Dodaj do ulubionych

do prezydenta Smogogrodu

23.11.14, 21:07
Romek,

przeczytaj ze zrozumieniem i przynajmniej w tej kadencji skup się na mieszkańcach a nie zegarkach/działkach etc. Weź się chłopie wreszcie do roboty.

gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/13559/program-kawka-160-mln-zl-na-wymiane-piecow-weglowych
Marcin
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: do prezydenta Smogogrodu 23.11.14, 21:58
      Marcin, wytłumacz łopatologicznie mi prostemu chłopu na czym polega ta dotacja. Ile i na co mogę dostać dotację jeżeli chcę zmodernizować ogrzewanie w mojej chałupie.
      Dlaczego pytam bo wszędzie czytam jedynie o dopłacie do wymiany pieca.
      Wymiana pieca to pikuś, można dosłownie za grosze kupić używany kocioł gazowy.
      Pozostaje koszt przebudowy całej instalacji, w przypadku niektórych doprowadzenie gazu czyli na dzień dobry kilka, kilkanascie tysięcy, co potem z większymi rachunkami za gaz??/
      • zchotomowa Re: do prezydenta Smogogrodu 23.11.14, 22:04
        metron1 napisał:

> Marcin, wytłumacz łopatologicznie mi prostemu chłopu na czym polega ta dotacja.
        > Ile i na co mogę dostać dotację jeżeli chcę zmodernizować ogrzewanie w mojej c
        > hałupie.

szukaj, czytaj, wszystko będziesz wiedział.
        Nie wykręcam się, ale jeśli chcesz zrozumieć, musisz poszukać sam.

pozdrawiam,

Marcin
        • 3goust Re: do prezydenta Smogogrodu 23.11.14, 22:35
          Zagranie PRowe. Znajdziesz sam odpowiednie wytłumaczenie nie będziesz pytał, nie znajdziesz nic nie będziesz pytał bo wyjdzie że jesteś głupi i nie potrafisz znaleźć. Ot złoty PR, i nikt nie pyta dlaczego buty szyte za dolara, pięćdziesiąt [1,50$] są sprzedawane za sto dolarów [100 $] :X
          • zchotomowa Re: do prezydenta Smogogrodu 23.11.14, 23:04
            3goust napisał:

> Zagranie PRowe.

nie,

nie mam czasu każdemu z osobna tłumaczyć. Należy czytać, kombinować a zadzwonić może już każdy samodzielnie.

pozdrawiam,

Marcin
            • zchotomowa Re: do prezydenta Smogogrodu 24.11.14, 00:23
              materiał uzupełniający:

wyborcza.pl/1,141483,17006404,Burmistrzowi_nie_podskoczysz.html

pozdrawiam,

Marcin
        • metron1 Re: do prezydenta Smogogrodu 25.11.14, 14:29
          Poczytałem trochę, przypomniałem sobie poprzednie posty. Wnioski nasuwają się takie. Wszystko jest cacy, można uzkać zwrot do 70% poniesionych kosztów po rozliczeniu inwestycji.
          Czyli aby zacząć remont trzeba znowu związać się z bankiem biorąc kredyt bo nie sądze by wiekszośc ludzi dysponowała kwotą kilkunastu tysięcy złotych ot tak sobie.
          • zchotomowa Re: do prezydenta Smogogrodu 25.11.14, 15:39
            zgadza się,

to jest zabezpiecznie przed sytuacją, gdy beneficjent weźmie pieniądze i zniknie. Takie to reguły wprowadziła Unia po latach doświadczeń z naszymi rodakami :) Bierzesz pożyczkę, realizujesz inwestycję, jeśli wszystko zrobiłeś jak trzeba, dostajesz zwrot. Proste.

pozdrawiam,

Marcin
            • polokokt Re: do prezydenta Smogogrodu 25.11.14, 23:00
              Dla Ciebie. Ale 90% osób, którym na prawdę należałaby się wymiana pieca wraz z instalacją, w życiu nie namówisz na taką operację. Ile to papierkologii przy tym? To trzeba mocno chcieć, a ludzie z natury są leniwi.
              • metron1 Re: do prezydenta Smogogrodu 26.11.14, 10:10
                Koszt wymiany pieca oraz instalacji ponosi się raz. Problem pojawia się gdy co miesiąc trzeba płacić więcej za paliwo gazowe. Cała masa ludzi polikwidowała piece na gaz i od paru lat pali węglem
                Tu trzeba szukać sedna problemu, gdyby gaz był tańszy już dawno sam zmodernizowałbym swoją kotłownię
                • polokokt Re: do prezydenta Smogogrodu 26.11.14, 14:55
                  Już nie chciałem pisać, że od strony Rządu, UE powinien iść pewien bodziec ekonomiczny. A tu jak widać działań brak.
                  Ja patrzę przez pryzmat swoich sąsiadów, którzy palą węglem (raczej tym tanim). Starsi ludzie generalnie. Dom to też raczej lata 20-30 XX wieku. Nie wyobrażam sobie że teraz oni chodzą, starają się o kredyty aby wymienić piec i instalacje. A pewnie jak zaczną pruć instalacje, to się okaże że lepiej nowy dom wybudować. W jakiejś bliższej okolicy mam w sumie dwa takie domy, które skutecznie podtruwają okolicę. A jednocześnie nie widzę szansy, aby sami, z własnej woli, dokładając do tego własne zaangazowanie, wystąpili o jakieś dofinansowanie. Jak sam mówisz, jak ktoś szuka wyjścia jak tu palić taniej, nie będzie się bawił w kredyty, rozliczanie papierkologii żeby ostatecznie , być może, palić drożej (tego nie wiem, bo nie paliłem węglem, więc nie mam prównania). Moim zdaniem , te programy UE celują (i trafiają) do troche innej grupy ludzi. Niestety ja takich w swojej okolicy nie widzę. Dlatego nie bardzo wiem, co Roman miałby zrobić, aby takie trudne przypadki nakłonić do takich inwestycji?
                  • metron1 Re: do prezydenta Smogogrodu 26.11.14, 17:00
                    O tym że rolą państwa jest takie kształtowanie polityki aby ludzie sami wybierali to co jest dla nich lepsze pisałem kiedy poruszany był problem smogu w Krakowie i zakazu opalania węglem.
                    Przytaczałem przykład cen gazu na początku lat 80 kiedy to paliwo było tak tanie że nikt nie chciał bawić się w palenie węglem.
                    Nie potrzeba było dopłat, kredytów, papierkologi, zaangażowania urzędasów, ludzie sami wybierali to co było dla nich tańsze.
                    Podejrzewam że teraz większość ludzi nie wywala piecy węglowych z powodu ceny gazu
                  • zchotomowa Re: do prezydenta Smogogrodu 27.11.14, 01:23
                    polokokt napisał:

> Niestety ja takich
                    > w swojej okolicy nie widzę. Dlatego nie bardzo wiem, co Roman miałby zrobić, ab
                    > y takie trudne przypadki nakłonić do takich inwestycji?

Zasada "Kawki" jest prosta:

Roman albo jego jełop bierze, jako UM Legionowo, całą papierkologię i pozyskiwanie kasy na siebie i zajmuje się wyłącznie dystrybucjąśrodków w dół. Jeśli z kasy miasta dołożyliby brakujące % (zamiast pier.dolenia o panczenistach), to we wspomnianym przypadku starszych, niebogatych ludzi, dla nich mogłoby być to za darmo (bo wszyscy mamy w tym interes). Tak to działa w gminach we Francji, w UK i Holandii.

Niestety, do tego trzeba myślenia o dobru wspólnym. A z tym u jełopów cienko. W ten sposób z procesu "Kawki" robi się "Proces Kafki" (deb.ile, co zamykają biblioteki i tak nie zczają tej paraleli)

pozdrawiam,

Marcin
          • nielot_dodo Re: do prezydenta Smogogrodu 26.11.14, 10:57
            metron1 napisał:
            > Czyli aby zacząć remont trzeba znowu związać się z bankiem biorąc kredyt bo ni
            > e sądze by wiekszośc ludzi dysponowała kwotą kilkunastu tysięcy złotych ot tak
            > sobie.

Tiiiiaaa, odszukałem swój już spłacony kredyt "Kolektory słoneczne". I tam stoi jak byk w dodatku drukowanymi!!! : Rzeczywista roczna stopa oprocentowania 25,75 %
            Ja to goowno - kredyt, wziąłem WYŁĄCZNIE DLA DOTACJI 40% i na najkrótszy możliwy okres - 6 m-cy, bo po prostu mam na zabawki kasę.
            Teraz proszę sobie policzyć ile dobrodziejstwo musi kosztować kogoś, kto rzeczywiście kredytu potrzebuje. Np. na 10 lat.
            • zchotomowa Re: do prezydenta Smogogrodu 27.11.14, 01:17
              nielot_dodo napisał(a):

> Teraz proszę sobie policzyć ile dobrodziejstwo musi kosztować kogoś, kto rzeczy
              > wiście kredytu potrzebuje. Np. na 10 lat.

i dlatego w "Prosumencie" będzie alterantywa - albo swoją część, 60% wykładasz własną gotówką, albo pożycza Ci bank. Na 1% (słownie: jeden procent) rocznie. Zajęło nam to 1,5 roku, by przekonać NFOŚ do porzucenia a zawsze pomysłu zarabiania przez system bankowy na dotacjach celowych. Larum bankowe - wielkie. Ale właśnie kończy się przetarg na wyłonienie banku.

pozdrawiam,

Marcin
              • nielot_dodo Re: do prezydenta Smogogrodu 27.11.14, 07:33
                Ależ ja tak czy srak założę PV jak się uspokoją ceny. Przekonaj ludzi co mają wybór między serem a kaszanką do kanapki dziecku na drugie śniadanie.
    • zchotomowa Badania EU zanieczyszczeń 25.11.14, 16:56
      www.eea.europa.eu/publications/costs-of-air-pollution-2008-2012

Europejska Agencja Środowiska oszacowała, że w latach 2008-2012 z powodu zanieczyszczenia powietrza wydaliśmy między 40 a 130 mld euro. Tyle kasy kosztuje nas wszystkich milcząca zgoda na "tańszy węgiel". Tyle kosztowały nas zanieczyszczenia powietrza, w przeważającej części składające się z zapylenia PM10 oraz PM2.5.

Średnio wychodzi więc rocznie pomiędzy 8 a 26 mld euro.

Tymczasem, dla porównania, w 2008r. wydaliśmy na służbę zdrowia ile?

1,5 mld euro.

pytania?

Marcin
      • zdebeq Re: Badania EU zanieczyszczeń 25.11.14, 17:12
        a skąd masz takie info że wydaliśmy tylko 1,5 mld Euro. Nie 15 przypadkiem?
        generalnie abstrahując od poruszanego tematu, bo 1,5mld to cholernie za mało. Nie wydaje mnie się że to prawdziwa liczba.
        • kka69 Re: Badania EU zanieczyszczeń 25.11.14, 19:15
          Ja znalazłem w sieci info:

www.for.org.pl/pl/a/3022,Rachunek-od-panstwa-za-wydatki-w-roku-2013
          , że w 2013 roku na ochronę zdrowia w Polsce wydano 1980 zł na osobę , a w zaokrągleniu wyszło mi łącznie na wszystkich obywateli około 70 mld zł.
          • zchotomowa Re: Badania EU zanieczyszczeń 25.11.14, 20:21
            wygląda na mój błąd. Sprawdzę i podam.

pozdrawiam,

Marcin
            • guayazyl1 GUS podaje... 25.11.14, 22:46
              ... w Narodowym Rachunku Zdrowia za 2012 wydatki sfinansowane przez NFZ na poziomie 64 miliardów. Prezes utrzymuje, że dane są sfałszowane ;)
              • zchotomowa Re: GUS podaje... 26.11.14, 10:17
                guayazyl1 napisał:

> ... w Narodowym Rachunku Zdrowia za 2012 wydatki sfinansowane przez NFZ na pozi
                > omie 64 miliardów. Prezes utrzymuje, że dane są sfałszowane ;)

:) mój błąd, w żródle NIE MA TEGO PRZECINKA, powinno być 15 mld EUR (co more-less zagdza się z GUS). Na usprawiedliwienie powiem, że już drugi tydzień czekam na okulary, doświadczenie z Lynx - negatywne :)

Niezależnie od różnicy skali, proporcja kosztów związanych z zanieczyszczeniem powietrza vs wydatków na służbę zdrowia nadal nie wydaje się być wesoła.

pozdrawiam,

Marcin

• nielot_dodo Re: GUS podaje... 26.11.14, 14:01
                  A gdzie ruska wódka, ukraińskie cygariety i marykańskie hamburgiery jak cała służba zdrowia zmaga się z wunglem???
                  • zdebeq Re: GUS podaje... 26.11.14, 14:15
                    Palacze tytoniu, Ci akcyzowan, niestety także nie pokrywają ze swoich składek kosztów związanych z leczeniem chorób powodowanych paleniem tytoniu.
                    • zchotomowa Re: GUS podaje... 27.11.14, 01:12
                      zdebeq napisał:

> Palacze tytoniu, Ci akcyzowan, niestety także nie pokrywają ze swoich składek
                      > kosztów związanych z leczeniem chorób powodowanych paleniem tytoniu.

dokładnie tak,

co z tego, że pety, alko czy wyngiel są obciążane różnego rodzaju akcyzami, skoro koszty leczenie skutków są zawsze wyższe od tych wpływów. Innymi słowy: czemu z moich składek ZUS mam sponsorować czyjeś palenie, dopłacając do kosztów leczenia raka u takiego bęcwała?

pozdrawiam,

Marcin
                      • nielot_dodo Re: GUS podaje... 27.11.14, 07:37
                        Kup ziemi przejdź na KRUS, taniej wyjdzie, bo ja mam zamiar żyć 200 lat i ani fajek ani kawy nie ograniczać.
                        • zdebeq Re: GUS podaje... 27.11.14, 08:48
                          Wolność słowa jest prawem nie obowiązkiem. Nie ma przymusu korzystania z niej. Warto spróbować czasem w tę stronę.
                          • nielot_dodo Re: GUS podaje... 27.11.14, 19:28
                            Prywatnie jesteśmy dobrymi kolegami, co nie hamuje wymiany poglądów.
                            Wybór rozjemców czy negocjatorów też nie jest obowiązkiem. Pospieszyłeś się ;-)
                            • zdebeq Re: GUS podaje... 27.11.14, 20:23
                              Ja tylko się dzielę własnymi spostrzeżeniami. Poza tym już nie jest tak, że sobie wystarczy kupić ziami. Trza mieć wykształcenie rolne i uprawę rozpocząć prawdziwą. Ja to mam rolnicze wykształcenie, ale czy Szanowny Pan to nie wiem.Więc numer z Krusem już nie przejdzie tak łatwo
                              • nielot_dodo Re: GUS podaje... 27.11.14, 20:47
                                1. Panów werezał Chmielnicki 400 lat temu.
                                2. Szczęśliwym KRUSowcem jestem od 2005 jak mnie przysłali powiastkę że z II filara dadzą 68 zeta emerytury. Potem i tak te 68 zł przeputali.
                                3. Oprócz papierów na rolnika, mam też papiery spawacza, audytora energetycznego, rzeczoznawcy majątkowego i wiele innych. Taki mam pęd do wiedzy ;-) Znowu jestem studentem podyplomowym, a co? i to od rana do wieczora w dni powszednie. Bawimy się w taką grę z Grabcem, czy nadąży mi podważać dyplomy i uprawnienia "postanowieniami" swoich rabów, czy ja szybciej dorabiać nowe. Taka niewinna zabawa z przerwami na wspólne przyjmowanie medali ;-).
                                • nielot_dodo Re: GUS podaje... 27.11.14, 22:06
                                  W mordę jeża, z tych ważniejszych zapomniałem o zabytkach - wykonywanie i nadzorowanie robót w obiektach zabytkowych ;-)
                      • kka69 Re: GUS podaje... 27.11.14, 19:37
                        Ja nie chcę żeby z moich podatków były dofinansowywane utopijne systemy grzewcze "Made in China" , na których zarabiają jedynie chińscy producenci i dystrybutorzy , a których właściwie dotacjami sponsoruje UE .
                        • zchotomowa Re: GUS podaje... 27.11.14, 22:35
                          kka69 napisał:

> Ja nie chcę żeby z moich podatków były dofinansowywane utopijne systemy grzewcz
                          > e "Made in China"

na szczęście nikt cię o zdanie nie pyta :)

pozdrawiam,

Marcin
    • zchotomowa Roman, baczność! program Kawka podpisany! 27.11.14, 01:36
      Roman,

Czemu cię nie było? A, już wiem, nie dawali ani działek, ani sikorów :)

nfosigw.gov.pl/o-nfosigw/aktualnosci/art,596,prawie-50-polskich-miast-podjelo-walke-ze-smogiem.html

pozdrawiam,

Marcin
      • ka.cha411 Re: Roman, baczność! program Kawka podpisany! 06.12.14, 11:57
        50 polskich miast podjęło walkę ze smogiem a nasze tak wybrało więc walczyć ze Smogiem nie może woli z Jabłonkami ;)
    • zchotomowa Ulanowski (Gazeta) o pyle. 27.11.14, 15:47
      wyborcza.pl/1,75476,17035021,Ile_zdrowia_kosztuje_nas_trujacy_przemysl.html

"Cząstki stałe (PM - drobiny o średnicy 2,5-10 mikronów) to jedne z najczęściej występujących i najgroźniejszych zanieczyszczeń w powietrzu. Przedostają się do układów oddechowego i krwionośnego, wywołując problemy z oddychaniem, powodując choroby, w tym nowotwory. Z kolei tlenki azotu, oprócz bezpośredniego negatywnego wpływu na układ oddechowy, powodują powstawanie tzw. wtórnych cząstek stałych i ozonu w powietrzu, a także zakwaszają wodę i glebę."

przekonuje?

Marcin
    • zchotomowa Gdyby Smogogród był w Indiach... 06.12.14, 13:31
      ... wszystkie szkoły od tygodnia byłby zamknięte:

thinkprogress.org/climate/2014/11/30/3597632/delhi-air-pollution/
      mamy w Legionowie wyższe zapylenie, niż w Delhi. Nie szokuje Was to?

aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/

pozdrawiam,

Marcin
      • polokokt Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 06.12.14, 17:22
        Wydaje mi się, to trochę nadinterpretacją. Albo wiesz coś więcej niż World Health Organization, która straciła czas na analizowanie wyników z 1600 miast świata. Bo oni wskazali na Delhi. . Mamy wysokie, to fakt, chwilowe, nawet wyższe niż średnieroczne dla Delhi, ale ze średnim PM, patrząc na te dobowe (?) wartości min i max, to raczej będzie nam ciężko osiągnąć takie wartości średnie-roczne jak mają w Delhi. Oczywiście nie twierdzę że mamy małe - od tego jestem daleko. Ale też nie naciągajmy faktów. Masz może gdzieś informacje ile wynoś średnia roczna dla Legionowa? Bo wtedy moglibyśmy to jasno porównać. Bo tu porównujesz chwilowe wartosci ze średnim rocznym (nie twierdże, że są drastycznie inne, odnoszę się tylko do podanych linków przez Ciebie, gdzie w jednym jest wartość chwilowa a w drugim średnia roczna- jako poparcia Twoich informacji). Rozumiem, że jest to wygodne dla Twoich poglądów, ale jednak to tak jakby porównywać chwilowe spalanie samochodu przy ruszaniu ze swiateł ze średnią spalania z trasy Warszawa - Zakopane. Sam rozumiesz, że to średnie porównanie. Zresztą nawet wartości min i max pokazują że Legionowo i Delhi porusza się w trochę innym przedziale skali (przynajmniej dzisiaj)...

Twój Link dla Legionowa, pokazuje wartości obecnie:
        Current 158
        Min 53
        Max 173

Na tej samej stronie, dla Delhi:
        Current 185
        Min 147
        Max 429
        • zchotomowa Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 06.12.14, 22:04
          polokokt napisał:

> (...) Mamy wysokie, to fakt, chwilowe, nawet wyższe ni
          > ż średnieroczne dla Delhi, ale ze średnim PM, patrząc na te dobowe (?) wartości
          > min i max, to raczej będzie nam ciężko osiągnąć takie wartości średnie-roczne
          > jak mają w Delhi.

Zabija ekspozycja a nie "średnioroczna dobowa wartość zanieczyszczenia". Sofistycy statystyki nie powodują, że zapylenie jest mniej szkodliwe.

> Oczywiście nie twierdzę że mamy małe - od tego jestem daleko.

mamy przez pół roku przekroczony poziomy dopuszczalnie przez WHO. Czy trzeba mówić cokolwiek więcej?

> Twój Link dla Legionowa, pokazuje wartości obecnie:
          > Current 158
          > Min 53
          > Max 173
          >
          > Na tej samej stronie, dla Delhi:
          > Current 185
          > Min 147
          > Max 429

no, i jakie wnioski? Że mamy taki syf w powietrzu, jak w Dehli.

Smogogród w całej okazałości. Zwróciłbym jedynie uwagę, że z pomiarów WIOŚ wynika, że zamglenie (jak dziś) sztucznie obniża rzeczywisty poziom zapylenia. Po korekcie +10/15% masz wynik obecnego zapylenia taki sam.

pozdrawiam,

Marcin
          • polokokt Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 00:33
            zchotomowa napisał(a):
            > Zabija ekspozycja a nie "średnioroczna dobowa wartość zanieczyszczenia". Sofist
            > ycy statystyki nie powodują, że zapylenie jest mniej szkodliwe.

Pełna zgoda, pył zabija i tyle.

>
            > > Oczywiście nie twierdzę że mamy małe - od tego jestem daleko.
            >
            > mamy przez pół roku przekroczony poziomy dopuszczalnie przez WHO. Czy trzeba mó
            > wić cokolwiek więcej?
            >
            > > Twój Link dla Legionowa, pokazuje wartości obecnie:
            > > Current 158
            > > Min 53
            > > Max 173
            > >
            > > Na tej samej stronie, dla Delhi:
            > > Current 185
            > > Min 147
            > > Max 429
            >
            > no, i jakie wnioski? Że mamy taki syf w powietrzu, jak w Dehli.

Ciężko mi tu coś odpisać. Mnie uczyli że 158!= 185 a już nie mówiąc że 170!=429. Ale może ekologia i pomiary pyłów rządzą się swoimi prawami i swoimi liczbami. Nie wiem, to nie mój konik :)
            >
            > Smogogród w całej okazałości. Zwróciłbym jedynie uwagę, że z pomiarów WIOŚ wyni
            > ka, że zamglenie (jak dziś) sztucznie obniża rzeczywisty poziom zapylenia. Po k
            > orekcie +10/15% masz wynik obecnego zapylenia taki sam.

Pojawia się pytanie, czy w Delhi aktualnie nie występują też jakieś warunki które zniekształcają sztucznie pomiar? Ba, może są jakieś anomalie aktualnie, które taki pomiar mogą sztucznie podbić? :) Nie wiem, nie znam się, są?
            Ogólnie, takie naciągane dla mnie,. Mamy wskazanie dobowe, czy tam chwilowe na tej samej stronie z całego świata, a tu się dowiaduje, że tu trzeba pomnożyć, tam może podzielić i... mamy to samo :) W ogóle,jesli faktycznie różne czynniki (atmosferyczne i pewnie nie tylko) mogą tak zniekształcić te prezentowane pomiary, to o kant d... potłuc wskazania na stronach.

Jak widzisz, nie odnoszę się w ogóle to stwierdzonego faktu że pył szkodzi. A jedynie do zestawiania dwóch różnych parametrów. A jak próbuję porównać jednak ten sam parametr, to się okazuje że on jest jednak trochę inny jeśli chodzi o wartość, ale to... musimy go przemnożyć bo... ,to bedzie taki sam...

Żeby nie było, że się nie zgadzam co do naszego wysokiego zapylenia i jego szkodliwości, to aktualnie widzę, że w piku u nas mamy teraz 260, Delhi ma od 185 do 419 (w zależnosci od stacji pomiarowej ale pamiętajmy,że Delhi zaraz dopiero będzie wstawało i mają 26 stopni celcjusza, więc w piecu raczej nie palą nocą). A Kraków podawany za przykład jednego z najbardziej zapylonych miast w Polsce, ma aktualnie od 130 do 160. Grubo mniej niż u nas.
            Także, jakbyś napisał,że jest tak samo jak w Krakowie, to pełna zgoda (a nawet gorzej).Ale że jest tak jak w Delhi... no nie przemawia to do mnie, jak patrze na suche cyferki na przytoczonych stronach.
            • polokokt Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 00:39
              małe sprostowanie, w Delhi mają teraz 11-13 stopni, 26 to temp w ciągu dnia. Jakby nie było, piecykami węglowymi raczej nad ranem się nie grzeją.
              • zchotomowa Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 00:42
                polokokt napisał:

> małe sprostowanie, w Delhi mają teraz 11-13 stopni, 26 to temp w ciągu dnia. Ja
                > kby nie było, piecykami węglowymi raczej nad ranem się nie grzeją.

a gotują myślisz na czym?

:) Marcin
                • zdebeq Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 00:48
                  gotują to na parze, ale smażą na psim szmalcu, dlatego nie cierpią na suchoty i im ten pył nie straszny. U nas niedługo będzie dużo leczniczego szmalcu z dzika: podobno i na ból głowy i na kuśki stojenie też działa. AA i pamięć się poprawia, jakby kto zapomniał gdzie zgubił np zegarek
                  • zchotomowa Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 00:53
                    zdebeq napisał:

> gotują to na parze, ale smażą na psim szmalcu, dlatego nie cierpią na suchoty i
                    > im ten pył nie straszny. U nas niedługo będzie dużo leczniczego szmalcu z dzik
                    > a: podobno i na ból głowy i na kuśki stojenie też działa. AA i pamięć się popra
                    > wia, jakby kto zapomniał gdzie zgubił np zegarek

zegarek zepsulim, a nie zgubilim.

Omega w tym wydaniu wytrzymuje nacisk 300 kg/m2. Idę o zakład (nie chce mi się liczyć), że dziecko 140 cm nie da rady uderzyć z siłą większą niż testowany opór koperty. Ergo: żeby zniszczyć ten sikor trza młota albo amnezji :)

pozdrawiam,

Marcin

• zdebeq Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 17:41
                      > Omega w tym wydaniu wytrzymuje nacisk 300 kg/m2. Idę o zakład (nie chce mi się
                      > liczyć), że dziecko 140 cm nie da rady uderzyć z siłą większą niż testowany opó
                      > r koperty

zakład przyjęty.
                      Szacowana powierzchnia koperty (przy średnicy 5cm) to 19.625cm2. w jednym metrze kwadratowym jest 10000cm2. co oznacza że powierzchnia koperty stanowi 1/509 wycinka metra kwadratowego. Jeżeli podzielimy te 300 kg przez wspomniany ułamek, to wyjdzie 589,39 grama.
                      Albo Ci się coś pomyliło, albo wygrałem właśnie zakład. 140cm dziecko na pewno waży więcej:D
                      • zchotomowa Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 17:56
                        zdebeq napisał:

> zakład przyjęty.
                        > Szacowana powierzchnia koperty (przy średnicy 5cm) to 19.625cm2. w jednym metrz
                        > e kwadratowym jest 10000cm2. co oznacza że powierzchnia koperty stanowi 1/509 w
                        > ycinka metra kwadratowego. Jeżeli podzielimy te 300 kg przez wspomniany ułamek,
                        > to wyjdzie 589,39 grama.
                        > Albo Ci się coś pomyliło, albo wygrałem właśnie zakład. 140cm dziecko na pewno
                        > waży więcej:D

:) literówka a robi różnicę (a okulary ciągle w Lynx):
                        300 kg/cm2

pozdrawiam,

Marcin
                    • mieszkanieczbloku Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 09.12.14, 21:08
                      zchotomowa napisał(a):
                      żeby zniszczyć ten sikor trza młota albo amnezji :)
                      >
                      > pozdrawiam,
                      >
                      > Marcin
                      >
                      _______
                      żeby zniszczyć ten zegarek wystarczy wyższa temperatura....można np. go usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku itp...co nie zmienia faktu że dzieciak musiał by być od czorta, ale takich gagatków to ja znałem hheheheehe
                      • zchotomowa Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 09.12.14, 21:34
                        mieszkanieczbloku napisał:

> żeby zniszczyć ten zegarek wystarczy wyższa temperatura....można np. go usmażyć
                        > na grillu lub upiec w piekarniku itp...

diabelskie dziecię :)

pozdrawiam,

Marcin

PS. Dziś widziałem Romka, biedaczysko nie kupił jeszcze następnego, bo z gołym nadgarstkiem chodzi. Może zrobimy zrzutę i kupimy mu sikora, na Gwiazdkę. Co Wy na to? :)
            • zchotomowa Re: Gdyby Smogogród był w Indiach... 07.12.14, 00:40
              polokokt napisał:

> Także, jakbyś napisał,że jest tak samo jak w Krakowie, to pełna zgoda (a nawet
              > gorzej).Ale że jest tak jak w Delhi... no nie przemawia to do mnie, jak patrze
              > na suche cyferki na przytoczonych stronach.

oki-doki, uwagi przyswojone :)

więc w uproszczeniu: jeśli kiedykolwiek słyszeliście, że smog nad Krakowem jest szkodliwy dla zdrowia mieszkańców i ludzie tam zwyczajnie umierają z tego powodu, to powinniście wiedzieć, że w Smogogrodzie (dawne Legionowo, ale po ostatnich wyborach to już wszystko jedno), zapylenie jest znacząco wyższe.

co zrobicie z tą wiedzą?

Marcin
    • zchotomowa Smogo na Śląsku 09.12.14, 16:27
      www.tvn24.pl/smog-nad-slaskiem-przekroczone-normy,496609,s.html
      zobaczcie na wartości i porównajcie z wynikami w Smogogrodzie.

pozdrawiam,

Marcin
    • zchotomowa Roman ma małego. sikora. 09.12.14, 22:17
      Otóż internet to niewdzięczna i parszywa bestia,

ledwo napisałem, że Romek chodzi bez sikora, a lokalny aktywista zaczepił mnie w sieci i powiedział, że sprawa jest oczywista, bo on pewnie ćwiczy zdejmowanie kajdanek (w wtedy wiadomo - nic nie może haczyć).

chyba już czas na pierwszy legionowski mem?
      SEMF, ostatnio robisz w dyplomach ale może byś tak coś wydziergał dla nas?

:) Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka