Dodaj do ulubionych

Gęstość zaludnienia

02.02.14, 11:34
Dłubiąc sobie w sieci trafiłem na ciekawą informację, otóż nasze ukochane Legionowo po cichu i bez samochwalstwa wskoczyło na 1 (pierwsze) miejsce w Polsce wyprzedzając po drodze Świętochłowice i Piastów. O ile nie mogłem się doczytać jak sprawa ma się w Świętochłowicach o tyle w Piastowie na pewno wpływ ma też zmniejszająca się liczba mieszkańców, ale to nieważne sukces jest sukces. Gdzie szampany, gdzie fajerwerki, gdzie imprezka na koszt podatników (w końcu jest ich coraz więcej więc jest skąd wyrwać parę złoty) na której to pojawią się wszyscy którzy pojawić się powinni, co najmniej jak w Legionowskim odcinku telewizyjnego show u p. Magdy "to smakuje jak g**no" Gessler. Myślę że powinniśmy pójść za ciosem i proponuję rozpocząć budowę bloków na wszystkich niezabudowanych działkach w mieście włączając w to park za Ratuszem, park-rynek a także park im. Jana Pawła II. Pomnik, co ostatnio udowodnił jeden z mieszkańców miasta można przenieść przy pomocy bliżej nieokreślonej kwoty pieniędzy i kilku niezidentyfikowanych osobników. No i oczywiście pełne dogęszczanie Legionowskich osiedli i to jak najszybciej żeby mieszkańcy nie zdążyli nawet zareagować i zacząć protestować.

Dziękuję za uwagę.
Obserwuj wątek
    • prawdziwy_jankiel Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 11:35
      Zapomniałem dorzucić:

pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%99sto%C5%9B%C4%87_zaludnienia
    • plunio7 Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 14:48
      Gęstość Legionowa to głównie zasługa administracyjnych granic miasta - wszystkie okoliczne lasy, pola i nieużytki są w granicach innych gmin. Jest to poniekąd spowodowane historią Legionowa. Gdyby uwzględnić rzeczywistą gęstość zaludnienia terenów zurbanizowanych, Legionowo nie wypadłoby już tak "dobrze". Zaprawdę, nie ma się co tym emocjonować.

Natomiast dogęszczanie (ale nie za wszelką cenę) jest bardzo korzystne dla miasta i jego mieszkańców. Legionowo już wsią nigdy nie będzie, więc wybór jest pomiędzy zapadłym miastem-sypialnią, w którym raz na rok ktoś zorganizuje jakiś jarmark, a wygodnym miastem z szerokim wachlarzem usług. Żeby ktoś te mógł usługi świadczyć, musi mieć klientów. To już się w pewnym sensie dzieje, przecież Empik przy Piłsudskiego, czy Euro w Maximie powstały, bo zwiększyła się chłonność naszego lokalnego rynku poprzez budowę nowych bloków na miejscu Anatu, na miejscu kotłowni przy Dietricha i kamienic wzdłuż Piłsudskiego i Słowackiego. Buduje się teraz nowy budynek obok Błękitnego Centrum, może i kiedyś doczekamy się kina?

Natomiast tym, co powinno niepokoić, jest niski poziom legionowskich szkół (wystarczy spojrzeć ilu licealistów dojeżdża pociągiem do warszawskich szkół ponadgimnazjalnych), ignorowanie pieszych w centrum miasta i brak sprawnej komunikacji w obrębie powiatu. Ba, nawet dojazd na Powązki jest szybszy niż na cmentarze w Legionowie, czy w Jabłonnie. Z tego też powodu tereny te omijają przedsiębiorcy i lokują swoje inwestycje w innych powiatach.
      • platroman Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 14:59
        Również pomysł likwidacji filii Biblioteki w takiej sytuacji jest nie na miejscu. Wielu legionowian korzysta z Bibliotek warszawskich i targa je do domów.
        Co do komunikacji wewnętrznej to prez. Zadrożny argumentował likwidację tym, że obszar miasta jest taki mały i można spacerkiem wszędzie dotrzeć (to pewnie na cmentarz również).
        O komunikacji z Warszawą to już szkoda gadać bo miasto przecież nic nie może. Ile to już było pytań do prezydenta i ileż "kopii tej samej odpowiedzi".
        • zdebeq Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 15:41
          Niestety nie sposób się z panem Zadrożnym nie zgodzić.
          Google maps podaje, że na piechotkę z Polankowej (więc stosunkowo odległy obszar) do cmentarza jest piechotką 4 km, do pokonania w 50 minut.
          Co do potrzeby pojawienia się większego wachlarza usług w mieście, to chyba trzeba założyć, że jest to bardziej proces niż wydarzenie, a moim zdaniem dzieje się to właśnie na naszych oczach choć może i po mału.
          • platroman Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 23:22
            Czy dla ludzi starszych również nawet nie biorąc pod uwagę warunki zimowe. No chyba, że hołdujesz hasłu "To idzie, młodość, młodość, młodość ... a reszta się nie liczy". Przykre.
            • zdebeq Re: Gęstość zaludnienia 03.02.14, 00:29
              No dla ludzi starszych 4 km to też 4 km.
      • prawdziwy_jankiel Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 15:58
        plunio7 napisał:

> Natomiast dogęszczanie (ale nie za wszelką cenę) jest bardzo korzystne dla mias
        > ta i jego mieszkańców. Legionowo już wsią nigdy nie będzie, więc wybór jest pom
        > iędzy zapadłym miastem-sypialnią, w którym raz na rok ktoś zorganizuje jakiś ja
        > rmark, a wygodnym miastem z szerokim wachlarzem usług. Żeby ktoś te mógł usługi
        > świadczyć, musi mieć klientów. To już się w pewnym sensie dzieje, przecież Emp
        > ik przy Piłsudskiego, czy Euro w Maximie powstały, bo zwiększyła się chłonność
        > naszego lokalnego rynku poprzez budowę nowych bloków na miejscu Anatu, na miejs
        > cu kotłowni przy Dietricha i kamienic wzdłuż Piłsudskiego i Słowackiego. Buduje
        > się teraz nowy budynek obok Błękitnego Centrum, może i kiedyś doczekamy się ki
        > na?
        >

No właśnie zrobiła się sypialnia która jak na razie działa tylko w stronę zwiększenia swojej pojemności i coś tam próbuje działać w kierunku dostarczenia masy ludzi do wawy.

> Natomiast tym, co powinno niepokoić, jest niski poziom legionowskich szkół (wys
        > tarczy spojrzeć ilu licealistów dojeżdża pociągiem do warszawskich szkół ponadg
        > imnazjalnych),

No ale te Legionowskie licea jednak funkcjonują czyli nie ich poziom zdaje się być powodem migracji uczniów a ograniczona pojemność.
        • plunio7 Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 16:34
          prawdziwy_jankiel napisał:

> No właśnie zrobiła się sypialnia która jak na razie działa tylko w stronę zwięk
          > szenia swojej pojemności i coś tam próbuje działać w kierunku dostarczenia masy
          > ludzi do wawy.

Zrobiła się? Od dobrych kilkudziesięciu lat jest. Zwiększyć pojemność musi, bo niestety Warszawa jest za blisko, więc nie możemy liczyć tak jak chociażby Ostrołęka, czy Ciechanów, że będziemy lokalnym centrum. Pociągi to też niezły pomysł, bo są szybsze od autobusów, szkoda że nie pomyślano o zorganizowaniu publicznej komunikacji dojazdowej, to trzeba naprawić.

> No ale te Legionowskie licea jednak funkcjonują czyli nie ich poziom zdaje się
          > być powodem migracji uczniów a ograniczona pojemność.

Skoro jest gotówka na ich funkcjonowanie, to funkcjonują. Warto jednak zajrzeć do rankingów, a tam w województwie mazowieckim (bo nie biorę pod uwagi całej Polski) 140 jest ZSO2, 147 Konopnicka (na 150 sklasyfikowanych). To jest żenująco nisko i słabo, na ten wynik składa się jednak całe 12 lat edukacji w legionowskim systemie.
          www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1273:ranking-liceow-2014-woj-mazowieckie&catid=133&Itemid=266&strona=2
          • kka69 Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 17:02
            Ale już w Powiatach w Polsce o największej gęstości zaludnienia , Legionowo jest poza pierwszą piątką.
            Więc nie jest tak gęsto , żeby nie dało się zagęścić. :)
          • prawdziwy_jankiel Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 17:42
            plunio7 napisał:

> Zrobiła się? Od dobrych kilkudziesięciu lat jest. Zwiększyć pojemność musi, bo
            > niestety Warszawa jest za blisko, więc nie możemy liczyć tak jak chociażby Ostr
            > ołęka, czy Ciechanów, że będziemy lokalnym centrum.

Nie rozumiem dlaczego bliskość warszawy ma powodować że Legionowo MUSI zwiększać swoją pojemność, dlaczego musi.

>Pociągi to też niezły pomys
            > ł, bo są szybsze od autobusów, szkoda że nie pomyślano o zorganizowaniu publicz
            > nej komunikacji dojazdowej, to trzeba naprawić.

Tutaj akurat zgadzam się całkowicie.

Tak naprawdę to nie gęstość zaludnienia całego miasta jest problemem a zapchanie centrum wszystkim czym tylko się dało. Wystarczy pojechać chociażby na Przystanek czy III parcelę żeby swobodnie pojeździć bez mijania innych samochodów. Ostatnio odcinek 2,5 km pokonałem w jakieś 10 minut gdzie lwią część czasu pochłoneło przejechanie ulicy Piłsudskiego. A teraz jak otworzy się galeria Legionowo przy Dietricha to już wogóle będzie cacy. Nie myśli się o jakimkolwiek zorganizowaniu tych kilku ulic tylko dorzuca się wszystko do wora bo jeszcze jest trochę miejsca i niestety przez to duże zaludnienie jest bardzo odczuwalne.
            • plunio7 Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 18:18
              Racja, źle się wyraziłem. Oczywiście, że nie musi i obiektywnie brak zwiększania nie jest ani zły, ani dobry. Po prostu nie jesteśmy centrum dla okolic i nie możemy "pasożytować" na okolicznej ludności, nie dostajemy tak jak Warszawa (trochę zły przykład, bo zbyt duża skala) codziennie kilkuset tysięcy klientów, którzy nie mieszkając w żadnej z dzielnic, wspierają warszawskich przedsiębiorców. Dlatego albo urośniemy i będziemy w stanie sami sobą zapełnić obiekty rozrywki, gastronomii, placówki zdrowia itd., albo wciąż za tym wszystkim będziemy jeździć do Warszawy.

Możesz napisać skąd i dokąd jechałeś? :)
              Piłsudskiego jedzie się wolno, bo jest wąsko i z obydwu stron parkują auta. Gdyby wprowadzić tu sprawną komunikację (krótki i niskopodłogowy tabor co 10 minut w zamian za zdezelowane, wysokopodłogowe, międzymiastowe autobusy jeżdzące w losowym takcie), poszerzyć i wyprostować chodniki, poprowadzić ścieżki rowerowe, a parkowanie prostopadłe zamienić na równoległe z parkomatami, wówczas zrobiłoby się luźniej i przyjemniej wszystkim. Zamiast tego planuje się parking przy dworcu, co tylko pogorszy sprawę - przecież przepustowości tej ulicy się nie zwiększy, więc po oddaniu parkingu więcej osób wsiądzie w auta, co spotęguje korki, chaos i ogólnie będzie niesympatycznie. Legionowo podobno porusza, więc niech może umożliwi sprawne poruszanie się po mieście rowerem nie tylko rekreacyjnie?

Swoją drogą, polecam: youtu.be/ac8YGXZduAI. Z pominięciem pewnych argumentów, które po prostu u nas nie funkcjonują, cała reszta pasuje jak ulał.
              • prawdziwy_jankiel Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 20:09
                plunio7 napisał:

> Racja, źle się wyraziłem. Oczywiście, że nie musi i obiektywnie brak zwiększani
                > a nie jest ani zły, ani dobry. Po prostu nie jesteśmy centrum dla okolic i nie
                > możemy "pasożytować" na okolicznej ludności, nie dostajemy tak jak Warszawa (tr
                > ochę zły przykład, bo zbyt duża skala) codziennie kilkuset tysięcy klientów, kt
                > órzy nie mieszkając w żadnej z dzielnic, wspierają warszawskich przedsiębiorców
                > . Dlatego albo urośniemy i będziemy w stanie sami sobą zapełnić obiekty rozrywk
                > i, gastronomii, placówki zdrowia itd., albo wciąż za tym wszystkim będziemy jeź
                > dzić do Warszawy.

Fakt ale do tej pory nastawienie jest na sklepy i banki, których tak naprawdę nie jest niesamowicie dużo tylko są upchnięte na kilkuset metrach. Brak jakiejkolwiek możliwości spędzenia wolnego czasu ale ten temat był już wielokrotnie poruszany w wielu innych miejscach. A wszystkim którzy uważają że komunikacja wewnątrz miasta jest zbędna polecam spacerek tak na przykład z okolic ulic Wierzbowej lub Klonowej do centrum i z powrotem, najlepiej w taką pogodę jak była 2-3 dni temu i wtedy pogadamy.

> Możesz napisać skąd i dokąd jechałeś? :)

Z Rycerskiej w okolice rynku i o ile do ronda przy Ratuszu jeszcze szło pomimo kilku parkujących aut o tyle za rondem po prostu katastrofa. Rozumiem że ludzie muszą zaparkować i to wymaga chwilę czasu ale tym co nie zauważyli że tam jest linia podwójnie ciągła uświadamiam że jest tam ona też po to żeby nie parkować po lewej stronie bo trzeba przepuścić jadących z naprzeciwka a to blokuje ruch. Gdybym wiedział ile się zejdzie to bym pojechał naokoło no ale kto by się spodziewał

> Piłsudskiego jedzie się wolno, bo jest wąsko i z obydwu stron parkują auta. Gdy
                > by wprowadzić tu sprawną komunikację (krótki i niskopodłogowy tabor co 10 minut
                > w zamian za zdezelowane, wysokopodłogowe, międzymiastowe autobusy jeżdzące w l
                > osowym takcie), poszerzyć i wyprostować chodniki, poprowadzić ścieżki rowerowe,
                > a parkowanie prostopadłe zamienić na równoległe z parkomatami, wówczas zrobiło
                > by się luźniej i przyjemniej wszystkim. Zamiast tego planuje się parking przy d
                > worcu, co tylko pogorszy sprawę - przecież przepustowości tej ulicy się nie zwi
                > ększy, więc po oddaniu parkingu więcej osób wsiądzie w auta, co spotęguje korki
                > , chaos i ogólnie będzie niesympatycznie.

Zamiast równoległego proponowałbym skośne, tyle samo aut a łatwiejszy wjazd i wyjazd. A co do roweru to kiedyś wybrałem się do Starostwa na rowerze, ścieżek rowerowych wystarczyło do szkoły 2 a dalej to już wolna amerykanka. Ale po przejeździe Suwalną stwierdziłem że nigdy więcej bo mam dla kogo żyć.
            • polamonola27 Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 18:55
              do wysycenia usług wzdłuż ul. Piłsudskiego brakuje tylko szpitala (w miejscu tego nieszczęsnego targowiska).
      • polamonola27 Re: brak sprawnej komunikacji obrębie powiatu 02.02.14, 17:25
        Kto miałby tę komunikację w powiecie zorganizować ? Starostwo nie ma wpływu na organizację publicznego transportu. Nikłe dotacje nie zmieniają zasadniczych kierunków rozwoju tworzonego przez gminy. 60 % transportu w mieście opiera się na liniach L9, L10, L11 utrzymywanych przez Gminę Wieliszew. Oczywiście powinna być jakaś strategia i pomysł na komunikację w obrębie powiatu, ale chwalić Boga jeśli chociaż kładkę przez tory uda się zbudować. W przeciwnym wypadku III parcela ulegnie naturalnemu obumarciu ... i wchłonięciu przez Łajski (powstaną nowe więzi społeczne)
        • nielot_dodo brak sprawnej komunikacji, bo ni ma pinindzorów 02.02.14, 19:26
          Grabiec wydał więcej z kasy starostwa na proces z oskarżenia prywatnego niż wynosi całoroczne dofinansowanie powiatu na komunikację w gminie Jabłonna.
          • polamonola27 Re: brak sprawnej komunikacji, bo ni ma pinindzo 02.02.14, 19:58
            Ja też uważam, że udział Gminy Jabłonna w podziale dotacji powinien być większy gdyby możliwe było uruchomienie linii autobusowej w ramach ZTM kursującej z Olszewnicy Starej przez Chotomów, Legionowo-Przystanek, centrum Legionowa do centrum komunikacyjnego przy stacji Legionowo.
    • metron1 Re: Gęstość zaludnienia 02.02.14, 23:46
      Jak na razie z samego faktu zagęszczania i dogęszczania osiedli w Legionowie to widzę same minusy
      Drogi zwłaszcza w centrum już dawno przekroczyły zdolność przyjęcia takiej liczby samochodów, korki tworzą się już w takich miejscach gdzie jeszcze kilka lat temu było to do niepomyślenia
      Czy w związku ze zwiększającą się liczbą mieszkańców zwiększa się ilość miejsc w placówkach oświatowych, czy zwiększa się liczba kursów autobusów
      Nikt mi nie wmówi że 40 minutowy odstęp pomiędzy autobusami to pozytyw, pomijam już pociągi bo nie każdemu chce się iść rano na stację
      Czy wreszcie dogęszczanie powoduje powstawanie nowych punktów handlowych, gdyby nie otwarte ostatnio Euro to w całym 50 tyś miescie mielibyśmy 1 słownie jeden sklep AGD RTV
      Sklep po sklepie zwija się z Legionowa, jeżeli za każdą pierdołą mam się uganiać po Legionowie i w każdym sklepie słyszeć "ni ma" to od razu wsiadam w pociąg i jadę do Warszawy
      Przykłady można mnożyć, dogęszczanie oprócz korków, spalin, wiekszej ilości samochodów na ulicach, pieszych na chodnikach i betonu między coraz liczniejszymi blokami nie daje nic
    • ralphie bliskość stolicy 03.02.14, 10:27
      Przeszkadza i pomaga ale niech mnie ktoś poprawi jeśli pamięć mnie zawodzi. W latach 80-90 chodziły słuchy, że rozrost metropolii warszawskiej powoli będzie wchłaniać pobliskie wioski i miasta. Takie pogłoski chodziły o Jabłonnie, która rękami i nogami broniła się przed tym, bo podobno miejskie podatki "zabiją szklarnie".
      I tak sobie myślę, czy aby miasto nie jest przygotowywane już do "fuzji" ? :)
    • unoman Re: Gęstość zaludnienia 08.02.14, 23:47
      Zapewne mowa o spółdzielczej części miasta. Spółdzielcy nie chodzą na zebrania, ale chodzą spółdzielcy-pracownicy i głosują patrząc na siedzącego w sali prezesa... A potem wielkie larum. Nie chodzicie to nie pilnujecie swego, statut taki macie, że nie podskoczycie. A mnóstwo ludzi czynszów nie płaci. Kasy będzie brakować. Trzeba skądś dziurę zapełnić. A jak widziałem jak się remonty w smlw robi.... Dopóty się spółdzielcy nie nauczą, że krótko za twarz i pilnować swego, to będzie jak jest.
      • prawdziwy_jankiel Re: Gęstość zaludnienia 09.02.14, 11:29
        unoman napisał:

> Zapewne mowa o spółdzielczej części miasta. Spółdzielcy nie chodzą na zebrania,
        > ale chodzą spółdzielcy-pracownicy i głosują patrząc na siedzącego w sali prez
        > esa... A potem wielkie larum. Nie chodzicie to nie pilnujecie swego, statut ta
        > ki macie, że nie podskoczycie. A mnóstwo ludzi czynszów nie płaci. Kasy będzie
        > brakować. Trzeba skądś dziurę zapełnić. A jak widziałem jak się remonty w smlw
        > robi.... Dopóty się spółdzielcy nie nauczą, że krótko za twarz i pilnować sweg
        > o, to będzie jak jest.

Ja nie mieszkam w bloku, nie jestem spółdzielcą w związku z tym nie mogę uczestniczyć w głosowaniach ale wszystkie opłaty które muszę opłacić za auto lub za działkę opłacam. Mimo tego że nie mieszkam w bloku jestem mieszkańcem miasta i jeżdżąc przez centrum i odczuję skutki dogęszczania w postaci większej liczby aut i coraz trudniejszego przejazdu przez miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka