Dodaj do ulubionych

Szare Legionowo

05.12.04, 10:24
Cześć. Postanowiłem rozpocząć ten wątek gdyż szczególnie jesienią i zimą
widać jak niesamowicie szare, niefunkcjonalne, obrzydliwe architektonicznie
jest nasze miasto. W rozmowach ze znajomymi którzy mieli przyjemność znaleźć
się w naszym mieście niestety nie słyszałem nic przyjemnego poza
stwierdzeniem "wiesz chyba bym nie chciał(ła) mieszkać w tym mieście. Kocham
legionowo, tereny wokół miasta, Zalew i dlatego też nie ukrywam ze bolą mnie
takie stwierdzenia. Marzę o tym by móc się szczycić tym że mieszkam właśnie w
Legionowie. Boże cóż Ci uczyniliśmy? Płoną zabytki, stawiają nam bunkry, brak
jakiego kolwiek ładu architektonicznego, BRAK WIZJI MIASTA, brak.. brak..
brak.. A przecież można to zmienić, są satki takich przykładów w Polsce i nie
tylko, nawet w naszym Powiecie. Czy jesteśmy skazani na Gminę kategorii"C"
Niestety mamy złą sławę.
Obserwuj wątek
    • e-legionowo Re: Szare Legionowo 05.12.04, 12:44
      twardziel-recenzent napisał:

> Cześć. Postanowiłem rozpocząć ten wątek gdyż szczególnie jesienią i zimą
      > widać jak niesamowicie szare, niefunkcjonalne, obrzydliwe architektonicznie
      > jest nasze miasto. W rozmowach ze znajomymi którzy mieli przyjemność znaleźć
      > się w naszym mieście niestety nie słyszałem nic przyjemnego poza
      > stwierdzeniem "wiesz chyba bym nie chciał(ła) mieszkać w tym mieście. Kocham
      > legionowo, tereny wokół miasta, Zalew i dlatego też nie ukrywam ze bolą mnie
      > takie stwierdzenia. Marzę o tym by móc się szczycić tym że mieszkam właśnie w
      > Legionowie. Boże cóż Ci uczyniliśmy? Płoną zabytki, stawiają nam bunkry, brak
      > jakiego kolwiek ładu architektonicznego, BRAK WIZJI MIASTA, brak.. brak..
      > brak.. A przecież można to zmienić, są satki takich przykładów w Polsce i nie
      > tylko, nawet w naszym Powiecie. Czy jesteśmy skazani na Gminę kategorii"C"
      > Niestety mamy złą sławę.

hmm....gdybym nie czytal Twoich innych postow to bym stwierdzil ze w Legionowie
      jest tragicznie i skonczone zadupie, natomiast ja uwazam ze nie jest az tak zle,
      moze dobrze tez nie jest....taka zwykla stagnacja a to mi tez sie nie podoba.

Tak jak wspominales brak wizji miasta, nie ma tak naprawde strategicznych
      inwestorow/firm ktore dzialaja na terenie Legionowa a poza pieniedzmi z podatkow
      nic z tego nie ma. Brak planu promocji miasta a takze brak budzetu przyznanego
      na to, przez co zachodza podejrzenia o celowosc wydawania niektórych pieniedzy
      oraz skutecznosc tejze promocji.
      Trwaja dyskusje nt. prywatnego szpitala ktory mialby byc wybudowany na terenie
      nalezacym do UM ale zlokalizowanym na terenie Wieliszewa. Nawet jesli nie mialby
      to byc szpital z prawdziwego zdarzenia (czyli dla wszystkich) to i tak bedą sie
      wiazaly z tym nowe miejsca pracy zarowno podczas jego budowy jak i potem. Po
      uruchomieniu zapewne znajdą się miejsca pracy w samym szpitalu jak i w
      infrastrukurze ja obslugujacej: transport, zaopatrzenie, uslugi.
      Gdyby to byl szpital ogolnodostepny czyli z kontraktami funduszu bylo by wrecz
      rewelacyjnie.

• zetkalg Re: Szare Legionowo 05.12.04, 12:56
      Ja nie widzę wizji tego miasta, więc nie ma powodu lamentować. Zawsze było
      zapyziałą prowincj,ale i tak powoli nabiera blasku: bujna zieleń, w miarę
      estetyczne pawilony uslugowe, remontowane drogi.
      Jesteśmy sypialnią i koniec.
      Zresztą jaka wizja miasta, skoro nie mamy dużej ilości gruntów, pod inwestycje?
      JA bym widział w Legionowie jakąs fabrykę tylko gdzie ją postawić?
      Podstawowe inwestycje w mieście to budowa kanalizacji i utwardzanie dróg, bo to
      jest w tej chwili najważniejsze na terenie naszej dziury
      • pkownacki Re: Szare Legionowo 08.12.04, 22:09
        a my mielismy propozycje postawienia fabryki elektroniki...ale okazalo sie, ze
        inwestora wystraszyla duza liczba wlascicieli z ktorymi trzebaby sie bylo
        dogadac...
        ale nic jeszcze straconego, a wieliszew jednak ma sporo wolnych terenow, w tym
        na szpital :P
    • psychomaszyna Re: Szare Legionowo 08.12.04, 20:49
      Postuluje wszystkie budynki pomalowac w plamy maskujace. Kamuflaz sie przyda.
      Wrog nie spi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka