Dodaj do ulubionych

Zima sie zaczyna ;)

23.11.12, 10:46
Czyli SKM o 8:14 mialo byc spoznione o jakies 30 minut.

Jest swietnie. Od paru lat jestem przekonywana, ze jest super, ze pociagi jezdza co 10 minut i jest dobrze...
Obserwuj wątek
    • tabaher-2 Re: Zima sie zaczyna ;) 23.11.12, 15:57
      madziulec napisała:

> Czyli SKM o 8:14 mialo byc spoznione o jakies 30 minut.
      > Jest swietnie. Od paru lat jestem przekonywana, ze jest super, ze pociagi jezdz
      > a co 10 minut i jest dobrze...
      Nie ma co narzekac. Ty mialas gorzej za to Ci pol godziny pozniej mieli pociagi co 5 minut.
      W przyrodzie nic nie ginie.
      • madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 23.11.12, 18:17
        Wiesz.. Tak na moja logikę, ale ona pewnie pokręcona jest to większość ludzi jednak jeździ do pracy na 9, mnie na 8.
        Potem jakaś część na 7.
        No ok, potem na 11.
        Więc cholera super dojazd o 8:45 jest sprawą zajebistą ale zapytam DLA KOGO????? Dla wagarowiczów?
        • marek_ka_lwo Re: Zima sie zaczyna ;) 23.11.12, 18:45
          Ja dojeżdżam na 9.30 i pociąg 8.41 jest ostatnią szansą, żeby zdążyć "na styk". I pusty to on nie jest, więc widocznie więcej ludzi jeździ na 9.30 - 10.00

madziulec napisała:

> Więc cholera super dojazd o 8:45 jest sprawą zajebistą ale zapytam DLA KOGO????
          > ? Dla wagarowiczów?
          >
          • madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 23.11.12, 19:44
            Wiesz, sorki, rozumiem, za chwilkę ktos się odezwie, że ogólnie to on pracuje na 5 rano i też nie ma dojazdu i tez pociąg pusty nie jest (bo potem / wcześniej nie ma szans by zdążyć).

I powiem Ci nawet więCEJ: dziś byłam na Starzyniaku i akurat mi uciekł pociąg do Legionowa i w całej swojej naiwności pomyslałam, że pojade tramwajem, potem 731, a potem jakos dotrę do dworca, gdzie zostawiłam autko. Mogłam bowiem czekać 33 minuty na pociag.
            Wsiadłam w tramwaj (od razu), chwilke poczekałam na 731... i byłam całe 30 minut póżniej na stacji. Szlag by to. Rozumiesz teraz dlaczego ci ludzie wola jeździc pociągiem????
            • monikap81 Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 00:19
              To fakt: madziulec zawsze narzeka!!!! A może tym autkiem co pod stacją się zostawia to tak do pracy jechać? Jak raz, drugi, piaty postoimy w super korku to przestaniemy na jakiś czas chociaż marudzić?
              • madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 08:01
                A nie ;) Zaczęłam właśnie spisywać narzekania innych pasażerów ;))
                I zaczynam miec podejrzenie, że sa tu nicki od czapy, które powstaja tylko po to, by uwielbiac propagande UM ;) Cholera normalnie dawny komunizm ;) Ale neiwiele nam brakuje.
              • nielot_dodo Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 08:59
                monikap81 napisał(a):

> To fakt: madziulec zawsze narzeka!!!! A może tym autkiem co pod stacją się zost
                > awia to tak do pracy jechać? Jak raz, drugi, piaty postoimy w super korku to pr
                > zestaniemy na jakiś czas chociaż marudzić?

Oczywiście!!!
                Można taksówką i helikopterem a co demokracja jest.
                Tylko po jaką cholerę robić ludziom wodę z mózgu jakąś "organizacją transportu publicznego" z rzeszą dobrze opłacanych darmozjadów i milionowymi dotacjami z budżetów: gmin, miasta, powiatu?

• madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 20:16
                  Słuchajcie, nie wiem o co dokładnie chodziło, ale był jakis problem z Jabłonną, że ZTM krzyknął kompletnie "niepridatną" cene za zatrzymywanie się tam autobusów.
                  Pamiętam, że sie nei zatrzymywały. Ale relatywnie krótko.
                  U nas władze działają na zasadzie "klekajcie narody" bo ztm każde, ustala, robi i bądxmy wdzięczni.

Pamiętając sprawę Jabłonny, gdzie oni się postawili i jednak uzyskali coś tam to widac, że da sie.
                  U nas.. nie da się się, w ogóle wychodzi, ze stanowimy królika doświadczalnego i tyle.

Jakis czas temu myslałam, że będzie lepiej, bo Krajnow, radny u nas. A tu kicha. Przestał pisac na forum, ma to gdzies. Zlał temat.
                  Ruta mieszka tu też i co? Zlewa temat.
                  Podobno zły to ptak, co własne gniazdo i tak dalej.. No ale nie dbac o własne gniazdo??? Kiepścizna.

Widac Krajnowowi połączenie pasuje.
                  • 3goust Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 22:02
                    madziulec napisała:

> Słuchajcie, nie wiem o co dokładnie chodziło, ale był jakis problem z Jabłonną,
                    > że ZTM krzyknął kompletnie "niepridatną" cene za zatrzymywanie się tam autobus
                    > ów.
                    > Pamiętam, że sie nei zatrzymywały.
                    >
                    > Pamiętając sprawę Jabłonny, gdzie oni się postawili i jednak uzyskali coś tam t
                    > o widac, że da sie.

Nic nie uzyskali, walczyli o brak dopłat dowozokilometrów autobusowego czyli dopłat do kilometra. Wszystko miało by sens jak by dołączyły się inne gminy. Być może by to zlikwidowało dopłaty do tego ze ZTM łaskawie zarobi na klientach.
                    Kosztowało to ówczesnego wójta stanowisko to całe zamieszanie i tylko tyle, płacą tyle ile mieli płacić. A inne gminy teraz są bardziej zdyscyplinowane do płacenia haraczu. Bo gdyby Legionowo, Piaseczno i inne gminy postawiło na prywatnych przewoźników, nagle ZTM stracił by ileś tam z budżetu to by zaczął się liczyć z klientem... al
                    • madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 22:20
                      Tu nie chodzi o postawienie na prywatnych przewoźników.
                      Chodzi o to, że transport jest dla ludzi a nie ludzie dla transportu.

Czy ktokolwiek robi jakies badania, czy pociągi komus pasują albo autobusy?
                      Czy kogos pytano o konsekwencje np. skasowania 801-ki?
                      Czy w ogóle jestesmy traktowani jako "masa transportowa" i koniec????
                      • polokokt Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 18:49
                        ja kiedyś zadałem pytanie Prezydentowi, czy znane są statystyki, ile osób z Legionowa kupuje bilet miesięczny. Albo jakieś podobne statystyki, które tą liczbę jakoś w przybliżeniu podadzą. Prezydent odpowiedział, iż takich statystyk nie ma, bo miasto właśnie płaci za dowozokilometr i tyle....

A moje pytanie, wynikało z tego, iż Prezydent zawsze odpowiada na pytania, dotyczące przejścia z II strefy do I, tym iż to się nie opłaca, bo już teraz dużo płacimy. Ale.... ktoś tu chyba nie zauważa, że mieszkańcy z tego tytułu też muszą kupować dużo droższe bilety, które do tego drożeją nieproporcjonalnie przy każdej możliwej okazji. Może opłacałoby się, np w ramach miasta przejść z II do I strefy, płacić te kilka mln więcej dowozokilometrówki a w zamian dać dużo tańsze bilety. Jednocześnie oczywiscie podnieść delikatnie jakiś podatek. Sumarycznie mołoby się opłacać (tak mi się wydaje). Na logikę, jeśli w całym tym interesie rządzą jakieś podstawowe prawa ekonomii, "hurtowy zakup" biletów powinien być tańszy niż jak każdy kupuje indywidualnie.

Generalnie chodziło o coś takiego jak centralny system ze śmieciami. Kupujemy centralnie, hurtowo, więc ogólnie mamy taniej. Ale wyszło, że się nie da, bo w sumie nawet nie ma danych o jakich ilościach osób dojeżdzających transportem publicznym do Warszawy mówimy. Więc chyba nie da się policzyć, czy faktycznie na głowę Legionowianina, byłaby to zmiana opłacalna, czy nie.
                        • zdebeq Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 19:03
                          Chciałbym wiedzieć jaki to podatek wg tego cudownego pomysłu byłby zwiększony. Bo ja jako użytkownik dróg publicznych w swoim własnym pojeździe nie specjalnie chciałbym sie dokładać do Państwa biletów ZTM
                          • madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 20:09
                            Hmm.. egoizm w czystej postaci????
                            • zdebeq Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 21:59
                              To chyba dowcip jest jakiś
                          • polokokt Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 21:33
                            eee, jako uzytkownik w swoim pojezdzie (tak jak i ja) placisz juz za tyle rzeczy podatkiem drogowym, ze chyba korona z glowy nie spadnie jak dolozymy sie jeszcze po kilka PLN na tanszy bylet ZTM? ;)

A na powaznie to nie wiem. Nie studiowalem dokladnie tabelki z przychodami urzedu miasta, w jaki sposob moznaby pozyskac czesc tych pieniedzy, wynikajacej z roznicy ceny miedzy I i II strefa, tak aby bylo to w miare sprawiedliwe dla wszystkich.

Co do tego, ze jako cale miasto (a miasto to jego mieszkancy a nie jakis oderwany byt) bedziemy mieli tansze dojazdy do Warszawy (w koncu jestesmy tylko sypialnia Warszawy i to tam wiekszosc ma zatrudnienie) jak zakupimy je hurtowo niz jak kazdy kupuje osobno. Ja tez jezdze samochodem, ale ja np widze to tak: tanszy bilet miejski = mniej samochodów w drodze do i z warszawy = 15 minut szybszy dojazd i powrot z Warszawy dla mnie. Ja chetnie za te 15 minut w kazda strone sie dorzuce te kilka PLN do takiego hurtowego zakupu biletów (czyli przejscia ze strefy II do I). A nawet nie wiem, czy moj samochod nie spali dokladnie o tą kwotę mniej paliwa, nie stojąc w korku na Modlińskiej.
                            Jakby nie bylo, nawet przybliżonej symulacji zysków i strat zrobić nie można, bo UM nie dysponuje wiedzą czy z legionowa kupujemy 10 czy 25 tys biletów miesiecznych na II strefe.
                            • zdebeq Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 22:04
                              Myślę, że dodatkowe pieniądze możnaby pozyskać z obcięcie dotacji na przedszkola, bo większość mieszkańców jednak nie ma dzieci w wieku przedszkolnym, z rezygnacji z istnienia biblioteki publicznej bo większość i tak nie czyta, z organizacji klas integracyjnych w szkołach i budowy podjazdow dla niepełnosprawnych, bo większość jest pelnosprawna.
                              Czy zawsze interes większości jest bezwzględnym kryterium? Poza tym chyba miasto nie specjalnie ma wpływ na podatek drogowy. Cena biletu w drugiej strefie chyba moze być rekompensowana różnica ceny chociażby za mieszkanie, działkę czy dom.
                              • madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 22:23
                                To pojdzmy dalej Twoim szalonym tropem: ja mam gdzies ulice w Legionowie, bo i tak nimi nie jezdze (zakupy z reguly wole robic w Warszawie albo ostatnio sporo korzystam ze sklepow internetowych, gdy ma to byc cos ciezkiego).
                                Nie budujmy szpitala bo.. ja nie bede korzystac (bo mam oplacany pakiet).

I tak mozna iśc dalej w swoich mrzonkach i idiotyzmach, ktore zapoczatkowales.

Mozemy tak dlugo.
                                Za chwile jednak moj drogi Krzysztofie moze Ci się urodzic dziecko. Mozliwe, że ... niestety będziesz chcial je zapisac do (juz zlikwidowanego dzieci Twoim pomyslom ) przedszkola. A może nie daj bioze dziecko bedzie mialo adhd, więc fajnie byloby gdyby trafilo do klasy integracyjnej? Ale nie będzie, bo zlikwidowano je zgodne z pomyslem.
                                Ale zacznijmy od podjazdów. ZOna będzie klęła w żywe oczy idąc po mieście i próbując wjechać na chodniki. Potem zupa będzie w domu za słona ;) Eh....

Czasem trzeba jednak popatrzeć, że może coś będzie mnie dotyczyć. Nie dziś ale może jutro, może za lat 5. Ok. Ja dziś dojeżdżam, ale np. przez ostatnie pół roku nei dojeżdżałam i do mojego durnego łba nie przyszłoby mi pisac takich kocopołów jakie Ty wysmazyłes, a dotąd miałam Cie za rozsądnego człowieka.
                                • zdebeq Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 22:52
                                  Kaman dalej jestem rozsądny. Bijecie pianę na temat spóźnienia pociągu bo Wam pasuje albo nie. Nie będzie tak ze wszyscy bedą zadowoleni. A za przeproszeniem pi€rd013nie na forum niczego nie zmieni. Jako ze jest to transport masowy to z garażu nikogo nie zabierze i nie poczeka jak zaspicie. A jak sie cos zesra to do roboty sie spóźni cała masa ludzi. Poza tym bilety ZTM sa niewspolmiernie tanie a i tak jest dopłata z miasta.

Jeżeli ja wypisuje kocopaly to zapraszam do lektury tych wszystkich pierdół, które tu sa wypisywane, po pewnym czasie refleksji:) chyba większość z nas zagląda tu jedynie z nudów albo zeby moze dodać trochę oliwy do ognia.

I na pytanie czy jesteśmy traktowani jako masa transportowa, to wlasnie tak jest i raczej sie nie zmieni. I w zupełności sie z Tobą zgodzę ze prywatyzacja by raczej niczego nie zmieniła na dobre.
                                  • benieck Re: Zima sie zaczyna ;) 27.11.12, 08:04
                                    LTV: Strefa mocno finansowa
                    • benieck Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 17:42
                      3goust napisał:

> Nic nie uzyskali, walczyli o brak dopłat dowozokilometrów autobusowego czyli do
                      > płat do kilometra. Wszystko miało by sens jak by dołączyły się inne gminy. Być
                      > może by to zlikwidowało dopłaty do tego ze ZTM łaskawie zarobi na klientach.
                      > Kosztowało to ówczesnego wójta stanowisko to całe zamieszanie i tylko tyle, pła
                      > cą tyle ile mieli płacić. A inne gminy teraz są bardziej zdyscyplinowane do pła
                      > cenia haraczu. Bo gdyby Legionowo, Piaseczno i inne gminy postawiło na prywatn
                      > ych przewoźników, nagle ZTM stracił by ileś tam z budżetu to by zaczął się licz
                      > yć z klientem... al

ZTM nie musi zapewniać transportu na terenie innej gminy. To do władz danej gminy należy wybór jak zorganizuje transport. Skoro powierza to zadanie ZTM i zrzuca na niego problem tworzenia rozkładów jazdy, rozliczenia kierowców itp. musi za to płacić. Gdyby dana gmina zrezygnowała z ZTM to najwięcej straciłby pasażer a nie sam ZTM. Zaczęli by się liczyć z klientem a raczej policzyliby się z wójtem/burmistrzem/prezydentem wyborcy przy kolejnych wyborach "dziękując" mu za zlikwidowanie wspólnego biletu, i zmuszanie do zakupu dwóch oddzielnych, co za tym idzie wzrostem kosztów dojazdu. Już dziś do Warszawy kursują prywatne autobusy translud czy Z-bus i jakoś tłumów w tych pojazdach nie widać. Przeciwnie, rozkłady jazdy zostały mocno zredukowane, kilka firm upadło a wiele kursujących autobusów zostało zamienione na małe busy. Widać, że pasażerowie głosują "nogami" za dojazdem w ramach taryfy ZTM.

Co do psujących się pociągów typu 14WE to na szczęście dni "czternastek" są już policzone. Dwie idą do "Kolei Śląskich", pozostałe będą zastąpione przez dokupione "Impulsy" 35WE.
              • metron1 Re: Zima sie zaczyna ;) 24.11.12, 12:00
                Przecież Legionowo stawia na pociągi, nie można zwiększyć ilości autobusów bo są pociągi, żaden autobus nie może pojechać bezpośrednio pod stacje metra bo mamy przecież pociągi.
                To nic że każdy kolejny rozkład jest gorszy od poprzedniego, to nic że każda pierdoła powoduje opóźnienia kolejnych pociągów
                Od grudnia będzie jeszcze lepiej, nowy rozkład i kolejny pociąg wylatuje z rozkładu
                Aby nie być gołosłownym. W obecnym rozkładzie jest pociąg S3 który jedzie na lotnisko z Legionowa Piaski o godz 7.37. Na Piaskach do tego pociągu wsiada całkiem sporo ludzi, całości dopełnia Legionowo. Aby nie było za różowo od nowego rozkładu pociąg ten pojedzie już z Legionowa. Bydło z Piasek może przecież podymać na piechotę lub pojechać 38 minut wcześniej
    • nielot_dodo Re: Zima sie zaczyna ;) 23.11.12, 22:52
      Spokojnie! organizator transportu publicznego - ZTM czuwa! Już w grudniu te najbardziej oblegane pociągi będą zlikwidowane. Zostaną te od czapy co nikomu nie pasują i będzie luz i kultura a nie smród potu proletariuszy.
      • polamonola27 Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 18:32
        nielot_dodo napisał(a):

> Spokojnie! organizator transportu publicznego - ZTM czuwa! Już w grudniu te naj
        > bardziej oblegane pociągi będą zlikwidowane. Zostaną te od czapy co nikomu nie
        > pasują i będzie luz i kultura a nie smród potu proletariuszy.

Fantastycznie ! Następną czynnością będzie budowa dworca "all inclusive ultra" .

• madziulec Re: Zima sie zaczyna ;) 25.11.12, 20:07
          Nie wiem dlaczego, ale właśnie jak to napisano budowa tego all inclusive dworca przypomina mi niejako Stadion (Basen) Narodowy.
          Posiadamy, piekny, sliczny. Super.
          Gorzej jak to utrzymac, bo najemcow jak na lekarstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka