Dodaj do ulubionych

Internet w kablówce

26.08.02, 08:52
Witam

Czy ktoś ma informacje na temat możliwości (przyszłych) podłączenia netu
przez spółdzielczą kablówkę? Czy są takowe plany, czy też SMLW ma to głeboko
gdzieś?
Obserwuj wątek
    • Gość: zygzak Re: Internet w kablówce IP: *.orfe.pl / 10.1.4.* 26.08.02, 11:10
      kwitkows napisał:

> Witam
      >
      > Czy ktoś ma informacje na temat możliwości (przyszłych) podłączenia netu
      > przez spółdzielczą kablówkę? Czy są takowe plany, czy też SMLW ma to głeboko
      > gdzieś?

Z tego co sie dowiedzialem u montera, nowa zmodernizowana siec technicznie
      umozliwia uruchomienie internetu. Ale spoldzielnia ma to dokladnie tam gdzie
      napisales.
      • kwitkows Re: Internet w kablówce 26.08.02, 14:11
        Gość portalu: zygzak napisał(a):

> Z tego co sie dowiedzialem u montera, nowa zmodernizowana siec technicznie
        > umozliwia uruchomienie internetu. Ale spoldzielnia ma to dokladnie tam gdzie
        > napisales.

Tylko czy ona jest już zmodernizowana do końca? Bo prawde mówiąc u mnie
        (Os.Batorego) nigdy nie widziałem żadnego montera grzebiącego w kablach. A w
        dodatku jeśli skończyli juz remont to dlaczego ciągle płacimy dychę miesięcznie
        na poczet tego remontu...

Odzywał się do mnie kiedyś człowiek chcący założyć w L-wie stowarzyszenie na
        rzecz netu ale nie wiem co z tego wyszło. Może warto by spróbować. U znajomych
        w Łodzi kablówka działa jako stowarzyszenie i inet także. Nie płaca vatu i jest
        ogólnie tanio.
        • Gość: zygzak Re: Internet w kablówce IP: *.orfe.pl / 10.1.4.* 26.08.02, 14:58
          kwitkows napisał:
          > Tylko czy ona jest już zmodernizowana do końca? Bo prawde mówiąc u mnie
          > (Os.Batorego) nigdy nie widziałem żadnego montera grzebiącego w kablach. A w
          > dodatku jeśli skończyli juz remont to dlaczego ciągle płacimy dychęmiesięcznie
          > na poczet tego remontu...

U mnie ( os sobieskiego ) jest juz nowa instalacja, ale chyba jeszcze nie
          uruchomiona.
          Nie placisz juz dychy na remont. Byla ukryta podwyzka polegajaca na tym, ze
          placisz abonament taki sam ale mniej idzie na remont. Cwane,bo jak remont sie
          skonczy to nadal bedzie sie placic tyle samo...

>
          > Odzywał się do mnie kiedyś człowiek chcący założyć w L-wie stowarzyszenie na
          > rzecz netu ale nie wiem co z tego wyszło. Może warto by spróbować. U
          znajomych
          > w Łodzi kablówka działa jako stowarzyszenie i inet także. Nie płaca vatu i
          jest
          >
          > ogólnie tanio.
          Mam rodzine w Lodzi, wogole mieli jazdy ostatnio bo Toya sie zmyla a nowa
          telewizja stosuje takie same praktyki jak w Legionowie - abonent = zlo
          konieczne.
          • Gość: PR Re: Internet w kablówce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl / 10.10.10.* 23.09.02, 14:03
            > kwitkows napisał:
            > > Tylko czy ona jest już zmodernizowana do końca? Bo prawde mówiąc u mnie
            > > (Os.Batorego) nigdy nie widziałem żadnego montera grzebiącego w kablach. A
            > w dodatku jeśli skończyli juz remont to dlaczego ciągle płacimy dychęmiesięc
            > znie na poczet tego remontu...
            >
            > U mnie ( os sobieskiego ) jest juz nowa instalacja, ale chyba jeszcze nie
            > uruchomiona.Nie placisz juz dychy na remont. Byla ukryta podwyzka polegajaca
            > na tym, ze placisz abonament taki sam ale mniej idzie na remont. Cwane,bo jak
            > remont sie skonczy to nadal bedzie sie placic tyle samo...
            Nowa instalacja to tak nie do końca, prędzej polega to na wymianie hmm...jeśli
            się nie mylę to się nazywa konwerter przy podpięciu do każdego bloku jest
            jeden centralny i gdy była stara instalacja to były jednokiernkowe, a dostep do
            netu wymaga dwukierunkowych aby był kanał zwrotny.
            >
            > > Odzywał się do mnie kiedyś człowiek chcący założyć w L-wie stowarzyszenie
            > na
            > > rzecz netu ale nie wiem co z tego wyszło. Może warto by spróbować. U
            > znajomych
            > > w Łodzi kablówka działa jako stowarzyszenie i inet także. Nie płaca vatu i
            > jest ogólnie tanio.
            > Mam rodzine w Lodzi, wogole mieli jazdy ostatnio bo Toya sie zmyla a nowa
            > telewizja stosuje takie same praktyki jak w Legionowie - abonent = zlo
            > konieczne.

ee..zapomnijcie bo kablówka jest własnością SMLW a każdy chyba wie jak się
            zachowuje ona w Legionowie:((

a z nowości to chyba (nieoptwierdzone źródło) jest/będzie rozpisany przetarg na
            sprzedaż kablówki zewnętrznemu operatorowi ale jednym z warunków jest
            umożliwienie dostępu do netu.

PR
            • kwitkows Re: Internet w kablówce 23.09.02, 23:36
              Gość portalu: PR napisał(a):

> a z nowości to chyba (nieoptwierdzone źródło) jest/będzie rozpisany przetarg
              na
              >
              > sprzedaż kablówki zewnętrznemu operatorowi ale jednym z warunków jest
              > umożliwienie dostępu do netu.

Były takie plany ale nie przeszły na ostatnim walnym zgromadzeniu spółdzielni.
              Następne dopiero na wiosnę i pewnie znowu tak samo się skończy (na
              szczęście)... chyba, że ktoś w SMLW otrzyma odpowiedni "prezent"...
    • Gość: grracjan Re: Internet w kablówce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 12:38
      kwitkows napisał:

> Witam
      >
      > Czy ktoś ma informacje na temat możliwości (przyszłych) podłączenia netu
      > przez spółdzielczą kablówkę? Czy są takowe plany, czy też SMLW ma to głeboko
      > gdzieś?
      >

Plany są i chyba od pięciu lat je słyszę.

grracjan
    • Gość: red Re: Internet w kablówce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 14:20
      Poczytajcie miejscową podobno internet już rusza w kablu za 80 i 140 złotych
      zalexnie od prędkości. Tyle że chłopakom pomyliło się i nie napisali w których
      blokach najpierw.
      • polokokt Re: Internet w kablówce 24.10.02, 20:47
        Gość portalu: red napisał(a):

> Poczytajcie miejscową podobno internet już rusza w kablu za 80 i 140 złotych
        > zalexnie od prędkości. Tyle że chłopakom pomyliło się i nie napisali w
        których
        > blokach najpierw.

owszem 140zl za 256 kbps (80 za 128 kbps) i napisali tam ze to wielka
        konkurencja dla Infostrady plus (tak napisali, natomiast powinno byc Nostrada
        plus) tylko ze neostrada daje transfer 512 kbps. Czyli zeby w kablowce miec
        taka przepustowosc trza by zaplacic jakies 250-280zl to jest ponad 50 zl wiecej
        niz w tepsie. A tez transfer na poziomie 12-13 kB/s pozostanie po podlaczeniu
        wszystkich w sferze marzen. Tak bylo w astercity, na poczatku zapieprzala jak
        dzika, a teraz kolezanka z laczem 128 ma transfer 8kB/s. W nostradzie jest
        trnsfer na poziomie 60kB/s przy sciaganiu, ponoc niezaleznie od ilosci
        podlaczonych osob. Tak wiec jesli ktos pracuje na necie i jest to mu potrzebne
        to akurat net w kablowce to zadna konkurencja.
        Fakt ze instalacja jest sporo tansza, ale przeciez nikt chyba nie zaklada
        stalki na 3 miesiace? Ale ogolnie jest to juz jakis ruch w strone klienta.
        Choc nie twierdze ze Neostrada to jakas super i hiper propozycja.
        Przedewszystkim jest ZA DROGA i nie zapowiada sie zeby byla tansza. Bo
        oczywiscie wszyscy zapowiadaja ze internet jest i bedzie ogolnie dostepny, ale
        jek przychodzi do liczenia kosztow to okazuje sie ze rzadko kogo na to stac.
        Pozdrawiam
        • kwitkows Re: Internet w kablówce 26.10.02, 11:13
          polokokt napisał:

> Gość portalu: red napisał(a):
          >
          > > Poczytajcie miejscową podobno internet już rusza w kablu za 80 i 140 złoty
          > ch
          > > zalexnie od prędkości. Tyle że chłopakom pomyliło się i nie napisali w
          > których
          > > blokach najpierw.
          >
          > owszem 140zl za 256 kbps (80 za 128 kbps) i napisali tam ze to wielka
          > konkurencja dla Infostrady plus (tak napisali, natomiast powinno byc Nostrada
          > plus) tylko ze neostrada daje transfer 512 kbps. Czyli zeby w kablowce miec
          > taka przepustowosc trza by zaplacic jakies 250-280zl to jest ponad 50 zl
          wiecej
          >
          > niz w tepsie. A tez transfer na poziomie 12-13 kB/s pozostanie po podlaczeniu
          > wszystkich w sferze marzen. Tak bylo w astercity, na poczatku zapieprzala jak
          > dzika, a teraz kolezanka z laczem 128 ma transfer 8kB/s. W nostradzie jest
          > trnsfer na poziomie 60kB/s przy sciaganiu, ponoc niezaleznie od ilosci
          > podlaczonych osob. Tak wiec jesli ktos pracuje na necie i jest to mu
          potrzebne
          > to akurat net w kablowce to zadna konkurencja.
          > Fakt ze instalacja jest sporo tansza, ale przeciez nikt chyba nie zaklada
          > stalki na 3 miesiace? Ale ogolnie jest to juz jakis ruch w strone klienta.
          > Choc nie twierdze ze Neostrada to jakas super i hiper propozycja.
          > Przedewszystkim jest ZA DROGA i nie zapowiada sie zeby byla tansza. Bo
          > oczywiscie wszyscy zapowiadaja ze internet jest i bedzie ogolnie dostepny,
          ale
          > jek przychodzi do liczenia kosztow to okazuje sie ze rzadko kogo na to stac.
          > Pozdrawiam
        • Gość: PR Re: Internet w kablówce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl / 10.10.10.* 26.10.02, 15:03
          polokokt napisał:
          > owszem 140zl za 256 kbps (80 za 128 kbps) i napisali tam ze to wielka
          > konkurencja dla Infostrady plus (tak napisali, natomiast powinno byc Nostrada
          > plus) tylko ze neostrada daje transfer 512 kbps. Czyli zeby w kablowce miec
          > taka przepustowosc trza by zaplacic jakies 250-280zl to jest ponad 50 zl

mala korekta Neo+ ma 512kb/128kb wiec z tymi wyliczeniami tez nie tak hop siup

> wiecej niz w tepsie. A tez transfer na poziomie 12-13 kB/s pozostanie po
          > podlaczeniu wszystkich w sferze marzen. Tak bylo w astercity, na poczatku >
          >zapieprzala jak
          > dzika, a teraz kolezanka z laczem 128 ma transfer 8kB/s. W nostradzie jest
          > trnsfer na poziomie 60kB/s przy sciaganiu, ponoc niezaleznie od ilosci
          > podlaczonych osob. Tak wiec jesli ktos pracuje na necie i jest to mu
          potrzebne
          > to akurat net w kablowce to zadna konkurencja.
          Neo tez nie jest tak rewelacyjne, caly czas sa problemy z transferem, kolega
          jest szczesliwym? posiadaczem Neo+ od tygodnia w Legionowie i mowi ze chyba juz
          ze 4 razy chcial podlaczac z powrotem modem, pliki calkiem niezle laza ale
          zaczynaja sie jazdy gdy probuje rozne portale przegladac, do tego nadal nie
          rozwiazany problem z autoryzacja polaczen

> Fakt ze instalacja jest sporo tansza, ale przeciez nikt chyba nie zaklada
          > stalki na 3 miesiace? Ale ogolnie jest to juz jakis ruch w strone klienta.
          > Choc nie twierdze ze Neostrada to jakas super i hiper propozycja.
          > Przedewszystkim jest ZA DROGA i nie zapowiada sie zeby byla tansza. Bo
          > oczywiscie wszyscy zapowiadaja ze internet jest i bedzie ogolnie dostepny,
          ale
          > jek przychodzi do liczenia kosztow to okazuje sie ze rzadko kogo na to stac.
          Nie sadze zeby rozwiazanie Neo+ i kablowka w obecnym lub zapowiadanym ksztalcie
          byla rewelacyjna oferta.

Pozdrawiam

• polokokt Re: Internet w kablówce 26.10.02, 18:31
            Czesc

> mala korekta Neo+ ma 512kb/128kb wiec z tymi wyliczeniami tez nie tak hop
            siup

Owszem, a pewien jestes ze w kablowce masz 128 kb w obie strony? Bo jakos w
            wawie mi znane kablowki (astercity - duzy dostawaca netu w wawie) tez staosuja
            przesyl do ciebie np 128 a od Ciebie 64 lub 32. Nie sadze ze Legionowo jest tak
            rozwiniete technologicznie zeby dalo Ci w obie strony tyle samo, choc kto wie,
            moze? :)

> Neo tez nie jest tak rewelacyjne, caly czas sa problemy z transferem, kolega
            > jest szczesliwym? posiadaczem Neo+ od tygodnia w Legionowie i mowi ze chyba
            juz
            >
            > ze 4 razy chcial podlaczac z powrotem modem, pliki calkiem niezle laza ale
            > zaczynaja sie jazdy gdy probuje rozne portale przegladac, do tego nadal nie
            > rozwiazany problem z autoryzacja polaczen

Ja mam tez od jakiegos tygodnia, nawet dluzej i na razie jedyny problem jaki
            mialem to dwa razy ne chcial sie polacyc z usluga za pierwszym razem (komunikat
            w stylu: "uzytkownik zostal odlaczony") ale druga pruba juz doszla do skutku.
            Fakt ze slyszalem ze w wawie byly wieksze problemy. No i byly tez problemy z
            serwerami Polpaka ale to dotyczylo rowniez polaczen modemowych na numer
            0202122. Ostatnio jakos udalo im sie rozwiazac ten problem rozwiazac na
            dluzej. Mi w kazdym razie neo+ przez ten tydzien dzialala bez problemow (poza
            tymi dwoma malymi wpadkami). Natomiast jak te serwery padaly to net byl
            zablokowany w niektorych rejonach polski nawet po pol dnia.
            Co do przesylu to jak sciagam to max mam okolo 60-70 kB/s czyli niezle
            (oczywiscie zalezy skad ciagne, bo wiadomo jak ciagne od kogos kto ma lacze
            duzo wolniejsze to i ja mam od razu wolniej).

> Nie sadze zeby rozwiazanie Neo+ i kablowka w obecnym lub zapowiadanym
            >ksztalcie byla rewelacyjna oferta.

Jasne ze nie, ja sie z tym calkowicie zgadzam. Po pierwsze tepsa mowi ze bedzie
            obnizala ceny dostepu do netu a likwiduje SDI ktore miesiecznie kosztuje 160zl
            a wprowadza neo+ z miesiecznym abonamentem 200zl. Wiec tu juz jakies
            zaprzeczenie. Co do dzialania na razie nie mam zastrzezen. Po przesiadce z
            modemu jest to jak noc i dzien. A zreszta koszty miesieczne dla mnie i tak
            nizsze bo do tej pory za net placilem miesiecznie okolo 300zl i na modemie
            raczej poza piosenka z kazaa nic wiecej nie sciagnelem.
            A co do internecie w kablowce i ostatecznych parametrach tej uslugi to
            zobaczymy jak juz podlacza kilkadziesat/kilkaset osob. Bo wlasnie tak jak juz
            pisalem w poprzednim poscie u kolezanki wawie byl taki numer ze na poczatku
            bylo malo osob podlaczonych przesyl byl bardzo zadowalajacy a jak juz
            podlaczyli bardzo duzo osob to juz niestety bardzo przesyl spadl.
            Zreszta co to gadac, zobaczymy co to bedzie :)
            pozdrawiam
      • kwitkows Re: Internet w kablówce 25.10.02, 07:30
        Gość portalu: red napisał(a):
        > Poczytajcie miejscową podobno internet już rusza w kablu za 80 i 140 złotych
        > zalexnie od prędkości. Tyle że chłopakom pomyliło się i nie napisali w
        których
        > blokach najpierw.

A jest coś o tym na stronie miejscowej? Czy tylko na papierze? Albo
        we "wspaniałej" tv legionowo?
        • polokokt Re: Internet w kablówce 25.10.02, 09:41
          na razie bylo tylko na papierze :(
          • Gość: red Re: Internet w kablówce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 11:44
            sądze ze w tym tygodniu aktualizują i napisza w internecie
            • Gość: Peter Re: Internet w kablówce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 17:22
              informacje są już na www.miejscowa.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka