Dodaj do ulubionych

Administratorzy wspólnot

05.10.15, 18:58
Witam, czy stawka za koszty nieruchomości wspólnej 3,15pln za m2 w Legionowie to dużo?
Jeśli możecie to napiszcie ile płacicie.
Obserwuj wątek
    • em-k-a Re: Administratorzy wspólnot 05.10.15, 19:33
      to jest baaardzo dużo... ja na Piaskach płacę 2.50/m2
    • kka69 Re: Administratorzy wspólnot 06.10.15, 17:15

sprawdź sobie firmę Atrium21, kiedyś z nich korzystałem, ogólnie to polecam.
      Tu masz referencje.
      www.atriu.../Opinie_i_Klienci-Warszawa-Ursus__5_WM_przy_ul_Gorna_Droga_i_Bodycha__31_000m2_,7,pr,12,j,1.html
    • truskaweczka18 Re: Administratorzy wspólnot 06.10.15, 20:53
      Dziękuję za informacje. Też wydawało mi się, że to trochę drogo. Napiszę do atrium21 i zapytam o cenę.
    • marey1971 Re: Administratorzy wspólnot 06.10.15, 22:04
      Dzień dobry
      to jest zdecydowanie za duzo
      zapraszam do współpracy w zakresie administrowania nieruchomościami
      Marek Kowalski
      www.mkpromar.pl
    • kwitkows Re: Administratorzy wspólnot 08.10.15, 22:58
      Ciężko jest powiedzieć czy to dużo czy mało. Każdy blok może być inny, może mieć dodatkowe koszty, albo można się obyć bez części kosztów... Porównywać należałoby poszczególne składniki kosztów a nie całość. Tutaj administrator powinien wskazać na czym można zaoszczędzić... Ponadto pamiętaj, że zmiana samego administratora może Ci nic nie dać jeśli nie zmieni to pozostałych kosztów. Sama stawka administratora jakie mieliśmy w ofertach to był przedział 0,55 - 0,75 zł.
      Ja mam Atrium21 od jakiegoś czasu. Na przestrzeni lat i dwóch firm mieliśmy stawki między 2,7 a 3,7zł. Aktualnie mamy 2,75 zł/m2 ale tylko dlatego, że w zeszłym roku mieliśmy sporą nadwyżkę, która poszła w koszty tegoroczne.
    • kka69 Re: Administratorzy wspólnot 09.10.15, 18:47
      Wiadomo, że inne koszty administracyjne są w osiedlu gdzie jest sporo małych mieszkań, a na innym osiedlu, gdzie są same duże metrażowo mieszkania te koszty z metra będą inaczej liczone.
      Ale w kosztach " na mieszkanie" mogą być podobne.
      Bo dla administratora wielkość mieszkania właściwie nie ma znaczenia jako jego koszty.
      Ale ważne są dodatkowe sprawy typu , czy są windy ( administrowanie serwisem) , czy są wewnętrzne piece do ogrzewania ( też serwis , konserwacje) , czy trzeba zamawiać firmę do koszenia trawników i odśnieżania, itp, itd.
      Polecam przeliczyć koszty po prostu na koszty administrowania mieszkaniem, a nie metrem mieszkania.
      Wtedy te dane są bardziej porównywalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka