Dodaj do ulubionych

legitymacje szkolne

17.06.15, 10:18
Od stycznia tego roku uczniowie szkół mają obowiązek mieć wpisany PESEL ręcznie plus pieczątka. Szkoda , że dopiero teraz się o tym dowiedziałem. Przewoźnicy ochoczo potwierdzają, że bez tego będą karać...
"Miało to należeć do obowiązków wszystkich szkół, ale część z nich o tym zapomniała. Chodzi o wpisanie na legitymacjach szkolnych numeru PESEL każdego z uczniów. Brak takiego wpisu może oznaczać wielkie kłopoty, choćby podczas podróży pociągiem czy autobusem - podaje RMF FM." www.nadzor-ruchu.pl/ np. tam oficjalne info przewoźnika.
Obserwuj wątek
    • em-k-a Re: legitymacje szkolne 17.06.15, 18:02
      ja mam dzieci wczesnoszkolne i jeżdżę z nimi na dowód osobisty (tzn.dzieciaki mają swoje dowody), nigdy nikt mi nie zakwestionował prawa do ulgi...
      • jarexa Re: legitymacje szkolne 17.06.15, 19:39
        Faktycznie przepis jest.
        Jak się kanary zwiedzą to na bank polowanka będą na uczniów...
        • jarexa Re: legitymacje szkolne 17.06.15, 19:49
          A tak poza tym to rozumiem, że na legitymacji ma być wpisany PESEL.
          OK.
          Ale jak to się ma do uprawnień do ulgowych przejazdów? W końcu czy z PESELEM czy bez, legitymacja świadczy o tym, że dana osoba jest uczniem. A uczeń ma prawo do ulgi.
          Tak czy nie?
          Mamy sytuację typową dla naszego kochanego kraju - bezmyślny przepis.
          • metron1 Re: legitymacje szkolne 17.06.15, 22:01
            Dokładnie następny chory przepis, wprowadzony chyba tylko po to aby zapewnić zajęcie dla całej armii urzędasów
            Co ma PESEL do prawa do ulgowych przejazdów wiedzą chyba tylko urzędnicy
            • niekandydujacy_niepolityk Re: legitymacje szkolne 17.06.15, 23:36
              Nie tyle chory przepis ( bo PESEL ma ułatwić korzystanie ze służby zdrowia) co sposób jego wprowadzenia bez zachowania zasady, że prawo nie działa wstecz.
              W cywilizowanych krajach nie unieważnia się w połowie roku szkolnego legitymacji, na których na początku roku szkolnego przystawiono pieczątkę w rubryce "ważna do 30 września 2015 r.".
              Winne jest niekonstytucyjne rozporządzenie MEN z dnia 29 grudnia 2014 r., w którym zabrakło odpowiednich przepisów przejściowych.W Polsce nie ma jeszcze takiej kultury prawnej, że w przypadku braku szczegółowego określenia zakłada się, że PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ. Przeciwnie, powszechnie się uważa, że przepisy można zmienić w dowolnym momencie i z zaskoczenia, a obowiązkiem obywatela jest się pokornie podporządkować i nie dyskutować.
              MEN zastawiło pułapkę na ponad 5 milionów najmłodszych obywateli...
              Zorientowawszy się w pomyłce próbuje odpowiedzialność przerzucić na szkoły, że "niby tyle czasu było"...tym czasem szkoły zostały poinformowane, że zmiany będą wchodzić stopniowo, a posiadane legitymacje zachowują ważność do czasu na nich wskazanego.
              Wyszło jak zwykle, czyli urzędnicza nadgorliwość i szykany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka