Dodaj do ulubionych

Poranne korki na obwodnicy Jabłonny

28.10.13, 18:43
Już od kilku dni obserwuję ( i biorę w nich czynny udział) poranne korki na obwodnicy Jabłonny.
W zależności od dnia i godziny można w nich stać od 3 do 5 "cykli świateł" na rondzie przy zjeździe z obwodnicy Jabłonny w kierunku Warszawy.
Myślę, że chyba coś się rozregulowało w systemie sterowania świateł, bo wcześniej nie było takich trudności .
A poprawić sytuację można przez wydłużenie porannych świateł zielonych dla zjazdu z obwodnicy w kierunku Warszawy, przy skróceniu świateł do skrętu z warszawy w kierunku Jabłonny.
Zauważyłem bowiem , że rano ruch z Wawy w kierunku Jabłonny jest znikomy, nie ma sensu żeby tak długo świeciło się zielone światło dla tego kierunku.
Oczywiście wieczorem sytuacja jest odwrotna.
Do czasu zmiany cykli na tym rondzie polecam jeździć przez Jabłonnę , kierowcy jadący przez Jabłonnę nie czekają dłużej niż 1 cykl , a bywa też tak wcale nie stoją na światłach, ja jutro pojadę rano właśnie przez Jabłonnę.
Obserwuj wątek
    • benieck Re: Poranne korki na obwodnicy Jabłonny 28.10.13, 23:00
      Swego czasu zajmowała się tą sprawą gazeta stołeczna:

Link1

Link2
      • zchotomowa Re: Poranne korki na obwodnicy Jabłonny 29.10.13, 10:53
        w te kamery nie wierzę,

Pierwsze światła w stronę Legionowa na obwodnicy Jabłonny mają zaledwie dwa cykle. Żeby nie zastanawiać się ciągle kiedy będzie zielone, zrobiłem najprostsze pomiary i tak:

a) cykl "codzienny" daje odstęp od zielonego "na wprost" do zielonego "do Jabłonny" dokładnie 45 sekund. Poprawia czas przejazdu krótkich kolumn samochodów z Modliński lub z Legionowa,
        b) cykl "weekendowy" daje odstęp od zielonego "na wprost" do zielonego "do Jabłonny" dokładnie 70 sekund. Poprawia płynność gęstego ruchu, np niedzielne powroty do miasta.

Więc nie widzę to pola do "płynnego regulowania ruchem" a jedynie automatyka, sterująca jednym bądź drugim programem. Jeśli więc w szafkach obok ronda zwyczajnie się zawiesiło, to program dłuższy (weekendowy) powoduje dłuższe przerwy dla samochodów jadących od Legionowa do W-wy i przez narastający z każdą zmianą korek.

Prostym i bezpiecznym sposobem upłynnienia ruchu byłaby przebudowa pasa z Jabłonny do Wa-wy z obecnej "zielonej strzałki" na klasyczny pas włączania się do ruchu - tysiące samochodów każdego dnia mogłyby gładko i bezpiecznie włączać się w prawy skrajny pas Modlińskiej. Teraz niestety jest to a) niemożliwe i b) stwarza sygnalizowane już ryzyko, że wraz z pojazdami skręcającymi w prawo, ruszają także kierowcy jadący na wprost.

pozdrawiam,

Marcin
        • hurapesymista Re: Poranne korki na obwodnicy Jabłonny 30.10.13, 10:58
          Jeśli już ktoś mądry inaczej postanowił na końcach obwodnicy zainstalować ronda, to naprawdę nietrudne do przewidzenia były korki. Rozwiązanie jest tylko jedno. Likwidacja świateł na obu rondach + modyfikacja ronda od strony Warszawy. Zakładam się, że ludzie by sobie poradzili, korków by nie było, a i byłoby bezpieczniej, bo każdy musiałby hamować, albo zwalniać.
          Ale podejrzewam, że nic się nie zmieni, bo nikt nie przyzna się do błędu. Jak z tym zjazdem w Konotopie. Wszystko zgodnie z przepisami i normami, tylko ograniczenia prędkości coraz większe. Nie ma winnego.
          • kka69 Re: Poranne korki na obwodnicy Jabłonny 30.10.13, 14:58
            Jutro są prognozowane mgły rano, czyli trzeba jechać przez Jabłonnę. ;)
            • zchotomowa Re: Poranne korki na obwodnicy Jabłonny 30.10.13, 15:05
              To żadna mgła, to sie nazywa zapylenie PM10, prosto z szklarniowych kotłowni w Jablonnie :-)

Pozdrawiam,

Marcin
    • ralphie Czerwona fala 30.10.13, 15:06
      Czy w godzinach porannych na Modlińskiej od Jabłonny do Grota też działa czerwona fala, czy tylko po południu? Obiło mi się kiedyś o uszy o porannej zielonej fali do Warszawy i popołudniowej w drugą stronę ale nigdy nie udało mi się na coś takiego trafić.
      • zchotomowa Re: Czerwona fala 30.10.13, 16:30
        ralphie napisał:

> Czy w godzinach porannych na Modlińskiej od Jabłonny do Grota też działa czerwo
        > na fala, czy tylko po południu? Obiło mi się kiedyś o uszy o porannej zielonej
        > fali do Warszawy i popołudniowej w drugą stronę ale nigdy nie udało mi się na c
        > oś takiego trafić.

między 4:30 a 5:00 rano wystarczy wystartować z Jabłonny i trzymać równo 120 km/h, non-stop zielone. Potwierdzone parę dni pod rząd, gdy na Centralny dojeżdża się w 20 minut, także we mgle (ostatnio tak bywa, że mgła kończy się dopiero na wysokości Czajki).

Leniwa jazda między 8 a 8:30 na tym samym odcinku - cały czas czerwone. Kiedyś naliczyliśmy 12 stopek na jednym przejeździe.

pozdrawiam,

Marcin
        • kka69 Re: Czerwona fala 30.10.13, 20:43
          120km/h to po Chotomowie można jeździć, po wawie to ja się boję ...
          • zchotomowa Re: Czerwona fala 30.10.13, 20:47
            kka69 napisał:

> 120km/h to po Chotomowie można jeździć, po wawie to ja się boję ...

zasadniczo to nigdzie nie polecam.

pozdrawiam,

Marcin
            • polokokt Re: Czerwona fala 30.10.13, 21:43
              dobrze ze nie trafiles na Modlinskiej na takich z kamerą co to od razu wymierzają sprawiedliwość :)
              Ale ja wiem, każdy widzi tylko to co pod swoim oknem.
              • zchotomowa Re: Czerwona fala 30.10.13, 21:45
                polokokt napisał:

> dobrze ze nie trafiles na Modlinskiej na takich z kamerą co to od razu wymierza
                > ją sprawiedliwość :)

takich faktycznie jeszcze nie spotkałem :) dwa nagrani z Modlińskiej już zawlokłem do Sądu, więc owszem, kamerki się przydają :)

pozdrawiam,

Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka