Dodaj do ulubionych

Depo provera - antykoncepcja

27.11.24, 11:14
Od kilku lat biore zastrzyki antykoncepcyjne, raz na 3 miesiące. Wygodna forma, dobrze je toleruje, najchętniej bym przy nich pozostała. Niestety depo provera po dłuższym stosowaniu moze mieć negatywny wpływ na kości - to jest jedyny skutek uboczny o jakim wyczytalam.
Jezeli badania gęstości kości wyjdą mi dobrze to czy są jakieś inne poważne przeciwskazania do tej metody? Kilku lekarzy, z którymi rozmawiałam zdecydowanie odradziło mi stosowanie depo provery ale jednocześnie nie podali żadnego konkretnego powodu. Inne metody średnio mi pasują, mam 44 lata, nie chce brać tabletek, spirala odpada, lekarka polecała w moim przypadku krążek ale nie znam nikogo kto stosuje.
Czy ktoś orientuje się dlaczego depo provera to takie straszne zło? A może polecicie jakieś inne
srodki? Co stosują matki?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Depo provera - antykoncepcja 27.11.24, 12:14
      W tych zastrzykach zawarta jest bardzo duża dawka gestagenów, a to obniża poziom estrogenów i podwyższa ryzyko osteoporozy, bo estrogeny mają duży wpływ na kości. Już więc tylko twój wiek jest pewnym przeciwwskazaniem, bo niedługo wejdziesz w okres przekwitania i czeka się naturalne obniżenie estrogenów i z tym podwyższenie ryzyka utraty substanacji kostnej. Czy zastrzyki zaostrzą nawet ewentualne inne symptomy trudno powiedzieć. Być może nie ma nawet dostatecznych danych, bo te zastrzyki przepisuje się w relacji do innych środków anty stosunkowo rzadko i raczej nie u kobiet w wieku 40 plus.
      Badania gęstości koścu warto zrobić, ale to nie jest wartość która nie może się dosyć szybko zmienić.
      Nie rozumiem trochę logiki twojego uporu. Jeżeli znosisz dobrze tak wysokie dawki gestagenów, to mogłabyś przejść na gestagenową mini pigułkę. Tu dawki są mniejsze, rozłożone w czasie. Albo zdecydować się na gestagenowy krążek z mniej systemowym działaniem.
    • anajustina Re: Depo provera - antykoncepcja 27.11.24, 16:47
      Myślałam, że o arcybiskupie będzie. A powaznie, tobym jednak te ostrzeżenia o osteoporozie wzięła na poważnie.
    • krisdevalnor Re: Depo provera - antykoncepcja 27.11.24, 17:26
      A czy ktoś może się wypowiedzieć na temat krążka? Czy to wygodne w użyciu? Nie wypadnie...?
      • larix_decidua77 Re: Depo provera - antykoncepcja 27.11.24, 18:53
        Mam krążek od kilku lat. Nie wypada, nie trzeba o nim pamiętać codziennie, mniej obiąża wątrobę niż pigułka. Wklada się i wyciaga bez problemu. Nie nadaje się tylko dla kobiet z wypadającą macicą.
        • krisdevalnor Re: Depo provera - antykoncepcja 27.11.24, 19:11
          Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka