Dodaj do ulubionych

pytanko natury technicznej...

12.01.07, 21:03
nie mam pojecia skąd takie zaufanie do mnie ale znajomi z Kraju Ojczystego
obarczyli mnie wyborem dla nich nowego sprzetu RTV. mam robic za doradce...i
to za darmoche:)
znajomym zamarzyla sie mala rewolucja techniczna. chcą za jednym zamachem
wymienic telewizorek i kupic tak zwane kino domowe. no i co ja biedny zuczek
mam im doradzic bedąc od nich za gorami...za lasami?..powiedziec, ze nie
podejme sie? obejrzalem pare witryn sklepow internetowych, poczytalem mądrych
ludzi na specjalistycznych forach, a metlik w glowie mam wiekszy niz przedtem.
a moze cos podpowiecie? swojacy w maliny raczej nie wpuszczą:)
Obserwuj wątek
    • foamclene Re: pytanko natury technicznej... 12.01.07, 21:39
      mnie wlasnie moj pan obdarowal cudenkiem :)
      tylna projekcja :) z linii Bravia - KDS 55" (full hd) z niesamowitym
      kontrastem :) jak chcesz podam Ci link do forum polskiego o niezlym "poziomie"

:) jezlei chodzi o odtwarzanie/nagrywanie to intuicja podpowiada mi cos sonego
      hd, ale jak narazie na blu ray jest wiekszy wybor filmow z polska wersja
      jezykowa (oczywiscie mowie o orginalnych filamch, bo podobno zabezpieczenia hd
      juz zlamal jakis kanadyjczyk i sa miejsca w sieci gdzie mozna je sciagnac)...
      chyba ze warner wybawi mnie z problemu ;) www.idg.pl/news/104637.html

glosniki nie mam pojecia moze pioneer moze i odtwarzacz pioneera?
      jak znajde wrzuce link do niezlego forum polskiego...
      • foamclene Re: pytanko natury technicznej... 12.01.07, 21:48
        a to moje cudo, ktore z czystym sumieniem moge polecic wymagajacym
        telemaniakom :) czekam na podlaczenie "n" -ki wiec wrazeniami z jakosci HD bede
        mogla podzielic sie dopiero za jakis czas jak na razie widzialam jedynie
        prezentacje przygotowana przez sony...
        spokojnie miesci sie w pokoju M4 ;) optymalna odleglosc dla tych 55 cali to 2.2
        m tyle ze zostaje niewiele miejsca na meble ;) w wersii 70 calowej jest z
        zestawem glosnikow :) niestety nie dalo sie go wniesc do bloku ;) nie mamy
        windy towarowej...
        • foamclene i link :) 12.01.07, 21:49
          www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=KDS-55A2000&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=TVP+Rear+Projection+TV
    • foamclene link do forum 12.01.07, 21:42
      www.hdtv.com.pl
      moj chlop droga selekcji (a lubi konkrety) doszedl ze to miejsce na jako takim
      poziomie :)
    • ralphie Re: pytanko natury technicznej... 13.01.07, 22:02
      Będąc swego czasu w tym kraju o ile się nie mylę Guay masz na myśli za wielką
      wodą? :) Kolega chciał zakupić DVD przenośne i pojawił się mały problem, U=110V
      i blokada regionu w odtwarzaczu DVD. Niestety spora część producentów markowego
      sprzętu ustawia tą blokadę. Sprzęt typu noname lub firm podrzędnych tego nie ma
      z wiadomych przyczyn. Jednak w sklepie zaoferowali, że ściągną blokadę co
      uczynili. W innym chcieli zrobić to odpłatnie. Dlatego kupując kino domowe z
      odtwarzaczem DVD zapytaj o blokadę i ewentualne jej ściągnięcie.
      Co do tivivizorków to niewiele pomogę. Osobiście mam przekonanie do firmy
      Samsung, Foam Sony i kogo byś nie zapytał uzyskasz wiele odpowiedzi. :) Prawda o
      TV LCD natomiast jest taka, że są tylko 3 firmy na świecie produkujące matryce.
      Zatem kupując TV różnych marek możesz kupić TV z identyczną jakością matrycy -
      ten sam producent. Co ważne i na co warto zwrócić uwagę:
      - czas odświeżania - 2,5ms z Soniaczka Foam wydaje się niezłym osiągnięciem,
      - kontrast 10000:1 - hmmmm, też nieźle,
      - kąt (nie pamiętam jak dokładnie się go określa ale chodzi o kąt pod którym
      patrząc na ekran nie ma przekłamań koloru) -pion/poziom im większy tym lepszy,
      idealny to 180o nie do osiągnięcia ;)

To chyba tyle co tyczy się matryc. Reszta gadżetów zależy od producenta.
      Jeszcze mała uwaga. Jeśli cos jest do wszystkiego to jest do niczego. :) Jeśli
      sprzęt ma być dobrej jakości nie kupuj kombajnów. Telewizorek, wzmacniacz z DTS,
      DolbySurround, 5.1, itd, odtwarzacz DVD wszystko oddzielnie. Co do głośników,
      kolumna z jednym głośnikiem pokrywającym całe pasmo słyszalne napewno nie
      zadowoli ucha melomaniaka ;)

Powodzenia :)
      • guayazyl1 Re: pytanko natury technicznej... 14.01.07, 20:14
        wielkie dzieki dla poczciwej kobiety czyli Madzi i Ralphiego. odezwe sie za dwa
        dni. :)
        • guayazyl1 hmmm... 15.01.07, 21:22
          napisalem na wstepie, ze znajomym zamarzyla sie tylko mala rewolucja
          techniczna. po pierwsze i najwazniejsze sprzet ma byc budzetowy. na jedno i
          drugie czyli cos dla oka i cos dla ucha moga wydac zusamen czyli do kupy okolo
          7-8 tysiakow. tymczasem sam telewizor "plaszczak" obslugujacy High Definition
          TV w topowym wydaniu kosztuje od 10 tysiecy w gore. jesli do tego dodac kino
          domowe odtwarzajace format hd/blu-ray i pelnowymiarowe kolumny glosnikowe z
          subem to mozemy sie zamknac w dwudziestu tysiacach. po drugie ich pokoik, w
          ktorym maja sie rozkoszowac obrazem i dzwiekiem ma ponizej 20 metrow
          kwadratowych. jesli kupiliby to cudo, ktore proponuje Madzia to w pokoju bylby
          tylko telewizor i oni. musze im zaproponowac cos tanszego ale zeby nie odbilo
          sie zbyt drastycznie na jakosci. poza tym telewizor LCD albo plazma nie za
          bardzo radzi sobie z sygnalem analogowym. maja wprawdzie Cyfre+ ale i kablowke.
          z czegos musza zrezygnowac...na cos musza sie zdecydowac. przy okazji to i ja
          mam metlik w glowie. jesli im cos podpowiem to powiem Wam o szczegolach.
          • ralphie Re: hmmm... 16.01.07, 08:11
            Nie nie nie, LCD i plazma radzą sobie z sygnałem analogowym, muszą! Wejście typu SCART, CHINCH to są właśnie analogowe. TV może posiadać dodatkowe wejście cyfrowe ale standardem nadal jest sygnał analogowy.
            Jesli pokoik nie wielki, a zdaje się, że 20m2 na polskie warunki to taki standardzik i nie mały :) to proponuję TV LCD 32" i zestawik kina domowego za nieco większą sumkę, tak aby z kompletem zmieścić się w tych 8 tys. Z TV można zmieścić się w 4-5 tys. więc 3-4 pozostaje na zestaw kina. Acha, 32" dla TV panoramicznego to odpowiednik 21" dla formatu 4:3 więc jeśli ekrank chcą duży to lepiej jakies 36" 42" przy czym przy tych rozmiarach to już plazma, bo LCD ma pbarbarzyńsko wielkie pixele :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka