Dodaj do ulubionych

Korupcja w Urzędzie Miasta ?

19.09.13, 13:28
Zobaczcie, w linku więcej informacji, co o tym sadzicie ?

www.miejscowa.pl/legionowo-mobile/item/1372-wyrzucone-z-pracy.html
Obserwuj wątek
    • kropkola Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 14:05
      Spoko: "W ratuszu ma natomiast zostać ponownie przeprowadzone szkolenie dotyczące etyki pracy urzędniczej".
      • telemann Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 15:31
        chciałem wkleić ten sam fragment, co forumowicz, powyżej.
        Dopytam kto zapłaci za takie idiotyczne szkolenie:-)?
        • madziulec Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 15:39
          Szkolenia sa "całyczas". Jakies wyczytałam, że było ze standardów obsługi klienta. Nie będe komentowac, bo pani w kasie nie umie pieniędzy co miesiąc wypłacić.. Coż. Pewnie szkolenia nie przeszła.

Co do korupcji.. Moje zdanie jest takie, że niestety w Legionowie działa dość ciekawy system: a to sasiad jest kimś, a to brat chodził z dziewczyną, która jest żoną kogos tam i tak dalej. Słowem więcej rzeczy załatwia sie po znajomości niz oficjalnie.
          I zaczyna się to od układani aplanu w szkole, bo przeciez tak niektórym pasuje i maja układy, poprezz zapisy na basen i dostęp do informacji przetargowych (przy czym niektóre sa rozpisywane tak, że widac, że sa pisane pod konkretne firmy).
          • zchotomowa Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 15:50
            mnie wczoraj radny Miro Pachulski wlazł na ulicy przed maskę, tak na wprost. Zajęty był bardzo gadaniem przez telefon pod Chaplinem. Ale szkolenia w zakresie "nie przejedź nikogo bez sensu" zrobiły swoje i nawet go nie otrąbiłem, niech se żyje. A już widziałem te tytuły w Miejscowym Żołnierzu Wolności, gdybym nie dał rady wyhamować...

pozdrawiam,

:) Marcin
    • kalaput Kodeks etyki pracowników UM 19.09.13, 18:39
      W strasznych nerwach piszę po tej wiadomości, ale spoko i to może nas uratować.
      Podaję link do Kodeksu Etyki pracowników Urzędu Miasta Legionowo.
      Według mnie, całe forum powinno przestudiować ten Kodeks, wykryć luki i furtki, zgłosić propozycje doskonalenia i wszystko to przekaże się do Urzędu Miasta - w UM i tak te wpisy czytają - żeby znowu coś takiego się nie stało .
      Może ktoś jeszcze znajdzie inne takie dokumenty UM, zabezpieczające przed korupcją, to niech prześle link.
      Proponuję, żeby teraz wszyscy zabrali się za robotę, bo w sumie chodzi o nasze pieniądze i szkoda ich.
      www.legionowo.pl/upload/Tamara/link_kodeks.pdf
      • zchotomowa Re: Kodeks etyki pracowników UM 19.09.13, 23:34
        Ja głosuje za pogłębieniem zasady nr 10 :-)

Pozdrawiam,

Marcin

PS. Tamaro, dałaś czadu tym tekstem :-)
        • kalaput Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 03:37
          Przebijam, stawiam na podpis Prezydenta Miasta pod tym Kodeksem, jako gwaranta tego Kodeksu, że już nawet sama grzeszna myśl korupcji, zostanie wykorzeniona w Urzędzie Miasta raz na zawsze.

zchotomowa napisał(a):

> Ja głosuje za pogłębieniem zasady nr 10 :-)
          >
          > Pozdrawiam,
          >
          > Marcin
          >
          > PS. Tamaro, dałaś czadu tym tekstem :-)
        • tam.my Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 09:47
          zchotomowa napisał(a):
          >
          > PS. Tamaro, dałaś czadu tym tekstem :-)

Marcinie, ja nadal w domu dzieci wychowuję... do żadnych tekstów się nie przyznaję :)

pozdrawiam
          Tamara
          • zchotomowa Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 10:03
            tam.my napisała:
            > Marcinie, ja nadal w domu dzieci wychowuję... do żadnych tekstów się nie przyzn
            > aję :)

Tamaro,

Terefere - zobacz na datę publikacji na autora uploadu :P
            Wychowuj w spokoju :)

pozdrawiam,

Marcin
            • tam.my Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 10:08
              To że wrzuciłam nie znaczy że napisałam :)

pozdrowienia
    • ralphie Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 20.09.13, 11:04
      Jest oświadczenie:

"Oświadczenie Urzędu Miasta w Legionowie

Do Urzędu Miasta Legionowo dotarły informacje o nieetycznym zachowaniu dwóch naszych pracowników. W związku z tym przeprowadzone zostało postępowanie wyjaśniające zgodnie z obowiązującymi w urzędzie procedurami ISO, na podstawie którego mamy przesłanki sądzić, iż doszło do złamania prawa. Prezydent Miasta Legionowo zgłosił sprawę do prokuratury, a w stosunku do pracowników zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe, osoby te dyscyplinarnie zwolniono.

Ponieważ zależy nam na rzetelnym wyjaśnieniu sytuacji, została już zarządzona kontrola wewnętrzna komórki, w której pracowały te osoby. Będzie ona obejmowała zarówno zakres pracy zwolnionych pracowników, jak i całokształt działalności wydziału. Ze względu na dobro sprawy nie możemy mówić o szczegółach. Zależy nam na pełnym jej wyjaśnieniu, dlatego jesteśmy gotowi współpracować z wszelkimi organami do tego uprawnionymi.

Jest to pierwsze tego typu zdarzenie w legionowskim urzędzie i dotyczy tylko 2 konkretnych osób. Nie możemy sobie pozwolić, aby taka sytuacja się powtórzyła, dlatego podjęliśmy decyzję o ponownym przeszkoleniu pracowników z zasad kodeksu etyki, który działa w urzędzie już od 2005 r."

Anna Szwarczewska, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Legionowie

Źródło

Zastanawia mnie tylko, czy:

... mamy przesłanki sądzić, iż doszło do złamania prawa .... w stosunku do pracowników zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe, osoby te dyscyplinarnie zwolniono.

na podstawie przesłanek można zwolnić, czy zawiesić? A jeśli się okaże, że nie brały? Będzie jak w dowcipie? :)

Kolega do kolegi:
      - Krzychu, nie przychodź już nigdy do nas.
      - Ale jak to Stachu, przecież wyjaśniło się, że to nie ja spałem z twoją żoną!...
      - Tak, ale niesmak pozostał.

;)
      • w.iwo Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 20.09.13, 11:40
        Kodeks Etyki

Osoba odpowiedzialna za informację Monika Wawrzyńska
        prawdopodobnie Referat Organizacji i Kadr
      • pola_kp Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 21.09.13, 09:29
        Zwolnić można. Zawsze pozostaje możliwość sądowej kontroli rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia. A jeśli ma się wiele na sumieniu to pozostaje zapaść się pod ziemię.
      • platroman Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 21.09.13, 11:17
        Może trzeba za ciosem wyciągnąć jeszcze konsekwencje za miernotę, niekompetencję i działanie na szkodę mieszkańców.

ralphie napisał:

> Zastanawia mnie tylko, czy:
        >
        > ... mamy przesłanki sądzić, iż doszło do złamania prawa .... w stosunku do
        > pracowników zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe, osoby te dyscyplinarnie
        > zwolniono.

• kka69 Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 21.09.13, 20:14
          Mam nadzieję, że w Starostwie też uderzą się w pierś i jakieś ruchy personale też tam będą .
          Bo w Starostwie chyba więcej się "dzieje" niż w Urzędzie Miasta.
          • ralphie Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 23.09.13, 08:06
            W Starostwie to się ciągle szkolą. Kilka razy w roku organizowane były kilkudniowe szkolenia wyjazdowo-integracyjne. Jak się zintegrują to rączka, rączkę ;)
    • zchotomowa i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 00:40
      toiowo.eu/index.php/808-aktualnosci/2013/3302-prokuratura-to-nie-korupcja
      Pani Ewo,

oto najprostszy plan działania dla Pani:
      1) pozew o przywrócenie do pracy wraz z odszkodowanie z Prawa Pracy,
      2) pozew cywilny o odszkodowanie za szkody moralne przeciwko Prezydentowi Miasta (nie ulegają one wątpliwości),
      3) pozew o zadośćuczynienie przeciw Romanowi Smogorzewskiemu jako osobie fizycznej (vide jego wypowiedzi prasowe),
      4) żądanie opublikowania przeprosin we wszystkich lokalnych gazetach w terminie 14 dni albo kolejna sprawa do Sądu.

polecam uwadze: lexvin.pl/prawo/4442/Zado%C5%9B%C4%87uczynienie-a-odszkodowanie.

Jak już Romek zadzwoni (a także jeśli nie zadzwoni), to umówić się na spotkanie pojednawcze poza siedzibą UM Legionowo, zabrać ze sobą prawnika i postawić warunki i dać jeden, zamknięty termin odpowiedzi. Nie odpowie - do Sądu. Nie może być tak, że wybieralny urzędnik rzuca takie oskarżenia publicznie i nie ponosi konsekwencji.

powodzenia, jeśli będzie Pani potrzebowała pomocy - znajdzie mnie Pani.

Marcin

• kka69 Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 10:34
        Chyba Panie Marcinie przesadzasz z tymi roszczeniami.
        Tak się zachowują związki zawodowe, a nie ludzie , którzy cały czas są podejrzani o fałszowanie dokumentów.
        Jeszcze nie wiadomo jak to się skończy, bo można za to tez dostać jakiś solidny wyrok.
        a zwolnienie z pracy było prewencyjne, aby dane osoby nie zacierały śladów i nie mataczyły.
        Proponuję więc wstrzymać się z pełnymi osadami do wyroku.
        • zchotomowa Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 11:13
          kka69 napisał:

> Chyba Panie Marcinie przesadzasz z tymi roszczeniami.
          > Tak się zachowują związki zawodowe, a nie ludzie , którzy cały czas są podejrza
          > ni o fałszowanie dokumentów.

nie wydaje mi się,

jeśli ktoś zarzuciłby mi dokonanie przestępstwa z KK, i wyciągał z tego konsekwencje na bazie KP i ogłosił to publicznie w mediach, to całą pewnością przekroczyłby swoje umocowanie prawne (swoje kompetencje). To się wydaje banalne tak długo, jak nie dotknie to Ciebie, dlatego teraz to bagatelizujesz.

Czy jednak w sytuacji publicznej infamii nie będziesz bronił swojego dobrego imienia? Ja będę i wszystkim doradzam to samo: żaden prezydent nie jest uprawniony, by bez wyroku Sądu domniemywać kto jakiego przestępstwa się dopuścił i ogłaszać to publicznie; dla mnie to kolejny dowód pychy lokalnego samorządu, który stracił kontakt ze swoimi wyborcami.

Poszkodowana Pani ma cały wachlarz dochodzenia swoich praw, ja pokazałem tylko podstawowe.

pozdrawiam,

Marcin
          • ralphie Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 11:34
            zchotomowa napisał(a):

> jeśli ktoś zarzuciłby mi dokonanie przestępstwa z KK, i wyciągał z tego konsekw
            > encje na bazie KP i ogłosił to publicznie w mediach,

OK, ale trochę za wcześnie na prawne działania skoro jednak postępowanie z KK będzie prowadzone. Jeśli i te zarzuty się nie potwierdzą cały "wachlarz" można uruchomić. W przeciwnym wypadku koszty spraw w błoto i strata czasu.
            Nie mniej za podawanie do publicznej wiadomości nieprawdziwych zarzutów należy się słowo wyjaśnienia i przynajmniej przeprosiny oczernionych z innego paragrafu niż ustalać to będzie prokuratura. Jakby nie było, pomiędzy korupcją, a fałszowaniem dokumentów jest subtelna różnica ;)
            Cała ta akcja jednak ośmiesza ratusz, chcieli zaplusować, a wyszło jak zwykle ;) Ukarać z KP zdaje się, że można ale na podstawie prawomocnego wyroku. Odsunąć od obowiązków - do tego wyroku nie potrzeba.
            Niesmak pozostanie? :D
            • zchotomowa Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 11:37
              ralphie napisał:

> OK, ale trochę za wcześnie na prawne działania skoro jednak postępowanie z KK b
              > ędzie prowadzone. Jeśli i te zarzuty się nie potwierdzą cały "wachlarz" można u
              > ruchomić. W przeciwnym wypadku koszty spraw w błoto i strata czasu.
              > Nie mniej za podawanie do publicznej wiadomości nieprawdziwych zarzutów należy
              > się słowo wyjaśnienia i przynajmniej przeprosiny oczernionych z innego paragraf
              > u niż ustalać to będzie prokuratura. Jakby nie było, pomiędzy korupcją, a fałsz
              > owaniem dokumentów jest subtelna różnica ;)
              > Cała ta akcja jednak ośmiesza ratusz, chcieli zaplusować, a wyszło jak zwykle ;
              > ) Ukarać z KP zdaje się, że można ale na podstawie prawomocnego wyroku. Odsunąć
              > od obowiązków - do tego wyroku nie potrzeba.
              > Niesmak pozostanie? :D

zdaje się, że niesmak jest już od dłuższego czasu, w jakby szerszym ujęciu. Teraz próbują to pudrować, przypinając sobie wzajem ordery. Orwell się kłania, w takim naszym, małym rozmiarze.

pozdrawiam,

Marcin
    • modernlook Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 14:20
      Prezydent Smogorzewski bardzo dobrze zna prawo i dowodzi tego odpowiedź Prezydenta w rubryce "Zadaj pytanie do prezydenta" na stronie UM:
      Pytanie:
      Drogi panie prezydencie Czy bycie prezydentem wymaga duzej pracy i znajomosci? Pozdrawiam Kamila
      (kamila cake, 16-10-2013)
      Odpowiedź:
      Doga Kamilo,
      moja praca wymaga przede wszystkim bardzo dużego zaangażowania w wykonywane zadania, wielu spotkań z mieszkańcami i przedstawicielami równych firm, urzędów, a także bardzo dobrej znajomości przepisów prawa - szczególnie tych dotyczących samorządu. pozdrawiam

I co, łyso Wam?
      www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/odpowiedzi
      • zchotomowa Re: Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 16:12
        modernlook napisał(a):

> moja praca wymaga przede wszystkim bardzo dużego zaangażowania w wykonywane zad
        > ania, wielu spotkań z mieszkańcami i przedstawicielami równych firm, urzędów, a
        > także bardzo dobrej znajomości przepisów prawa - szczególnie tych dotyc
        > zących samorządu. pozdrawiam
        >
        > I co, łyso Wam?

Roman rządzi, nie ulega frekwencji!

Przypominam też, że radny Marcin Smogorzewski bardzo chwali sobie współpracę z prezydentem Legionowa (jego własne słowa), zapewne także z tych samych powodów.

:)

Marcin
      • kroal Re: Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 17:08
        Przypominam i apeluję o rozsądek, Pan prezydent ma tytuł "Mecenasa wiedzy" nadany w auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego i wie co mówi.
        W związku z powyższym, oświadczenie o bardzo dobrej znajomości przepisów prawa, należy przyjąć za pewnik i bez dyskusji.
        Link do dowodu o posiadanym tytule:
        www.toiowo.eu/index.php/806-aktualnosci/2012/2900-likwidacja-zerowek-w-przedszkolach
        Oj, przepraszam to była pomyłka i tutaj jest właściwy link:
        www.facebook.com/UrzadMiastaLegionowo/posts/519419864742902

• polokokt Re: Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 20:41
          co do tytułów,to podobno popularny ostatnio portal:

www.kup-tytul-doktora.net/zostan-teraz-doktorem.html
          Tytuły do wyboru do koloru, z dziedzin wszelakich :) Ceny wydają się przystępne. Cała nasza Świta miejska może kupić w hurcie, może będzie taniej....
          • zchotomowa Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożnego! 05.11.13, 11:00
            może byśmy robili zrzutkę?

To nie może być drogie a Zadrożnemu moglibyśmy wręczyć na gwiazdkę tytuł doktora h.c. choćby z bibliiotekoznawstwa? :) Lokalne media oszalałyby ze szczęścia, nawet Waldek z miejscowej czy Joasia z Kuriera nie mogliby tego pominąć :)

pozdrawiam,

Marcin
            • zdebeq Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 11:33
              no i z gospodarki przeszczennej. Będzie Honoris Causa Multikleks.
              • zchotomowa Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 11:54
                Annie Szczepłek kupimy doktora h.c. umiejętności społecznych i koncyliacji stosowanej.

(chyba, że za długość tytułu dowalą nam dodatkowe dolary, to nie - wtedy skrócimy to jakoś, może: "umiejętności stosowanych"? W sumie wyjdzie na to samo).

pozdrawiam,

Marcin
            • ka.cha411 Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 19:43
              Oj przydałoby się bo chłopina tak się spina i wymyśla co tylko może a orderów brak!
              • blablakus Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 19:54
                Osobiście dołożyłbym jeszcze tytuł "Wybitnego krasomówcy" np. za wymawianie słowa "biblioteka", jako "bibloteka".
                • ka.cha411 Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 11.11.13, 20:20
                  blablakus napisał(a):

> Osobiście dołożyłbym jeszcze tytuł "Wybitnego krasomówcy" np. za wymawianie sło
                  > wa "biblioteka", jako "bibloteka".

O tak krasomówstwo "wysokiego lotu" bo zapewne "oczytany" i znajomość języka polskiego "na wysoki poziomie". Szczególnie denerwujące jest wstawianie na końcu zdań słówka – przerywnika, pytania „tak?" podkreślając swoją "jedynie słuszną rację".
                  Uwolnić się od takiej maniery wtrącania „tak?" nie jest łatwo bo siła jej atrakcyjności tkwi w tym, że najczęściej bywa ona zwyczajnym handicapem, jakiego sobie udziela podczas formułowania zdań. I tak jest chyba w tym przypadku.

"Bibloteka" - jak najbardziej też predysponuje do tego tytułu. Stąd przydałoby się trochę dobrych wzorców - najlepiej w czytając i myśląc co i jak się mówi publicznie.

Sformułowania Romana też stawiają go w kolejce do takiego tytułu.
                  Aż się biję popatrzeć na innych samorządowców ................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka