madziulec 22.02.12, 19:52 Gdzie mamy takowe??? Ktore wspolnoty, ktorzy wlasciciele celuja w tym, że nie odsniezyli na czas chodnikow, a teraz my piesi bedziemy jezdzic i ryzykowac polamanie nog? Rozpoczynamy nominacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3goust Re: oblodzone chodniki 23.02.12, 08:36 Z chodnikami to tragedii nie ma, mnie cieszy fakt i widok pracy ludzi PWK którzy każdą podwyżkę wody argumentują że zdrożało paliwo...ale chyba oni samochodów nie używają? Chyba że do wożenia swoich czterech.... Był śnieg, przez pługi teraz zalega on na studzienkach a nie widziałem jeszcze by ktoś odsłonił te studzienki, no i mamy rozlewiska wielkości zalewu zegrzyńskiego, czy taką małą Wenecję. Deszcz pada dolewając tej wody, teraz jadąc myślę czy nie zmienić auta na łódź. A PWK która powinna o to chyba dbać nie pracuję? Odpowiedz Link Zgłoś
hurapesymista Re: oblodzone chodniki 23.02.12, 14:28 Używają, ale tylko jak paliwo drożeje. Jak tanieje przestają, żeby nie było powodu do obniżek. 3goust napisał: > Z chodnikami to tragedii nie ma, mnie cieszy fakt i widok pracy ludzi PWK którz > y każdą podwyżkę wody argumentują że zdrożało paliwo...ale chyba oni samochodów > nie używają? Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: oblodzone chodniki 23.02.12, 21:22 3goust napisał: > Z chodnikami to tragedii nie ma, mnie cieszy fakt i widok pracy ludzi PWK którz > y każdą podwyżkę wody argumentują że zdrożało paliwo...ale chyba oni samochodów > nie używają? Chyba że do wożenia swoich czterech.... Był śnieg, przez pługi te > raz zalega on na studzienkach a nie widziałem jeszcze by ktoś odsłonił te studz > ienki, no i mamy rozlewiska wielkości zalewu zegrzyńskiego, czy taką małą Wenec > ję. Deszcz pada dolewając tej wody, teraz jadąc myślę czy nie zmienić auta na ł > ódź. A PWK która powinna o to chyba dbać nie pracuję? Dziś po południu PWK beczkowozem wypompowywało wodę z ul. Kolejowej przy skrzyżowaniu z Wyszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: oblodzone chodniki 23.02.12, 23:33 Wypompowywali tez staw przy Kwiatowej róg Handlowej. To stały staw. Nie wiem po co robiono tam remont drogi, skoro staw nadal jest. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek1974 Re: oblodzone chodniki 23.02.12, 14:25 Byłem ostatnio u znajomych na osiedlu ul.Gen.Roi. Tam to można sobie nogi połamać. Czemu mieszkańcy nie odśnieżają??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 23.02.12, 23:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec swoja droga ciekawe 25.02.12, 00:37 na forum Bialoleki taki watek forum.gazeta.pl/forum/w,356,133601430,,Nieodsniezone_oblodzone_chodniki.html?v=2&wv.x=2 funkcjonuj ei jakos ludzie cos robia. Tu.. uznaja za wtykanie nosa w nieswoje sprawy, nudzenie sie i tym podobne. Rany.... Przeciez to zakrawa na chorobe psychiczna niektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: swoja droga ciekawe 25.02.12, 16:49 Madziulec, ale wiesz jaka jest roznica miedzy Białołęką a sporą częscią Legionowa, w tym Twoimi okolicami? Takimi, że tam na Białołęce ludzie tak aktywnie działają bo ich cała postawa obywatelska sprowadza się do "kliknięcia na forum". Większość Białołęki i tych "zgłoszeń" dotyczy terenów gdzie są bloki (= wspólnoty mieszkaniowy = żaden z mieszkańsców fizycznie tego nie sprząta) lub szkoły, jak czytam. Równie dobrze możesz zapodać wątek z Ursynowa, tam też zapewne dużo ludzi gada na forum a mało osobiście odśnieża.... Za to w jakiejś gminie gdzie 90% będą domki jednorodzine, taki wątek nie będzie się cieszył dużym powodzeniem. Albo przynajmniej przyjmie inny wymiar. U nas w legionowie, z połowe powierzchni zajmują domki jednorodzinne, gdzie nie wystarczy kliknąć na forum w 2 minuty i śnieg znika na drugi dzień a trzeba wyjsć przed dom i dwie godziny zapierdzielać z łopatą. A jak dobrze pada to i dwa razy dziennie po 2h (zaś gdy ktoś ma szczęście mieszkac przy ulicy asfaltowej, to o północy jeździ płóg i to co Ty o 18-tej wywalisz na ulice, on o 23:00 wrzóci Ci na chodnik.... A teraz zestaw to z tym, ze połowa osób pracuje w Warszawie, wychodzi do pracy o 6:30 i wraca o 18 a potem chce jeszcze zrobić obiad, uprać czy chałupe posprzątać albo cos naprawić. Pytanie do ciebie Madziulec, ile to km chodnikow w życiu odśnieżyłaś? Czy tylko na forum potrafisz zgłaszać swoje uwagi? Bo ja trochę odsnieżyłem i rozumiem tych którzy z pewnych wzgledów nie mogą tego robic regularnie. Są osoby starsze, które też nie są w stanie tego robić (ooo, tutaj jest mozliwość dla CHETNYCH pomóc takim osobom i odśnieżyć im przed gankiem i na ulicy chodnik). Jeszcze lekki puszek zmieść to OK, ale jak to sie roztopi, zamarxnie, ludzie ubija chodząc, to żeby to całkowicie usunąć to trzeba sporej teżyzny fizycznej aby to ruszyć do czystego podłoża. Także od pisania na forum przejdźmy do czynow, zapraszam przed blok, do szufli trochę poodśnieżać. A potem dopiero pisać wrażenia na forum :) Pozdrawiam PS: Oczywiscie, nie usprawiedliwiam nieodśnieżania, nalezy to robić, sam tak robiłem ale... najłatwiej jest mieszkać w bloku, płacić Panu Zenkowi za odsnieżanie o 5 rano po kilka PLN od mieszkania (cenię sobie ta wygodę obecnie) i pisan na forum gdzie są jeszcze oblodzone chodniki. Niestety z punktu widzenia właściciela domku jednorodzinnego, to jest ciężka fizyczna praca na którą trzeba miec siłę i znaleźć czas i liczyć na to że płóg w nocy nie zasypie naszego posprzątanego chodnika żeby rano Madziulec mógł przejść chodnikiem "suchym" butem. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: swoja droga ciekawe 25.02.12, 17:41 Nie jest moja wina, ze ktos jest mocno nieszczesliwy posiadaniem willi z ogrodem, a tym samym prawo naklada na niego niecznosc i tak dalej. Zupelnie nei chodzilo mi o podawanie adresow typu nie wiem Wrzosowa 100, bo to bez sensu, za to bardziej zaciekawiloby mnie podanie adresu ot chocby Roi 2. Wspolnota, takie chodniki na zewnatrz co zime, ze szkoda gadac. A moze na Pilsudskiego gdzies? Albo Jagiellonskiej?? Tam gdzie ludzie codziennie leca do pociagu (super slizgawica na parkingu dworcowym...) albo czekaja na autobus. Ale Ty wolisz pisaC ELABORAT. PS Mozna mieszkac w willi i tez zlecic panu Zenkowi odsniezanie. Moja kolezanka tak robi. Nie widze powodu, by ktos nie mial tak robic. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba-mala Re: swoja droga ciekawe 26.02.12, 22:01 Chciałam zauważyć że tam gdzie miedzy chodnikiem a ogrodzeniem jest nawet najmniejszy skrawek zieleni chodnik powinno odśnieżać miasto ale tego nie robi?? Na moje pytania w UM zirytowany pracownik w koncu odpowiedział że co mi zalezy odsniezyć jeszcze i chodnik oprócz podjazdu?? Nikt mi za to nie płaci tylko podatki podwyższa a pana prezydenta taniej wyniesie zapłacenie kilku odszkodowań za złamanie nogi niż odśnieżanie chodników taka jest prawda. Wiec madziulec doucz sie, poczytaj i wiedz ze nie kazdy wlaściciel domu ma obowiazke odsnieżac, a tam gdzie mieszkańcy maja obowiązek straż miejska zagląda bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: swoja droga ciekawe 26.02.12, 22:09 Nie czytasz co napisalam, a szkoda. Bo nie czepilam sie wlascicieli prywatnych, a wlasnie wspolnot, instytucji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba-mala Re: swoja droga ciekawe 08.03.12, 22:16 To samo tyczy sie wspolnot i innych prywatnych podmiotów, tam gdzie jest teren zielony miedzy ogrodzeniem a chodnikiem - utrzymanie chodnika należy do miasta Odpowiedz Link Zgłoś