Dodaj do ulubionych

PR Jabłonnej :-)

09.12.05, 12:42
długie, ale zabawne :)

Marcin
--

Pytanie: (kategoria: Bezpieczeństwo)
witam,
przeczytałem wypowiedż Pana Piotra z Chotomowa i aż mnie brzuch rozbolał ze
śmiechu - Panie Piotrze, niech Pan pogada z radnymi - jedyny powód, dla
którego wójt Kubalski nadal urzęduje, to brak finansów na referendum w sprawie
odwołania miłosciwie panującego wójta. Jest Pan zadowolony Panie Piotrze?
Niech Pan pogada z luźdzmi z Wieliszewa i Nieporętu, może wtedy Pan zrozumie,
w zym rzecz. Niech Pan zobaczy, jak wyglądają drogi, pobocza czy dzikie
śmietniska w lasach. Kubalksi powinien ustąpić, bo nie potrafi zarządzać, on
tylko administruje a to wielka różnica.
Włamania do mnie to już tradycja, powoli się przywyczajam, w Policjantami i
ludźmi z Warty witamy się już z uśmiechem, dziś kolejny raz był pan od
dokumentacji Warty i powiedział, że jak Gmina się nie weźmie, to sama policja
nie poradzi i będziemy się spotykać refularnie. Na dziś jestem drugi w
rankingu włamań do domów, Panie Piotrze, rekordzista, który miał więcej
włamań, właśnie się wyprowadził z chotomowa a dom jest do sprzedania. A
miłościwy, mając świadomość tego, spowodwoał zawieszenie dwóch (!) latarni na
ulicy, ma której na 8 domów 5 zostało obrabowanych.
Panie Piotrze, może chce Pan odwiedzić Kisielewskiego, gdzie wraz z sąsiadami
minimum 2 x tygodniowo przeganiamy „spacerowiczów” w kapturach albo na
rowerach, oglądających nasze domu o 23.30 przy temp. -2 stopnie. Chce Pan
wpaść? miłościwego wójta musiałem wiosną siłą zawieźć, by zobaczył, gdzie jest
nasza ulica. Panie Piotrze, niech się Pan nie łudzi - Pana też oglądają i
jeśli będzie Pan tak chwalił lokalną władzę, skończy Pan jak ja, czego nikomu
nie życzę.
Po ostatnim włamaniu zrobiłem bałagan w gabinecie miłościwie panującego i
skontaktowałem się z Komendantem Policji w Legionowie. Wójt następnego dnia
podpisał umowę o dodatkowe siły policji, której nie potrafił podpisać od
wakacji. I mamy od 2 tygodni nowego komendanta w Jabłonnej, mamy większą ilość
policjantów. Policjanci nawet o północy zaczęli łapać złodziei w lesie, bo
zrozumieli, że to nie żarty. Tylko miłociwy Kubalski nie zauważył.
Szanowny Wójcie, kiedy wreszcie zobaczy Pan szkodliwy wpływ pańskiej kadencji
na gminę? I kiedy będą najbliższe wybory?
(Marcin Mizgalski, 29.11.2005 r.)
Odpowiedź:
Ponieważ w Pańskiej wypowiedzi pojawia się wiele informacji niezgodnych z
faktami, pozwolę sobie je sprostować:

- w ciągu ostatnich dwóch lat (2004 i 2005) przy ul. Kisielewskiego w
Chotomowie dokonano sześciu włamań – w tym cztery do Pana domu, przy czym dwa
zdarzenia nie dotyczące Pana miały miejsce w roku 2004; są to dane ze
statystyk policyjnych, które należy uznać w wypadku kradzieży z włamaniem za
najbardziej wiarygodne źródło, jako że prawdopodobieństwo, iż osoba obrabowana
w ten sposób nie zgłosiła tego faktu Policji, jest niewielkie;

- porozumienie z Komendą Stołeczną Policji w sprawie dodatkowych patroli Wójt
podpisał w dniu 15 listopada 2005 r. rano, zaś Pańska wizyta w Urzędzie miała
miejsce około godz. 15.30, stąd nie mogła mieć wpływu na podpisanie tego
dokumentu; długi okres ustaleń, które poprzedziły podpisanie porozumienia
wynikał z problemów prawnych z tym związanych, a nie braku woli Wójta w tej
kwestii;

- zmiany personalne w Komisariacie Policji w Jabłonnie mają związek – podaję
to za wypowiedziami rzecznika prasowego Komendy Powiatowej Policji, które
ukazały się w lokalnej prasie – z chuligańskimi wybrykami w okolicy cmentarza
w Chotomowie, nie zaś z włamaniami do Pańskiego domu.

Joanna Kajdanowicz, Inspektor ds. Public Relations
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 09.12.05, 12:58
      odbiegajac bardzo delikatnie od tematu, to czy Syn Bylego komendanta
      legionowskiej policji Sucheckiego zajmuje jakies stanowisko jeszcze w komendzie
      w jablonnie, czy juz nie?
      Pozdrawiam
      • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 09.12.05, 15:51
        z tego co wiem to był komendantem policji a Nieporęcie a czy jeszcze jest tego
        nie wiem.
        • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 09.12.05, 15:52
          ale to wiadomość zasłyszana, nie znam człowieka osobiście . :)
        • e-legionowo Re: PR Jabłonnej :-) 10.12.05, 18:00
          eklerk napisał:

> z tego co wiem to był komendantem policji a Nieporęcie a czy jeszcze jest tego
          > nie wiem.

kpplegionowo.policja.waw.pl/?page=Structure&id=99
          Zastępca Komendanta
          podkom. Przemysław Suchecki

calkiem niezla stronka policji, szczerze bylem pod wrazeniem

no to chotomow72 niezle wykrecil akcje przeciw zlodziejom ze nawet na stronie
          glownej jest info do mieszkancow Chotomowa:)
          kpplegionowo.policja.waw.pl/?page=Structure&id=146
          • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 10.12.05, 18:22
            e-legionowo dzięki za wyjasnienie, moja wypowiedź jest najlepszym przykładem
            jak mylna może okazać się plotka, lepiej sprawdzić u źródła. A swoją drogą
            ciekawe ilu mieszkańców Legionowa zna nazwiska ważnych urzędników decydujących
            o naszych losach , po za prezydentem Legionowa :)
            • e-legionowo Re: PR Jabłonnej :-) 10.12.05, 21:11
              eklerk napisał:

> e-legionowo dzięki za wyjasnienie, moja wypowiedź jest najlepszym przykładem
              > jak mylna może okazać się plotka, lepiej sprawdzić u źródła. A swoją drogą
              > ciekawe ilu mieszkańców Legionowa zna nazwiska ważnych urzędników decydujących
              > o naszych losach , po za prezydentem Legionowa :)

spoko, ten Pan byl komendantem lub vice ale chyba nie w Nieporecie a w
              Skrzeszewie, przynajmniej tak cos kojarze, a do poszukiwania sklonilo mnie
              wlasnie to ze gdzies obilo mi sie jego nazwisko w kontekscie Jablonny i tez
              myslalem ze to pomylka.
              • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 10.12.05, 23:06
                dokladnie, ta wzmianka gdzie pojawilo sie nazwisko podkom. Sucheckiego w
                kontekscie Jablonny to bylo niedawno, jak byly jakies rozboje przy cmentarzu i
                policja jakos z opoznieniem zareagowala i wlasnie podkom. Suchecki sie
                tlumaczyl. A ja znow wczesniej tez cos slyszalem ze dzialal w Nieporecie wiec
                tak zaczalem sie zastanawiac czyzby znowu awansowal :) ? A w tym tempie to za
                dwa lata zostalby Komendantem glownym policji stolecznej :)
                Pozdrawiam
                • krytykantka1 Re: PR Jabłonnej :-) 11.12.05, 16:24
                  a ja to jestem już szczerze rozbawiona panem Marcinem vel Chotomów72
                  czy wójt ma pilnować jego domu?nawet jak będzie mieszkal w oświetlonym wieżowcu
                  ma szanse na wlamanie co tydzień
                  kup se pan mieszkanie w osiedlu strzeżonym,pewno będzie lepiej
                  ja i moi sąsiedzi pilnujemy się wzjemnie i jakoś wlamań nie mamy
                  jak ktoś się zdecydowal na mieszkanie na takim zadupiu musi się liczyć też i z
                  wlamaniami
                  czy tylko wójt jest winien takiej sytuacji?on ma też inne sprawy na glowie i
                  nie mówię,że jest wójtem idelanym,ale ta krytyka jego osoby non stop wylącznie
                  przez pana Marcina(pisząc list na stronę Joablonny wypadaloby sprawdzić blędy
                  panie Marcinie)jest już nudna
                  • roberttak Re: PR Jabłonnej :-) 11.12.05, 18:17
                    pan marcin poddajac wojta krytyce nie wstydzi sie chociaz podac swoich danych,
                    nie to co pani krytykantka ktora zalozyla konto tylko po to by napisac jednego
                    posta - kim pani jest ? pracownica urzedu? a moze samym wojtem ?
                    --
                    JeżU
                    www.masalegionowo.prv.pl
                    • krytykantka1 Re: PR Jabłonnej :-) 11.12.05, 21:05
                      no sory,ale od kiedy to należy się przedstawiać pelnym nazwiskiem na forum-
                      jakimkoliwek???
                      nie mogę mieć innego zdania niż slynny pan Marcin?
                      nie podoba mi się jego styl"posprzątalem mu biurko itd..."
                      wój ,ani nikt nie ma obowiązku strzec mienia pana Marcina,ani mojego
                      kwestia dogadania się z sąsiadami wiele zalatwia,jak to mozliwe,że w takim
                      skupisku jest tyle wlaman?nikt nic nie widzi?nie slyszy?
                      • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 12.12.05, 13:51
                        Pani Krytykantka ma styl Pani PR z Jabłonnej, lub dość podobny :)

ad vocem:
                        a) Droga Pani, sąsiedzi też są okradani. Jak już pisałem - ulica ma 400 metrów,
                        od pocztaku roku mieliśmy 5 aktów u mnie, 1 u sąsiada za płotem, dwa w
                        pozostałej części ulicy, w tym jeden był totalnym wejściem do domu, w którym
                        siedziała kobieta z dwojgiem dzieci. Co do obserwowania mojego domu przez
                        sąsiadów - daleki jestem do oceniania moich sąsiadów, pracują do późnego
                        wieczora w Warszawie.

b) Gmina jest odpowiedzialna za poziom wydatków na bezpieczeństwo publiczne - ma
                        solidne dochody z naszych podatków, w tym sensie bezczynność Kubalskiego
                        zwiększa nasze niebezpieczeństwo. I nie jest to skomplikowane równanie.

c) Literówki zdarzają mi się, to fakt. Nieco wstydliwa sprawa, z którą staram
                        się walczyć. Ale nie umiejsza to mojej argumentacji, bo fakty, nawet z
                        literówkami, są bolesne dla mnie i najbliższych.

d) Jakość krytyki Krytykantki, podpisanej anonimowym, niedawno założonym
                        nickiem, jest wątpliwa. Styl wypowedzi i napastliwość raczej wskazują na silne
                        zaangażowanie w sprawę :) Będę ciekaw następnych wypowiedzi Pani, do czego mocno
                        zachęcam :) Zachęcam też do przedstawienia się, w końcu Pani IP wskazuje na
                        Jabłonną :)

pozdrawiam serdecznie,

Marcin Mizgalski
                • busse Re: PR Jabłonnej :-) 08.01.06, 14:48
                  Dla zawistnych o czyjeś szybkie awanse informuję ,ze podkom. Suchecki ukończył
                  Wyszszą Szkołe Policji w Szczytnie i uzyskał tytuł magistra na uczelni w
                  Olsztynie.Ja osobiście wolę widzieć w służbie ludzi odpowiednio wykształconych
                  i przygotowanych do pełnienia określonych funkcji,niż wykształconego leśnika w
                  stopniu generała .
    • zakkahletz Re: PR Jabłonnej :-) 12.12.05, 11:35
      Człowieku, zakładasz wątek, w którym znów nazwa "Jabłonna" jest ŹLE odmieniona!
      I potem inni, którym nie chce się spawdzić jaka forma jest dobra albo mają to w
      dupie (ale nie mieliby nic przeciwko używaniu formy poprawnej), czytają to i
      potem słyszy się z ust często gęsto nawet mieszkańców samej JABŁONNY (o
      miejscowościach okolicznych nie wspominając): "mieszkam w Jabłonnej", "jadę do
      Jabłonnej" etc. Tylko opierniczanie Kubalskiego cię interesuje, czyli treść
      twoich postów? Zauważ, że ich forma też pokazuje czy jesteś osobą wiarygodną i
      czy w ogóle warto cię traktować poważnie.

Dziękuję za uwagę.
      • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 12.12.05, 13:57
        witam,

Tak, to już kolejny mój błąd. W tej optyce sam się dziwię, że tu wróciłem :) Nie
        było mnie jakiś czas, ale widać, że literówki i oboczność w odmianie wyklucza.
        Treść wszystkich moich postów określa moją wiargodność a jej ocenę pozostawiam
        innym. Twoja ocena jest, póki co, odosobniona.

Jak będziesz kiedyś (nie życzę) na moim miejscu, będziesz w stanie ocenić moją
        wiarygodność, teraz skupiasz się na trzeciorzędnych szczegółach.

pozdrawiam,

Marcin
        • krytykantka1 Re: PR Jabłonnej :-) 12.12.05, 18:15
          Pani Krytykantka ma styl Pani PR z Jabłonnej, lub dość podobny :)

>>>jakież to dziwne,że na innym forum ,też mając odmienne zdanie od calej
          reszty zostalam przyrównana do jednej ze znienawidzonych uczestniczek
          uznano,że to ten sam styl
          po prostu jak "nie z nami to przeciwko nam"
          to się tyczy rownież Pana)))
          mnie się Pana wypowiedzi nie podobają i choć problem jest poważny,nie można
          calej sytuacji zwalać na jedną osbę
          a tak na marginiesie:"posprzątal Pan" również biurko na komendzie?w ten sam
          sposób,ze zdzieraniem politury?wątpię

a) Droga Pani, sąsiedzi też są okradani. Jak już pisałem - ulica ma 400 metrów,
          od pocztaku roku mieliśmy 5 aktów u mnie, 1 u sąsiada za płotem, dwa w
          pozostałej części ulicy, w tym jeden był totalnym wejściem do domu, w którym
          siedziała kobieta z dwojgiem dzieci. Co do obserwowania mojego domu przez
          sąsiadów - daleki jestem do oceniania moich sąsiadów, pracują do późnego
          wieczora w Warszawie.

>>no widzi Pan,w mojej częsci naszej wsi takie rzeczy nie mają miejsca,bo
          wzajemnie się pilnujemy
          a wie Pan,że kiedyś jadąc rowerem ale od drugiej storny,od storny powiedzmy
          kościola zatrzymalam się na Waszej ulicy,podziwailam ogródki
          przechodzila pani z psami(2 wilczury) i nie powiedziala mi,że to prywatna ulica
          nie zwrócila na mnie najmniejszej uwagi,a dość dlugo przyglądalam się
          kompozycjom roślinnym przy jednym z domów

b) Gmina jest odpowiedzialna za poziom wydatków na bezpieczeństwo publiczne - ma
          solidne dochody z naszych podatków, w tym sensie bezczynność Kubalskiego
          zwiększa nasze niebezpieczeństwo. I nie jest to skomplikowane równanie.
          >>proszę jednak pamiętać,że wiele osób tu nie jest zameldowanych i nie ma z
          nich finasowego pożytku.

d) Jakość krytyki Krytykantki, podpisanej anonimowym, niedawno założonym
          nickiem, jest wątpliwa. Styl wypowedzi i napastliwość raczej wskazują na silne
          zaangażowanie w sprawę :)
          >>>siedzę z dzickiem to mam czas na komentarze i interesuję się sprawami gminy
          nie uważam Kubalskiego za dobrego wójta,ale czy jest dymisja coś zmieni?
          nic
          zlodzieje jak byli tak będą-wszędzie

Będę ciekaw następnych wypowiedzi Pani, do czego mocno
          zachęcam :) Zachęcam też do przedstawienia się, w końcu Pani IP wskazuje na
          Jabłonną :)
          to Pan zna moje IP?ciekawe skąd....
          mam neostradę,a ta,jak Pan pewnie nie wie,potrafi za każdym razem pokazywać
          inne IP
          i już z pewnością nie Jablonny
          pozdrawiam serdecznie,

Krytykantka1

na szczęscie internet daje mi poczucie pewnej anonimowości
          nie muszę się chwalić ani swoim nazwiskiem(a jest zacne)ani pozycją
          zawodową,chwilowo zawieszoną na gwożdziu

• roberttak Re: PR Jabłonnej :-) 13.12.05, 02:59
            ktos sie kogos czepial bledow a sam ma problemy z cytowaniem... tak duze ze
            uniemozliwia to zrozumienie wiadomosci
            --
            JeżU
            • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 13.12.05, 10:26
              witam,

nie chciałem, broniłem się jak mogłem i wczoraj dałem radę nie komentować
              Krytykantki. Ale dziś obejrzałem, jakie "rady" daje Krytykantka na innych
              forach. Daje do myślenia szanowna Pani :)

pozdrawiam,

Marcin
              • krytykantka1 Re: PR Jabłonnej :-) 13.12.05, 13:32
                nie chciałem, broniłem się jak mogłem i wczoraj dałem radę nie komentować
                Krytykantki. Ale dziś obejrzałem, jakie "rady" daje Krytykantka na innych
                forach. Daje do myślenia szanowna Pani :)

a to już koja sprawa
                ja przynajmniej nie podpisuję się ostentacyjnie,że ja JAN KOWALSKI, zostalem
                okradziony i wszyscy są BE tylko ja tu jestm najważniejszy
                to jest tak wlśnie -ja na rzeczonym forum mamusiek,gdzie każdej się wszystko
                należy,najlepiej dużo też nie jestem lubiana bo nie klaskam tak jak one sobie

czy Pan szanowny prócz krucjaty przeciwko wójtowi interesuja się gminą?byl Pan
                na wiosennym i jesiennym zbieraniu śmieci?co Pan dal od siebie tej wsi?
                interesuje Pana tylko wlasny kawalek ulicy,dojazd,oświetlenie i kropka
                reszta nie istnieje
                dlatego odmienne zdanie nie jest mile widziane
                a porównywanie,wręcz prawie stwierdzanie,że jestem PR Jablonny jest śmieszne,że
                nie wspomnę o okreslaniu mojego IP-jakby Jablonna miala swoje wlasne

Pozdrawiam

krytykantka

• chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 13.12.05, 17:36
                  Szanowna Krytykantko,

Gdybyś przeczytała choć część moich postów, nie pisałabyś tak ofensywnie, sprawę
                  śmieci w lesie itp już poruszałem. Jesteśmy odmiennego zdania nie z powodów
                  merytorycznych, (a zapewne okazałoby się, że w wielu miejscach możemy się
                  zgodzić), ale jedynie z powodu tego, że nie zadałaś sobie trudu, by poczytać
                  swojego adwersarza.

Bez tej wiedzy jakiekolwiek Twoje oceny są bezpodstawne, na co zwracali ci
                  ludzie uwagę także na innych forach, na jakich istniejesz. Forum Legionowo,
                  jakkolwiek i ja dostawałem tu baty :) jest dość merytoryczne, mało jest tu
                  osobstych "strzelanek". Uszanuj to proszę (specjalnie ominąłem "nas" :).

O łatwości ferowania anonimowych wyroków chyba już pisałem.

bez ostentacji,

Marcin Mizgalski
                  • guayazyl1 Re: PR Jabłonnej :-) 13.12.05, 18:06
                    he...a czy pan Marcin domaga sie jakichs niestworzonych rzeczy za pieniadze
                    swoje i innych podatnikow? czy oswietlone nocami ulice i patrole policji to
                    jakies widzimisie w cywilizowanym pono kraju? toz to jakby wolac o windy do
                    wiezowcow albo wode do kranow.
                    zgadzam sie, ze historia ktorej kolejne odcinki funduje nam autor robi sie juz
                    zdziebko nudnawa bo pan Marcin jak dotad nikogo jeszcze nie zabil w szale ale
                    podziwiam determinacje czlowieka. zgadzam sie, ze stosuje on czasami
                    niekonwencjonalne metody ale rozumiem tez zniecierpliwienie czlowieka.
                    skoro wytlumaczeniem na wszystko jest u nas jak zwykle brak pieniedzy to moze
                    taniej wyjdzie rozdac ludziom karabiny z instrukcja obslugi i wrocic do mojego
                    hasla sprzed roku. obywatelu! bron sie sam!

sprawa pokazuje jak wyjatkowo bezczelni w bezkarnosci staja sie
                    przestepcy.chotomowskie incydenty sa bardzo naglosnione a mimo
                    wszystko...sprawa pokazuje tez ze administracja nie naciskana nie wykazuje sie
                    zanadto inicjatywa chociaz placa jej za to.
                    • bimm Re: PR Jabłonnej :-) 13.12.05, 21:45
                      a moze by tak nie patrzac na urzad zrobic straz sasiedzka??a moze sasiedzi w
                      Chotomowie nie chca sie trzymac razem??Ja bym po prostu zwolal wszystkich w
                      okolicy i sami sobie bysmy ufundowali oswietlenie - pamietajcie, ze gmina nie ma
                      tylko jednego Pana Marcina ale cale mnostwo innych mieszkancow. Swoja droga
                      Panie Marcinie prosze pamietac, ze nowy wojt (moze nie jest idealem) zastal w
                      zasadzie najwiekszy balagan na wschod od Pecos. Byly wojt pozwalal dzieli
                      wszystkie dzialki o jakie sie go poprosilo powstawaly male drozki, ktorych nikt
                      nie moze przejac bo nawet nie spelniaja wymogow drog pozarowych, a o mediach
                      malo kto slyszal.
                      Nie tlumacze wojta Kubalskiego ale jednak tyle lat zaniedban to chbya nawet w
                      tak dawanym za przyklad gospodarnosci i troski o mieszkańcow Wieliszewie
                      sprawilyby klopoty.
                      • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 10:46
                        witam,

bez wątpienia - ma Pan rację. Właśnie dlatego spotykaliśmy się z sąsiadami w
                        moim domu, właśnie dlatego był u nas także wójt Kubalski oraz szefostwo policji
                        z Jabłonny i Legionowa. I padały piękne zapewnienia a wyszło jak zwykle. Polkcja
                        miesiąc temu zwróciła wojtowi uwage, ze kamery na skrzyzowaniu są niebędne dla
                        pracy policji. Czy ktos moze zauwazyl te mikroskopijne urzadzenia? bo ja nie
                        moge sie ich dopatrzyc :)

Co do własnych latarni - tak, zrobimy to sobie pewnie sami, ochronę zapewniamy
                        sobie sami, drogę utwardzamy sami, śmieci wywozimy zatrudniając sami firmę, więc
                        po co jest nam kubalski i jego trzoda?

I gdzie idą pieniądze, które pobiera ode mnie Urząd Skarbowy i przekazuje
                        gminie? Nie chcę wychodzić na wielkiego zarozumialca, ale tych pieniędzy
                        naprawdę jest sporo: tylko z mojej uliczki szacuje PIT "osobisty" na poziomie
                        20.000 zł podatku miesięcznie + drobiazgi w formie podatku od nieruchomości itp.
                        Jak do tego doszedłem? Prosta kalkulacja - 8 domów o łącznych dochodach (na
                        gospodarstwo) circa 8.000 zł brutto x 30% podatku. W skali 4 lat oznacza to
                        920.000 zł podatku. Nawet jesli tylko 34% (Ustawa o finansowaniu gmin) trafia do
                        gminy, to ulica Kisielewskiego za ostatnie 4 lata wniosla do budzetu gminy ok.
                        320.000 zł netto. A być może moi sąsiedzi są lepiej sytuowani, niż ich uśredniam
                        (czego oczywiście im życzę :).

I ja się pytam - za 4 lata takiego łożena do gminy dostaję 2 lampy uliczne?
                        wójta i całe to zamieszanie, które nie robi nic? Policję, która przyjeżdza na
                        miejsce przestępstwa po 4 godzinach? I panią od PR, która pisze, że jest jej
                        przykro???

Jestem prostym człowiekiem. Mogę wielu rzeczy nie rozumieć, ale arytmetyka jest
                        nieubłagana. wojt Kubalski jest fizykiem, studiuje w szkole biznesu, może on
                        potrafi wytlumaczyc tę nierównowagę? Socjologowie mówią o granicy, za którą
                        zaczyna się obywatelskie nieposłuszeństwo, bo ludzie czuj się zwyczajnie
                        oszukiwani. A wojt Kubalski jak nazwie moje wyliczenia? Znów usłuszę, że mijam
                        się z prawdą?

pozdrawiam,

Marcin
                        • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 11:55
                          Witam
                          Masz sporo racji w tym co piszesz. Ale tez miasto/gmina to taka instytucja
                          ktora jak wydaje pieniadze musi brac pod uwage ile osob bedzie z tego mialo
                          pozytek. I to ze jeden Pan oddalony od jakiejs glownej drogi o 1km odprowadza
                          wiecej podatku niz 32 rodziny razem wziete ktore mieszkaja w bloku
                          wielorodzinnym nie znaczy ze do tego Pana pociagna asfalt a do bloku nie. Wiec
                          niestety tak to jest w tym kraju ze Ci bogatsi zrzucaja sie na tych
                          bedniejszych i wszystkim daje sie po rowno. Co z tego ze u mnie na ulicy
                          mieszka jeden z pewnie najbogatszych mieszkancow Legionowa, sa trzy duuze firmy
                          i co z tego? Asfaltu jak nie bylo tak nie ma. Wiec ten ow Pan poprostu sam
                          sobie wylozyl kostka droge do najblizszego asfaltu. A zapewne podatku
                          odprowadzil tyle ze starczyloby na wylozenie jeszcze z dwoch drog w kolo. A
                          firmy tez same wylozyly sobie kostka brukowa. Malo tego, miasto wcale sie nie
                          kwapi na wyasfaltowane tej ulicy, pomimo licznych prozb. Poprostu jest to ulica
                          srednio uczeszczana i sa wazniejsze rzeczy.
                          To tak samo jak ze skladka na emeryture, jakbym ja dostawal i przez cale zycie
                          zawodowe odkladal na jakies konto to na starosc mialbym niezla emeryturke, a
                          tak to beda jakies smieszne grosze... To samo z ZUSem i tym co idzie na
                          lecznictwo , statystycznie oddaje sie duuzo wiecej niz sie dostaje z powrotem.
                          Po drugie, zlodziej to taka gadzina ktora jak sie uprze na Twoj dom to nie ma
                          sily, upilnuje Ciebie i policje tak ze i tak dokona wlamania. Wiec w sumie to
                          jedyne sluszne wyjscie dla Was to albo patrol policji na stale stojacy na
                          Waszej ulicy, albo stala ochrona. Innej opcji nie widze, chocby Jablonna
                          postawila jeszcze 10 latarni i zwiekszono liczne patroli, to i tak zaden patrol
                          nie bedzie tam stal wiecej jak 10 minut bo gmina jest duza i musza byc
                          wszedzie. A jak wiadomo, jak ktos jest wszedzie to w sumie nie ma go nigdzie.
                          Wiec mysle ze milo bardzo ze wytykasz bledy wladzy i osob odpowiedzialnych za
                          bezpieczenstwo, ale nie sadze zeby to cos poprawilo.

Po kolejne, po co te kamery na skrzyzowaniu (jak sie domyslam, glownym w
                          jablonnie)? Bo chyba nie do scigania przestepcow? Albo przeciwdzialaniu
                          rozbojom?

Ja troszke podzielam poglad Pani ktora pisal wyzej. Wiedziales gdzie sie
                          budujesz(kupujesz dom). przeciez tych latarni nie bylo tam jak sie budowales
                          (kupywales), wiec pewnie liczyles ze gmina je postawi, to sie przeliczyles. Nie
                          bylo duzej liczby patroli. A kraj jest jaki jest, jak sie mieszka na uboczu to
                          trzeba sie liczyc z tym ze jest to latwiejszy kasek dla zlodziei i trzeba
                          pomyslec o jakis zabezpieczeniach. To nie niemcy poludnioe ze mozesz dom
                          zostawic otwarty. Trzeba bylo kupic domek na osiedlu strzezonym (na przyklad
                          os. Grabina) i mialbys problem z glowy, uliczki caly czas oswietlone,
                          monitoring 24h itd. A tak teraz chodzisz, zrzucasz dokumenty z biorka wojta
                          (moim zdaniem to tez swiadczy o Tobie) i w sumie do niczego to nie prowadzi i
                          chyba doprowadzic nie ma do czego. Upatrujesz polepszenia sytuacji w
                          postawieniu latarni, a przeciez latarnia nie bedzie latala za zlodziejem.
                          Potrzeba tam poprostu fizycznie czlowieka albo dwoch co beda Was pilnowali.
                          Narzekasz ze policja przyjechala po ilus godzinach. przeciez ktos udzielil Ci
                          odpowiedzi, ze nasza komenda nie trzyma na stanie 10 technikow do zbierania
                          sladow, bo normalnie jest potrzebny powiedzmy jeden, wiec jak sie zdarzy ze
                          wlaman jest trzy pod rzad to wiadomo ze chwile trzeba poczekac. A co zmieniloby
                          wedlug Ciebie ze policja przyjechalaby te kilka h wczesniej do Ciebie? Przeciez
                          skoro jak mowiles ze wlamania byly do kilku domow obok to znaczy ze policja juz
                          zbierala slady z przestepstw popelnionych przez tych samych sprawcow w domu
                          obok, lub dwa domy dalej. Wiec czy u Ciebie zebrali godzine wczesniej czy
                          pozniej to chyba dla sledztwa nic a nic nie zmienilo? Przynajmniej tak mi sie
                          wydaje. jedynie Ty czujesz sie ze nikt sie nie interesowal tym. Ja z wlasnego
                          doswiadczenia powiem, ze jak zglosilem wlamanie do swojego domu to policja byla
                          w gora 3 minuty a zlodzieja i tak nie udalo sie zlapac.
                          Reasumujac, pomimo sporej racji jaka masz, uwazam ze jednak Wasze
                          bezpieczenstwo lezy w Waszych rekach. I jesli jedyna rzecza jaka bedziecie
                          robili to bedzie chodzenie do Wojta i gledzenie mu o latarniach i zwiekszonej
                          liczbie patroli (1 patrol wiecej na gmine o ile procent podniesie patrolowanie
                          Waszej ulicy? 0,006%?) to niestety chyba nic nie oprawicie w tym Waszym
                          bezpieczenstwie.

Pozdrawiam
                          • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 12:59
                            witam,

no i znow doszlismy do tego, ze nie da sie niczego zrobic :)
                            ja uwazam inaczej i nawet jesli moje metody nie podobaja sie niektorym z Was,
                            trudno, ja nie widze innej, skutecznej drogi dotarcia do wladz, ktore biora
                            pieniadze za gospodarowanie gminą.

pozdrawiam,

Marcin
                            • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 13:23
                              Cos da sie zrobic, tylko mi sie wydaje ze Ty odrowadzajc ten podatek do gminy
                              zadasz aby gmina zapewnila Ci niemalze prywatna ochrone, a conajmniej jednego
                              policjanta na Twojej ulicy, latarnie przy kazdej bramie i jeszcze monitoring
                              jak da rade. A przeciez Gmina ma do spelnienia kilka innych waznych celow za
                              miedzy innymi Twoje pieniadze (szkoly; przedszkola; jakies osrodki pomocy
                              spolecznej; utrzymanie drog gminnych, ich odsniezanie, remontowanie i
                              utwardzanie nowych , waznych ciagow komunikacyjnych..., utrzymanie strazy
                              pozarnej, policji w tym skladzie co juz jest i pewnie jeszcze ze sto innych,
                              sporych wydatkow).
                              I nadal nie widze zwiazku z poprawa bezpieczenstwa na twojej ulicy poprzez
                              zamontowania kamery na glownym skrzyzowaniu w jablonnie. Widze zwiazek w
                              zwiekszonej liczbie patroli, ale stawiam ze bezpieczenstwo na Twojej ulicy
                              zwiekszy sie przez to o te jedyne 0,06% (od kazdego patrolu,a to tyle co nic).
                              No a latarnia, skoro dwie nie pomagaja, to nie wroze zeby kolejne dwie cos
                              pomogly. Poprostu niewatpliwie potrzebujecie zeby ktos tam siedzial i pilnowal
                              Was na stale.
                              Pozdrawiam
                              • krytykantka1 Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 16:24
                                Kiedyś,kiedy miszkalam jeszcze w wiezowcu,gdzie byly zsypy ,ludzie nie wrzucali
                                śmieci to tej "dziury zsypowej" tylko normalnie na podlogę.
                                No i pewnego razu spotkalam sąsiada przy windzie i mówię mu"ale smród,nikomu
                                nie chce się wynieść tych smieci na dól-byloby czyściej"
                                sąsiad na to(profesor na Pilitechnice)"trzeba się bylo wyprowadzić do
                                Szwajcarii,gdzieś nad Jezoiro Bodeńskie,tam będzie miala pani czysto"
                                Niestety tak jest,że podatki placimy wszyscy na wszystko.Ja ,polokokt i
                                chotomów72 i wszyscy placimy za odsnieżanie,prąd uliczny,nauczycieli i samotne
                                matki.Nawet ,gdyby podatek wynosil milion zl miesięcznie /os nie gwarantuje to
                                bezpieczeństwa ,ani dodatkowej latarni.
                                Tym razem ja polecam może Florydę...choć też można mieć pretensje do lokalnych
                                wladz,że nie wstrzymują huraganów....
                                • amfenix Re: PR Jabłonnej :-) 21.12.05, 11:37

> Niestety tak jest,że podatki placimy wszyscy na wszystko.Ja ,polokokt i
                                  > chotomów72 i wszyscy placimy za odsnieżanie,prąd uliczny,nauczycieli i
                                  samotne
                                  > matki.

Taka krótka lista???
                                  Jeszcze za lewych rencistów, alimenciarzy migajacych się od świadczenia na
                                  dzieci, alkoholików, więźniów....
                                  Jeezzu i nie będzie nowego futra, bo jakaś samotna mamuśka wyszarpie na karpia
                                  świecznego z twojego portfela.
                        • keechaczu Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 19:12
                          mysle, ze dobrze byloby nie uderzac tylko do wojta ale i radnych, dlaczego maja
                          sobie przypominac o wyborcach tylko przed wyborami...a wybory juz blisko wiec
                          sprawdz kto Ciebie reprezentuje (a w sumie kazdy radny jest Twoim reprezentatem
                          bo jest gminny a nie wiejski) i sprawdz co on powie na Twoj/Wasz problem.
                          Ciekawe...jak potraktuje wyborce.
                          • krytykantka1 Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 19:57
                            Oooo,radnych to my mamy extra!Pan Modzelwski,pani Grażynka...
                            pierwszy to zwykly pieniacz ,druga cicha spokojna kobitka-ale tylko chyba diety
                            bierze.
                            • keechaczu Re: PR Jabłonnej :-) 14.12.05, 21:20
                              to blad... nie bede podawal przykladow osobowych, ale sa gminy gdzie radni wrecz
                              przesadzaja i w ciagu 4 lat zalatwiaja dla swoich Wyborcow duuuzo i jeszcze
                              wiecej - czyli Chotomow72 mam rade wystawcie kogos w najblizszych wyborach. Moze
                              dosyc radnych, ktorzy zostaja radnymi za nazwisko - w Chotomowie bedzie o tyle
                              latwiej, ze jest baardzo duuzo nowych mieszkancow.
                              pora na zmiany
                              • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 10:42
                                witam,

Ad vocem:

RADNI.
                                Radni Chotomowa (rozmawialem) szukają od rou pomysłu, skad wziąć kase na
                                referendum, w ktorym odwolaja Kubalskiego. Niestety, Kubalski jest "cudownym
                                dzieckiem" Jablonny - popiera go Kosciół i to jest marka, z ktorą nie wygram :)

PODATKI
                                Co do podatków - ja wiem, że redystrybucja środków z podatków nie będzie nigdy
                                dla mnie korzystna, tyle kumam. Ale cos musi być przyczyną, że Kubalski tak
                                jawnie lekceważy to, co dzieje się w gminie. Tym czymś może być nadmierna
                                pewność albo brak poczucia odpowiedzialności. Oba są szkodliwe.

KAMERY
                                Co do kamer - jest to jedyne narzedzie, by sprawdzic na pare godzin przed i po,
                                co dzialo sie na jedynym skrzyzowaniu, prowadzącym do W-wy. Złodzieje od roku są
                                ci sami, więc samochody muszą się powtórzyć a nam, mieszkańcom, brakuje jedynie
                                narzędzia do wyczesania tych 2-3 samochodów. Statystyka jest nasym
                                sprzymierzeńcm, tym bardziej, że ekipa jest przyjezdna, spoz powiatu, więc
                                rejesracj nie bedzie miala WL na początku :) I o potrzebie kamer nie mówię ja -
                                szeryf-amator, ale cała komenda w Legionowie i cała komenda w Jablonnie, a więc
                                ludzie, którzy wiedzą więcej ode mnie. Kubalski uparcie twierdzi, że policja nie
                                widzi takiej potrzeby. Różnimy się tym, że ja, dzięki uprzejmości komendanta z
                                Legionowa, widzialem to pismo :)

no i tyle, daje do mślena, prawda?

:) Marcin
                                • keechaczu Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 14:38
                                  ale myslisz, ze radni Chotomowa chcac odwolac wojta mysla jakby tu rozwiazac
                                  problemy miejscowosci, gminy??Mysle, ze chodzi im tylko o wlasny interes.
                                • e-legionowo Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 18:53
                                  > KAMERY
                                  > Co do kamer - jest to jedyne narzedzie, by sprawdzic na pare godzin przed i po,
                                  > co dzialo sie na jedynym skrzyzowaniu, prowadzącym do W-wy. Złodzieje od roku s
                                  > ą
                                  > ci sami, więc samochody muszą się powtórzyć a nam, mieszkańcom, brakuje jedynie
                                  > narzędzia do wyczesania tych 2-3 samochodów. Statystyka jest nasym
                                  > sprzymierzeńcm, tym bardziej, że ekipa jest przyjezdna, spoz powiatu, więc
                                  > rejesracj nie bedzie miala WL na początku :) I o potrzebie kamer nie mówię ja -
                                  > szeryf-amator, ale cała komenda w Legionowie i cała komenda w Jablonnie, a więc
                                  > ludzie, którzy wiedzą więcej ode mnie. Kubalski uparcie twierdzi, że policja ni
                                  > e
                                  > widzi takiej potrzeby. Różnimy się tym, że ja, dzięki uprzejmości komendanta z
                                  > Legionowa, widzialem to pismo :)

> no i tyle, daje do mślena, prawda?

po 1. skoro ma byc kamera to do jej obslugi potrzeba kolejnych ludzi w
                                  komisariacie, na brak ktorych narzekacie juz teraz w terenie
                                  po 2. w przypadku gdy samochody "jada potokiem" to zadna kamera nie wychwyci
                                  wsyzstkich tablic rejestracyjnych bo wystarczy jechac za busem i pupa,
                                  oczywiscie kamera powinna byc skierowana na skrzyzowanie od strony Chotomowa bo
                                  przeciez tam sie kradnie najwiecej, a nie od strony Legionowa gdzie jest
                                  najwiekszy ruch ;), oczywiscie w gre wchodzi kamera ruchoma, a co to tak
                                  naprawde da? nic, wyrywkowa kontrole a ona g.... daje, potrzeba tak naprawde 3
                                  ruchomych kamer, po jednej na kazdy kierunek
                                  po 3. nie jest to jedyne skrzyzowanie po drodze do Wawy, jest jeszcze nowiak,
                                  jest przejazd przez Legionowo, przez Olszewnice, kto mowi ze osoby wlamujace sie
                                  nie sa mieszkancami powiatu nowodworskiego lub serockiego?
                                  po 4. uwazam ze Policja po to informuje ze kamera jest niezbedna bo wie ze
                                  dzieki temu moze na kogos zwalic wine za wlasna nieudolnosc, w gminie zapewne
                                  istnieja wazniejsze i pilniejsze zadania do wykonania niz zamontowanie kamery na
                                  skrzyzowaniu, ktos powie ze bezpieczenstwo jest wazniejsze, a co okaze sie ze po
                                  nastepnej serii napadów okaze sie ze Policja stwierdzi ze jedna kamera to za
                                  malo, ze potrzeba 2-3 kamer, kolejna inwestycja i znow amba, bo Policja tak
                                  naprawde nie kwapi sie do wyjasnienia tej sprawy, dlatego robia zaslone dymna
                                  zwalajac wine posrednia na innego kozla ofiarnego.
                                  po 5. popieram zdanie jednego z przedmowcow, ze wazne jest wspoldzialanie
                                  sasiedzkie, taki prosty przyklad: bedac mlodszym czasem jak nie bylo moich
                                  dziadkow w domu to dostawalem sie do nich na dzialke przez plot, mimo ze
                                  sasiedzi mnie znali jeszcze tego samego dnia moi dziadkowie wiedzieli ze bylem u
                                  nich na dzialce, a ostatnio bedac u klienta na poprawie instalacji antenowej,
                                  uzgodnilismy ze zostawi otwarta brame, zaczniemy prace na dachu przed jego
                                  przyjazdem a reszte w domu po jego powrocie do domu, i jaki reakcja sasiadow?
                                  zadna!! nic, zadnego zainteresowania, wystarczylo grzecznie powiedziec
                                  "dziendobry" dwom sasiadkom, ktore przechodzily ulica gdy dzialalismy i mielismy
                                  spokoj.

co do chwalenia sie "zrobieniem porzadku" na biurku urzednika sprawujacego
                                  funkcje publiczne i chwaleniem sie ze Komendant Policji pokazal dokument mozliwe
                                  ze nie przeznaczony do publicznej informacji mozna zrobic sobie wiecej wrogow
                                  niz przyjaciol, no ale jak widac Pan jest ponad prawem

to by bylo na tyle mojego komentarza do tego calego watku
    • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 12:11
      Poczytałem i nie rozumiem niektórych głosów, cokolwiek by nie mówić , trzeba
      współczuć z powodu takich nieszczęść jakimi są włamania. Rozumiem postępowanie
      autora wątku i popieram . Pozdrawiam .
      • guayazyl1 Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 16:23
        z przebiegu dyskusji wynika, ze pana wina panie Marcinie jest , ze sie pan w
        tym kraju w ogole urodzil.a nastepnie nie wyciagajac z tego zadnych wnioskow
        pozwolil sobie osiedlic sie w Chotomowie.gmina ma z pana tyle samo korzysci co
        z pierwszego lepszego bezrobotnego albo i szubrawca. ale pan sie tym zupelnie
        nie przejmuje i jezdzi swoim zapewne luksusowym autem dziurawiac gminne
        drogi.wymagania masz pan jak ksiaze Radziwill, a zamiast zakasac rekawy i
        dolozyc wiecej grosza do gminnej kasy piszesz pan tylko niepotrzebne komentarze
        i psujesz spokojnym ludziom krew.przez panskie lenistwo brak zarowek na
        ulicach, kredy w szkole, a lekarz rodzinny zamiast w wygodnym fotelu musi
        przykucnac na taborecie.
        zamiast tych podatkow co sie pan nimi chwali wzialbys pan do siebie ze dwoch
        bezdomnych, dolozyl do wyplaty nauczycielom i kupil policji porzadne auto.w
        wolnych chwilach mozesz pan jeszcze obleciec z szufelka osiedle i odsniezyc co
        trzeba, a jak nie pada to chociaz pozbierac papierki.
        he...wszystko stoi na glowie.
        • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 21:15
          witam,

odpowiem hurtem, bo e-legionowo też stał sie ofensywny (dziwne):

a) Kamery - będzie ich więcej niż 3 i to z powodów, o którym nie sposób pisać na
          forum. Jest to dużo skuteczniejsze, niż się Wam wydaje. To, że samochód będzie
          jechał za autobusem... :) widac, że trzeba kiedyś pokazać, jak taki system działa :)

b) pomoc sąsiedzka: nie, to niemożliwe z powodów prozaicznych - na ulicy stoi 8
          domów. W ciagu dnia zaludnione są zaledwie dwa, z czego jedna sąsiadka ... nie
          intereseuje sie okolicą, nie oceniam jej, druga zaś mieszka na skraju i
          wychowuje dwójkę dzieci. Więc to mało realne. Poza tym - to chyba chore,
          spodziewać się, że pomc sąsiedzka pomoże, gdy lokalna władza ma problemy nawet z
          oświetleniem ulicy. Chyba że ktoś sie naoglądał "domku na prerii" za dużo :)

c) radni: może zerknijcie co się dzieje w Chotmowie, może Chotomów nie jest Wam
          po drodze i nie widzicie, że sąsiednie gminy rozwijają się a u nas jak w
          Wąchocku - asfalt kończy się w połowie chotomowskiej :) a zakręt do Chotomowa
          okazał się problem, jak ktoś wreszcie napisał do gminy do Kubalskiego. Sam
          Kubalski mieszka 200 metrów od tego miejsca, ale tak daleko już jego widzenie
          gminy nie sięga :) Dowiedział się o tym z e-maila mieszkańców :))))))

d) Pismo policji do wójta: e-legionowo wnioskuje tu jak krytykantka, czym jestem
          zdziwiony :) pismo powstało w Policji na moje wyraźne życzenie, Komendant w
          Legionowie jest kooperatywny w dobrym rozumieniu tego słowa, jest myślącym
          facetem z jajami. Dziś, będą na komendzie w Jabłonnej, potwierdziłem, że lokalny
          Komendant (nota bene przeniesiony z Wieliszewa, gdzie miał sukcesy) wie o piśmie
          i na spotkaniu z Kubalskim w poniedziałek, dociśnie gminę o wspomniane kamery.
          Gmina ma nadal na to pieniądze w rezeriw na nieprzewidziane wydarzenie, to
          własnie te środki Kubalski obiecał mieszkańcóm w marcu w moim domu. Do
          e-legionowo: to, że wiem, co się dzieje w gminie nie stawia mnie ponad prawem.
          Ale pilnowanie biegu spraw, zwlaszcza dotyczących mnie, jest moim prawem i jak
          widzę, dużo zameszania wprowadzam, domagając się swoich praw de juris.

e) podatki i reszta: jestem zwykłym mieszkańcen Chotomowa. Może duzo się dzieje
          u mnie w domu ostatnio, to fakt, ale staram się działać dla gminy, nawet jeśli
          gmina jest kierowana brakiem kompetencji Kubalskiego. Dostałem ostatnio pocztą
          wydruk z policyjnej "atramentówki" (pewnie coś dot. włamania), który od wilgoci
          w skrzynce pocztowej rozmazał się do imentu. Zrozumiałem, ze dopóki ja tego nie
          zmienię, to wszyscy będa to mieli gdzieś, bo albo to nie ich interes, albo
          pieniedzy za malo, albo niby ja łamię reguły. Więc proszę, zagrałem kolejny raz
          pod falę mimo wszystko, mimo nawet moich literówek :) Dziś policja w Jabłonej
          dostała ode mnie drukarkę laserową + papier i zapewnienie, że zadbam o toner,
          jak sie skończy. Nie żadne hi-tech, ale normalny, biurowy HP.

Więc jeśli ktoś mówi, że tylko gadam miast działać, nie ma racji.

pozdrawiam,

Marcin
          • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 22:49
            Witam

Widzisz, ja opieram swoja wiedze na tym co piszesz i wyciagam wnioski.
            Wczesniej pisales o jednek kamerze ktora nijak nie da sie umiescic na
            skrzyzowaniu tak zabudowanym i o trzech odnogach zeby cokolwiek widziec.
            Zreszta tak jak wspomnial e-legionowo i co mi tez przyszlo na mysl czytajac
            Twoja wypowiedz to ze przeciez z Chotomowa jest kilka wyjazdow a nie tylko ten
            przez glowne skrzyzowanie Jablonny (pomijaac juz las). A teraz piszesz ze kamer
            ma byc wiecej niz trzy. To trzeba bylo od razu pisac ze to ma byc jakis caly
            system monitoringu a nie pojedyncza kamera zamontowana w takim miejscu zeby
            chyba tylko lapac tych co na czerwonym swietle przejezdzaja. Zreszta, taki
            system monitoringu to conajmniej chyba trzy dodatkowe etaty obsadzone na stale
            zeby kontrolowac co sie dzieje. No nic to, ja tam zycze jak najlepiej, nawet
            niech zamontuja kamery na kazdym rogu.

A co do pomocy sasiedzkiej, to jesli ktos sie upar na Wasze domy, to niestety
            jedynymi wyjsciami sa:
            a) postawienie radiowozu na ulicy na stale (oczywiscie z zaloga)
            b) zamontowanie kamery na stale
            c) postawienie tam zalogi z jakiejs firmy ochroniarskiej
            lub...
            d) wlasnie sasiad lub sasiadka ktora widzac ze cos jest nie tak zadzwoni na
            komisariat (to wystarczy, przeciez sasiadka nie musi wylatywac od razu z
            tasakiem)

W przeciwnym razie wedlug mnie, jesli ktos sie uparl na te domy to nic nie
            pomoze. Bo skad policja ma wiedziec ze kilometr dalej jest wlamanie, lub ktos
            sie kreci, skoro nikt sie nie pofatygoal jej powiedomic, a przeciez gmina jest
            duza i wszedzie 5, 10 czy ilu tych policjantow jest, nie moze byc wszedzie w
            jednym czasie. Na calym swiecie dobrze dialajaca policja opiera sie na
            informacji od ludzi, jesli Jej brak, to chyba nic tu sie nie zmieni. Nawet w
            Nowym Yorku gdzie przeciez liczba przestepstw spadla wszystko oparte jest o
            wspolprace z mieszkancami. Nie zrozum mnie zle, ja Wam zycze jak najlepiej i
            wiem ze jak czlowiek nie wychodzi to miec nie bedzie, tylko jak dla mnie to
            wszystko zmierza ku temu, a przynajmniej Twoje dzialania, zeby oprocz
            polepszenia dzialania calej tej biurokratycznej machiny poprostu jak Was nie ma
            w domach to na ulicy stal radiowoz.

A takie juz moje pytanie z innej beczki, czy jakos dzialasz zeby zabezpieczyc
            swoj dom? czy np wykupiles jakis monitoring, albo chcoiaz prosty alarm z
            dialerem, i powiadamianiem na komorke? Bo jesli chodzi o szyby antywlamaniowe
            czy super drzwi to wiem ze w domkach jednorodzinnych raczej trudno
            zabezpieczyc, ale taki alarmik lub chociaz oznakowanie na baramie ze obiekt
            jest chroniony juz duzo daje.

Pozdrawiam
            • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 23:17
              Jessssuuuu.....

Polokokt, Ty jednak nie czytasz moich postów :)

w moim domu mam:
              1. Alarm wewnętrzny z 14 czujkami (każde pomieszczenie), z dwiema centralkami,
              każda ma własne zasilanie,
              2. Alarm zewnętrzny z kurtynami (każda płaszczyzna budynku), z automatyką
              uzbrajania,
              3. Alarm odcięcia zasilania + back-up zasilania, czyli awet jak kretyni rozwalą
              korki, system nadal pilnuje,
              4. Radiolinia z dodatkową anteną do centrum monitoringu Solidu,
              5. Niezależna linia antynapadowa,
              6. Monitoring Solidu (całkiem sprawne chłopaki),
              7. Ubezpieczenie Warty (tak, teraz to ich zmartwienie),
              8. Trzy kamery, w tym jedna z aktywną podczerwienią,
              9. Oznakownaie budynku i bramy, że budynek jest chroniony.
              10. Zewnętrzne oświetlenie na podczerwień, w sumie ponad 5 kW, widzę w nocy, jak
              dziki uciekają mi spod bramy :)
              11. Wszystkie okna z okuciami anty (zero wartości),

+ jeszcze dwie niespodzianki, na które kiedyś złodzieje mam nadzieję, się
              nadzieją. Uprzedzę pytanie - tak, wszystkie systemy są dyskretne, tzn, ze nie
              rzucają się w oczy. Nie boję się o tym pisać, bo całość jest serwisowana, z
              podziałem na oddzielne ekipy od różnych części instalacji a ekipa ochroniarska
              jest regularnie ćwiczona w tempe dojazdu.

i teraz Ty piszesz, żebym się zabezpieczył?
              Chłopie, czy coś jeszcze, poza powyższym, przychodzi Ci do głowy?
              Czołg czy zamurowanie okien?

Zrozumcie wreszcie - problemem Chotomowa nie są łapserdaki i obszczymury
              okradające kioski, tylko zuchwałe ekipy, które nie boją się już nikogo. Teraz
              nie ma ich w Chotomowie, ostatnio szaleją po Nieporęcie, robią po dwa włamania w
              jednym momencie, co dezorganizuje i policję i ochronę. Jakies pytania? Czy tak
              trudno zrozumieć, że i Wy, mieszkancy Legionowa, jesteście wystawieni na
              niebezpieczenstwo? Jak wpadniecie im w trakcie wypadu pod koła samochodu, to się
              nie zatrzymają i uciekną. Po stłuczce tacy ludzie na 100% ne będą pisać
              oświadczenia :) Kumacie, że Ci ludzie to niebezpieczeństwo nawet dla tych, co
              jeżdżą własnymi samochodami?

Ta sama ekipa, circa 4-6 osób, czyli 2 samochody, od początku roku byli w
              Chotomowie minimum 20 razy (tyle było włamań) a ile razy byli na oglądaniu?
              Prawdziwe rozmiary działań tej grupy zna tylko komenda powiatowa. Skąd
              podejrzenie, że to ci sami ludzie? u mnie, za trzecim razem, wnisokując po
              zapisie alarmu, weszli wyłacznie do 2 (dwóch!!!) pomieszczeń, czyli byli u mnie
              już wcześniej.

Mamy do czynienia z drapieżnikami. Możemy czekać, albo zapolować na nich i
              wybić/złapać. Na lokalne władze i policje nie mam co liczyć, nawet jeśli ja im
              pomagam, oni nie potrafią pomóc mi. Nie jestem osiłkiem, ale stawię złodziejom
              czoła, przygotowałem się.

pozdrawiam,

Marcin
              • martyna.j Re: PR Jabłonny :-) 15.12.05, 23:32
                sorry, ale skoro masz tyle zabezpieczen, firmę ochroniarską i inne, to dziwie
                sie, ze NIKT ich nie złapał i nie wysledzil! Piszesz tez, ze masz 3 kamery, to
                czy nie nagralo Ci sie kto to byl i czy nagranie z kamer (o ile masz taką opcję)
                nie pomogloby policji w odnalezieniu przestepcow? Przeciez skoro kradną od
                dawna, to pewnie z jeden jest notowany. Po nitce do kłębka...

Dziwie sie też, ze placisz za ochrone, ktora do tej pory pozwolila na tyle
                wlaman do Twojego domu.
                • chotomow72 Re: PR Jabłonny :-) 15.12.05, 23:51
                  Cześć Martyna,

Ogladalismy te same filmy albo te samy programy na Discovery ;)

Niestety, rzeczywistość jest bardziej prozaiczna - wszystkie włamania w
                  Chotomowie i okolicach trwają mniej niż 2 minuty, u mnie średnio 1 min i 30
                  sekund. Ochrona przjezdza po 4-8 minutach i już nikogo nie ma. Rola ochrony
                  sprowadza się do przyjechania pilnowania, by wlamanie nie trwalo 10 minut, tak
                  żeby mi kranów nie odkręcili :)

Co do policji... to sie nazywa ambiwalencja - lubie ich i uważam, że są
                  potrzebni, ale sprawność jest zerowa. Mnie nie pomagają ani trochę.

3 tygodnie temu złapałem 3 gości u mnie pod bramą. Gdoz. 23.30, wracam z pracy,
                  temp -2 stopnie, pada, Panowie w kapturach i czapkach spacerują, w tym jeden na
                  rowerze. Spokojnie, w środku nocy, zapalilem długie światła, pojechałem za nimi
                  przez 1,5 km, zajeło nam to circa 10 minut spokojnego marszu. Od początku byłem
                  na liniii z policją z Jablonny i Legionowa. Policja z Jabłonny (2 km) nie
                  zdołała przyjechać i kolesie uciekli w las. Mnie nie starczylo odwagi, zeby bez
                  broni wejsc za nimi w las. Teraz już wiem - gdybym któregoś potrącił, miałbym
                  przynajmniej jednego.

Policja twierdzi że złapała ich po drugiej stronie lasu. OK, wierze im, bo po
                  ich ucieczce do lasu, mając komórkę do Komendatna Legionowa, obudziłem go w
                  łóżku i zrobiłem niewąską awanturę. Więc chlopcy pewnie dostali ognia i zaczeli
                  latać po tym lesie. Na trzech uciekających ponoć złapali trzech. Dwóch jest
                  notowanych za kradzieże. Nie mają fantów w domach, więc nie ma dowodów, zostali
                  wypuszczeni.

i jak, czjecie mrówki na plecach? ja już przywykłem.

Tak, mam te wszystkie gadżety techniczne.
                  I jak widać nie pomaga to mi, więc i Wam nie pomoże. Jeśli nie będziemy naciskać
                  na lokalne władze, na montaż przemyslowych systemów monitoringu tego co się
                  dzieje w gmienie, na oświetlenie ulic, będzie tego więcej. Niestety.

Chyba, że zapolujemy na złodziei.

Marcin

pozdrawiam,

Marcin
              • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 15.12.05, 23:50
                :) no fakt, mozna sie zirytowac :)
                Ale mam takie same spostrzezenia jak Martyna, tyle zabezpieczen i nic? ochrona
                nic a nic nie zrobila? znaczy co? wynosza Ci pol domu w 2,5 minuty ze ochrona
                nie jest w stanie ich zlapac? Pociagnales jakos do odpowiedzialnosci Solida?
                kamery nic nie nagraly? linnia napadowa nikogo nie powiadomila? i totalnie zero
                sladow....? No zesz kurde to jak te kilka kamer w chotomowie ma poprawic
                cokolwiek jesli Ty mieszkasz w twierdzy i nic nie pomaga? Mysle ze ta drukarka
                HP niewiele tu zdziala ;) I tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze
                potrzebujesz conajmniej dwoch Panow, niebylejakiej postury siedzacych u Ciebie
                w domu 24h/dobe i najlepiej zeby od razu odstrzelili przez okno wszystko co
                tylko przeskoczy przez plot.
                A juz na marginesie, zgadzam sie oczywiscie z Toba ze ekipa musi byc dobrze
                zorganizowana.
                Pozdrawiam
                • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 00:00
                  witam,

fragment ze strzelanie do wszystkiego, co przeskoczy płot :))))

a) Ochrona - firmy nie ponosza zadnej odpowiedzialnosc, bo umowy z nimi to umowy
                  "starania" a nie "zapoiegania", czyli oni mają to gdzieś :) Na mój list do
                  zarzadu Solid dostalem odpowiedz, ze jesli przyjechali po 8 minutach, to
                  wywiazali się z umowy i basta.

b) urzadzenia - zlodzieje sa inteligentni. Mnie ogladali w marcu przez 3
                  tygodnie, teraz w listopadzie nie wiem. Maja czas, znaja samochody policji,
                  nawet ich prywatne wszysycy wiedza, jakim samochodem jezdzi moj "dzielnicowy".
                  Oni tez to wiedza.

c) system zareagowal, uruchomil syrene (150 db, zajebscie glosno), uruchomi
                  oswietlenie, powiadomil centrale. I co z tego? Ja pracuje 30 km od domu, byem
                  wtedy na spotkaniu i mialem wylaczony telefon. Ochrona wiezowca, w ktorym
                  pracuej, biegala od sali do sali, przobujac mnie znalec, bo solid zna moje
                  miejsce pracy. orki jakie sa, kazdy wie. Bylem na miejscu wlamanie po godzinie.
                  Policj przyjechala 4 godziny pozniej.

Ekipa jest nie tylko zorganizowana, ale przede wszskim zdeterminowana. Uciekaja
                  z miejsca w duzym tempie. Co zrobią, jesli przez przypadeś kogos z Was potrącą?
                  Pomogą Wam? Nie Kochani, będziecie wtedy dla tych napakowanych facetów wielkim
                  problem do rozsztrzygnięcia. Ostatnim razem, w ciągu 1,5 minuty wynieśli mi z
                  domu i przez ogrodzenie plazme, która ważyła 50 kg. Ogrodzenie ma 170 cm
                  wysokości. Ile potrzeba ludzi do takiego manewru? bo ja z kumplem nie mogliśmy
                  jej z samochodu wypakować i nigdzie się nie spieszyliśmy.

pozdrawiam,

Marcin
                  • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 00:16
                    No wlasnie, ze wszystkie te firmy ochroniarskie tak dzialaja to ja wiem,
                    dlatego szkoda kasy na nich lozyc, przynajmniej ja w moim wypadku nie widze
                    jakiegos sensownego uzasadanienia. Bo od byle menela albo pierwszego lepszego
                    zlodzieja pewnie sam sie obronie,a przynajmniej ze statystyki wynika ze sa
                    spore szanse ze trafie na mniejszego :) a od prawdziwego bandyty i tak taka
                    firma mnie nie ochroni bo moga nie zdazyc.
                    W wakacje bylem swiadkiem jak u Romana S. w domu chyba wlaczyl sie alarm (jak
                    sie domyslam) bo i On i Ochrona jechala w tamta strone.. niestety utkneli na
                    przejezdzie na Bukowcu.. i prowadzili szybka wymiane zdan. A jesli w tym czasie
                    byloby wlamanie to ochrona stoi na przejezdzie a Ci maja czas na obrobienie
                    domu.

A co do plazmy to wiesz, Ty poprostu z kumplem starales sie to robic delikatnie
                    zeby tej plazmy przypadkiem nie upuscic a to nie zlodzieja sprzet wiec
                    specjalnie troszczyc sie o niego nie muszi, najwyzej nie stanie sie jej
                    posiadaczem, ale nie dzisiaj to pewnie za kilka dni. skoro maja taki przerob.
                    Z drugiej strony 50kg to tez nie jakas wielka masa (szczegolnie jak dodamy do
                    tego adrenaline), raptem jeden worek cementu, a wiec praktycznie pewnie z
                    polowa osob pracujacych fizycznie spokojnie dyga taka mase do gory. Jak kiedys
                    chodzilem na silownie to w sumie wszyscy stali bywalcy brali spokojnie 100kg,
                    byli tace ze grubo przekraczali ta wage. Wiec taka plazma to jest pod jedna
                    reke, pod druga bierze Hi-Fi.
                    Ale fakt faktem, jesli za pierwszy razem zauwazyli ta plazme, to nie dzwie sie
                    ze po nia wrocili, strasznie lakomy kasek, szczegolnie jak sie siedzi caly
                    dzien na silowni, nie pracuje sie, to jedyny sposob zeby stac sie jej
                    posiadaczem :(
                    Nic to, uciekam spac i zycze spokojnej nocy
                    Pozdrawiam
                    • keechaczu Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 08:36
                      a ja tak z zupelnie innej strony... jak mozna kupowac podejrzanie tanie rzeczy,
                      ktore mozna sie chbya domyslic - pochodza z kradziezy. pomyslec, ze teraz jakis
                      tfuuu klient oglada sobie filmy na twojej plazmie.
    • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 09:00
      Zamiast tych wszystkich bajerowskich zabezpieczeń taniej by było zatrudnić
      emeryta np. byłego policjanta z psem . Przychdziłby 10 minut przed Twoim
      wyjściem do pracy a wychodził 10 minut po przyjeździe. Latem kosi trawę i myje
      samochód a zimą odśnieża :) Jakie to proste :)
      • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 10:52
        witam,

To jest proste tylko dla kogoś, kto nie zna realiów. Jedno z włamań złodzieje
        zmieścili w 15-minutowej przerwie pomiędzy patrolem policji (jest notatka
        służbowa) a powrotem sąsiadów z zakupów w OBI. Wieć sorry, do czego ten emeryt
        miałby slużyć? Ty naprawdę myślisz, że taki emeryt odstraszy złodziei? Nie
        rozumiesz, jak bardzo złodzieje są zuchwali i obyś nigdy tego nie doświadczył.
        To są bandyci, w słownikowym znaczeniu, nie chłopki roztropki, co kradną rowery,
        tylko sprawni goście, którym jak staniesz na drodze, to jesteś dla nich
        zagrożeniem do wyeliminowania.

Pomyślcie, mijacie ich wielokrotnie na Modlińskiej. Może Wam wpadnie do głowy
        pomysł, jak ich wyłowić. Bywają u nas regularnie, nie mogą z każdym razem
        zmieniać samochodów. Wrócą do mnie, to pewne, byli już trzy razy, kradną te same
        rzeczy, więc znaleźli kanał zbytu. Policji nie daje to do myślenie i nie chce mi
        się już pisać, czemu tak jest. Wrócą też dlatego, że ostatnio ukradli
        niekompletny sprzęt i plazmy nie uruchomią, co bardzo mnie cieszy - plazma była
        HDTV i sygnał do niej np z anteny czy tunera wymaga obróbki w specjalizownym
        urządeniu, którego kretyni już nie zabrali :) Brakująca, zostawiona część już
        wylądowała w kominku, więc plazme mają z głowy, Pioneer nie sprzedaje oddzielnie
        tych cześci.

Ja mogę ich jedynie sanitarnie odstrzelić i to nie ze względu na plazmę czy inne
        zabawki, ale dlatego, że w momencie stresu, przy następnym włamaniu, mogą zrobić
        mi krzywdę więc ja muszę być szybszy od nich, ochrony czy policji. Dlatego
        właśnie obserwuję i czekam, z pełną świadomością odpowiedzialności za to, co
        zrobię. Skoro zostałem sam, dobór narzędzi należy do mnie.

Marcin
        • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 14:58
          Jak łatwo przekroczyć granice obrony koniecznej;) . Twoja była sąsiadka ( bo
          chyba już nie mieszka ) coś o tym wie. Doradzam rozsądek .
          • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 17:09
            Eklerk,

Moja byla sąsiadka (tak, już nie mieszka), zgłaszał Policji problemy przez 1,5
            roku. Policja zajeła się na poważnie problemem, jak Pani Borowi połozyła trupem
            dwóch złodziei. Rozsądek jest git do momentu, gdy nie musisz bronić się
            samotnie. Jeśli uważasz, że ludzie dopominający się o swoje prawa to świry (vide
            nieco groteskowy wątek z WKU), to spokojnie poczekam, aż bedziesz walczył o swoje.

BTW: Pani Borowik została uznana za winną, ale Sąd odstąpił od wymierzenia kary.
            To chyba daje do myślenia.

pozdrawiam,

Marcin
            • polokokt Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 17:46
              dokladnie, zgadzam sie z Chotomow72. ja uwazam ze jesli ktos wchodzi na moja
              posesje i jest nieproszonym gosciem to musi sie liczyc z tym ze moze go to
              sporo kosztowac.
              Pozdrawiam
            • eklerk Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 19:20
              O świrach to było w innym kontekście. Współczuję ci . I broń się chłopie bo jak
              sam sobie nie poradzisz to nie licz na władzę.Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i
              spokoju.
              • joasia8 Re: PR Jabłonnej :-) 16.12.05, 22:29
                A mnie zastanawia inna rzecz.Tylko się Chotomów72 nie obrażaj.Dlaczego uparli
                się wlasnie na Ciebie?Co Ty tam do cholery masz w tym domu,że tyle wlamań
                mialeś?
                Mieszkam w innej częsci Chotomowa i też mialam wlamianie,ok 5 lat temu,lokalne
                chlopaczki ukradli wody toaletowe i szpmana.Wodka zostala)))
                Od tego mimentu bardzo zintegroaliśmy się z sąsiadami,mówimy sobie o wyjściach
                nawet do Obi,zwracamy uwagę na każde auto,dziwne ruchy.Wlamań nie mamy-tak-
                jesteśmy scibscy,ale to pomaga.
                Emertyt z psem jest dobrym pomyslem,przynajmniej widać,że ktoś się kręci,coś
                się dzieje.Zamiast tych Solidów,cudakow wzniejszy jest czlowiek na miejscu.
                Zmarly profesor Falandysz byl specem od wiktymoligii,kiedyś dużo o tym
                czytalam,ciekawie też mówil o tym w TV.Prowokujesz ,takie mam wrażenie.
                Tylko się nie obrażaj,może oni (bandziory)starają się Tobie udowodnić,że nie ma
                na nich bata?Spróbuj coś zmienić,nie rób tyle zamieszania ,a będziesz mial
                spokój?
                • martyna.j Re: PR Jabłonnej :-) 17.12.05, 00:34
                  joasia8 napisała:

> Emertyt z psem jest dobrym pomyslem,przynajmniej widać,że ktoś się kręci,coś
                  > się dzieje.Zamiast tych Solidów,cudakow wzniejszy jest czlowiek na miejscu.

Wiesz Marcinie, ja się zgadzam z joasia8 - czlowiek kręcący się po domu i na
                  działce, zapalone światło to chyba dobre pomysły.
                  W którymś poście napisałeś, ze emeryt nie pomoze... Tylko, że przecież policjant
                  emeryt to może mieć ok. 40 lat - czyli facet sprawny, w pełni sił :) hihihi

Nie jest to 100% gwarancji, ze Cie juz nie okradną, bo zlodzieje potrafią kraść
                  nawet wtedy, gdy ktos jest w domu, ale co drobniejszych złodziejaszków moze to
                  odstraszyc.

A tak z innej strony, to Ty tu tak wszystko piszesz, co masz, co Ci ukradli,
                  jakie kroki stawiasz w tej sprawie, a przecież Ci złodzieje mogą siedzieć w
                  sieci i czytac to forum... brrr, aż mi ciarki przeszły po plecach...

No nic, życzę Ci tylko tego, zeby już dali Ci spokoj. Co nie znaczy, ze maja isc
                  okradac kogoś innego, choc i tak pewnie wlasnie jest :(

Pozdrawiam
                  • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 17.12.05, 16:34
                    Czesć Martyna,

Nie piszę tego przypadkowo. Po włamaniu nr 2 odezwał się człowiek z Legionowa,
                    oferował mi odkup urządzeń. Umówiłem się z nim, wjechaliśmy do dwóch mieszkań z
                    Policją, moich rzeczy nie było, ale policja znalazła mnóstwo innych. Dwóch
                    łepków wyeliminowałem, policja sprawdza ich alibi przy każdym większym zdarzeniu
                    w powiecie. W lecie namierzyłem Pana z Legionowa, pisałem o tym na forum.
                    Kolejny odstrzelony - odciski, fanty, pierdelek. Więc pisze to nie przypadkowo :)

Policja lokalna jet zbyt słaba. Jeśli im nie pomożemy, będziemy ofiarami. Nawet
                    jeśli nie włamania, to pośpiechu tych kretynów, uciekających do Warszawy. Więc
                    ja wypowiadam im wojnę i dlatego własnie zapraszam do siebie. Prędzej czy
                    później popełnią błąd w ocenie. I ja na to czekam.

pozdrawiam,

Marcin
                • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 17.12.05, 16:24
                  witam,

nie obrażam się, taki sposób myślenia jest dośc popularny i nie winię. Ja tez a
                  początku tak myśalem - może sie komuś naraziłem, może robię interesy z niewłaścm
                  ludźmi, może zbyt rzucam się w oczy?

Nie. Nie jestem specjalnie konfliktowy, jeżdzę samochodem średniej klasy,
                  pracuję od 8 rano do 22, wraca często koło północy. Jestem spokojnym kierowcą,
                  drażne może ksenonami, bo wciąż wielu uważa, że to światła długie :) Dom nie
                  drażni, zero zatargów z sąsiadami a interesy od lat robię z dużymi podmiotami,
                  jeśli nie największymi, da których z kolei jeste małym podwykonawcą, świadczącym
                  abstrakcyne, wąskie i niematerialne usługi. Wakacje spędzam z daleka od
                  Chotomowa. Zakupy robię w Warszawie, no po prostu nic nie naprowadza na mnie.

Mialem już nawet jazdę, że może ktoś słucha mojego radiowego połączenia
                  interenetowego. Zakodowałem na wszystkie znane mi sposoby :) Ja naprawdę nie
                  wyróżanim się.

Moim zdaniem problem jest w czym innym. Pierwsze włamanie bylo przypadkowe,
                  złodzieje zgarnli sprzet, zobaczyl, ze znaleźli kupca. Wrócili po to samo po
                  6-ciu tygodniach. Zrobiłem aferę, wyznaczyłem nagrodę, dozbroiłem dom. Wrócili
                  po 8 miesiącach, rozczarowanie, bo nie było tego co zwykle a to co ukradli -
                  nie działa. Ale problem wtym, że czują się w Chotmowie bezkarnie. Gmina ma to
                  gdzieś, policji sie nie chce a 3 tygodnie po zmianie komendanta patrol policji
                  nadal przyjezdza po 15 minutach od wezwania (doświadczenie sprzed godziny).

Więc prawdziwy problem brzmi: Indolencja lokalnych wladz i bezczynność policji
                  wytwarzają próżnię, w której pojawiają się złodzieje. Niestety, są sprawni, dużo
                  spraniejsi niż wyobraźnia lokalnych ochroniarzy, stróży prawa, czy wójta. To są
                  po prostu inteligentni ludzie. I na to, dopóki lokalni wlodarze nie zainstalują
                  kamer, dopóki patrol będzie jechał 2 km przez 15 minut (wychodzi 8 km/h, czyli
                  wolniej niż biegiem na lekcji WF w szkole średniej :), póty będziemy sami
                  przeciw zdepserowanym złodzejom.

Dziś widziałem się z sąsiadem. Przyznał się, że uzbroił się i czeka.
                  Czy naprawde ktoś się zainteresuję, dopiero jak poleje sie krew? Co tdy powie
                  wójt, policji czy ochrona? Zrobią ze strzelającego świra?

pozdrawiam,

Marcin
                  • roberttak Re: PR Jabłonnej :-) 17.12.05, 20:42
                    chotomow72 napisał:
                    > Dziś widziałem się z sąsiadem. Przyznał się, że uzbroił się i czeka.
                    > Czy naprawde ktoś się zainteresuję, dopiero jak poleje sie krew? Co tdy powie
                    > wójt, policji czy ochrona? Zrobią ze strzelającego świra?

nie, tylko posadza kogos za przekroczenia zasad obrony koniecznej, dobrych
                    pewnie 10 lat temu byla sprawa postrzalu ze skutkiem smiertelnym w chotomowie,
                    jak to wtedy jeszcze tyle domow nie bylo, oby scenariusz sie nie powtorzyl,
                    zycze zeby cial nigdy nie znalezli :]
                    • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 18.12.05, 00:01
                      witam,

tak. To byla moja sąsiadka, która była nękana przez lokalnych złodziei. Policja
                      aintersowała się dopiero, jak zodzije zostali zastrzeleniw trakcie radzieży
                      transformatora. Może teraz uda się nam zainteresować policję i zmusić władze
                      lokalne do działania, zanim kogoś zastrzelimy? To chyba prostsze i tańsze?

pozdrawiam,

Marcin
                  • bezlacznik Re: PR Jabłonnej :-) 21.12.05, 22:32
                    a tak ByTheWay to te ksenony naprawde sa meczace dla jadacych naprzeciw... i to
                    nie tylko moja opinia.
                    • chotomow72 Re: PR Jabłonnej :-) 22.12.05, 15:05
                      witam,

tak, wydaja sie meczace, ale powod jest inny. Tak jest skonstruowane nasze oko,
                      przyzwyczajone do widma swiatla slonecznego (ktore wcale nie jest biale), ze jak
                      widzimy cos o neutralnej, "bialej" dlugosci fali swietlnej, to odbieramy to jako
                      swiatlo o duzym natezenia. Ale gdy zmierzymy strumien swiatla, jego moc w
                      kandelach, to szybko okaze sie, ze swiatla "ksenonowe" roznia sie wylacznie
                      kolorem i technika powstawania strumienia swiatla.

Wiec meczace dla innych nie sa, jedynie podswiadomie odbieramy je jako
                      intensywniejsze. Jestem pewien, ze nie raze, co wiecej, wystarczy podjechac
                      dwoma samchodami pod sciane budynku, by zobaczyc, jak precyzjne sa ksenony jesli
                      chodzi o rozsyl swiatla - granica miedzy polem oswietlonym a nie jest ostra i
                      stala. W zwyklych zarowkach juz nie jest tak wesolo, spojrz kiedys np. na tyl
                      oswietlonego autobusu, wtedy tez to widac. Oprocz tego wszystkie ksenony sa
                      wyposazone w poziomowanie, wiec nwet jesli wrzuce do bagaznka 500 kg, to swiatal
                      wciaz beda swecic tak samo. W normalnych swialach nie zawsze jest taka mozliwosc.

sumujac - nie raze. i to zaden szpan, bylo w wypoazeniu samochodu.

Marcin
    • chotomow72 Re: PR Jabłonny - ZABAWNE nr 2 05.01.06, 23:49
      prosze - tak wlasnie wyglada komunikacja Gminy z mieskzancami - czyli pokrecone
      logika odpowiedzi na zadane pytania :)

pozdrawiam,

Marcin
      --

W imieniu własnym oraz moich sąsiadów, proszę wójta Kubalskiego o przygotowanie
      krótkiego streszczenia, co konkretnie zrobił dla podniesienia bezpieczeństwa w
      roku 2005 oraz co zaplanował w budżecie na rok 2006, z konkretnymi datami
      zakończenia realizacji.
      Będziemy wdzięczni za zaproszenie na spotkanie Radnych Gminy oraz za
      zamieszczenie te informacji na stronie internetowej Gminy Jabłonna.
      Dodatkowo proszę o odpowiedz, czy wójt Kubalski odniósł się do pisma Komendanta
      Powiatowego Policji w Legionowie w sprawie słuszności zainstalowania kamer na
      glownym skrzyżowaniu Jabłonny. Jako żyo zainteresowani odpowiedzą, będziemy
      wdzięczni za publikacje odpowiedzi.
      pozdrawiam i do zobaczenia,

(Marcin Mizgalski, 22.12.2005 r.)

Odpowiedź:
      Zgodnie z posiadanym przez nas informacjami spotkanie, o którym Pan pisze,
      organizuje Komenda Powiatowa Policji w Legionowie. W chwili, gdy otrzymamy
      informację o terminie spotkania, poinformujemy o tym na stronie Gminy w dziale
      Wydarzenia.

Joanna Kajdanowicz, Inspektor ds. Public Relations
      • roberttak Re: PR Jabłonny - ZABAWNE nr 2 09.01.06, 00:09
        chotomow72 napisał:

> prosze - tak wlasnie wyglada komunikacja Gminy z mieskzancami - czyli
        pokrecone
        > logika odpowiedzi na zadane pytania :)
        >
        > pozdrawiam,
        >
        > Marcin
        > --
        >
        > W imieniu własnym oraz moich sąsiadów, proszę wójta Kubalskiego o
        przygotowanie
        > krótkiego streszczenia, co konkretnie zrobił dla podniesienia bezpieczeństwa w
        > roku 2005 oraz co zaplanował w budżecie na rok 2006, z konkretnymi datami
        > zakończenia realizacji.
        > Będziemy wdzięczni za zaproszenie na spotkanie Radnych Gminy oraz za
        > zamieszczenie te informacji na stronie internetowej Gminy Jabłonna.
        > Dodatkowo proszę o odpowiedz, czy wójt Kubalski odniósł się do pisma
        Komendanta
        > Powiatowego Policji w Legionowie w sprawie słuszności zainstalowania kamer na
        > glownym skrzyżowaniu Jabłonny. Jako żyo zainteresowani odpowiedzą, będziemy
        > wdzięczni za publikacje odpowiedzi.
        > pozdrawiam i do zobaczenia,
        >
        > (Marcin Mizgalski, 22.12.2005 r.)
        >
        > Odpowiedź:
        > Zgodnie z posiadanym przez nas informacjami spotkanie, o którym Pan pisze,
        > organizuje Komenda Powiatowa Policji w Legionowie. W chwili, gdy otrzymamy
        > informację o terminie spotkania, poinformujemy o tym na stronie Gminy w dziale
        > Wydarzenia.
        >
        > Joanna Kajdanowicz, Inspektor ds. Public Relations

SZanowna PAni chyba zapomniala o dwoch akapitach, moze to z pospiechu :) musisz
        o nich przypomniec ! :)
        --
        JeżU
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka