zchotomowa 18.06.14, 13:46 bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,16174494,Bron_sie__nie_daj_sobie_wcisnac_garnkow_za_kilka_tysiecy.html#LokKrajTxt pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unoman Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 18.06.14, 13:58 prosta sprawa - ZABIERZ BABCI DOWÓD... Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 18.06.14, 21:22 Jaja sobie chyba robicie. Naprawdę są tacy debile w narodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 18.06.14, 22:31 a najgorsze, że to są naprawdę dobre garnki:D Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 19.06.14, 14:14 zdebeq napisał: > a najgorsze, że to są naprawdę dobre garnki:D dla ściemniaczy-sprzedawców - z całą pewnością :) pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
unoman Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 19.06.14, 18:47 to są bardzo oszczędne garnki !!! jak jedna babcia z drugą zapłaci ratę za garnki to pobije rekord świata w oszczędzaniu !!! A tak naprawdę to dlaczego nikt nie chroni tych biednych schorowanych ludzi ? Mamy tyle urzędów... Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 19.06.14, 21:32 unoman napisał: > A tak naprawdę to dlaczego nikt n > ie chronitych biednych schorowanych ludzi ? Mamy tyle urzędów... Chroni na ile może: www.tvp.info/15461082/kupujesz-u-akwizytora-pamietaj-ze-jestes-chroniony Emeryci z reguły znają tylko jedną instytucję, z którą są w kontakcie raz na miesiąc, a ta nie jest zainteresowana ich długim i szczęśliwym życiem. Lokalne urzędy? Przydałoby się, aby Powiatowy RPK pojawił się na znanych mu pokazach i przedstawił prawa lub prostował sprzedawców. Ale fotel w biurze cieplejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Garnki za tysiące (ściema) - instrukcja dzial 19.06.14, 23:39 Byłem kiedyś na takim pokazie jako osoba towarzysząca. Moja ciotka starsza ale trzeźwo myśląca kobieta podpadła już na początku jako jedyna dopominając się o obiecany darmowy gadżet dla każdego. Potem było jeszcze ciekawiej, jakaś znajoma mojej ciotki dostała amoku. Nie pomogły prośby, rozmowy i w końcu groźby ze strony męża tej pani Próby opamiętania skończyły się publiczną awanturą między tym państwem i pani w końcu wyszła z kompletem garów za parę tysięcy w dodatku na "dogodne raty " Teraz sedno skoro ludzie dają się manipulować w ten sposób że nie trafiają do nich logiczne argumenty najbliższych to w jaki sposób może przekonać ich zupełnie obcy człowiek ???? Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 11:58 metron1 napisał: > Teraz sedno skoro ludzie dają się manipulować w ten sposób że nie trafiają do n > ich logiczne argumenty najbliższych to w jaki sposób może przekonać ich zupełni > e obcy człowiek ???? a) od tego są służby/urzędy, utrzymywane z naszych podatków. Jestem pewien, że stała obecność rzecznika konsumentów szybko przepłoszyłaby takich ściemniaczy, b) lokalne media - rola nie do przecenienia. Niestety, żadne z lokalnych mediów nie poświęciło tematowi odpowiedniej uwagi. Dziwne, bo gdy jest stłuczka za 2k zł, to piszą o tym wszystkie tytuły a gdy stado emerytów podpisze umowy na gary za kilka tysięcy złotych, to problemu nie widzą. c) oddzielną kwestią jest, kto wynajmuje pomieszczenia na takie "prezentacje". Czy przypadkiem nie robi tego SMLW i UM? Kiedyś, pół roku temu, poszliśmy do sali widowiskowej w UM, gdzie tacy sami naciągacze oferowali "produkt inwestycyjny". Ściema totalna, typowy manewr uwikłania Kowalskich w mechanizmy, na które po wpłacie pieniędzy, tracą nad nimi kontrolę na zawsze. Poszliśmy absolutnie z zamiarem rozbicia tego spotkania i dość sprawnie to się udało. Ściemniacze chcieli dogrywki po spotkaniu i bardzo się interesowali, jak się nazywamy :) Nie ma problemu, w dogrywce też dostali baty. Ale ważniejsze: dlaczego takie rzeczy dzieją się w Urzędzie Miasta czy sali SMLW? pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_jankiel Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 14:35 zchotomowa napisał(a): > dlaczego takie rzecz > y dzieją się w Urzędzie Miasta czy sali SMLW?[/b] > > pozdrawiam, > > Marcin Bo urzędu miasta czy SML-W nie interesuje kto i po co wynajmuje salę, najważniejsze że hajs się zgadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_jankiel Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 14:38 Zapomniałem dodać że wynajmowanie sali w ratuszu czy w spółdzielni jest najprawdopodobniej celowym działaniem mającym uwiarygodnić firmę i towar przez nią oferowany, podnosi jakby prestiż całego pokazu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 17:40 akurat to zarzutem być nie może. Nie chcę mieszkać w mieście gdzie SMLW będzie traktować wynajmujących w przywilejowany sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 17:50 Zdebie, nie masz litości, oplulem sie czeresniami :-) Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 19:13 Mówię serio Wczoraj miasto urządziło do spółki z instytucją pychy i pogardy porażenie głównej ulicy miasta, z porażeniem dostępu do mojej placówki przez co ucierpieli moi pacjenci. Więc czy z równym przyklaskiem nie powinniśmy urządzić przemarszu wielbicieli supergarnków, oczywiście w asyście policji, straży miejskiej i lokalnych dygnitarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 19:20 Znaczy co? Nie załapałes sie na sypanie kwiatków? Ja uznałem, ze corpus to świetny pretekst na zakumplowanie sie z Underwoodem. Frankiem Underwoodem :-) jaka szkoda, ze lokalny samorząd nie ma nawet 5% tego polotu. Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_jankiel Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 20.06.14, 20:57 To raczej nie zarzut a odpowiedź na pytanie "dlaczego takie rzeczy dzieją się w SML-W czy urzędzie miasta?". Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 21.06.14, 09:39 O ile dobrze pamiętam to całkiem niedawno w prasie były cykle artykułów o naciągaczach z pokazów Czy to coś pomogło, śmiem wątpić, przykład mojego posta powyżej Druga sprawa ci ludzie nie są zawieszeni w próżni, mają dzieci które powinny wpłynąć i wyperswadować rodzicom zakup garnków czy super pościeli za kilka tysięcy Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 21.06.14, 11:23 metron1 napisał: > Druga sprawa ci ludzie nie są zawieszeni w próżni, mają dzieci które powinny wp > łynąć i wyperswadować rodzicom zakup garnków czy super pościeli za kilka tysięc > y jeśli poszkodowane są dziesiątki jeśli nie setki osób, to nie ma sensu rozkładać odpowiedzialność pt "gdzie są ich dzieci", tylko trzeba rozwiązania systemowego, eliminującego takie oferty. To się wydaje problem obcy i nie nas tak długo, jak nie dotknie kogoś z naszych bliskich. Mnie dla przykładu, nie dotknęło, ale to nie powoduje, że jestem ślepy na zwyczajne naciąganie starszych osób. Nazywajmy sprawy po imieniu: sprzedaż patelni za 3k zł osobie, która nie ma możliwości oceny sytuacji to jest oszustwo i ono jest określone w Kodeksie Karnym. Zwalanie tego na naiwność dowodzi tylko naszej krótkowzroczności oraz impotencji lokalnych urzędników. A oni nawet są i otrzymują za swoją pracę wynagrodzenie. To gdzie są, kiedy kolejny raz starsi ludzie są doprowadzani do niekorzystnego rozporządzenia mieniem? Powiatowy Rzecznik Konsumentów Agnieszka Załuska (22) 764 01 24 e-mail: rzecznik@powiat-legionowski.pl a tak brzmi zapis z Kodeksu Karnego: Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. oczywiście - prokuraturze w Legionowie zdaje się, że jest jak Temida - ślepa i głucha. Moje nawoływanie o reformę prokuratury albo wystrzelenie prokuratury w Legionowie w kosmos, pozostaje na dziś z niedużym echem. Do czasu. Szczegóły w przyszłym tygodniu. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 21.06.14, 13:02 zchotomowa napisał(a): > Nazywajmy sprawy po imieniu: sprzedaż patelni za 3k zł osobie, która nie ma moż > liwości oceny sytuacji to jest oszustwo i ono jest określone w Kodeksie Karnym. > Zwalanie tego na naiwność dowodzi tylko naszej krótkowzroczności oraz impotenc > ji lokalnych urzędników. > > A oni nawet są i otrzymują za swoją pracę wynagrodzenie. To gdzie są, kiedy kol > ejny raz starsi ludzie są doprowadzani do niekorzystnego rozporządzenia mieniem > ? W biurze. Skusiłem się raz na skorzystanie z porady Powiatowego RPK... grzecznie dano mi do zrozumienia by radzić sobie samemu, a odpowiedź znalazłem dopiero u krajowego (włącznie z deklaracją przejęcia sprawy) i na forach. Sprawa była banalna, wręcz podręcznikowa. Do sedna. Ile mamy w powiecie "imprez" sprzedaży okazjonalnej? Niech na co drugiej pojawi się RPK i wspomni o paragrafach. Starsi ludzie nawet nie wiedzą, że takie urzędnik jest i ma jakieś obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące (ściema) - pytanie 21.06.14, 13:07 To może trzeba zacząć panią Agnieszkę na piśmie informować o spotkaniach z farbami/kocami i poprosić ja o sprawozdanie ze swojej pracy? Po co nam rzecznik, ktory nie reaguje na łamanie prawa? Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Garnki za tysiące - apel do samorządu i SMLW 23.06.14, 10:22 wyborcza.biz/biznes/1,100896,16197576,Apel_do_bankow__Nie_pomagajcie_oszustom_od_garnkow.html#BoxBizTxt "Nie wynajmujcie sal firmom, które oszukują klientów - apelują Polskie Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej i Rzecznik Praw Konsumentów. Podobny apel dostały banki w sprawie kredytów. To próba wyeliminowania z rynku firm-oszustów naciągających na zakup "cudownych" garnków, "biostymulatorów" czy superwitamin. Na apel odpowiedział już pierwszy bank - Santander. - Kontrahenci są zobowiązani do przestrzegania standardów określanych przez nas. W przypadku jakichkolwiek zastrzeżeń albo przyjmowane są plany naprawcze, albo podejmujemy decyzję o zaprzestaniu współpracy. Chodzi właśnie o sprzedaż ratalną - mówi Paweł Florkiewicz, rzecznik prasowy banku Santander". pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś