Dodaj do ulubionych

odwołane S9 30.01.2013 r.

30.01.13, 19:51
Apeluje do wszystkich osób, które nie pojechały dzisiaj do domu odwołanym kursem S9 Warszawa Gdańska-Wieliszew o 16 38, aby składały reklamację do ZTM o zwrot niewykorzystanego biletu, informacja o odwołaniu pojawiła się dopiero tuż przed przyjazdem SKMki, a na stronie interntowej po 16, biorąc pod uwagę, że skład KM odjechał 16 24 nie byl to problem z torami, pytam jaki, pociągów zabrakło???? Na co idą podwyżki cen biletów na 2 strefę, na premie w ZTM???
Skandalem jest że w taką pogodę trzeba było czekać ponad godzinę na następną SKMke.
Składajmy reklamację, im więcej osób tym lepiej, niech się w końcu ZTM za robotę weźmie...
Apeluje korzystajmy ze swoich praw jako pasażerowie!
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 19:56
      ja nawet popieram tą incjatywę, natomiast na pewno więcej osób dokona takiego kroku, jeśli zamieścić gdzieś gotowy wzór pisma (taki co trzeba tylko wydrukować i wysłać (wpisując swoje dane wczesniej) i podasz adres na który to wysłać. Bo tak to teraz każdy musi wertować internet gdzie to wyslac, jak napisac.... a to wiadomo, powoduje, ze na dzien dobry 50% osobom nie bedzie sie chcialo.
      • benieck Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 20:22
        Na stronie ZTM jest odpowiedni formularz do składania skarg. Aby mieć podstawy do starania się o odszkodowanie należy przedstawić wartość poniesionych strat (zmniejszenie zarobków ze względu na spóźnienie do pracy, rachunek za taksówkę lub autobus itp.).
        • polokokt Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 20:26
          no i temat zamkniety.

I pomyśleć że w takiej Japonii, spóźnienia wszystkich pociągów w skali roku, sumarycznie sięgają kilku minut (o ile pamiętam) a jak odwołali loty Dreamlinerów to prezesi linii lotniczej w pół się kłaniali i przepraszali swoich Klientów....
          • e.voytaszek Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 21:39
            Ja np. w wigilię straciłem "dzięki" ztm 140zł. Miałem wykupione bilety na kurs komunikacji prywatnej z dworca zachodniego. Ale że tory były oblodzone to pociągi zaczęły jeżdzić od godziny 9.10. A ja, podobnie jak kilkadziesiąt innych osób, stałem od 8 na peronie w Legionowie i d... Kasa poszła i gdzie to reklamować? Sprawa przegrana ot co
            • marynianka Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 21:55
              Ja jutro składam reklamację, jak będzie ok, to napiszę co pisać.

W regulaminie jest jednak mały kruczek:

§ 7

1. Ustala się próg minimalny, poniżej którego nie dokonuje się zwrotu kosztu biletu, o którym mowa w § 6, w wysokości równowartości 4,00 euro w złotych polskich.

2. Równowartość kwoty, o której mowa w ust. 1, będzie przeliczana na złote według kursu NBP obowiązującego w ostatnim dniu miesiąca poprzedzającego złożenie przez pasażera pisemnego wniosku o zwrot kosztu biletu, o którym mowa w § 6.

3. Wnioski, o których mowa w ust. 2 rozpatrywane będą w terminie 30 dni od daty złożenia.

Ale trzeba składać, przynajmniej na znaczki wydadzą kasę i mniej będą mieli na premie dla dyrektorów w ztm i innych zapracowanych co dbają o dobro pasażerów.
              Ja musiałam zmarnować kase na prywatnego przewoźnika i jeszcze iść kawał drogi, nie odpuszczę tak łatwo. Nie mogą zrealizować umowy to niech komunikację zastępczą puszczą, to będą uczciwi w stosunku do swoich klientów.
          • marynianka Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 21:40
            Od stycznia zmienił się regulamin przewozów:

Zwrot kosztów biletu w razie opóźnienia pociągu

§ 6

W przypadku wystąpienia co najmniej 60 minutowego opóźnienia (wydłużenia czasu podróży) pociągu, pasażerom posiadającym bilet wg taryfy przewozowej przysługuje zwrot kosztu biletu z uwzględnieniem ulg i stref biletowych w wysokości:

1) w przypadku posiadania biletu 3-dniowego zwrot w wysokości 1/6 wartości biletu;

2) w przypadku posiadania biletu 30-dniowego zwrot w wysokości 1/60 wartości biletu 30 dniowego wyliczonej za każde opóźnienie;

3) w przypadku posiadania biletu 90-dniowego zwrot w wysokości 1/180 wartości biletu 90 dniowego wyliczonej za każde opóźnienie;

4) w przypadku posiadania „biletu Seniora imiennego dla osób, które ukończyły 65 rok życia” określonego w taryfie przewozowej zwrot w wysokości 1/730 wartości biletu Seniora wyliczonej za każde opóźnienie.
          • marynianka Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 30.01.13, 21:48
            Od stycznia zmienił się regulamin ZTM !!!!!!

Zwrot kosztów biletu w razie opóźnienia pociągu

§ 6

W przypadku wystąpienia co najmniej 60 minutowego opóźnienia (wydłużenia czasu podróży) pociągu, pasażerom posiadającym bilet wg taryfy przewozowej przysługuje zwrot kosztu biletu z uwzględnieniem ulg i stref biletowych w wysokości:

1) w przypadku posiadania biletu 3-dniowego zwrot w wysokości 1/6 wartości biletu;

2) w przypadku posiadania biletu 30-dniowego zwrot w wysokości 1/60 wartości biletu 30 dniowego wyliczonej za każde opóźnienie;

3) w przypadku posiadania biletu 90-dniowego zwrot w wysokości 1/180 wartości biletu 90 dniowego wyliczonej za każde opóźnienie;

4) w przypadku posiadania „biletu Seniora imiennego dla osób, które ukończyły 65 rok życia” określonego w taryfie przewozowej zwrot w wysokości 1/730 wartości biletu Seniora wyliczonej za każde opóźnienie.
    • hubert_sikorski Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 31.01.13, 09:57
      Miałem tym pociągiem jechać do Warszawy... kosztowało mnie to 4,5 za bilet i stracone około 30 minut. Zadzwoniłem do ZTM, powiedzieli że ten kurs został odwołany przez zarządce torów, a konkretnie to nie wiedzieli bo oni tylko czytają komunikaty które zostały im przesłane przez SKM.

Przy okazji po raz kolejny wychodzi inna głupota. Na dworcu gdańskim informacje o odwołanym pociągu są podawane tuż przed odjazdem tego pociągu. Przecież niektórym (tym co jadą w kierunku stacji Wieliszew) w takich sytuacjach opłaca się pojechać innym pociągiem czy nawet autobusem. Myślę że takie informacje powinni podawać tuż po ich otrzymaniu a nie tuż przed planowanym odjazdem.
      • metron1 Re: odwołane S9 30.01.2013 r. 31.01.13, 11:21
        Na Gdańskim, Wschodnim, Zachodnim czyli tam gdzie wprowadzono nowy system informacji dla pasażerów cały system to dramat
        Wszystkie informacje są nagrane automatycznie i odtwarzane niezależnie od sytuacji na torach.
        System odtrąbia wjazd, odjazd pociągu który może wcale nie wjechać na stację
        Na Wschodnim na informacje z automatu nakładają się informacje nadawane przez człowieka co dodatkowo wprowadza chaos
        Ale czemu się dziwić, instrukcja dla obsługi dla nowego systemu liczy 76 stron, nie da się informacji wprowadzić na bieżąco
        Instrukcja obsługi dla systemu na Śródmieściu liczy 3 strony a informacje można zmieniać na bieżąco
        Na Gdańskim jest ten problem że informacja o odwołanym pociągu pojawia się kiedy już odjedzie wcześniejszy pociąg którym mogliby pojechać ludzie
    • hilaryy Absurd na kolei 04.02.13, 21:06
      Jak widać można sobie składać reklamacje...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13347636,Absurd_na_torach__Odszkodowanie_sie_nalezy__ale_nie.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka