jaskinia_zla 19.09.13, 13:28 Zobaczcie, w linku więcej informacji, co o tym sadzicie ? www.miejscowa.pl/legionowo-mobile/item/1372-wyrzucone-z-pracy.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkola Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 14:05 Spoko: "W ratuszu ma natomiast zostać ponownie przeprowadzone szkolenie dotyczące etyki pracy urzędniczej". Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 15:31 chciałem wkleić ten sam fragment, co forumowicz, powyżej. Dopytam kto zapłaci za takie idiotyczne szkolenie:-)? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 15:39 Szkolenia sa "całyczas". Jakies wyczytałam, że było ze standardów obsługi klienta. Nie będe komentowac, bo pani w kasie nie umie pieniędzy co miesiąc wypłacić.. Coż. Pewnie szkolenia nie przeszła. Co do korupcji.. Moje zdanie jest takie, że niestety w Legionowie działa dość ciekawy system: a to sasiad jest kimś, a to brat chodził z dziewczyną, która jest żoną kogos tam i tak dalej. Słowem więcej rzeczy załatwia sie po znajomości niz oficjalnie. I zaczyna się to od układani aplanu w szkole, bo przeciez tak niektórym pasuje i maja układy, poprezz zapisy na basen i dostęp do informacji przetargowych (przy czym niektóre sa rozpisywane tak, że widac, że sa pisane pod konkretne firmy). Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 19.09.13, 15:50 mnie wczoraj radny Miro Pachulski wlazł na ulicy przed maskę, tak na wprost. Zajęty był bardzo gadaniem przez telefon pod Chaplinem. Ale szkolenia w zakresie "nie przejedź nikogo bez sensu" zrobiły swoje i nawet go nie otrąbiłem, niech se żyje. A już widziałem te tytuły w Miejscowym Żołnierzu Wolności, gdybym nie dał rady wyhamować... pozdrawiam, :) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kalaput Kodeks etyki pracowników UM 19.09.13, 18:39 W strasznych nerwach piszę po tej wiadomości, ale spoko i to może nas uratować. Podaję link do Kodeksu Etyki pracowników Urzędu Miasta Legionowo. Według mnie, całe forum powinno przestudiować ten Kodeks, wykryć luki i furtki, zgłosić propozycje doskonalenia i wszystko to przekaże się do Urzędu Miasta - w UM i tak te wpisy czytają - żeby znowu coś takiego się nie stało . Może ktoś jeszcze znajdzie inne takie dokumenty UM, zabezpieczające przed korupcją, to niech prześle link. Proponuję, żeby teraz wszyscy zabrali się za robotę, bo w sumie chodzi o nasze pieniądze i szkoda ich. www.legionowo.pl/upload/Tamara/link_kodeks.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Kodeks etyki pracowników UM 19.09.13, 23:34 Ja głosuje za pogłębieniem zasady nr 10 :-) Pozdrawiam, Marcin PS. Tamaro, dałaś czadu tym tekstem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kalaput Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 03:37 Przebijam, stawiam na podpis Prezydenta Miasta pod tym Kodeksem, jako gwaranta tego Kodeksu, że już nawet sama grzeszna myśl korupcji, zostanie wykorzeniona w Urzędzie Miasta raz na zawsze. zchotomowa napisał(a): > Ja głosuje za pogłębieniem zasady nr 10 :-) > > Pozdrawiam, > > Marcin > > PS. Tamaro, dałaś czadu tym tekstem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tam.my Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 09:47 zchotomowa napisał(a): > > PS. Tamaro, dałaś czadu tym tekstem :-) Marcinie, ja nadal w domu dzieci wychowuję... do żadnych tekstów się nie przyznaję :) pozdrawiam Tamara Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 10:03 tam.my napisała: > Marcinie, ja nadal w domu dzieci wychowuję... do żadnych tekstów się nie przyzn > aję :) Tamaro, Terefere - zobacz na datę publikacji na autora uploadu :P Wychowuj w spokoju :) pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
tam.my Re: Kodeks etyki pracowników UM 20.09.13, 10:08 To że wrzuciłam nie znaczy że napisałam :) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 20.09.13, 11:04 Jest oświadczenie: "Oświadczenie Urzędu Miasta w Legionowie Do Urzędu Miasta Legionowo dotarły informacje o nieetycznym zachowaniu dwóch naszych pracowników. W związku z tym przeprowadzone zostało postępowanie wyjaśniające zgodnie z obowiązującymi w urzędzie procedurami ISO, na podstawie którego mamy przesłanki sądzić, iż doszło do złamania prawa. Prezydent Miasta Legionowo zgłosił sprawę do prokuratury, a w stosunku do pracowników zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe, osoby te dyscyplinarnie zwolniono. Ponieważ zależy nam na rzetelnym wyjaśnieniu sytuacji, została już zarządzona kontrola wewnętrzna komórki, w której pracowały te osoby. Będzie ona obejmowała zarówno zakres pracy zwolnionych pracowników, jak i całokształt działalności wydziału. Ze względu na dobro sprawy nie możemy mówić o szczegółach. Zależy nam na pełnym jej wyjaśnieniu, dlatego jesteśmy gotowi współpracować z wszelkimi organami do tego uprawnionymi. Jest to pierwsze tego typu zdarzenie w legionowskim urzędzie i dotyczy tylko 2 konkretnych osób. Nie możemy sobie pozwolić, aby taka sytuacja się powtórzyła, dlatego podjęliśmy decyzję o ponownym przeszkoleniu pracowników z zasad kodeksu etyki, który działa w urzędzie już od 2005 r." Anna Szwarczewska, rzecznik prasowy Urzędu Miasta w Legionowie Źródło Zastanawia mnie tylko, czy: ... mamy przesłanki sądzić, iż doszło do złamania prawa .... w stosunku do pracowników zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe, osoby te dyscyplinarnie zwolniono. na podstawie przesłanek można zwolnić, czy zawiesić? A jeśli się okaże, że nie brały? Będzie jak w dowcipie? :) Kolega do kolegi: - Krzychu, nie przychodź już nigdy do nas. - Ale jak to Stachu, przecież wyjaśniło się, że to nie ja spałem z twoją żoną!... - Tak, ale niesmak pozostał. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 20.09.13, 11:40 Kodeks Etyki Osoba odpowiedzialna za informację Monika Wawrzyńska prawdopodobnie Referat Organizacji i Kadr Odpowiedz Link Zgłoś
pola_kp Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 21.09.13, 09:29 Zwolnić można. Zawsze pozostaje możliwość sądowej kontroli rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia. A jeśli ma się wiele na sumieniu to pozostaje zapaść się pod ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
platroman Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 21.09.13, 11:17 Może trzeba za ciosem wyciągnąć jeszcze konsekwencje za miernotę, niekompetencję i działanie na szkodę mieszkańców. ralphie napisał: > Zastanawia mnie tylko, czy: > > ... mamy przesłanki sądzić, iż doszło do złamania prawa .... w stosunku do > pracowników zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe, osoby te dyscyplinarnie > zwolniono. Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 21.09.13, 20:14 Mam nadzieję, że w Starostwie też uderzą się w pierś i jakieś ruchy personale też tam będą . Bo w Starostwie chyba więcej się "dzieje" niż w Urzędzie Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Korupcja w Urzędzie Miasta ? 23.09.13, 08:06 W Starostwie to się ciągle szkolą. Kilka razy w roku organizowane były kilkudniowe szkolenia wyjazdowo-integracyjne. Jak się zintegrują to rączka, rączkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 00:40 toiowo.eu/index.php/808-aktualnosci/2013/3302-prokuratura-to-nie-korupcja Pani Ewo, oto najprostszy plan działania dla Pani: 1) pozew o przywrócenie do pracy wraz z odszkodowanie z Prawa Pracy, 2) pozew cywilny o odszkodowanie za szkody moralne przeciwko Prezydentowi Miasta (nie ulegają one wątpliwości), 3) pozew o zadośćuczynienie przeciw Romanowi Smogorzewskiemu jako osobie fizycznej (vide jego wypowiedzi prasowe), 4) żądanie opublikowania przeprosin we wszystkich lokalnych gazetach w terminie 14 dni albo kolejna sprawa do Sądu. polecam uwadze: lexvin.pl/prawo/4442/Zado%C5%9B%C4%87uczynienie-a-odszkodowanie. Jak już Romek zadzwoni (a także jeśli nie zadzwoni), to umówić się na spotkanie pojednawcze poza siedzibą UM Legionowo, zabrać ze sobą prawnika i postawić warunki i dać jeden, zamknięty termin odpowiedzi. Nie odpowie - do Sądu. Nie może być tak, że wybieralny urzędnik rzuca takie oskarżenia publicznie i nie ponosi konsekwencji. powodzenia, jeśli będzie Pani potrzebowała pomocy - znajdzie mnie Pani. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 10:34 Chyba Panie Marcinie przesadzasz z tymi roszczeniami. Tak się zachowują związki zawodowe, a nie ludzie , którzy cały czas są podejrzani o fałszowanie dokumentów. Jeszcze nie wiadomo jak to się skończy, bo można za to tez dostać jakiś solidny wyrok. a zwolnienie z pracy było prewencyjne, aby dane osoby nie zacierały śladów i nie mataczyły. Proponuję więc wstrzymać się z pełnymi osadami do wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 11:13 kka69 napisał: > Chyba Panie Marcinie przesadzasz z tymi roszczeniami. > Tak się zachowują związki zawodowe, a nie ludzie , którzy cały czas są podejrza > ni o fałszowanie dokumentów. nie wydaje mi się, jeśli ktoś zarzuciłby mi dokonanie przestępstwa z KK, i wyciągał z tego konsekwencje na bazie KP i ogłosił to publicznie w mediach, to całą pewnością przekroczyłby swoje umocowanie prawne (swoje kompetencje). To się wydaje banalne tak długo, jak nie dotknie to Ciebie, dlatego teraz to bagatelizujesz. Czy jednak w sytuacji publicznej infamii nie będziesz bronił swojego dobrego imienia? Ja będę i wszystkim doradzam to samo: żaden prezydent nie jest uprawniony, by bez wyroku Sądu domniemywać kto jakiego przestępstwa się dopuścił i ogłaszać to publicznie; dla mnie to kolejny dowód pychy lokalnego samorządu, który stracił kontakt ze swoimi wyborcami. Poszkodowana Pani ma cały wachlarz dochodzenia swoich praw, ja pokazałem tylko podstawowe. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 11:34 zchotomowa napisał(a): > jeśli ktoś zarzuciłby mi dokonanie przestępstwa z KK, i wyciągał z tego konsekw > encje na bazie KP i ogłosił to publicznie w mediach, OK, ale trochę za wcześnie na prawne działania skoro jednak postępowanie z KK będzie prowadzone. Jeśli i te zarzuty się nie potwierdzą cały "wachlarz" można uruchomić. W przeciwnym wypadku koszty spraw w błoto i strata czasu. Nie mniej za podawanie do publicznej wiadomości nieprawdziwych zarzutów należy się słowo wyjaśnienia i przynajmniej przeprosiny oczernionych z innego paragrafu niż ustalać to będzie prokuratura. Jakby nie było, pomiędzy korupcją, a fałszowaniem dokumentów jest subtelna różnica ;) Cała ta akcja jednak ośmiesza ratusz, chcieli zaplusować, a wyszło jak zwykle ;) Ukarać z KP zdaje się, że można ale na podstawie prawomocnego wyroku. Odsunąć od obowiązków - do tego wyroku nie potrzeba. Niesmak pozostanie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: i się Romek wykopyrtnął... 04.11.13, 11:37 ralphie napisał: > OK, ale trochę za wcześnie na prawne działania skoro jednak postępowanie z KK b > ędzie prowadzone. Jeśli i te zarzuty się nie potwierdzą cały "wachlarz" można u > ruchomić. W przeciwnym wypadku koszty spraw w błoto i strata czasu. > Nie mniej za podawanie do publicznej wiadomości nieprawdziwych zarzutów należy > się słowo wyjaśnienia i przynajmniej przeprosiny oczernionych z innego paragraf > u niż ustalać to będzie prokuratura. Jakby nie było, pomiędzy korupcją, a fałsz > owaniem dokumentów jest subtelna różnica ;) > Cała ta akcja jednak ośmiesza ratusz, chcieli zaplusować, a wyszło jak zwykle ; > ) Ukarać z KP zdaje się, że można ale na podstawie prawomocnego wyroku. Odsunąć > od obowiązków - do tego wyroku nie potrzeba. > Niesmak pozostanie? :D zdaje się, że niesmak jest już od dłuższego czasu, w jakby szerszym ujęciu. Teraz próbują to pudrować, przypinając sobie wzajem ordery. Orwell się kłania, w takim naszym, małym rozmiarze. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
modernlook Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 14:20 Prezydent Smogorzewski bardzo dobrze zna prawo i dowodzi tego odpowiedź Prezydenta w rubryce "Zadaj pytanie do prezydenta" na stronie UM: Pytanie: Drogi panie prezydencie Czy bycie prezydentem wymaga duzej pracy i znajomosci? Pozdrawiam Kamila (kamila cake, 16-10-2013) Odpowiedź: Doga Kamilo, moja praca wymaga przede wszystkim bardzo dużego zaangażowania w wykonywane zadania, wielu spotkań z mieszkańcami i przedstawicielami równych firm, urzędów, a także bardzo dobrej znajomości przepisów prawa - szczególnie tych dotyczących samorządu. pozdrawiam I co, łyso Wam? www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 16:12 modernlook napisał(a): > moja praca wymaga przede wszystkim bardzo dużego zaangażowania w wykonywane zad > ania, wielu spotkań z mieszkańcami i przedstawicielami równych firm, urzędów, a > także bardzo dobrej znajomości przepisów prawa - szczególnie tych dotyc > zących samorządu. pozdrawiam > > I co, łyso Wam? Roman rządzi, nie ulega frekwencji! Przypominam też, że radny Marcin Smogorzewski bardzo chwali sobie współpracę z prezydentem Legionowa (jego własne słowa), zapewne także z tych samych powodów. :) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kroal Re: Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 17:08 Przypominam i apeluję o rozsądek, Pan prezydent ma tytuł "Mecenasa wiedzy" nadany w auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego i wie co mówi. W związku z powyższym, oświadczenie o bardzo dobrej znajomości przepisów prawa, należy przyjąć za pewnik i bez dyskusji. Link do dowodu o posiadanym tytule: www.toiowo.eu/index.php/806-aktualnosci/2012/2900-likwidacja-zerowek-w-przedszkolach Oj, przepraszam to była pomyłka i tutaj jest właściwy link: www.facebook.com/UrzadMiastaLegionowo/posts/519419864742902 Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Prezydent bardzo dobrze zna prawo 04.11.13, 20:41 co do tytułów,to podobno popularny ostatnio portal: www.kup-tytul-doktora.net/zostan-teraz-doktorem.html Tytuły do wyboru do koloru, z dziedzin wszelakich :) Ceny wydają się przystępne. Cała nasza Świta miejska może kupić w hurcie, może będzie taniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożnego! 05.11.13, 11:00 może byśmy robili zrzutkę? To nie może być drogie a Zadrożnemu moglibyśmy wręczyć na gwiazdkę tytuł doktora h.c. choćby z bibliiotekoznawstwa? :) Lokalne media oszalałyby ze szczęścia, nawet Waldek z miejscowej czy Joasia z Kuriera nie mogliby tego pominąć :) pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 11:33 no i z gospodarki przeszczennej. Będzie Honoris Causa Multikleks. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 11:54 Annie Szczepłek kupimy doktora h.c. umiejętności społecznych i koncyliacji stosowanej. (chyba, że za długość tytułu dowalą nam dodatkowe dolary, to nie - wtedy skrócimy to jakoś, może: "umiejętności stosowanych"? W sumie wyjdzie na to samo). pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
ka.cha411 Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 19:43 Oj przydałoby się bo chłopina tak się spina i wymyśla co tylko może a orderów brak! Odpowiedz Link Zgłoś
blablakus Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 05.11.13, 19:54 Osobiście dołożyłbym jeszcze tytuł "Wybitnego krasomówcy" np. za wymawianie słowa "biblioteka", jako "bibloteka". Odpowiedz Link Zgłoś
ka.cha411 Re: Doktorat h.c. bibliotekoznawstwa dla Zadrożne 11.11.13, 20:20 blablakus napisał(a): > Osobiście dołożyłbym jeszcze tytuł "Wybitnego krasomówcy" np. za wymawianie sło > wa "biblioteka", jako "bibloteka". O tak krasomówstwo "wysokiego lotu" bo zapewne "oczytany" i znajomość języka polskiego "na wysoki poziomie". Szczególnie denerwujące jest wstawianie na końcu zdań słówka – przerywnika, pytania „tak?" podkreślając swoją "jedynie słuszną rację". Uwolnić się od takiej maniery wtrącania „tak?" nie jest łatwo bo siła jej atrakcyjności tkwi w tym, że najczęściej bywa ona zwyczajnym handicapem, jakiego sobie udziela podczas formułowania zdań. I tak jest chyba w tym przypadku. "Bibloteka" - jak najbardziej też predysponuje do tego tytułu. Stąd przydałoby się trochę dobrych wzorców - najlepiej w czytając i myśląc co i jak się mówi publicznie. Sformułowania Romana też stawiają go w kolejce do takiego tytułu. Aż się biję popatrzeć na innych samorządowców ................ Odpowiedz Link Zgłoś