, najlepiej jakby czlowiek skonczyl medycyne. Chcesz miec pożadnie serwisowane auto - zostań swoim mechanikiem. Chcesz kupić działkę i pobudowac dom... w małym palcu trzeba mieć odpowiednie kodeksy, plany miejscowe i być inżynierem budownictwa. W przeciwnym razie czeka Cię masa poprawek, prostowań.... i niepotrzebnie wydanej kasy.
        Wolno, bum budowlany się kończy co i juz odczuwają pośrednicy. Open Finance już się dowiedział, że można wygrać tylko jakością produktów. Już ludzie nie przyjdą i nie wezmą wciskanego kitu. ALbo inaczej, Ci co byli skłonni brać "kit" już się wyczerpali. Teraz wygrać można tylko uczciwą ofertą. Druga sprawa, to jeśli pośrednik nie jest gwarantem niczego, to po co On jest? W takim razie lepiej szukać samemu i kupić bez pośredników. A zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zbiór fachowej literatury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka