Dodaj do ulubionych

Kolejne wałki

28.08.16, 20:14
Prezes KZB sp. z o. o. wynajęła swój gabinet, w poprzedniej siedzibie spółki, firmie córki. Na wynajem lokalu nie było przetargu, a wysokość czynszu jest tajemnicą. Według naszych informacji, warunki najmu są wyjątkowo korzystne. (...) Zapytaliśmy, czy zięć Pani prezes KZB Ireny Boguckiej wynajmuje od miasta teren przylegający do targowiska przy myjni samochodowej? Odpowiedź była twierdząca. Wynika z niej, że w lipcu 2012 r. zięć pani prezes wygrał przetarg na dzierżawę działki o pow. 2488 m2 położonej pomiędzy ulicami Wysockiego i Sobieskiego, z przeznaczeniem pod parkingu dla samochodów. Natomiast w 2015 r. dzierżawa ta, za zgodą rady miasta, została przedłużona do końca sierpnia 2018 r. Wysokość czynszu to 2460 zł brutto miesięcznie.

toiowo.eu/legionowo-dziedziczny-gabinet-prezesa-kzb-prezes-kzb-wynajela-lokal-firmie-corki-czy-to-juz-nepotyzm/
Ciekawy jestem jak długo jeszcze będzie działał parasol ochronny rozwinięty przez poprzednią władzę.
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Kolejne wałki 28.08.16, 20:27
      czy nie przesadzasz z tym parasolem?
      Zobacz, że dzierżawa za działkę jest na poziomie 1 zł/m2 na miesiąc.
      To nie jest za darmo, rocznie to wychodzi około 29 tys zł. Mam nadzieję że dobrze liczę w pamięci
      Czy to mało za samą działkę?
      Czy masz ochotę zapłacić za nią więcej?
      • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 28.08.16, 21:15
        Nie pytaj mnie czy mam ochotę zapłacić więcej, zapytaj zięcia Pani prezes, czy ma ochotę zapłacić więcej.

Czy nie uważasz że już sam fakt wynajmowania osobom spokrewnionym, obiektów będących własnością państwa, powinien budzić niesmak?
        • kka69 Re: Kolejne wałki 28.08.16, 21:37
          ale sam napisałeś, że ten zięć wygrał przetarg.
          Więc był to przetarg, a nie kolesiostwo jak w to dziś w PISie jest obecnie powszechne.
          • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 29.08.16, 21:31
            Piszesz jak gdyby przeprowadzenie przetargu wykluczało możliwość dokonania przekrętu. Już samo ogłoszenie przetargu może być podyktowane pewnymi interesami.

Owszem, w PiSie będzie dochodzić do przekrętów o ile już nie dochodzi, to niestety będzie występować w każdej ekipie która dojdzie do władzy. Było już kilka niepokojących sygnałów, zresztą żadna partia nie oferuje nam nowej jakości. Ludzie którzy dochodzą do władzy zwykle nie należą do ludzi uczciwych, więc trudno oczekiwać by do przekrętów nie dochodziło. Jeżeli policzymy wszystkich ludzi z PiS; posłów, senatorów, ministrów i ich zastępców, wysoko postawionych urzędników, osób wpływowych w partii, wychodzi bardzo duża liczba ludzi, szczytem optymizmu jest twierdzić że nie ma tam złodziei. Nie chce się sprzeczać czy jest ich więcej niż w PO czy mniej, bo to forum o Legionowie i chce poruszać politykę lokalną. Z tego co mi wiadomo w Legionowie u władzy jest PO a nie PiS, więc przestać być ignorantem i tłumaczyć tą władzę z zachowań które są karygodne. W Legionowie jest bardzo dużo powiązań na linii władza-rodzina-biznes. Pewne zjawiska trzeba napiętnować, wywrzeć społeczny nacisk na władzę, a nie bronić bo władzę sprawują ludzie z obozu politycznego który popieramy.
            • maksio235 Re: Kolejne wałki 30.08.16, 12:18
              Doszło do "wałku". Zgłosiłeś sprawę do prokuratury? Teraz jest PiS-u więc nie będzie, że załatwił kolega koledze. Czy może Bogucka powinna napisać do administratora, że ktoś ją pomawia o robienie "wałków" gdy tych "wałków" zwyczajnie nie ma. A że jest to wątpliwe moralnie - to bez wątpliwości.
              • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 30.08.16, 21:29
                To wszystko zależy jak zdefiniujemy sobie wałek, chyba nie przepadasz za tym określeniem. Rozumiem jednak że wychodzisz z założenia że nie złamano w tych przypadkach prawa, a jedynie podjęto decyzje wątpliwie moralną. To by oznaczało że prawo nie wyklucza decyzji wątpliwych moralnie, więc organy państwowe nie wyeliminują takich zjawisk bo są one zgodne z literą prawa. Czy zatem obywatelskim obowiązkiem nie jest poprzez presje społeczną napiętnowanie takich "wątpliwe moralnie" zachowań?
                • maksio235 Re: Kolejne wałki 31.08.16, 07:20
                  Ja przepadam za lodami czekoladowymi. To ty uznałeś że złamano prawo określając to słowem "wałek". Teraz możesz się wycofywać w jakieś "definiowanie", ale to tylko bicie piany. Dla zachowania porządku w głowie prawo nie wyklucza decyzji wątpliwych moralnie. Jest na to wiele przykładów. Oczywiście powinny być napiętnowane, ale słowami adekwatnymi do przewinienia bo wartości moralne to każdy może mieć inne.
                  • zdebeq Re: Kolejne wałki 31.08.16, 08:21
                    W kraju, w którym żyjemy ostatnio "moralność" ma być protezą prawa i zdrowego rozsądku. Raczej jest to wynik ewolucji wstecznej systemu.
                    Tekst: Samo ogłoszenie przetargu może być podyktowane pewnymi interesami, jest żenujący.
                    Procedura przetargowa jest podstawową możliwością realizowania jakichkolwiek działań.
                    • ralphie Re: Kolejne wałki 31.08.16, 09:56
                      Masz tu przykładowe ogłoszenie KZB o przetargu.
                      www.kzb-legionowo.pl/images/przetargi/2016/nieczystosci/ogloszenie.pdf
                      Termin składania ofert 8 dni, spore okno czasowe na znalezienie info., prawda? Ogłoszenie tylko na stronie KZB?
                      Jak ogłosić przetarg by wygrał ten, który ma wygrać? Właśnie tak, krótki termin, info gdzieś w czeluściach internetu. Nie twierdzę, że ten przetarg był pod kogoś k woli ścisłości.
                      Dla wnikliwych polecam poszukać ile czasu trwał przetarg na ochronę drogówki w czasie szczytu NATO. :)

• ralphie Re: Kolejne wałki 31.08.16, 10:07
                        drogówki=dronami :) sorki za błąd...
                        • maksio235 Re: Kolejne wałki 31.08.16, 14:56
                          Czy taka forma przeprowadzenia przetargu jest niezgodna z prawem? Czy to jest wałek? Jeżeli tak, to do prokuratury i ja będę bił brawo i Panu gratulował. Jak nie, to, to się nazywa insynuacja :). Poza tym chyba znowu wchodzi Pan na płaszczyznę moralną. A już dość szybko ustaliliśmy, że nie zawsze jest tożsama ze sprawiedliwością i prawem.
                          • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 31.08.16, 16:54
                            Mimo wszystko zastanawiam się skąd Pan wie że prawo nie zostało złamane? KZB nie ujawnił szczegółów wynajęcia lokalu, a Pan wydaje się posiadać znacznie większa wiedzę na ten temat. W artykule czytamy...

"na jego wynajęcie nie był organizowany przetarg. KZB zaprzeczyło jednak, że cena wynajmu lokalu to 20 zł/m2. Rzeczywistej wysokości czynszu za najem lokalu przez córkę pani prezes jednak nam nie podano, zasłaniając się tajemnicą przedsiębiorstwa. Nie udostępniono nam też operatu szacunkowego, na podstawie którego czynsz ten ustalono."
                            • maksio235 Re: Kolejne wałki 31.08.16, 17:47
                              Bo jest domniemanie niewinności - stąd wiem.
                              • ralphie Re: Kolejne wałki 31.08.16, 21:40
                                Raczej domniemanie naiwności ;)
                                • maksio235 Re: Kolejne wałki 01.09.16, 07:17
                                  Oby i ciebie takie domniemanie spotkało :)
                        • ralphie Re: Kolejne wałki 31.08.16, 21:36
                          A czy ja gdzieś napisałem, że jest niezgodne z prawem? Otóż nie, PZP jest słabe i daje możliwości ustawki i tyle w temacie. Ustawodawca próbował coś z tym zrobić i nie wyszło i mamy takie kwiatki, jakie mamy i niektórzy będą kwiatków bronić, jak niepodległości. :) KZB i inne będą nas robić w balona za naszą kasę, a my im bić brawo i pomniki stawiać. :D
                          @kka9, terminy i miejsce ogłoszenia owszem jest ustalone, przejrzyj BZP, jakie to wygodne narzędzie :)
                          • maksio235 Re: Kolejne wałki 01.09.16, 07:25
                            Ty nie, sikorski_hubert - tak, nazywając sytuację wałkiem :). Zdajecie sobie sprawę, że wiedzą o przestępstwie a go nie zgłaszając sami je popełniacie? KZB będzie robiło to na co pozwala mu prezydent. Prezydent jest nadzorowany przez radnych. Wszyscy działają w ramach prawa, które stanowi Sejm. Dopóki nie zmieni się prawo mogą robić, to co jest zgodne z prawem. Jeżeli je łamią to KK, lub ścieżka KPA itd. W obecnej sytuacji mogą ponieść jedynie odpowiedzialność polityczną, i nazywanie tego "wałkiem" jest moim zdaniem pomówieniem.
                            • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 01.09.16, 19:35
                              Maksiu235, wyobraź sobie że zostałeś dziennikarzem i masz za zadanie napisać artykuł na temat omawianej przez nas sprawy. Możesz napisać w nim całą widzę jaką posiadasz na ten temat, jak i zawrzeć w nim swoje zdanie, to już Twoja decyzja jaki będzie mieć on kształt. Obiecuję że nie będę go komentował ani używał tego co w nim napiszesz w dalszej dyskusji. Jestem po prostu ciekawy co napiszesz.
                              • maksio235 Re: Kolejne wałki 02.09.16, 09:32
                                Nie odwracaj kota ogonem :) Nie będę analizował artykułu, który już na początku robi sobie dupokryjki przez pytajniki a potem snuje insynuacje. Mało w tym merytorycznej treści, w większości typowo PiSowska narracja, tylko żeby rzucić błotem, może się przyklei. Wczoraj wieczorem aż się wybrałem obejrzeć ten budynek. Sporo tablic na elewacji, nie tylko jedna. Z resztą jakby coś było nielegalnego to nazwisko Bogucka nie świeciłoby na froncie. Wydaje mi się też, że biuro księgowe, które tam wynajmuje, też ma związek z pracownikiem KZB, więc Boguccy to nie jedyni, którzy czerpią z potencjału lokalowego miejskiej spółki.
                                • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 02.09.16, 16:46
                                  Nie chce się przekrzykiwać ale to raczej kolega odwraca kota ogonem. Temat jest o KZB i wynajmowaniu lokali/działek. Mogę obiecać ze jeżeli natrafię na inny artykuł związany z ta sprawą to również go tu podlinkuję.

Nie oczekuję byś analizował ten artykuł ale żebyś napisał swój własny, jak widać masz pewną wiedzę na ten temat której nie ma w artykule. Kilka dni temu pisałeś w kontekście całej sprawy "Dla zachowania porządku w głowie prawo nie wyklucza decyzji wątpliwych moralnie. (...) Oczywiście powinny być napiętnowane". Teraz widzę zmianę tonu, czyżbyś przestraszył się posądzenia o pomówienie?

Popatrz na to co się dzieje teraz w warszawie, stolica Polski, największe media patrzą na ręce władzy. Władzy przy której jest PO, a i tak dochodzi do jak byś to określił "wątpliwie moralnych" decyzji. Afera musi być nagłośniona na całą Polskę żeby ktoś spadł ze stołka. Żona jednego z prawników który przejął działkę była pracownikiem UM, została zwolniona. Takich decyzji potrzebuje też Legionowo, niestety nie ma woli aby działania urzędu były pozbawione układów władza-rodzina-biznes. KZB nie jest monopolistą na rynku wynajmu powierzchni biurowej.
                                  • maksio235 Re: Kolejne wałki 05.09.16, 12:31
                                    KZB złamał prawo? Ty twierdzisz, że tak używając słowa wałek - przynajmniej ja tak to rozumiem. Ja uważam, że nie. Ty uważasz, że sprawa jest godna napiętnowania z moralnego punktu widzenia, ja też, ale moralność każdy ma inną. Ja to dopuszczam, rozumiem że ty nie. Tonu nie zmieniałem bo nie ma do tego powodu.

Co do pisania artykułów, niech piszą je ci, którzy mają w tym jakiś interes.
                                    • ralphie Re: Kolejne wałki 05.09.16, 20:00
                                      Maksiu, masz podwójną moralność, czy jej rozdwojenie? ;) Nie kumam, godzisz się na coś co wg Ciebie jest moralnie niepoprawne, czy coś źle zrozumiałem? :)
                                      • zdebeq Re: Kolejne wałki 05.09.16, 23:01
                                        Ja bym proponował, żebyśmy się skupili na tym co jest zgodne lub niezgodne z prawem. Moralność zostawmy Dulskim.
                                        • maksio235 Re: Kolejne wałki 06.09.16, 07:11
                                          Tak, zgadzam się z tym i to nie jest żadne rozdwojenie. Prawo, to prawo, trzeba je respektować i tyle. KROPKA. Jak ktoś je łamie traci mandat do rządzenia.
                                        • tabaher-2 Re: Kolejne wałki 06.09.16, 09:52
                                          Pieprzysz jak potłuczony. Działania na niekorzyść miasta ale zgodne z prawem należy nazywać po imieniu. Na szczęście mijają już czasy kiedy poprawność polityczna nakazywała mówić że coś "może nie było zbyt zgodne z interesem publicznym". Coraz więcej ludzi ma odwagę nazywać kradzieży kradzieżą. I chwała za to gazetom takim jak toiowo.
                                          • zdebeq Re: Kolejne wałki 06.09.16, 12:53
                                            A może trochę kultury?
                                            To, że ludzie mają odwagę nie znaczy, że mają rację. Ja nie zajmuję żadnego stanowiska, jednak nie podoba mi się takie rzucanie wyzwisk i oskarżeń na lewo i prawo.
                                            • maksio235 Re: Kolejne wałki 06.09.16, 12:59
                                              Tzn. jak to nazywają? Bo na razie to je nie widzę żeby ktoś napisał "wprost". Tylko jakieś insynuacje. Chyba jednak z tymi dowodami winy może być słabo? O tym pisałem wcześniej, nie będę się powtarzał. Nie będę też polemizował w tak wulgarnej i prymitywnej formie. Myślę, też że może być u Pana problem z przyjęciem tej krytyki, dlatego życzę aby i Pana dosięgła proponowana przez Pana sprawiedliwość wiecowa.
                                        • ralphie Re: Kolejne wałki 06.09.16, 13:16
                                          Spoko, tym sposobem dajemy już nie ciche, a dość głośne przyzwolenie na stanowienie paragrafów wbrew publicznym interesom. A takich kwiatków mamy sporo, cały czas przywołuję i będę to robił, ustawę o samorządach i jej zapisy o zatrudnieniu radnych.
                                          Zdebq sam krytykujesz w artykułach dupne przepisy (kaganiec, smycz, rasy agresywne), jako oderwane od rzeczywistości, tu mimo słabych przepisów jest OK? Czy oprócz rozdwojonej moralności można domniemywać, że cierpisz też na hipokryzję? ;)
                                          • maksio235 Re: Kolejne wałki 06.09.16, 13:25
                                            KZB i Bogucka i nawet najwyższy Smogorzewski tych przepisów nie uchwalają. Tylko Błaszczak z Grabcem.
                                            • ralphie Re: Kolejne wałki 06.09.16, 18:55
                                              Taaa.... to wystarczający powód by po rączkach całować za priorytetowanie swoich za Twoje i nie ma znaczenia, że ów spółka z ów prezesem ma wykładać Twoją kasę choćby na to by Twoje dziecko miało łatwiej i bezpieczniej w i do szkoły. W sumie wiesz, masz rację. Nasze podatki to wszak danina z wdzięczności za możliwość życia w tym wyjątkowym miejscu, a nie na jego tworzenie. ;) Niech zatem dzierżawią po kosztach, przecież tu jest doskonale i nic zmieniać nie trzeba, a jakby co było trzeba to są kredyty. Sorki, muszę kończyć, kiełbacha na grillu mi dochodzi, browar schłodzony. :)
                                          • zdebeq Re: Kolejne wałki 06.09.16, 17:55
                                            W odróżnieniu od tej tutaj przedstawionej, moja krytyka dotyczy spraw, o których mam pojęcie. Nie zdarza mi się poza tym sugerować, że ktoś popełnia przestępstwo, jeśli nie jest skazany wyrokiem sądu.
                                            Nie wyzywam też ludzi. Tzn staram się. tzn czasem się staram. ;)NO dobra obiecuję poprawę:D
                                            Wycieczki personalne sugerowałbym zostawić dla żony i innych domowników. Bo obecnie jestem drażliwy bez dystansu do siebie
                                            • ralphie Re: Kolejne wałki 06.09.16, 18:59
                                              W odróżnieniu nie zmienia faktu, że szyny są złe i podwozie... podwozie też... jest złe. ;) Dobra, bez wycieczek i szybkiego powrotu dystansu. :)
                                            • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 06.09.16, 20:48
                                              "Ja bym proponował, żebyśmy się skupili na tym co jest zgodne lub niezgodne z prawem. Moralność zostawmy Dulskim."

To dobrze że lokal został wynajęty osobie zaufanej, cieszącej się powszechnym szacunkiem. Na rynku jest wielu nieuczciwych ludzi, którzy mogliby np. zaniedbać lokal, albo nawet zaleć czy doprowadzić do pożaru. Tylu przedsiębiorców ma problemy z terminowym regulowaniem należności, a to chyba jest w tej sytuacji najważniejsze. Chyba każdy z nas mając do wynajęcia swój dom czy mieszkanie, chciałby aby wynajęła go osoba albo instytucja godna zaufania, jaką jest niewątpliwie firma prawnicza. To dobrze że lokal nie stoi pusty, tylko przynosi zyski do miejskiej kasy.

Widzisz? Da się, wszystko się da kiedy moralność jest wyłączona.
                                              • maksio235 Re: Kolejne wałki 07.09.16, 07:30
                                                Nikt nie mówi o żadnej wdzięczności wobec prezesostwa. Jedynie o nieudowodnionych (nianych) WAŁKACH. Widzisz, ja wczoraj nie miałem czasu ani na grilla, ani na kiełbachę, dopiero w weekend. Takie to uroki bycia prywaciarzem. Widać tobie problem podatków czy innych danin snu z powiek nie spędza zatem dalszych sukcesów w roli policjanta, sędziego i księdza (tego od moralności) życzę. W mojej opinii jednak ich efekt będzie równy okrągłemu zeru.
                                                • ralphie Re: Kolejne wałki 07.09.16, 12:59
                                                  > Nikt nie mówi o żadnej wdzięczności wobec prezesostwa.
                                                  > Jedynie o nieudowodnionych (nianych) WAŁKACH.

Szkoda, że to boli bardziej niż to, że do szkół dołożą mniej niż by mogli, szczególnie, że jest to forum, a nie sala sądowa.

> Takie to uroki bycia prywaciarzem.

Tym bardziej dziwię się postawie ale OK, zamiast asfaltu położą bruk, z paki spadnie kilka marchewek (bez urazy, to tylko prosty przykład), ale Ty to wliczysz w koszty. ;)

> W mojej opinii jednak ich efekt będzie równy okrągłemu
                                                  > zeru.

Nie jest i nie będzie. Stawiając krzyżyk na karcie do głosowania (to min. jakie mogę zrobić) wezmę pod uwagę, kto kogo i z jakim efektem na stołku osadził, a kto wie, może inni też taki artykuł widzieli, a może im podsunę, niech sami osądzą, niech zobaczą, jakie te stanowiska zaufania publicznego i d..ę do urny ruszą.

• sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 07.09.16, 18:51
                                                  Nie rozumiem po co ta wycieczka do swojej pracy, podatków i grilla. Takie są problemy pierwszego świata, musisz się z tym pogodzić.

Sam też to osądziłeś, zatem również stałeś się sędzią/księdzem. Co do mnie, to idę dalej, nie tylko osądzam ale staram się podjąć działania zmierzające do napiętnowania takich zjawisk. Efekt działania jednej osoby prawie zawsze jest zerowy, ale efekt działań większej grupy ludzi może coś zmienić. Może zamiast trwonić czas na prowadzenie tych dyskusji, które i tak nic nie zmienią, zrobisz sobie grilla?
                                              • zdebeq Re: Kolejne wałki 07.09.16, 22:16
                                                Pytanie, które mi się rodzi w głowie, to czy zatem skoro prawo coś umożliwia, ale wysokiej klasy moralność już nie, to czy zatem ta moralność upoważnia do łamania prawa?
                                                Czy wola większości, "powszechne poczucie moralności" i prawda objawiona są ważniejsze od prawa stanowionego?
                                                Już jeden tak twierdził.
                                                • maksio235 Re: Kolejne wałki 08.09.16, 07:16
                                                  Oni tego nie kumają. Dla nich kij ma jeden koniec i to w tym miejscu, w którym oni powiedzą. Widać u Panów wielkie "forumowe" doświadczenie (o grillu to nie ja zacząłem), ale życiowego to jednak chyba trochę brak. Co do określenia mnie sędzią/księdzem -to polecam przeczytać wcześniejsze posty. Tam jest napisane czym moje stanowisko różni się od Pańskiego. Nie będę się powtarzał. Ostatni Pana chamski przytyk pozostawię bez odpowiedzi. Miłego dnia życzę.
                                                • tabaher-2 Re: Kolejne wałki 08.09.16, 10:57
                                                  Nie kumam :-) Jeśli moralność nie umożliwia mi czegoś co prawnie jest dozwolone, to ta moralność nie tyle broni mnie przed łamaniem prawa, co broni mnie przed robieniem czegoś czym prawo jeszcze się nie zajęło.
                                                  Prawo nie zabrania dać do podpisu starszej osobie umowy na sprzedaż garnków za 7 tysi (ponieważ zobowiązuje babcie do czytania tego co podpisuje), jednak moralność mi tego zabrania. I tak, "powszechne poczucie moralności" i prawda objawiona powinny być ważniejsze od prawa stanowionego ponieważ prawo jest stanowione NA ICH PODSTAWIE. Nic się w prawie nie zmienia na lepsze samo z siebie. Dopiero społeczeństwo wskazuje potrzebę zmiany. Pomijam zmiany wprowadzane celowo aby uprzywilejowane grupy mogły kraść.
                                                  Natomiast są tacy ludzie, którzy uważają, że jak coś nie jest zakazane to jest dozwolone. Tak też można. Sporo biznesów powstało od ostatnich przemian ustrojowych bazując na tej regule. Nie bez przyczyny mówi się że pierwszy milion trzeba ukraść.
                                                  • zdebeq Re: Kolejne wałki 08.09.16, 12:24
                                                    Po słowach: "nie kumam" powinna byc kropka. Reszta w ogóle nie odnosi się do mojego wpisu.
                                                    Skoro w Pańskim świecie trzeba kraść, to się nie dogadamy
                                                  • ralphie Re: Kolejne wałki 08.09.16, 14:11
                                                    Zdebeq, nie zrozumiałeś ;) Wczytaj się jeszcze raz w zdanie:

tabaher-2 napisał:
                                                    "Jeśli moralność nie umożliwia mi czegoś co prawnie jest dozwolone, to ta moralność nie tyle broni mnie przed łamaniem prawa, co broni mnie przed robieniem czegoś czym prawo jeszcze się nie zajęło."

Proste, jak drut. Prawo nie jest doskonałe, wytycza jakieś normy postępowania nie koniecznie wyczerpująco. To są te szyny, szyny są krzywe, jeśli wózek (prezes) ma rozklekotane podwozie (moralność) to jest szansa, że się wykolei albo musi jechać powoli (wydzierżawi swoim za kwotę z dolnego pułapu cen rynkowych, czym narazi swoich klientów /nas/ na stratę). Gdyby jednak podwozie było dobre to ten wózek pojechałby szybciej z korzyścią dla nas. I co z tego, że pojechała po szynach i się nie wykoleiła kiedy bez przeszkód mogła szybciej?
                                                    Wracając do Twojego pytania:

zdebeq napisał:
                                                    "Pytanie, które mi się rodzi w głowie, to czy zatem skoro prawo coś umożliwia, ale wysokiej klasy moralność już nie, to czy zatem ta moralność upoważnia do łamania prawa?"

Odpowiedź brzmi NIE! Ale zadaj je prawnikowi, a to zrobi jeśli o to poprosisz, bo znajdzie kontrparagraf, z którego ewidentnie wynika, że nazywający rzeczy po imieniu ma rację. Ba! Nawet znajdzie na to już orzeczenia innych sądów.
                                                    Czy nazywający tutaj rzeczy po imieniu złamali prawo? Nie byłbym taki pewien. Niegospodarność, której skutkiem jest strata majątkowa, coś ok. 200kPLN teraz jest (czy tu brak zysku może być stratą, chyba wypada zapytać o interpretację, a może po prostu nie wykonanie zaplanowanego budżetu) poprzez np. niedopełnienie obowiązków (wystarczy, że w obowiązkach prezesa jest odpowiedni zapis co z majątkiem spółki ma się dziać) jest ścigana z KK. Dobry prawnik za dobrą stawkę i może coś zdziałać.
                                                    Więc nie bawmy się w prawników. Sprawa jest prosta, zostały użyte narzędzia w taki sposób, aby powstał z tego bałwan z nosem z patyka, a nie marchewki i tylko z dwóch kulek. Jest bałwan? Jest! A że wujowy to trzeba takich rzemieślników wystawiać na widok publiczny.
                                                  • maksio235 Re: Kolejne wałki 09.09.16, 07:27
                                                    Cały twój elaborat miałby sens tylko wtedy gdyby prawdziwe było założenie, że ktoś świadomie chce działać na niekorzyść spółki dla własnego interesu przez zawieranie umowy dzierżawy po zaniżonych stawkach. Jeżeli byłaby to prawda to kajdany i więzienie - zgoda. Uważam jednak, że nigdzie tego nie udowodniłeś, tak jak dziennikarz w tym artykule. Dobry prawnik moim zdaniem coś by z tym zrobił.
                                                  • ralphie Re: Kolejne wałki 09.09.16, 07:55
                                                    I tu się mylisz. Nieumyślnie też można podpaść pod ten sam paragraf KK:

www.gazetaprawna.pl/encyklopedia/prawo,hasla,335805,dzialanie-na-szkode.html
                                                  • maksio235 Re: Kolejne wałki 09.09.16, 08:46
                                                    Nie mylę się :) Resztę masz opisaną post wyżej.
                                                  • ralphie Re: Kolejne wałki 09.09.16, 10:01
                                                    maksio235 napisał(a):

> Nie mylę się :)

W kwestii prawnika, zdecydowanie tak ;)
                                                  • maksio235 Re: Kolejne wałki 09.09.16, 10:13
                                                    Zdecydowanie nie :)
                                                  • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 09.09.16, 19:41
                                                    Maksiu, jaki jest paragraf na nepotyzm?
                                                  • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 08.09.16, 19:21
                                                    tabaher-2 świetny przykład z tymi garnkami, wygrywasz czekoladę;)

ralphie, moim zdaniem zdebeq to doskonale rozumie, tylko jest to dla niego niewygodne
                                                  • zdebeq Re: Kolejne wałki 08.09.16, 23:36
                                                    A czemu miałoby być niewygodne?
                                                    Bijecie pianę bez sensu. Ale to taka domena internetu.
                                                  • ralphie Re: Kolejne wałki 10.09.16, 12:23
                                                    A może dlatego? :)
                                                    bip.legionowo.pl/Article/get/id,78342.html

Bo, jak widać można dać termin ponad 40 dni od ogłoszenia przetargu do jego zakończenia i do tego dać ogłoszenie na całą stronę w lokalnym Żołnierzu Wolności (str. 11):

www.miejscowa.pl/wp-content/uploads/2016/07/Miejscowa_28.pdf

Z kwotą też można się pogodzić, bo wszak umowa do kosztów własnych na rzecz miasta zobowiąże.
                                                    Można? Można!

Swoją drogą Zdebeq'u gratuluję wzięcia sprawy z wybiegiem w swoje (imho: właściwe) ręce. Nie wiem tylko, czy gratulować sąsiada w osobie zięcia pani prezes ;)
                                                  • zdebeq Re: Kolejne wałki 10.09.16, 23:08
                                                    Zobaczymy co z tego wyjdzie. N razie nie ma się co spinać, tylko trzeba zakasać rękawy.
                      • kka69 Re: Kolejne wałki 31.08.16, 15:00
                        PrzeWałki można udowodnić jeżeli był ktoś , kto dawał więcej na tym czy innym przetargu i go nie wygrał .
                        Ja takiego nie znam, ale może taki ktoś się do nas zgłosi?
                        A czas , jaki musi być ogłoszony ten przetarg i gdzie określa na pewno prawo.
                        Jeżeli coś jest nie tak, to możesz to zgłosić służbom , które tylko na to czekają.
                        Ale mi się wydaje, że tydzień , gdy przetarg jest ogłoszony to może być wystarczająco i lokalna strona organizacji , czy tablica ogłoszeń w urzędzie też może być do tego OK.
                        Bo nie wyobrażam sobie, aby wszystkie przetargi były ogłaszane np. w Gazecie Wyborczej , czy Rzeczypospolitej.
                      • zdebeq Re: Kolejne wałki 31.08.16, 16:32
                        A ile powinno być, żeby poszczególne jełopy się odnalazły w temacie, który może ich zainteresować?
                        Przecież to jakieś bzdury.
                  • sikorski_hubert Re: Kolejne wałki 31.08.16, 16:46
                    To o lodach czekoladowych to aluzja do "kręcenia lodów"?

A zatem maksiu235, bardzo się cieszę że razem potępiamy takie zjawiska. Niech każdy z nas potępia słowami jakie uzna za słuszne.
                    • maksio235 Re: Kolejne wałki 31.08.16, 17:50
                      Nie, to odpowiedź na brednie, które wypisujesz.
    • ralphie Inne miasta idą w ślady 10.09.16, 08:54
      My tu baty na panią prezes, a to się okazuje, że to taka moda, że niby jednak wsparcie dla mieszkańców. :) Gdańsk też zaniża stawki, do tych preferencyjnych legionowskich. Fajnie też się dowiedzieć na co w Gdańsku przeznaczają kasę z zysku za wynajem.

m.bankier.pl/wiadomosc/Gdansk-lokal-za-1-zl-dla-rozpoczynajacych-dzialalnosc-gospodarcza-3584308.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka