Dodaj do ulubionych

zasłyszane w CB-radio

18.07.06, 13:28
zasłyszane w CB radio:

1 - Mobile szukam ulicy Sikorskiego w Legionowie.
2 - Kolego na ulice Sikorskiego nie masz wjazdu.
1 - Jak to?
2 - To jest poligon doświadczalny...
1 - Ale ja mam dostawe na ulicę Sikorskiego
2 - Żartowałem w Sikorskiego są takie dziury jak na poligonie po bombach -
można stracić zawieszenie, chodź na 21 to ci wytłumacze
joemonster...
Obserwuj wątek
    • chotomow72 Re: zasłyszane w CB-radio 19.07.06, 10:06
      witam,

Gdzie w Legionowie można kupic CB?

Pytam, bo jedyny znany mi punkt jest czynny do 18.00 i już dwa razy odbiłem się
      od zamkniętych drzwi, więc może ktoś mi sprzeda CB "po godzinach"? :)

I co polecacie? Póki co wychodzi, że Alan 510 lub 520 + jakaś antenka na dach
      samochodu. Czy powinienem szukac innego?

pozdrawiam,

Marcin

• e-legionowo Re: zasłyszane w CB-radio 19.07.06, 11:41
        Omijac wielkim łukiem sklep a zwlaszcza serwis w Legionowie !!!

Jesli juz to Uniden 510 lub 520 a nie Alan. Jesli duzo sie przemieszczasz po
        miescie a nie tylko w trasie to polecam 520, ma RF-GAIN potencjometr ktorym
        zmniejszasz "czulosc" radia, w miescie generowane jest bardzo duzo zaklocen od
        innych uzytkownikow CB oraz pracujacych urzadzen w tej czestotliwosci, co przy
        duzym natezeniu bardzo przeszkadza i przy dobrej antenie jest zabojcze dla uszu.

Co do anten to polecam anteny marki Lemm, poczynajac od dlugosci 120cm chyba az
        do 200cm. Wlasnie mam zamiar zakupic ponownie antenke bo komus sie przylepila
        ostatnio do raczek :( lubuje sie w modelu AT-1500 czyli 150cm dlugosci, naprawde
        odsluchowo dorownuje antenom 2 razy drozszym.

Do tego dwa rodzaje mocowan:
        - magnes najlepiej ten najwiekszy bo przy duzych predkosciach nie zdmuchnie ci
        jej (nie bierz magnesow z niskim profilem bo maja kiepskie podkladki gumowe i
        doslownie po paru tygodniach sie przecieraja, obejrzyj sobie przez zakupem ta
        podkladke ktora jest zakladana na magnes od spodu i dotyka do blachy samochodu)
        - mocowanie do karoserii - jest pare rodzaji, najlepsze sa na klape samochodu w
        kombii lub na klape od bagaznika, tylko kolejna uwaga sprawdz najlepiej przed
        zakupem czy wybrane mocowanie ustawi antene w pionie, znajomek ma Toyote Corolke
        w kombiaku i okazalo sie ze jak zalozyl w jednej pozycji to nie mogl otwierac
        klapy, a jak w innej to antena krzywo "stala" w stosunku do osi samochodu lub
        musiala byc pochylona "za samochod" co nie daje optymalnego dzialania radia.

Zabezpieczenie anteny (zamocowanej na uchwycie do karoserii) najlepiej wymienic
        motylka na zwykle 2 nakretki i skontrowac, lub kupic nakretke gladka ze
        specjalnym kluczem do demontarzu.

pisalem do Marcina ale w zwiazku z tym ze znow coraz bardziej popularne robi sie
        CB to moze komus moje rady pomoga :)
        • chotomow72 Re: zasłyszane w CB-radio 19.07.06, 17:59
          witam,

No właśnie coś pokręciłem, ale sczęśliwie dziś kupiłem i zainstalowałem Uni 520
          XL. Antenkę mam króciótką, 100 cm, bo często na parkingach podziemnych się
          poruszam, pyszna sprawa.

tylko jak dla mnie, to mimo wszystko, łącznie z tym RF, mocno to szumi.

pozdrawiam,

Marcin
          • chotomow72 Re: zasłyszane w CB-radio 24.07.06, 10:55
            witam,

ciekawe - Warszawa gada na CB, Niepoęt gada, cała trasa na Marki i na Gdańsk
            gada a w Legionowie cisza...

nie używamy?

Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka