Dodaj do ulubionych

"jaja" jak rondo

19.11.13, 21:06
No jeszcze nam brakowało tutaj sporu między Kaczyńskim a błogosławionym JPII

kilknij

czy naprawdę musi być martyrologiczno-politycznie?
nie ma lepszych patronów od tych poległych w Smoleńsku?

ps. nie pracuję w Powiatowej (uprzedzam, żeby nie było)
Obserwuj wątek
    • plunio7 Re: "jaja" jak rondo 19.11.13, 21:23
      Skoro to przecięcie Sobieskiego z Parkową, to może pójdźmy w skojarzenia i Rondo Wiktorii Wiedeńskiej? "Ofiar" jest jednak zbyt mocno pesymistyczne i żaden obiekt infrastruktury nie powinien mieć w nazwie tego członu. Imieniem Kaczyńskiego/Kaczyńskich można nazwać kiedyś jakąś uliczkę, ale to wówczas, gdy zmieni się prezes PiS i Jarosław odejdzie na emeryturę. JPII jest już strasznie wyeksploatowany marketingowo.
      • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 19.11.13, 21:31
        Litości.
        A co jeden albo drugi się dla tego miasta przysłużył. Czy naprawdę nic więcej nie jesteśmy w stanie wymyślić?
    • imacfun Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 07:28
      Popieram protest przeciwko takim patronom - Janów Pawłów jest pełno dookoła, a Kaczyński niczym się nie zasłużył, prezydentem był miernym i nijakim, a to że zginął w wypadku nie upoważnia do nadawania jego imienia obiektom publicznym.
    • polokokt Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 09:03
      i od razu dorzućmy krzyz:

bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,14979356.html#BoxSlotII3img
      Zdecydowanie NIE dla ronda katastrofy. I co postawimy na środku takiego ronda? Poza tym, nie mamy jeszcze ronda katastrofy z lasu kabackiego a ta wydarzyła się lata wcześniej przed smoleńską.

Jest tyle fajnych postaci, nawet fikcyjnych ale powszechnie znanych i lubianych, którymi można nazwać ulice/ronda.... A może któryś z naszych wspaniałomyślnych radnych wpadłby na pomysł,alby zorganizować "konkurs" na taką nazwę i niech lód zagłosuje? Jestem przekonany, że propozycja w stylu "rondo Bolka i Lolka" zdobędzie większe poparcie. Życie i tak jest na tyle szare, że po co nam jeszcze nazwy od jakiś katastrof? żyjmy bardziej kolorowo.
      • ralphie Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 09:14
        polokokt napisał:

> I co postawimy na środku takiego ronda?

Jak sprowadzą "tupolewa" będzie w czym wybierać ;) Zawsze można też "postawić" Brzozę, znam takiego jednego ale nie wiem, czy będzie chciał tam stać ;)

> A może któryś z naszych wspaniałomyślnych radnych wpadłby na pomysł,alby
        > zorganizować "konkurs" na taką nazwę i niech lód zagłosuje?

Oby nie, bo lód jest zimny i nieczuły, jak d... umarlaka i uaktywnia się tylko zimą ;) Sorki, nie mogłem się powstrzymać... ;)

> ... żyjmy bardziej kolorowo.

Tęcza? :)

Jak tak dalej z rondami sprawy pójdą to bohaterów nam zabraknie....
    • pola_kp Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 09:08
      Postacie Nam współczesne zawsze spowodują, że niektórzy będą musieli omijać rondo " szerokim łukiem" :-)
      Skoro ul. Sobieskiego to może rondo Marii Kazimiery? Albo coś stanowczo mniej patetycznego np. Dzieci Legionowa bo albo sami spędziliśmy tu dzieciństwo albo wychowującym tu dzieci albo jedno i drugie :-)
      • imacfun Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 09:44
        Nazwy ronda trzeba przede wszystkim skonsultować z lokalnym klerem - bo okazuje się, że jeżeli chodzi o np. patronów szkół to właśnie oni mają najwięcej do powiedzenia, i bez ich zgody nic się nie stanie.
        • xrog6 Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 09:52
          A ja z uwagi na ilość dzików mam nastepujące propozycję:
          Rondo Dzika
          Rondo Odyńca
          Rondo Warchlaka
          Rondo Lochy.
          • kka69 Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 10:15
            Dobrze, że mamy wiele rond , a będzie ich pewno jeszcze więcej w mieście.
            To się nazwie imieniem : Jarka, Lecha, Bohaterów Smoleńskich, Stalowej Brzozy , 3-go Podejścia Do Lądowania, Zamordowanych o Świcie , itp, itd.
            • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 11:18
              żeby pogodzić wszystkich proponuję: Rondo ofiar Marii i Jarosława Kaczyńskich.
              • pablov002 Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 11:38
                "Rondo Ojca Mateusza" - postać fikcyjna ale i znana, mająca poniekąd też związek z Legionowem a w temacie powyżej przytoczonego kleru też by pasowało :-)
                • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 12:15
                  Rondo ofiar kleru
                  • misiek1974 Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 12:37
                    A może tak rondo her Tuska lub Rabina Rostowskiego albo ofiar rządu PO?
                    • bronka777 Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 12:55
                      a dlaczego już się nakręcacie politycznie....
                      Propozycje z tymi Ofiarami... Kaczynskim i JPII sa wg mnie mocno nietrafione.... przecież to rondo jest tuz przy "legionowskiem zagłębiu sportowym", dlaczego nikt nie pomyślał o jakims wybitnym polskim sportowcu?
                      • polokokt Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 13:40
                        baaa, sam KS Legionovia z tego co widze był założony w 1930 roku. nie wierzę, że nie było tam jakiegoś wybitnego zawodnika czy trenera przez ten czas.
                      • 3goust Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 15:42
                        a czemu musi mieć imię?
                        Czemu proponujecie Jana kaczyńskiego lub Lecha II?
                        A nie może być rondo atletyko?
                        rondo sportowe? ze względu na miejsce położenia?

po co były nazwy? by szybko się odnaleźć, już mamy w Legionowie parę parków i rond które ni w ząb się przyjęły, park ratuszowy lub park przy ratuszu i na nic ta tablica z nazwą solidarność to park ratuszowy i równie dobrze może się nazywać Roman vel roman a w używaniu nazwy nic to nie zmieni.
                    • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 16:49
                      misiek1974 napisał:

> A może tak rondo her Tuska lub Rabina Rostowskiego albo ofiar rządu PO?
                      może być, myślę, że równie zasłużeni dla miasta...
    • 3goust Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 15:48
      ofiar smoleńskich na pewno było by za bardzo wyzywające i naruszające godność osób które naprawdę poniosły śmierć u zbiegu parkowa/sobieskiego.
      Ilu zginęło w smoleńsku? 96 ?
      przez dwadzieścia lat skrzyżowanie to przyniosło śmierć 56 osobą i 230 rannych.... wiec nie wiem czy te liczby nie są bardziej straszne niż to 96?
      Może ofiar parkowej i sobieskiego? było by odpowiednie?
      • pablov002 Re: "jaja" jak rondo 20.11.13, 17:08
        A tak na poważnie to czy rada nie ma poważniejszych rzeczy do roboty niż kombinowanie jak ma się jakieś skrzyżowanie o ruchu okrężnym nazywać, tak jakby nazwa była potrzebna. Mamy w L-wo już tyle rond, że głowa może rozboleć a i jeszcze nazwy ich potem zapamiętać. Tak między Bogiem a prawdą każdy i tak będzie mówił - rondo "przy stadionie", rondo "przy cmentarzu". No taka prawda.
        • b4rt76 Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 08:35
          A może dość już tej "świętości" i martyrologii.
          W Jabłonnej mamy juz wypadkowe "Rondo biskupów polskich" !!! (jaka piękna i adekwatna nazwa, nie wspomne juz jaka potrzebna)
          Nie można nazwac ronda jakoś optymistyczne, wesoło, np. rodo olimpijczyków czy rondo uśmiechu, tylko od razu tak poważnie. Rozumiem, że zbliżają się wybory i radni walczą o elektorat katolicki i pisowski ale bez przesady, no ....
          Legionowo porusza, bo Legionowo jak się okazuje to miasto pamięci walki męczeństwa, martyrologi, smutku i wspomnień
          wolę tak:
          Legionowo porusza, bo Legionowo to miasto otwarte i usmiechniete, to miasto sportu i aktywnego wypoczynku, to miasto uśmiechniętych ludzi
    • 1975zenon Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 10:50
      jaki tu może być spór przecież wiadomo że Prezydent Kaczyński jest największym wśród martwych Polaków
      • marek_ka_lwo Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 12:14
        A może przy Arenie zrobić Rondo Legionovii? KS albo LTS - do wyboru radnych
        • kka69 Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 12:42
          A może nazwać rondo imieniem Legii W-wa i koniecznie tęcze jeszcze na nim postawić.
          • jarexa Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 18:14
            No i stało się.
            Rondo im. Jana Pawła II i
            uwaga!
            Rondo imienia Ofiar Katastrofy Smoleńskiej.
            Załamka...
            Mam nadzieję, że dowiemy się, z nazwiska, kto głosował za tymi idiotyzmami...
            • misiek1974 Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 19:23
              A mogli nazwać "Rondo wesołuch ludzi" lub "rondo forum legionowo" :)
              • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 21:54
                weosłych? bez sensu
                Przecież wszyscy nieszczęśliwi
                • pola_kp Re: "jaja" jak rondo 22.11.13, 23:06
                  Nieszczęśliwi. Naród wiecznie umartwiający się. Nazwy ulic pełne ofiar, nieudanych powstań czy nieudolnych przywódców.
            • 3goust Re: "jaja" jak rondo 23.11.13, 11:13
              jarexa napisał:
              > No i stało się.
              > Rondo im. Jana Pawła II i

no przecież wiemy jaki z niego kibol, jakie on burdy robił o ja... a sport całe życie na dopingu... jestem również ciekaw co za upośledzeni radni to klepnęli, nasi dziennikarze lokali może by łyknęli taką listę swoimi sposobami...
    • kwitkows temat powaraca - konsultacje 22.02.14, 09:48
      Temat powrócił, tym razem konsultacje społeczne:
      www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-komunikaty;id-5249
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=vpzujxjnv7yzj7u3k2sj2x4b
      Czy nami rządzą sami kretyni?
      • 3goust Re: temat powaraca - konsultacje 22.02.14, 09:59
        kwitkows napisał:
        > Czy nami rządzą sami kretyni?

Tak wiec kim my jesteśmy żeśmy tych kretynów wybrali?
        • plunio7 Re: temat powaraca - konsultacje 22.02.14, 11:01
          No jak to kim, przecież w ostatnim liście wyraźnie jest napisane, że tu sami mądrzy ludzi mieszkają. Tacy mądrzy, że nawet biblioteki nie opłaca się utrzymywać, bo co tam mądrość z książek w porównaniu do mądrości lokalnej społeczności. Za zaoszczędzone pieniądze zorganizuje się w lato Dni Legionowa, festiwal kultury i dobrego smaku.
    • leg35 Re: "jaja" jak rondo 22.02.14, 13:15
      proponuję nazwę rondo Kubusia Puchatka.
      • prawdziwy_jankiel Re: "jaja" jak rondo 22.02.14, 15:08
        A ja proponuję rondo "przy stadionie" i rondo "przy cmentarzu" i tak większość ludzi będzie je tak nazywać.
        • jarexa Re: "jaja" jak rondo 22.02.14, 17:01
          Jak dla mnie rondo przy stadionie mogło by być Rondem Olimpijskim.
          Adekwatne dla miejsca i neutralne.
          Drugie rondo jest tak marginalnie położone, że z niczym mi się nie kojarzy...
          No może z cmentarzem, ale nie idźmy tą drogą :)
          • prawdziwy_jankiel Re: "jaja" jak rondo 22.02.14, 22:18
            "Rondo 0,003 (trzech tysięcznych) sekundy" to nazwa dla ronda przy cmentarzu. Odnośnie naszego mistrza a także czasu w jaki można je pokonać jadąc od Złotej w stronę Wyszyńskiego.
            • ralphie Re: "jaja" jak rondo 22.02.14, 22:40
              Jankiel, strzał w 10 z nazwą! Kilku delikwentów zdzierżyłem ale cierpliwość ma swe granice.
    • narewa Re: "jaja" jak rondo 24.02.14, 09:41
      A jak to będzie brzmiało' przejeżdzam Kaczyńskich'

Moim zdaniem winno byc prosto i krótko -Rondo Parkowa i Rondo Cynkowa.
      A poza tym,czy te ronda w ogóle powinny mieć nazwy.Czy ktoś zna i używa nazwy ronda przy ratuszu?.Chyba właśnie tak się mówi-'przy ratuszu' .
      • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 24.02.14, 09:45
        można i tak. O:
        www.dziennikzachodni.pl/artykul/3328551,rondo-jeffa-hannemana-w-jaworznie-frondapl-ostrzega-przed-satanizmem,id,t.html?cookie=1
        może, żeby nie było satanistycznie, to Czesława Niemena
      • ralphie Re: "jaja" jak rondo 24.02.14, 20:56
        My na to rondo przy ratuszu mówimy "rondo przy Anacie" :)
        • 3goust Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 16:46
          Rondo przy anacie lub rondo przy globi funkcjonuje... ze względu na młody wiek, ratusz nie ma ronda;) ma park...

Swego czasu było dużo zamętu z nazwami w tamtym rejonie...
          Przy ulicy Piłsudskiego, obok ronda poniatowskiego powstał skwer skorupki/? wybacznie nie wiem co za klaun ma tam swój skwer... czy nie klaun ale niezły cyrk był. Do dziś co gorsza nawigacja nadal ma rondo przy anacie podpisane jako poniatowskiego.

Wy tu nie mydlicie oczy nazwami tylko ładnie się przyznać kto łyknął wygraną z lotto
      • plunio7 Re: "jaja" jak rondo 24.02.14, 21:17
        W lokalnych gazetach czasem padnie rondo Piłsudskiego, czasem Poniatowskiego. Za to zupełnie nie słyszałem, by ktokolwiek używał nazwy skwer Popiełuszki. Jakaś lokalna gazeta mogłaby stanąć przy Konopnickiej i pytać przechodniów o lokalizacje tego skweru :P
        • kka69 Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 07:14
          Można by jeszcze zostawić sobie takie rondo " w zapasie" nie nazywając go , jak by potrzeba było uczcić nagle jakąś osobowość, a nie wypadało by nazywać jej imieniem jakiejś podrzędnej ulicy na peryferiach miasta powiatowego.
    • polokokt Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 15:24
      Czy jako forum wystawiamy jakieś dwie propozycje nazw dla rond, tak aby spróbować mieć jakiś wiekszy wplyw na wyniki?

Wydajemi sie,ze zaproponowanie dwoch konkretnych odpowiedzi przez miasto kontra wpisanie swojej spowoduje, ze i tak wiekszosc zaglosuje za którąś z propozycji.. A nawet jesli duzo osob wpisze swoje propozycje to będą od sasa do lasa...

To co, dla ronda na parkowej wpisujemy w sugestiach żeby kojarzyło się jednoznacznie ze sportem i sąsiedztwem dosyć już wiekowego klubu sportowego? Olimpijskie? może jakiś lokalny trener zasłużony był,albo zawodnik....

Na drugie rondo nie przychodzi mi żadna propozycje sensowna do glowy. Myślałem o 'Rondo Kresowe". Takie w sumie neutralne chyba (raz że położone daleko od centrum miasta, dwa że też jakoś nawiązuje do historii) Ale może ktoś ma coś lepszego do zaproponowania?
      • kka69 Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 18:10
        Czyżbyś próbował wprowadzić demokrację sterowaną?
        Ilu jest uczestników forum tyle jest propozycji, a jeszcze więcej propozycji jest w ankiecie na stronie miasta.
        Co nie znaczy że neguję Twoją propozycję.
        Ja proponuję, (aby wszyscy byli zadowoleni) nazwać jedno z rond "Mojego Bohatera" , każdy będzie miał swojego wielkiego lub mniejszego bohatera przed oczami, jak będzie na nie wjeżdżał :)
        A rondo przy UM proponuję nazwać " Rondem Majdanu" , żeby rządzący miastem mieli się na baczności i wiedzieli że wyborcy ich obserwują.
        • zdebeq Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 18:36
          A rondo przy UM proponuję nazwać " Rondem Majdanu"
          majdan po ukraińsku oznacza plac, zatem rondo placu?. chyba lepiej rondo skrzyżowania.
        • polokokt Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 18:41
          w sumie ...... po glebszym przemysleniu, pewnie faktycznie nazwy zostały już wybrane.
          Pozdrawiam
          • ralphie Re: "jaja" jak rondo 25.02.14, 20:29
            Oczywiście, że tak :) Konstrukcja ankiety znów jest taka, że najwięcej głosów zbiorą nazwy tam już podane. Żeby chociaż w propozycjach pokazały się nazwy proponowane przez innych, a tu nie: do wyboru masz podane ewentualnie zaproponuj coś, czego nik nie zobaczy. To nie ankieta, to koncert życzeń. :)
            • jarexa Re: "jaja" jak rondo 26.02.14, 05:38
              Właśnie z tego powodu może pomysłem nie od rzeczy była propozycja podawania swoich propozycji na tym forum i umożliwienie innym powtórzenie jednej propozycji w ankiecie.
              Ja nadal uważam, że przy stadionie dobrą propozycją jest Rondo Olimpijskie.
              • prawdziwy_jankiel Re: "jaja" jak rondo 26.02.14, 10:37
                Tak na poważnie to ja proponuję rondo "Kazimierza Górskiego" bo z tego co kojarzę to nie ma chyba w naszym mieście nic co uczciłoby nazwą trenera tysiąclecia.
                • 3goust Re: "jaja" jak rondo 27.02.14, 15:34
                  Nie znam człowieka.
                  Olimpijske jest spoko może i sportowe jak dla ronda na parkowej i Sobieskiego...
                  Problem dla ronda przy al. legionów ? może od tego co rozpoczoł to wszystko? hrabiego Potockiego? Gdyby nie wybudował stacji kolejowej, do swojej posesji to nic by tu nie było?
                  • prawdziwy_jankiel Re: "jaja" jak rondo 27.02.14, 17:23
                    3goust napisał:

> Nie znam człowieka.

No to masz trochę wiadomości do nadrobienia.

>Gdyby nie wybudował stacji kolejowej, do swojej posesji to
                    > nic by tu nie było?

Mi to się kojarzy że stację zbudowało wojsko a hrabia Gucio rozparcelował swoje dobra w pobliżu czego następstwem było osiedlanie się kolejnych mieszkańców i powstanie miasta.
                    • 3goust Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 16:47
                      prawdziwy_jankiel napisał:
                      > No to masz trochę wiadomości do nadrobienia.
                      >

Mam zapał nauki wiec powiedz mi kim był mieszkaniec legionowa Kazimierz Górski? Lub czym tak wybitnym dla miasta lub powiatu się zasłużył. Wiem że mogą być to trudne pytania wiec biorę łatwiejsze pomocnicze, ile razy w Legionowie był ten Kazimierz?

prawdziwy_jankiel napisał:
                      > Mi to się kojarzy że stację zbudowało wojsko a hrabia Gucio rozparcelował swoje
                      > dobra w pobliżu czego następstwem było osiedlanie się kolejnych mieszkańców i
                      > powstanie miasta.
                      Ale fakt jest że mimo że był mieszkańcem powiatu legionowskiego nie posiada ulicy swojej w naszym mieście? Czyż nie?
                      • pomagam-w-legionowie Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 18:09
                        > trudne pytania wiec biorę łatwiejsze pomocnicze, ile razy w Legionowie był ten
                        > Kazimierz?
                        A ile razy w Legionowie był niejaki Sobieski lub Batory, tudzież Mickiewicz lub Słowacki?
                        • 3goust Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 19:00
                          pomagam-w-legionowie napisał:
                          > A ile razy w Legionowie był niejaki Sobieski lub Batory, tudzież Mickiewicz lub
                          > Słowacki?

Plotka głosi że Sobieski jadąc z Wilanowa na Wiedeń wstąpił do lasu w którym powstanie Legionowo, by w krzakach postawić klocka - nie lego je wymyślą za 250 lat około.
                          A ulica słowackiego nie upamiętnia nasz sąsiedni kraj czyli Słowację?
                          ewentualnie naród słowiański?

A teraz na poważnie czy nie lepiej dodać nazwy neutralne? olimpijskie, sportowe i inne a nie bawić się w nieznaczne osoby? Dla ludzi co kochają piłkę nożną ten Kazek jest wielki, dla innych po prostu facet który wykonywał swój zawód i brał za to pieniądze
                          • kka69 Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 19:07
                            Janukowycz też jeszcze nie był w Legionowie, ale jak byśmy mieli rondo jego imienia, to Legionowo było by słynne po Władywostok :)
                          • prawdziwy_jankiel Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 19:57
                            Sportowy to może być strój albo samochód ale nie rondo, a z olimpiadą to Legionowo ma tyle wspólnego że co poniektórzy ją oglądali w telewizji. Gucinem (od hr. Gucia) nazywa się część legionowa ale jemu jak najbardziej należy się jakiś plac, ulica czy właśnie rondo. A co do Kazimierza Górskiego to można w wikipedii poczytać o jego odznaczeniach i wyróżnieniach i naprawdę robi to wrażenie. Wbrew temu z czym kojarzy go większość to nie tylko 3 miejsce na MŚ. A co do nazywania nazwiskami ludzi którzy tylko brali pieniądze za wykonaną pracę to na tarchominie jest ulica Stanisława Barei.
                            • jarexa Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 20:12
                              Olimpijskie się nie podoba bo nie ma nic wspólnego z Legionowem, ale już Kazimierz Górski może być bo ma zasługi...
                              Brak konsekwencji.
                              W ogóle unikał bym nazw osób, jak wielkich zasług by nie miały. Za dużo kontrowersji.
                              Coraz bardziej podoba mi się olimpijskie choć sportowe też nie jest złe. Ale może prędzej sportu polskiego?
                              • prawdziwy_jankiel Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 22:49
                                jarexa napisał:

> Olimpijskie się nie podoba bo nie ma nic wspólnego z Legionowem, ale już Kazimi
                                > erz Górski może być bo ma zasługi...
                                > Brak konsekwencji.
                                > W ogóle unikał bym nazw osób, jak wielkich zasług by nie miały. Za dużo kontrow
                                > ersji.

Jak dla mnie nazwa olimpijskie jest nijaka. A połowa ulic, placów, skwerów że nie wspomnę o szkołach jest nazwana nazwiskami osób które czymś się zasłużyły.

> Ale mo
                                > że prędzej sportu polskiego?

Sportowców polskich (jak dla mnie) brzmi lepiej.
                                • 3goust Dziwny zbieg okoliczności 11.03.14, 09:29
                                  Widzieliście wyniki?
                                  Żołnierzy wyklętych a kto to ?
                                  I narodowych sił zbrojnych? I to propozycja dla ronda jednego i drugiego... czemu mi się wydaje że to sprawa jednej dwóch osób którym się nudziło i wielokrotnie wypełniali ankietę, konkretnie 102 razy? Jakie prawdopodobieństwo że 102 osoby uzupełnią ankietę identycznie? Wgląd do IP? Czy zdeterminowane Piaski jakiś pluton? Czemu "one" się wtrącają w Legionowo?
                                  • jerzy.kowalik Re: Dziwny zbieg okoliczności 11.03.14, 18:22
                                    Co w tym dziwnego? W Legionowie działają harcerze, pseudopatriotyczne grupki kibiców i inni, 100 głosów na ponad 2000 to wcale nie dużo.
                        • plunio7 Re: "jaja" jak rondo 28.02.14, 19:04
                          Racja, Ogrodow, Kwiatow ani nawet Targow - nie dość, że ich w Legionowie nie było, to jakoś rosyjskobrzmiące te nazwiska. Przypadek?
    • polokokt i nas olali 30.04.14, 15:13
      ciepłym moczem:

www.legio24.pl/legionowo-radni-nie-posluchali-mieszkancow-w-sprawie-nazw-rond/
      • ralphie Re: i nas wysłucha(ola)li 30.04.14, 16:38
        Niezupełnie olali. Jeśli info jest potwierdzone to wybrali nazwy, na które padło najwięcej odpowiedzi w ankietach, zgodnie z sugestywną ankietą podpowiadającą dwie nazwy i dającą możliwość zaproponowania własnej.
        Niech mi ktoś przypomni, czy podczas głosowania w ankiecie propozycje podane przez innych były widoczne i można było na nie głosować, czy były ukryte?
        Rozkład głosów był do przewidzenia jeśli propozycje mieszkańców nie były równoprawne propozycjom podanym z góry. Swoją drogą, chciałbym poznać nazwisko osoby odpowiedzialnej za organizację konsultacji w Legionowie.
      • pola_kp Re: i nas olali 30.04.14, 17:11
        Ale 70 procent i 82 procent opowiedziało się za inną nazwą. Zatem można to też interpretować, że większość woli inne nazwy. Może nawet jakiekolwiek inne, aby tylko inne :)
      • zchotomowa Re: i nas olali 30.04.14, 20:30
        polokokt napisał:

> ciepłym moczem:

A nie mówiłem, że trza było pisać "rondo jełopa"? Mogliście tak ich (radnych) złapać na miłość własną do jełopa. A tak co? Nic. I wiadomo, będzie rondo przy Parkowej :) Rondo smoleńskie... bardzo ładna nazwa, czekamy na pierwszą "stłuczkę na Smoleńsku", tytuł prasowy już mamy.

eh, a ja myślałem, że Was rozśmieszę jajami na radzie gminy Jabłonna, gdzie radni najpierw podpisują wniosek o zatrzymanie budowy szkoły a po dwóch tygodniach krzyczą na urzędników, dlaczego nie budują szkół. A jak zaapelowałem o powstrzymanie się od kampanii wyborczej przy sprawach szkolnych, to tylko usłyszałem "zamknij się" od jednego z licznych kandydatów na wójta...

Ale oddając proporcje, wszystko w Jabłonnie to jest cicha msza w porównaniu do wyniku "konsultacji społecznych" urzędu miasta Legionowo, gratuluję działowi marketingu tak owocnych prób znalezienia konsensusu z mieszkańcami :)

pozdrawiam,

Marcin
        • ralphie Re: i nas olali 30.04.14, 22:32
          Dział marketingu powinien zmienić nazwę, albo ku chwale sukcesów na polu jednomyślności z narodem na rondzie smoleńskim zasadzić brzozę.... koniecznie złamaną. :)
          Nie przypuszczałem, że dożyję czasów kiedy ministerstwa prawdy zaczną nazywać się działami marketingu...
          • w.iwo Re: i nas olali 01.05.14, 00:22
            olali nas wcześniej...
            i przy kładce...
            i przy rondach... po scenach z wcześniejszej komisji, gdzie radni uciekli z sali obrad... byleby tylko nie głosować nad nazwami ronda... dałam komentarz że konsultacje to bzdury...

i podniósł się krzyk że powinnam sprostować wypowiedź ;]

konsultacje ?... większość to tylko narzędzie do przyklepania jakiegoś projektu...
            • zchotomowa Re: i nas olali 01.05.14, 07:40
              Sprostować wypowiedz?

Jelopom sie zdaje, ze fora działają wg Prawa Prasowego? To tylko oznacza, ze nigdy go nie czytali, powinni zacząć od sprostowania tego, jaka ściema uprawiają wobec mieszkancow.

Jakie konsultacje? Pani Anno, Pani zwyczajnie produkuje słabe podkładki pod niemerytoryczne decyzje wybranego samorządu a nie żadne "konsultacje". Kłamstwokracja ma króciótkie nóżki a w Legionowie kadencja samorządu powinna trwać max 2 lata, z eliminacja po trzeciej kadencji.

Pozdrawiam,

Marcin
            • 3goust Re: i nas olali 01.05.14, 10:10
              Myślę że w czasie wyborów należy zrobić ulotki radnych z ich prawdziwymi dokonaniami:

- Mam gdzieś wasze zdanie na temat nazwy ronda.
              - Budujemy parkingi dla przedsiębiorców bezpośrednio pod waszymi oknami
              - Olewamy was w sprawie sprzedaży kluczowych nieruchomości
              -ITP
            • madziulec Re: i nas olali 01.05.14, 10:18
              Swoja drogą mnie by bardzo interesowała rozprawa media lokalne kontra UM o "jedynie słuszną prawdę", której te media nie sprostowały :)
              • zchotomowa UM żąda sprostowania?? żart :) 01.05.14, 18:39
                madziulec napisała:

> Swoja drogą mnie by bardzo interesowała rozprawa media lokalne kontra UM o "jed
                > ynie słuszną prawdę", której te media nie sprostowały :)

Hy, hy,

zasadniczo to UM Legionowo nie ma problemu z wypowiadaniem się tutaj i pracownicy samorządu wielokrotnie, pod wieloma nickami, już tu się pojawiali. Więc jeśli nie komentują a jedynie domagają się czegoś tam od moderatora, to widać, że kręcą, bo chcą mieć wpływ na treść forum w sposób "niezauważalny". Niepojęte, że nadal nie kumają, jak to działa i smutna obserwacja, że nie uważali w szkole, gdy tłumaczone było Forum Romanum, (ładna końcówka z tym "romanum").

Druga obserwacja też jest zabawna. Jeśli naciskają na moderatora w sprawie sprostowanie czegoś, to to oznacza, że skrupulatnie czytają nasze wypowiedzi. Szkoda jedynie, że jełopy nie wyciągają z tego należytych wniosków - mimo czytania olewają nasze opinie frontalnie.

Jestem ciekaw, co takiego pragną sprostować w taki sposób, żeby publika się nie dowiedziała? Może ponownie chcą wprowadzić cenzurę? Pamiętacie, że był taki czas, gdy przypadkowo i jakże dziwnym trafem, forum po wpisanie stringu "Zadrożny" zgłaszało "spam"? z angielskiego: "mielonka", nomen omen :) Usunięcie tego "błędu serwera" zajęło nam tydzień a biedni admini z Agory przekonywali mnie, wijąc się jak piskorze, że to błąd techniczny :)

wszystko to jeden wielki żart :) na całe szczęście Moderatorów mamy dwoje.

Marcin
                • w.iwo Re: rondo pamięci 04.05.14, 22:27
                  rondo pamięci? rondo maharadży

"Przewodniczący Komisji poinformował, że podziela głos wiceprzewodniczącego rady Ryszarda Brańskiego i przywołał logikę wyborów samorządowych, w wyniku których do rady miasta weszły osoby, które zyskały 3-4% ogólnej puli oddanych głosów. Ponadto poinformował o innych wnioskach złożonych w sprawie nadania nazwy rondom – rondu u zbiegu ulic Cynkowa-Aleja Legionów nadać nazwę „Rondo Pożegnania” lub „Rondo Pamięci”, zaś rondu u zbiegu ulic Sobieskiego-Parkowa nadać nazwę „Maharadży Dżam Sahiba Digwidżajsinhdżi”. Następnie, w związku z brakiem kolejnych zgłoszeń, Przewodniczący Komisji zaproponował, aby Komisja zarekomendowała Radzie Miasta dla ronda u zbiegu ulic Cynkowa-Aleja Legionów nazwę „Ofiar Katastrofy Smoleńskiej”, zaś dla ronda u zbiegu ulic Sobieskiego-Parkowa nazwę „Jana Pawła II”, celem przeprowadzenia dalszej procedury nadania nazw rondom."
                  • zchotomowa Re: rondo pamięci 04.05.14, 22:43
                    w.iwo napisała:

> [b]rondo pamięci? rondo maharadży [
                    > /b]

>
                    > "Przewodniczący Komisji poinformował, że podziela głos wiceprzewodniczącego rad
                    > y Ryszarda Brańskiego..." (ciach)

Przepraszam, ale jak doczytałem do tego miejsca, to już wszystko okazało się być jasne: jak jest Rysiu, to wszystko wiadomo - gang Olsena w pełnej krasie. Nie mam pytań :)

wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/140000/140801.html#tabs-4 - czyżby Rysiu Brański dworował sobie z koleżanek z własnej partii PO i traktował je jako "nieistotne"? Fe Rysiu, nieładnie! :)

pozdrawiam,

Marcin
                  • ralphie Re: rondo pamięci 05.05.14, 09:07
                    w.iwo napisała:

> rondo pamięci? rondo maharadży

"Wiceprzewodniczący Rady Ryszard Brański nawiązał do procedury nadawania nazw i przypomniał, że w sprawie nadania nazw rondom wpłynęły wnioski i wybrane zostały dwie propozycje, które zostały poddane konsultacjom społecznym. Stwierdził, że nie powinno brać się pod uwagę innych głosów, ponieważ nie można nazwać ronda „Inne”."

Raz, że ankieta przygotowana była pod kątem, a dwa to w ślad za niektórymi forumowiczami ;) Panu Wiceprzewodniczącemu polecam czytanie ze zrozumieniem, ewentualnie DM UM upraszam o wydawanie szczegółowej instrukcji do ankiety, a w szczególności rozdział dotyczący interpretacji wyników. Zaczynam trochę rozumieć sens działań DM UM, chyba chcieli dobrze, trochę lepiej niż Rada to uknuła...
                    Nie mniej pomysł Pana Wiceprzewodniczącego z nazwą "Inne" uważam za jak najbardziej trafny - podoba mi się ta nazwa. Ronda rzeczywiście są inne, jedno pochyłe, drugie z wąsami...
                    Stwierdzam też, że w najbliższych wyborach nie powinno się brać pod uwagę kandydatów zmęczonych, niech odpoczną przewietrzą umysły...
                    • aga990 Re: rondo pamięci 21.05.14, 18:52
                      A po co wogóle nadawać nazwy tym rondom?
                      Przecież nikt z tych nazw nie korzysta.
                      To polityczne bicie piany przez jedną opcję, która chce uchonorować jednego "zamordowanego" prezydenta...
                      • 3goust Re: rondo pamięci 21.05.14, 20:48
                        aga990 napisał(a):
                        > To polityczne bicie piany przez jedną opcję, która chce uchonorować jednego "za
                        > mordowanego" prezydenta...

I gościa który w Legionowie nic nie robił a ma już park, i ulicę...
                        Zajmował się za to ukrywaniem sekretów banku Watykanu, i pedofilii....
                        • zdebeq Re: rondo pamięci 21.05.14, 23:22
                          > > To polityczne bicie piany przez jedną opcję, która chce uchonorować jedne
                          > go "za
                          > > mordowanego" prezydenta...
                          >
                          > I gościa który w Legionowie nic nie robił a ma już park, i ulicę...
                          > Zajmował się za to ukrywaniem sekretów banku Watykanu, i pedofilii....

grubo grubo. Nie wolno takich słów wypowiadać. Jak wcześniej wspomniano to bardzo chonorowi ludzie byli, przez wielkie "CH"
                          • ralphie Re: rondo pamięci 21.05.14, 23:47
                            Ta, tak jak chonorowy pan .. wręczający setkom czerwononosym legionowianom L4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka