Dodaj do ulubionych

Legionowo - stan zagrożenia

27.11.15, 04:52
Legionowo pod Warszawą,
to obecnie (godz. 22, 26-11-2015) najbardziej skażony teren w Europie miejskimi pyłami (smog), tzw. PM2.5 - żródło informacji poniżej.
Władze miasta Legionowo upubliczniły ogólną informację w regionalnej gazecie o treści:
- Straż Miejska, na skutek podjętego zarządzenia, realizuje zadania w celu identyfikacji źródła zagrożenia za pomocą urządzeń pomiarowych - nie udało się jednak dotychczas dokonać ani jednego pomiaru,
- zlecono podjęcie laboratoryjnych badań nad wolontariuszami (100 osób) w celu ustalenia związku pomiędzy wskazaniami urządzeń pomiarowych skażenia powietrza a stanem zdrowia mieszkańców (wolontariuszy).
Chcąc pozyskać informację na temat zagrożeń, o których informują media: aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/pl/
skierowałem zapytanie pod adres Mazowieckie Centrum Zarządzania Kryzysowego
Całodobowy Telefon Alarmowy: 987.
Uprzejmy Pan zechciał udzielić odpowiedzi na 2 moje pełne troski pytania:
* w jakich okolicznościach powstaje obowiązek informowania społeczeństwa o przekroczeniu wartości progowej zagrożenia w zakresie emisji najniebezpieczniejszych pyłów PM2.5 ?
Obserwuj wątek
    • jarexa Re: Legionowo - stan zagrożenia 27.11.15, 05:51
      Moja odpowiedź będzie krótka i rzeczowa.
      W węglowych piecach spalane są śmieci, odpadki, stare meble, ramy okienne i inne ciekawe rzeczy.
      Jednym słowem sąsiad sąsiadowi (i przy okazji swoim dzieciom/wnukom) funduje zatrute powietrze.
      Władze miasta i służby mają to tam, gdzie wszyscy wiedzą gdzie.
      Poważnie zaczynają działać mieszkańcy i chyba od tej strony trzeba zacząć. Tylko nagłośnione przez ludzi tematy (media, marsze, protesty) są w stanie ruszyć zza biurek urzędasów.
      Zresztą chociażby na tym forum jest wątek o smogu w Legionowie.
      • polokokt Re: Legionowo - stan zagrożenia 27.11.15, 10:57
        Nie doceniasz węgla (lub tym podobnych). Mój sąsiad pali węglem, a z komina jak dorzuci do pieca, to wali dym aż.... Także ja się skłaniam ku temu, że przy bezwietrznej pogodzie, wystarczy że ludzie palą węglem i już można siekierę wieszać. A węgiel zgodny z przepisami.
      • kka69 Re: Legionowo - stan zagrożenia 27.11.15, 14:14
        ile można mieć tych mebli i ram okiennych do palenia...
        To chyba mity.
    • metron1 Co się dzieje w Legionowie 27.11.15, 21:11
      Przeglądam inne fora innych mazowieckich miast. Przed chwilą zaglądałem na forum Ciechanowa, Raszyna, Garwolina, Mińska Maz., Grodziska
      Na żadnym z forum nie ma nawet słowa o zagrożeniu pyłami, smogu
      Co takiego jest w Legionowie że praktycznie nie mówi się o niczym innym jak tylko o zanieczyszczeniu powietrza i smogu
      Rozwiązania zagadki są dwa
      W Legionowie jest niespotykane w całej Polsce zgromadzenie syfiarzy palących w piecach czym popadnie
      Albo pierwsze miejsce pod względem gęstości zaludnienia w Polsce,zabudowa kazdego wolnego kawałka ziemi i zabudowanie naturalnych kanałów przewietrzania zaczyna przynosić 'efekty
    • wojciech.gol Re: Legionowo - stan zagrożenia 28.11.15, 14:14
      O tej porze roku często występuje:
      pl.wikipedia.org/wiki/Inwersja_temperatury
      • kka69 Re: Legionowo - stan zagrożenia 28.11.15, 20:08

Chyba w Legionowie te "inwersje" występują przez całą zimę. :)
        Na szybką poprawę sytuacji nie ma co liczyć, całkowite koszty podłączenia się do gazu " w ulicy" , gdzie trzeba dociągnąć sieć ledwo kilkanaście metrów dochodzą do 20 tys zł, a w wielu miejscach w Legionowie i okolicach , nawet jak by ktoś chciał, to nie ma szans na podłączenie się do gazu.
        Nie ma tam infrastruktury.
        I jeszcze mam pytanie do fachowców: czy w wyniku spalanie tego gazu to jakiś smog nie powstaje? Czy naprawdę są tak idealnie czyste te spaliny?
    • kka69 Re: Legionowo - stan zagrożenia 13.12.15, 16:47
      Ja to myślę, że nam po prostu w Legionowie brakuje wiatru.
      Dziś pomimo ze jest łikend, nastrój do palenia w piecach i kominkach, to wyniki pomiarów sa więcej niż OK. Jest aktualnie tylko 38 jednostek PM2.5.
      A to wszystko dlatego że wiatr wieje.
      • metron1 Re: Legionowo - stan zagrożenia 13.12.15, 19:11
        Może potwierdza się to o czym pisałem powyżej
        Pierwsze miejsce w Polsce pod względem gęstości zaludnienia, zabudowa każdego wolnego kawałka terenu które powoduje zaburzenie kanałów przewietrzania
        I wystarczy bezwietrzny dzień i dym który nie ma którędy uciec
      • brunno34 Re: Legionowo - stan zagrożenia 13.12.15, 20:46
        Dziś nie ma wiatru? Balkonu otworzyć nie mogę, gałęzie latają...
        www.legio24.pl/jablonna-zerwana-reklama-przygniotla-3-samochody/
        Nie dziw że odczyt pozytywny
    • szarak.net Re: Legionowo - stan zagrożenia 29.12.15, 21:43
      Powiem tak niestety to prawda, sam widziałem jak sąsiad pali syfem. No ale co mam go zadenuncjować to Polska nie Szwajcaria. Straż miejska powinna robić kontrole ( to kij ) oraz próbować, aby mieszkańcy wymieniali stare piece ( to marchewka ). Niestety nie liczę że coś się zmieni. Straż miejska wypisuje tylko mandaty ... nie potrafi poradzić sobie z menelami pod sklepem co powiedzieć o innych rzeczach, zaś władze mają w Radzie większość i trochę im mało pewnie zależy - teraz trzeba odciąż kupony a nie zajmować się innymi sprawami.
      • kka69 Re: Legionowo - stan zagrożenia 30.12.15, 19:38
        Jak nie doniesiesz na swojego truciciela to nie będziesz miał świeżego powietrza.
        Bo kto ma na niego donosić , jak nie wiadomo gdzie mieszka?
        Jak wrzucisz tu , na forum jego adres to ja łaskawie mogę zawiadomić SM ;)
        A tak w temacie smogu, w tym momencie jesteśmy liderem w kraju , mamy większe zapylenie niż Kraków czy nawet Zakopane.
        Nasz wynik to : 224 Very Unhealthy
      • jarexa Re: Legionowo - stan zagrożenia 04.01.16, 21:08
        Na obecną chwilę brakuje nam już tylko troszkę do zanieczyszczenia określanego jako
        "200-300: Bardzo niezdrowe - Ostrzeżenie zdrowotne, poziom alarmowy. Bardzo prawdopodobny negatywny wpływ na całą populację."
        Ciekawe ile mandatów wystawiła do tej pory nasza SM?
        • metron1 Re: Legionowo - stan zagrożenia 05.01.16, 14:49
          Te mandaty SM ma wystawić za to że ludzie w mróz palą w piecach
          Bo nie rozumiem związku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka