Dodaj do ulubionych

Nowy Urząd Miasta

23.08.05, 00:57
Juz mozna zauwazyc prowadzone są prace majace na celu przygotowanie terenu
pod budowe nowego budynku UM. Zaczela sie dosc szybka rozbiorka budynku na
przeciw "Konopnickiej" w ktorym sie miescil zaklad pogrzebowy, caly teren
jest ogrodzony wlacznie z ta rudera stojaca na rogu, jesli takie bedzie tempo
budowy to mozemy miec calkiem szybko nowy budynek UM.
Obserwuj wątek
    • zakkahletz Już to widzę oczyma duszy, jak ... 23.08.05, 09:30
      ... robią pokazową wycinkę drzew koło tej "rudery". Zresztą już duża ich liczba
      jest poznaczona, znaczy "do wycięcia". Po to, żeby wataha urzędasów miała gdzie
      pierdzieć w stołek, a przed budynkiem stawiać swoje bryki.

A w przyszłym roku zamierzają zrobić zamach na ten Bogu ducha winien zagajnik
      za wieżowcem koło Anatu. Wasze niedoczekanie, bęcwały ! Zrobi się taki raban,
      że niejedna pusta makówa przez to poleci do ścieku.
      • airplane Re: Już to widzę oczyma duszy, jak ... 23.08.05, 12:24
        Zakkahletz, ale jesteś burak...
        • zakkahletz Re: Już to widzę oczyma duszy, jak ... 23.08.05, 22:44
          Dlaczego "burak" ? Bo nie obrażając nikogo, acz w niewybrednych słowach, piszę
          prawdę ?
          • jankowski.marcin Re: Już to widzę oczyma duszy, jak ... 24.08.05, 10:02
            radzę najpierw pójść do starego urzędu miasta i trochę pokrążyć po korytarzach
            i dziedzińcach żeby znaleść jakiś pokój. Póżniej się mówi czy nowy urząd jest
            potrzebny czy nie. Ja osobiście uważam że potrzebny i to bardzo bo to wstyd
            jechać do miejscowości obok Legionowa a tam dużo ładniejszy urząd i wszystko na
            miejscu a miasteczko biedniejsze od naszej metropolii :)
            Pozdrawiam
            • zakkahletz Głównie irytuje mnie to, że ... 24.08.05, 11:27
              ... nowy urząd ma być wybudowany akurat TAM i że odbędzie się to kosztem
              przyrody. Potem to wszystko zacznie się promieniście rozrastać, bo przecież: 1)
              urzędnicy i interesanci muszą gdzieś stawiać swoje samochody, 2)przed budynkiem
              obowiązkowo budowniczowie walną placyk wyłożony kosteczką (najlepiej z ławkami
              i fontanną z sikającym Kupidynem), żeby Prezio, Viceprezio i odwiedzające
              Legionowowo VIPy miały wspanialsze doznania wizualne, 3)obok urzędu wykwitnie
              kawiarnia, restauracja i ze trzy kioski, żeby personel miał gdzie wyskakiwać po
              papieroski i gazetę, 4)hipokryci z legionowskiego świecznika, którzy dopuścili
              się niejednego draństwa, z obłudną świętoszkowatością zaproszą na
              ceremonię "oddania do użytku mieszkańcom Legionowa" jakiegoś biskupa czy
              prałata, żeby zatwierdził sprawę machnięciem kropidła, 5)w krótkim czasie po
              powstaniu i rozpoczęciu funkcjonowania tego budynku okolica zacznie być uważana
              za "prestiżową" i zaczną się wokół plenić kolejne zabudowania, wypierając
              zieleń.

Co, może nie mam racji ?
              • ralphie Re: Głównie irytuje mnie to, że ... 24.08.05, 11:57
                Masz ale, czy z tego powodu Legionowo ma wyglądać, jak wygląda? Osobiście wydaje mi się, że ta zieleń za anatem, niby park to niezły punkt schadzek dla meneli.
                Mam nadzieję tylko, że architekci uwzględnili w projekcie wkomponowanie jakiejś zieleni w przyszłe budynki w tych miejscach.
              • telefon1 Re: Głównie irytuje mnie to, że ... 24.08.05, 12:22
                a żeby zarejestrować samochód trzeba będzie stać nadal w kolejce w straostwie
                na Łajskach z mapamii geodezją tak samo , to dla kogo taki Urząd...
                • misio_patysio Re: Głównie irytuje mnie to, że ... 25.08.05, 15:35
                  przeciez nie dla szarego Kowalskiego, który bywa w urzędzie raz na kilka lat,
                  ja ostani raz byłem z 5 lat temu żeby wyrobić nowy dowód (stary zagubiony).
              • misio_patysio Re: Głównie irytuje mnie to, że ... 25.08.05, 15:36
                to przywiąz się łańcuchami do drzewa, napewno nie postawią nowego merostwa :P
                • zakkahletz Re: Głównie irytuje mnie to, że ... 25.08.05, 21:52
                  Na to też przyjdzie czas. A poza tym są też inne sposoby, o wiele bardziej
                  spektakularne. B[

misio_patysio napisał:

> to przywiąz się łańcuchami do drzewa, napewno nie postawią nowego merostwa :P
            • roberttak Re: Już to widzę oczyma duszy, jak ... 29.08.05, 15:40
              wstyd to mi jest jak woze turystow po krakowskim przedmiesciu czy przed palacem
              prezydenckim, gdzie drogi dziurawe i smierdzi krowim lajnem, a za urzad miejski
              mi nie wstyd, co najwyzej za powiatowy, ze na takim zadupiu jest.
              --
              JeżU
              www.masalegionowo.prv.pl
    • legjonowo Re: Nowy Urząd Miasta 24.08.05, 13:23
      Co do pretensji agresywnego ekologa: atutetem projektu nowego ratusza jest
      właśnie to, że pozostawione będzie prawie każde drzewo, a na wydmie z tyłu
      stworzony zostanie park. Co do ANAT-u to trochę inna bajka bo tam bedzie się
      budować firma deweloperska SMLW a nie Urzad Miasta.
      • zakkahletz Re: Nowy Urząd Miasta 24.08.05, 17:40
        "Agresywnego" ???

Tak sobie myślę: atutem PROJEKTU, ale między projektem a wykonaniem -
        szczególnie gdy w grę wchodzi przyroda - jest często czarna czeluść bez dna. A
        potem słyszy się bezczelne tłumaczenia tego czy owego, że "być może
        rzeczywiście zaszły tutaj pewne nieprawidłowości". Ale nikt nie jest na serio
        pociągany do odpowiedzialności. A kolejnego kawałka terenu wydartego Naturze
        nikt Jej już nie zwróci. Ręce opadają po prostu ...

Co do "dewelopera", to jeszcze zobaczymy, czy tak łatwo mu pójdzie. B[

legjonowo napisał:

> Co do pretensji agresywnego ekologa: atutetem projektu nowego ratusza jest
        > właśnie to, że pozostawione będzie prawie każde drzewo, a na wydmie z tyłu
        > stworzony zostanie park. Co do ANAT-u to trochę inna bajka bo tam bedzie się
        > budować firma deweloperska SMLW a nie Urzad Miasta.
        • toni84 Re: Nowy Urząd Miasta 24.08.05, 20:12
          zakkahletz zgadzam się z Tobą. Póki nie wyrwą wszystkich drzew nie będą mogli
          zasnąć. Tak jak zwierzęta oznaczają swój teren poprzez obsikanie go tak ludzie
          znaczą go betonem i brzydotą.

• gapajestem Re: Nowy Urząd Miasta 24.08.05, 21:30
          Piszesz tak, bo to sprawdziłeś, czy tylko żeby rozruszać trochę zaspane wakacyjne forum?
          • zakkahletz Re: Nowy Urząd Miasta 24.08.05, 22:37
            Ale do kogo to pytanie ? Bo nie wiadomo, kto ma na nie odpowiedzieć.

gapajestem napisał:

> Piszesz tak, bo to sprawdziłeś, czy tylko żeby rozruszać trochę zaspane
            wakacyj
            > ne forum?
        • cycek_dody Re: Nowy Urząd Miasta 26.08.05, 13:39
          Tu masz "rację". Powinni zrównać ten teren z ziemią, nasadzić drzew i pod
          każdym biurko dla urzędnika postawić. <pukpuk> . To jest centrum miasta i
          jakieś straty przyroda musi ponieść. Nie można przesadzać z żadną stronę: ani
          ciąć drzew bez opamiętania, ale też być hiper-ekologiem. Bo już najwyższa pora,
          jakiś przyzwoity ratusz postawić. Bo teraz niewiele różni się od dworca
          kolejowego...
          • zakkahletz Re Cyckowi Dody (Majdan cię musi nieźle tłamsić): 28.08.05, 22:01
            Ratusz można było postawić tam, gdzie teraz stoi Błękitny Pomnik Ludzkiej
            Głupoty, u zbiegu Jagiellońskiej i Piłsudskiego. Byłoby w SAMYM centrum miasta,
            każdemu po drodze, a WIĘKSZOŚĆ (sprawdź sobie, ile jest zaznaczonych do
            wycinki, zamiast pleść dyrdymały o mojej rzekomej hiper-ekologii) drzew w tym
            fajnym dotychczas miejscu naprzeciwko Globi nie byłaby skazana na pójście pod
            topór/piłę.

I pamiętaj, że rozwój to nie to samo co postęp.

A propos, nie przypomnę sobie teraz kto, ale wiem, że ktoś sławny, powiedział
            kiedyś: "Za mojego życia dokonał się ogromny postęp. Obawaiam się tylko, że w
            złym kierunku."
            • gapajestem Re: Re Cyckowi Dody (Majdan cię musi nieźle tłams 29.08.05, 18:55
              Nadal mam wrażenie, że ci piszą te głupoty o wycinaniu drzew, nic nie sprawdzili. Ja zadałem sobie trochę trudu i zadzwoniłem. Drzewa nie będą wycinane. Wręcz przeciwnie mają być dodatkowe nasadzenia.
              Po drugie ratusz powinien być na rynku. Niestety nie ma tam odpowiedniego miesjca (zabrakłoby przestrzeni np. na parkingi).
              Po trzecie zawsze ktoś będzie poszkodowany. Tym Trzeciej Parceli, os. Piaski, czy Grudzi i tak będzie daleko. Nawet teraz muszą dojeżdżać autobusem.
              • korwin3 Rynek 29.08.05, 20:17
                Odnośnie Rynku. Rozpoczęto rozbudowę ruder przy pierzeji od strony stacji. I
                co ? rozbiórkę przerwano i od kilku tygodni widok tej części Rynku jest jeszcze
                bardziej upiorny.
                Wspaniałą wizytówką miasta są też okolice "dworca" PKP:
                -dziadowski plac zamieniający się po roztopach w jedno wielkie bajoro
                -obrzydliwy blaszak udający poczekalnię i kasy
                -przerdzewiała kładka (ciekawe kiedy się zawali?)
                -obskurne perony z minionej epoki
                Pan Prezydent Smogorzewski wiecznie się zastrzega ,że miasto nic tu nie może
                zrobić.
              • aretah Re: Re 29.08.05, 20:26
                A co powiesz o mnie, która chce wymienic prawo jazdy na nowe? Mieszkam na
                Sobieskiego...
                • telefon1 Re: Re 29.08.05, 23:08
                  będziesz musiała ganiac na sikorskiego 11, bo jakbyś brała ślub to tu (na
                  Piłsudskiego) a jak samochód zarejestrowac to tam ( na sikorskiego) bez sensu
                  według mnie dwa urzędy w dwóch miejscach bo można by było je wszystkie
                  umieścic w jednym miejscu dla wygody mieszkanców
                  • korwin3 Re: Re 30.08.05, 20:37
                    Nie można! Bo wtedy byłoby mniej prezydentów, starostów, naczelników,
                    dyrektorów i kierowników. I mniej urzędasów zgarniałoby kasę.
                    • telefon1 Re: Re 30.08.05, 23:55
                      kierowników działow, kierowników pododdziałów, podkierowników oddziałów,
                      referendarzy , podreferendarzy,
                      referentów i podreferentów, sekretarzy i podsekretarzy , inspektorów - nad i
                      pod inspektorów jeśli kogoś nie wymieniłem to bardzo przepraszam RACJA .
                      Zbudujemy nowy dom i jeszcze jeden nowy dla urzedników i jeszcze jeden ( bo
                      gdzieś się zmieścic muszą)
                      • e-legionowo Re: Re 31.08.05, 20:38
                        telefon1 napisał:

> kierowników działow, kierowników pododdziałów, podkierowników oddziałów,
                        > referendarzy , podreferendarzy,
                        > referentów i podreferentów, sekretarzy i podsekretarzy , inspektorów - nad i
                        > pod inspektorów jeśli kogoś nie wymieniłem to bardzo przepraszam RACJA .
                        > Zbudujemy nowy dom i jeszcze jeden nowy dla urzedników i jeszcze jeden ( bo
                        > gdzieś się zmieścic muszą)

na poczatku chce zaznaczyc ze nie odnosze sie do tego czy potrzeba wybudowac
                        nowy UM i czy za duzo jest tam pracownikow ale pare osob dalo popis calkowitej
                        nieznajomosci zakresu obowiazkow pracownikow UM i starostwa, tak dla informacji
                        polaczenie dwóch organow adniministracji samorzadowej jakim jest Starostwo i UM
                        nie wplyneloby na zmniejszenie pracujacych tam ludzi !!
                        Kazdy z w/w instytucji zajmuje sie swoja odrebna "dzialka" to co powiatowe
                        podlega Starostwu a to co miejskie UM wiec nie siejmy populizmu, jak chcecie na
                        kogos narzekac robcie to w sposob konkretny, a nie na poziomie uczniow szkoly
                        sredniej.
                        • zakkahletz Re: Re 31.08.05, 22:48
                          Ja natomiast proponowałbym w ogóle opuścić meandry tej skądinąd pożytecznej
                          dyskusji, tzn. gadki na temat rozrostu nowotworu (a właściwie "starotworu")
                          biurokracji, i powrócić do tematyki związanej z koniecznością zachowania w
                          Legionowie jak największej liczby enklaw przyrodniczych w rodzaju nieszczęsnego
                          zagajnika wyraźnie będącego solą w oku (zobaczymy, kto miał rację, choć
                          satysfakcji żadnej mi to nie przyniesie) promotorów i budowniczych gmachu
                          nowego urzędu.

e-legionowo napisał:
                          > na poczatku chce zaznaczyc ze nie odnosze sie do tego czy potrzeba wybudowac
                          > nowy UM i czy za duzo jest tam pracownikow ale pare osob dalo popis
                          calkowitej
                          > nieznajomosci zakresu obowiazkow pracownikow UM i starostwa, tak dla
                          informacji
                          >
                          > polaczenie dwóch organow adniministracji samorzadowej jakim jest Starostwo i
                          UM
                          >
                          > nie wplyneloby na zmniejszenie pracujacych tam ludzi !!
                          > Kazdy z w/w instytucji zajmuje sie swoja odrebna "dzialka" to co powiatowe
                          > podlega Starostwu a to co miejskie UM wiec nie siejmy populizmu, jak chcecie
                          na
                          >
                          > kogos narzekac robcie to w sposob konkretny, a nie na poziomie uczniow szkoly
                          > sredniej.
                          • e-legionowo Re: Re 01.09.05, 00:20
                            zakkahletz napisał(a):

> Ja natomiast proponowałbym w ogóle opuścić meandry tej skądinąd pożytecznej
                            > dyskusji, tzn. gadki na temat rozrostu nowotworu (a właściwie "starotworu")
                            > biurokracji, i powrócić do tematyki związanej z koniecznością zachowania w
                            > Legionowie jak największej liczby enklaw przyrodniczych w rodzaju
                            nieszczęsnego
                            >
                            > zagajnika wyraźnie będącego solą w oku (zobaczymy, kto miał rację, choć
                            > satysfakcji żadnej mi to nie przyniesie) promotorów i budowniczych gmachu
                            > nowego urzędu.

z tego co wiadomo to teren pomiedzy nowym UM a przychodnia ma zostac
                            przeksztalcony w park, troche to mi sie srednio widzi no ale wazne ze drzewa
                            nie beda wyciete
                            • roberttak Re: Re 01.09.05, 01:19
                              legionowo - mlawa - dzialdowo - ostroda - elblag - gdansk.... jeden dzien na
                              rowerze, ale ile moze pokazac ... wiekszosc miast z lepsza infrastruktura
                              rowerowa niz legionowo... z ladniejszym rynkiem... wspanialymi parkami... i do
                              tego obwodnice :D
                              --
                              JeżU
                              www.masalegionowo.prv.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka